Μία δημότισσα εξέφρασε την ανησυχία της για τον περιορισμό του ελεύθερου χώρου των κολυμβητών, στο λιμανάκι της “Ακτής” (που λέγεται και “Τάσος”) στη Βουλιαγμένη.
Αφορμή έδωσε η άδεια που κοινοποίησε η επιχείρηση εστίασης που λειτουργεί στο δημοτικό ακίνητο, η οποία της επιτρέπει την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων μετά τις 8 μ.μ. και ως τις 3 π.μ. σε μια ζώνη περίπου 100 τετραγωνικών μέτρων στα συνολικά 400 περίπου τετραγωνικά του λιμανιού.
Όλοι γνωρίζουμε περιπτώσεις όπου οι περιορισμοί σε άδειες παραχώρησης χρήσης κοινοχρήστου χώρου, ερμηνεύτηκαν «ελαστικά» και στην πράξη, ο ελεύθερος χώρος μειώθηκε σε βάρος των πολιτών, ειδικά σε ακτές.
Ήταν λοιπόν φυσικό να υπάρξουν ανησυχίες.
Ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, έχει διαβεβαιώσει σε επιστολή που είχε απευθύνει προς κατοίκους στις 22 Σεπτεμβρίου του 2020 ότι: «Δεν υπήρχε και ούτε ποτέ θα υπάρξει ποτέ πρόθεσή μας για εκμίσθωση χώρου του μόλου και της παραλίας που θα περιορίζει ή θα απαγορεύει την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα»
Και φυσικά υπήρξε άμεση αντίδραση από κατοίκους, όπως στο παρακάτω σχόλιο:
Πόση αξία όμως έχουν τέτοιες υποσχέσεις; Οι καλύτερες παραλίες έχουν εκχωρηθεί σε ιδιώτες. Ενδεικτικά υπενθυμίζουμε τρία άρθρα που δημοσιεύσαμε στο ilovevouliagmeni.gr:
Μισθώσεις παραλιών στα 3Β: Αρνητικός στο αίτημα της κ. Σίνα για εκπτώσεις για τους δημότες ο δήμαρχος
Αντιπαράθεση Κωνσταντέλλου – Ματόπουλου για την παραχώρηση του αιγιαλού στον Όρμο Ζώσκα Βουλιαγμένης
Μισθωμένες παραλίες στα 3Β: Η πάντα επίκαιρη έρευνα της Λαϊκής Συσπείρωσης
Την δική του θέση κατέθεσε σε εκτενές άρθρο ο τέως δημοτικός σύμβουλος Βάρης Δημήτρης Κυπριώτης, το οποίο και αναδημοσιεύουμε:
Τα κόλπα των μισθώσεων και υπεκμισθώσεων χώρων στο Δήμο ΒΒΒ
Τελευταία ήρθαν στην επιφάνεια διαμαρτυρίες κατοίκων για απαγορεύσεις ή για προσπάθεια απαγόρευσης πρόσβασης σε ελεύθερες ακτές του Δήμου, αλλά και σε υπεκμισθώσεις δημοτικών χώρων, ενέργειες που δεν προβλέποντας στις αρχικές μισθώσεις. Συγκεκριμένα:
Στον όρμο Ζώσκα στο Καβούρι, ο Δήμος ΒΒΒ ανανέωσε την ενοικίαση πριν από κάποιους μήνες σε ιδιωτική επιχείρηση, τον χώρο που χρησιμοποιεί για την εκμετάλλευση της εκεί Ακτής. Σε μεταγενέστερο χρόνο του τρέχοντος έτους και μετά από διαγωνισμό η ίδια επιχείρηση μίσθωσε και χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων (Parking) στην ίδια περιοχή για την εξυπηρέτηση των πελατών της.
Στις 22/7/21, μετά απο αίτημα της παραπάνω επιχείρησης για υπεκμίσθωση του χώρου στάθμευσης, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, έγινε ΔΕΚΤΟ το αίτημα της επιχείρησες, παρά τη διαφωνία της Νομικής Επιτροπής του Δήμου, αφού ρητά ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ οι εκμισθώσεις, εκτός και αν η Οικονομική Επιτροπή αποφασίσει διαφορετικά. Με απλά λόγια, φαίνεται ότι οι Νόμοι έγιναν για να παραβιάζονται και μάλιστα ……νομότυπα. Για τη δεοντολογία όμως ούτε λόγος.
Στην άλλη πλευρά τώρα της Βουλιαγμένης, το εστιατόριο «Ακτή» στην ομώνυμη ακτή, κατοχυρώθηκε με πλειοδοτικό διαγωνισμό στην ίδια επιχείρηση με αυτήν του όρμου Ζώσκα, όπως και ο χώρος στάθμευσης των αυτοκινήτων και μάλιστα με πολύ ακριβό τίμημα.
Πρόσφατα κάτοικοι της περιοχής διαμαρτυρήθηκαν στην Δημοτική Αρχή, ότι δεν τους επιτρέπεται η είσοδος, αν καταλάβαμε καλά , σε αυτήν την ακτή από κάποια συγκεκριμένη ώρα και μετά.
Το κυριότερο όμως που ακουγόταν από κατοίκους ήταν, ότι η απαγόρευση έχει να κάνει με τραπεζοκαθίσματα της επιχείρησης επί του μόλου, από της 20ης μμ ώρας, χωρίς να επιβεβαιώνεται αν η παραχώρηση έγινε με ενοικίαση, αφού κάποια τέτοια απόφαση δεν έχει εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή.
Με ανακοίνωση που αναρτήθηκε από το Δήμο και υπογράφεται από το Δήμαρχο, επιβεβαιώνεται μόνο η απαγόρευση χρήσης σκαφών στο μόλο για λόγους ασφαλείας, στη βάση όμως κάποιας αδιευκρίνιστης απόφασης, αφού δεν αναφέρεται η πηγή έκδοσης. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι κάτοικοι της Βουλιαγμένης, δεν θα δούν κάτι διαφορετικό στην πράξη, αφού εδώ και πολύ καιρό, πάνε 2 χρόνια που υπάρχει μια διαρκής υποβάθμισης της περιοχής.
Τέλος για το χώρο στάθμευσης των πελατών, η επιχείρηση του «ΑΚΤΗΣ» και η Δημοτική Αρχή, ακολούθησαν την ίδια ακριβώς διαδικασία όπως περιγράφτηκε παραπάνω. Και ο χώρος υπεκμισθώθηκε στην ίδια επιχείρηση, όπως και στον όρμο «Ζώσκα»
Το ερώτημα από τα όσα αναφέρθηκαν είναι, γιατί η Δημοτική Αρχή προτιμά να καταφεύγει σε τέτοιους είδους «αλχημείες» που εξοργίζουν τους δημότες και δεν ακολουθεί μια καθαρή γραμμή στις ενέργειές της;