Κυριακή , 23 Ιανουαρίου 2022

Έτοιμη η πλατεία της Βουλιαγμένης με την χορηγία του Four Seasons Astir Palace

Ακόμη και επικριτές της δημοτικής αρχής αναγνωρίζουν ότι η αναπλασμένη πλατεία Νυμφών που παραδόθηκε χθες (17/5/21) προς χρήση στη Βουλιαγμένη, είναι όμορφη και καλαίσθητη.

Κάποιοι από αυτούς το κάνουν έμμεσα. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο κάτοικου στα social media που ανησυχεί ότι ο εκσυγχρονισμός της πλατείας θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της επισκεψιμότητας με αποτέλεσμα τη δημιουργία συνωστισμού και προβλήματος στάθμευσης στην περιοχή, κάτι που βέβαια πρέπει να λυθεί άμεσα.

Η πλατεία Νυμφών στη Βουλιαγμένη πριν ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης (φωτό: dimosiografos.com)

Η πλατεία δεν είχε αλλάξει πολύ τις τελευταίες δεκαετίες. Οι πλάκες του περιμετρικού πεζοδρομίου, που αντικαταστάθηκαν στο πλαίσιο της ανάπλασης με κυβόλιθους, είχαν εμφανή σημάδια φθοράς.

Σε πολλά σημεία το γκαζόν είχε ξεραθεί και είχε μείνει σκέτο χώμα. Κάτι έπρεπε να γίνει.

Η νυν δημοτική αρχή μέχρι χθες δεν είχε κανένα κίνητρο μάλλον να προχωρήσει σε εκτεταμένη συντήρηση εφόσον το Δημ.Συμβ. είχε πάρει απόφαση πλήρους ανάπλασης ήδη από τις 7/5/2018.

Η παρέμβαση του κάτοικου και εκπρόσωπου του ilovevouliagmeni.gr Παναγιώτη Κόνσουλα στο Δ.Σ. της 7ης Μαΐου 2018 για το θέμα της πλατείας.

Ωστόσο, αλίμονο αν πρέπει να περιμένουμε κάποιο έργο ανάπλασης για να καθαρίζεται ο δημόσιος χώρος και να έχουμε καλοσυντηρημένα δέντρα και φυτά. Αυτά ως διαδικασίες πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινότητας καθόλη τη διάρκεια της θητείας μίας δημοτικής αρχής και ευελπιστούμε ότι η νέα πλατεία θα έχει σωστή συντήρηση στο μέλλον.

Ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δεσμεύτηκε στη χθεσινή συνεδρίαση (17/5/21) του Δημοτικού Συμβουλίου να δημοσιοποιήσει μέσα στις επόμενες δύο μέρες, τα κοστολογικά δεδομένα και τους συμμετέχοντες στην οικονομική διαχείρισή του έργου όπως επίσης και τους ουσιαστικούς χορηγούς και συντελεστές.

Αυτά τα περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον. Θυμόμαστε ότι στις 11 Ιανουαρίου 2018 η νέα διοίκηση της Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ και ο δήμαρχος είχαν συνυπογράψει ένα “σύμφωνο συναντίληψης”, σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία δεσμευόταν να υλοποιήσει στην περιοχή τεχνικό έργο τελικού κόστους 650.000 ευρώ. Η κατασκευή του έργου θα χρηματοδοτούνταν από την ίδια εταιρεία, κατά δήλωση του δημάρχου με απευθείας ανάθεση σε εργολάβο, στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών ωφελειών, στην τοπική κοινωνία της Βουλιαγμένης.

Το ilovevouliagmeni.gr δεν έκρυψε πότε την αντίθεσή του στα σχέδια των μετόχων της συγκεκριμένης εταιρείας για μετατροπή της μικρής Μαρίνας Βουλιαγμένης σε λιμάνι. Η καταστροφή του θαλάσσιου φυσικού περιβάλλοντος και του όρμου της Βουλιαγμένης δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτό ανταποδοτικό τίμημα για τη χρηματοδότηση μίας πλατείας όσο όμορφη κι αν είναι αυτή!

Ο Αστέρας Παλλάς Βουλιαγμένης χρηματοδότησε την ανάπλαση όπως αναφέρεται και στην επίσημη πινακίδα του έργου.

Εξαρχής το έργο κατηγορήθηκε ως προσπάθεια τσιμεντοποίησης και τα αρχικά σχέδια αναθεωρήθηκαν περισσότερες από μια φορά προκειμένου να γίνουν αποδεκτά από την πλειοψηφία των κατοίκων. Αποκορύφωμα της αμφισβήτησης υπήρξε η προσφυγή κάποιων κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας τον Οκτώβριο του 2018, για να σταματήσουν το έργο.

Η υπόθεση μάλιστα εκδικάζεται σε λίγες ημέρες, στις 26 Μαΐου 2021. Μεταξύ όσων προσέφυγαν περιλαμβάνεται και ο τοπικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Διονύσης Κοντονής αλλά και η πρώην πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Βουλιαγμένης, Άννα Λεντή.

Η άποψη του ilovevouliagmeni.gr είναι ότι η κριτική περί τσιμεντοποίησης είχε βάση όταν παρουσιάστηκαν τα αρχικά σχέδια του 2017.

Η αναθεωρημένη μελέτη του 2018 ωστόσο διόρθωνε ήδη πολλές αστοχίες. Σήμερα, η συγκεκριμένη κριτική σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα του έργου, φαίνεται υπερβολική.

Όπως παραδέχτηκε ο αντιδήμαρχος Νίκος Βάσης, σε μια προσπάθεια να ικανοποιηθεί το αίτημα των κατοίκων για περισσότερο πράσινο, σε αρκετά σημεία, κυβόλιθοι αντικαταστάθηκαν με χώμα.

Για την ιστορία οι προσφεύγοντες στο ΣτΕ αμφισβήτησαν την ύπαρξη πλατείας υποστηρίζοντας ότι ο χώρος ήταν άλσος. Η διαφωνία τους δεν είχε σχέση με την αισθητική καθώς το άλσος και η πλατεία εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς.

Η νέα πλατεία Νυμφών σχεδιάστηκε με σκοπό να έχει αυξημένη λειτουργικότητα (εξού και οι διάδρομοι ανάμεσα στα δένδρα, οι θέσεις στάθμευσης για ΑΜΕΑ, τα καθιστικά με φυσική σκίαση, ο νυχτερινός φωτισμός με led) και να αποτελέσει πόλο έλξης.

Όπως είπαμε το έργο αναθεωρήθηκε περισσότερο από μία φορά προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι αντιρρήσεις των κατοίκων.

Η αρχική μελέτη που προέβλεπε περισσότερο τσιμέντο παρά πράσινο αποσύρθηκε μετά από την κατακραυγή εκ μέρους των κατοίκων.

Η αναθεωρημένη μελέτη του 2018 άλλαξε τα ποσοστά μεταξύ πρασίνου και σκληρών επιφανειών.  Ακόμα και οι πιο σκληροί επικριτές του έργου, στην προσφυγή τους στο ΣτΕ το 2018, αναγνώριζαν ότι οι προβλεπόμενες σκληρές επιφάνειες (σκυρόδεμα και κυβόλιθοι) δεν ξεπερνούσαν το 30% του χώρου.

Η πρώτη υπαναχώρηση του δημάρχου χρονολογείται ήδη από τον Ιούλιο του 2017 όταν η Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου αποφάσισε: ●Να εγκαταλειφθεί η πρόταση για αλλαγή της εισόδου της Βουλιαγμένης, με μονοδρόμηση της Ερμού και τοποθέτηση φαναριών στην Πανός. ●Η Ερμού να παραμένει διπλής κατεύθυνσης, όμως να μετατράπει σε οδό ήπιας κυκλοφορίας. ●Η Παντελεήμονος να μην  αλλάξει φορά. ●Να πεζοδρομηθεί η Νυμφών. ●Να μελετηθεί η δυνατότητα δημιουργίας χώρου στάθμευσης με προσδιορισμό των θέσεων υπό γωνία 45 μοιρών στο νότιο τμήμα της οδού Ιάσονος. ●Να δοθεί εντολή να αυξηθεί το ισοζύγιο πρασίνου – σκληρών επιφανειών.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, έχοντας κατά νου τη θυελλώδη διαβούλευση του Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους, ο δήμαρχος προχώρησε σε μία ακόμη κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι στην πλατεία Νυμφών της Βουλιαγμένης, μετά την ανάπλασή της, δεν θα αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα. Η συγκεκριμένη υπόσχεση τηρήθηκε καθώς έχει μειωθεί ο χώρος για τραπεζοκαθίσματα ακόμη και σε σχέση με αυτόν που προβλεπόταν στην παλιά πλατεία.

Κατά την άτυπη διαβούλευση για την ανάπλαση της πλατείας Νυμφών, στις 7 Νοεμβρίου 2017, κανένας από όσους πολίτες πήραν το λόγο δεν τάχθηκε υπέρ των αλλαγών που εισηγήθηκε η διοίκηση του Δήμου (δείτε σχετικό άρθρο εδώ)

Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο (17/5/2021), ο δήμαρχος απαντώντας σε επιμέρους κριτικές, έδωσε εξηγήσεις για τους λόγους που τον οδήγησαν στον περιορισμό του πλάτους της οδού Ερμού: για να μεγαλώσει η πλατεία και να γίνει πιο πράσινη. Διέψευσε για άλλη μια φορά ότι ο διαπλατυνθείς χώρος της πλατείας θα αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων καταστημάτων.

Η διαπλάτυνση του πεζοδρομίου στην πλευρά της εμπορικής ζώνης κατά 70 πόντους κρίθηκε αναγκαία για να διασφαλιστεί διέλευση για άτομα με καροτσάκια ή κινητικά προβλήματα και παράλληλα να παραμείνουν άθικτοι οι τρεις μεγάλοι φοίνικες που υπάρχουν εκεί, εδώ και τριάντα χρόνια.

Εν κατακλείδι τα θετικά του έργου, χάρη και στη συμβολή και των κατοίκων που απέρριψαν τα αρχικά σχέδια, είναι υπαρκτά. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τη φύτευση νέων δένδρων δίπλα στα παλιά μεγάλα πλατάνια και πεύκα, τα καλαίσθητα ξύλινα παγκάκια,  τα παλιά ασφαλτικά υλικά περιμετρικά της πλατείας που αντικαταστάθηκαν με κυβόλιθους, την ανάπλαση του χώρου στάθμευσης κάτω από την οδό Παντελεήμονος, όπου τοποθετήθηκε μία ιστορική ελιά 1.400 ετών καθώς και μια μεταλλική φωτιζόμενη επιγραφή με το #vouliagmeni, ιδανική για …selfies.

Καλορίζικη η νέα πλατεία Νυμφών, θα είμαστε εκεί και θα την απολαμβάνουμε, όμως θα πρέπει να γνωρίζουν και όσοι σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν το επιχείρημα της ιδιωτικής χρηματοδότησης και χορηγίας του έργου της πλατείας για να δικαιολογήσουν και να αποδεχτούν την τεράστια και καταστροφική για το περιβάλλον επέκταση της Μαρίνας Βουλιαγμένης, ότι θα μας βρουν απέναντι.

#ilovevouliagmeni.gr

 

 

Δείτε ακόμα

Πυροβολισμοί έξω από φούρνο στη Βούλα

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα του Σαββάτου (22/1), στην Βούλα, καθώς ένας άντρας τραυματίστηκε στη Βούλα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *