Αντιπαράθεση Κωνσταντέλλου – Ματόπουλου για την παραχώρηση του αιγιαλού στον Όρμο Ζώσκα Βουλιαγμένης

Στις 26 Απριλίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης αποφάσισε κατά πλειοψηφία την ανανέωση παραχώρησης, χωρίς δημοπρασία, της απλής χρήσης αιγιαλού που βρίσκεται στον ‘Όρμο Ζώσκα στη Βουλιαγμένη για τα έτη 2021 και 2022.

Την απόφαση καταψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Δαβάκης, Ιωάννα-Νικολίτσα (Ζανέτ) Δόγκα, Νατάλης Πέτροβιτς, Αθανάσιος Ματόπουλος και Ανθή Βέλλη.

Ωφελούμενη από την απόφαση είναι η εταιρεία «Όρμος Ζώσκα Ε.Ε.» στην οποία είχε ήδη παραχωρηθεί ο χώρος συνολικού εμβαδού 379,62 τμ, κατά τα έτη 2018, 2019 και 2020.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Δ/νσης Οικονομικών – Τμήμα Εσόδων και Περιουσίας, την οποία ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος χαρακτήρισε «ξεκάθαρη», η παραχώρηση της χρήσης του αιγιαλού (συνολικό εμβαδό και τίμημα) θα ισχύει μετά και τη σύμφωνη γνώμη της Κτηματικής Υπηρεσίας Αθηνών και Ανατολικής Αττικής.

Σύμφωνα με τα μισθωτήρια συμβόλαια της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας για τα έτη 2018 και 2019, το αντάλλαγμα της παραχώρησης της απλής χρήσης αιγιαλού όρμου Ζώσκα, οριζόταν στο ποσόν των 73,00 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ετησίως, ήτοι 379,62τ.μ Χ 73,00 ευρώ/τ.μ. = είκοσι επτά χιλιάδες επτακόσια δώδεκα ευρώ και είκοσι έξι λεπτά (27.712,26€) ετησίως,

ενώ κατ΄ εξαίρεση αποκλειστικά για το έτος 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των μέτρων οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων, το ύψος του καταβαλλόμενου ανταλλάγματος καθορίστηκε σε ποσοστό 40% του υπολογισθέντος ανταλλάγματος και το τίμημα διαμορφώθηκε στις έντεκα χιλιάδες ογδόντα τέσσερα ευρώ και ενενήντα λεπτά 11.084,90€.

Για το έτος 2021, με την παρ. 3 του Άρθρου 13 ν. 4787/2021 (ΦΕΚ 44/Α/2021), το ύψος του καταβαλλόμενου ανταλλάγματος καθορίζεται σε ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%) του υπολογισθέντος ανταλλάγματος και το συνολικό αντάλλαγμα διαμορφώνεται στο ποσό των δεκαέξι χιλιάδων εξακοσίων είκοσι επτά ευρώ και τριάντα έξι λεπτών (16.627,36€).

Ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών ΒΒΒ Θάνος Ματόπουλος

Ο δήμαρχος εξήγησε ότι η ανανέωση της παραχώρησης, χωρίς δημοπρασία, αποτελεί μονόδρομο και δεν μπορεί να εφαρμοστεί άλλη πολιτική :

 «Το κόστος είναι 73 ευρώ το τ.μ. το οποίο το ορίζει η Κτηματική Υπηρεσία η οποία έχει και τη διοίκηση – διαχείριση. Αυτή η συγκεκριμένη διαδικασία αν γίνει τώρα από μας, εμείς (σ.σ: ο Δήμος) λαμβάνουμε το 70% και το 30% η Κτηματική. Εάν δεν γίνει από μας και παρέλθει η 1η Μαΐου γίνεται απ’ευθείας από την Κτηματική με τους όρους που έχει ορίσει. Δεν έχει χαρακτηριστεί ο Όρμος Ζωσκα ως τουριστική έκταση για να διέπεται από το καθεστώς παραχώρησης της ΕΤΑΔ στο Δήμο όπως ο Όρμος Μαλτσινιώτη ή άλλες περιοχές της Βουλιαγμένης. Συνεπώς εμείς λειτουργούμε με τους όρους που έχει ορίσει η Κτηματική, ανανεώνουμε τη διαδικασία για να μπορούμε να λαμβάνουμε το 70% της συγκεκριμένης αποζημίωσης, αν όχι θα το κάνει μόνη της η Κτηματική και θα πάρει το σύνολο της αποζημίωσης.

Είναι μια κουβέντα που την κάνουμε σχεδόν κάθε χρόνο.

Είναι τεχνικό θέμα, το οποίο είναι απλά διαχειριστικού τύπου. Εκεί θα υπάρξει αυτή η εκμετάλλευση είτε εμείς το θέλουμε, είτε δεν το θέλουμε. Το ερώτημα είναι αν θέλουμε τα χρήματα ή δεν τα θέλουμε.

Εμείς δεν μπορούμε να μικρύνουμε ή να μεγαλώσουμε την εκμετάλλευση».

Αντίθετη άποψη είχε ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών ΒΒΒ Θάνος Ματόπουλος, ο οποίος αιτιολόγησε την αρνητική του ψήφο ως εξής:

«Ο Όρμος αυτός από τη στιγμή που αποφασίστηκε η «εντατική αξιοποίηση» του, άλλαξε μορφή. Έφυγαν βράχοι, έφυγαν θάμνοι κλ.π. που ήταν μέρος του φυσικού τοπίου. Αυτή τη στιγμή έχει γίνει ένα μικρό Μαϊάμι. Δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του καθημερινού χρήστη των παραλιών γιατί οι ξαπλώστρες και όλα αυτά που προσφέρει το συγκεκριμένο κατάστημα είναι για υπερύψηλα βαλάντια.

Δεν ήταν αξιοποίηση προς όφελος του κοινού καλού.

Δεν υπερψηφίζουμε και όπως πάντα δεν μας χορηγείται το σχεδιάγραμμα που καθορίζει που θα είναι, σε ποιο συγκεκριμένο σημείο σε σχέση με τον Αιγιαλό, που θα πάνε τα τραπεζοκαθίσματα, που θα πάνε οι ομπρέλες».

Το θέμα της επινοικίασης του Όρμου Ζώσκα είχε απασχολήσει και παλαιότερα πολίτες της περιοχής.

Τον Ιούνιο του 2020, η στιχουργός Έλενα Μανιάτη έγραφε στην ομάδα Facebook 3Β ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ:

«Ο όρμος Ζώσκα στο Καβούρι, ένα πανέμορφο λιμανάκι, έχει επινοικιαστεί σε ιδιώτη, φέτος έγινε ανανέωση της σύμβασης για μόλις 11.000€. Η σύμβαση λέει πως 50% καταλαμβάνει ο ιδιώτης και 50% πρέπει να παραμείνει ελεύθερη για τους πολίτες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το ελεύθερο είναι κάπου 30% και μπορεί να το διαπιστώσει όποιος θέλει».

Ο Θάνος Ματόπουλος είχε καταγγείλει τις συνέπειες της εμπορικής εκμετάλλευσης επίσης σε άρθρο του, τον Ιούνιο του 2019 όπου ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η πραγματικά πανέμορφη πολύ μικρή παραλία στον όρμο Ζώσκα στη Βουλιαγμένη με το μικρό Δημοτικό αναψυκτήριο, που την επισκέπτονταν κάθε καλοκαίρι πολίτες που την ξεχώριζαν για την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της μεταμορφώθηκε σταδιακά σε οργανωμένη παραλία με ξαπλώστρες (οι ακριβότερες της Αττικής).

Ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός του Δημοτικού αναψυκτηρίου και τα υπέρογκα χρέη των παλαιών μισθωτών ήταν η αρχή. Σταδιακά και με την αμέριστη στήριξη της δημοτικής αρχής η μικρή παραλία, χωρίς καμιά έγκριση και εκτός των προβλέψεων του Π.Δ. φεκ 254/2004 προστασίας των ακτών του Σαρωνικού, με εκβραχισμό – εκρίζωση δέντρων – διαμόρφωση πρανών και απόρριψη κακής ποιότητας άμμου, αλλοιώθηκε υπέρμετρα».

 

Δείτε ακόμα

Το παρασκήνιο της «κόντρας» Κωνσταντέλλου-Σαραντάκου και η παρέμβαση Βορίδη

«Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δεν κρύβει την ένταξή του στη Νέα Δημοκρατία “παιδιόθεν”, όπως συχνά ο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *