Την αναστολή οικοδομικών αδειών, αλλά και εργασιών σε κατασκευαστικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, μέχρι την τελεσίδικη απόφαση από το ΣτΕ, ανακοίνωσε κατά την ομιλία του στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος – «Θα εμποδίσουμε τη μετάλλαξη της πόλης σε μία περιοχή γεμάτη με μπαλκόνια που ανοίγουν σαν φτερά αεροπλάνου» – Θύελλα αντιδράσεων από τους κατασκευαστές – Τι δηλώνουν στο NouPou
Νέο επεισόδιο στην αντιπαράθεση μεταξύ δήμων και κατασκευαστών για τα οικιστικά projects και τις επενδύσεις προκάλεσε η ανακοίνωση του δημάρχου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλου για την αναστολή έκδοσης αδειών, αλλά και αναστολή εργασιών σε κατασκευές που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στην περιοχή.
Γρηγόρης Κωνσταντέλλος: «Θα εμποδίσουμε τη μετάλλαξη της πόλης σε μία περιοχή γεμάτη με μπαλκόνια που ανοίγουν σαν φτερά αεροπλάνου»
Μιλώντας στην 4η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11 Μαρτίου 2024, ο κ. Κωνσταντέλλος δήλωσε: «Την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε την απόφαση στα χέρια μας. Ήδη έχουμε ζητήσει από το νομικό μας επιτελείο να δουν την απόφαση, καθότι η δική μας διασφάλιση μέχρι να κριθεί αυτή η διαδικασία στη μείζονα Ολομέλεια, είναι να πάρουμε απόφαση εδώ, στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, για αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών, οι οποίες χρησιμοποιούν το άρθρο 10 και το άρθρο 15 παρ. 8, οι διατάξεις δηλαδή, οι οποίες δίνουν τα ύψη και τους όγκους, και επίσης, στις ήδη υφιστάμενες οικοδομές που ήδη εξελίσσονται, αναστολή εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών, μέχρι να είναι τελεσίδικη από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η συγκεκριμένη υπόθεση. Αυτό πιστεύω ότι θα στηριχθεί απ΄ όλες τις παρατάξεις».
Αναφερόμενος στον λόγο για τον οποίο προέβη στην παραπάνω ανακοίνωση, ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης σημείωσε: «Θα το κάνουμε για να μη δημιουργήσουμε μία νέα γενιά κτιρίων, τα οποία με τη σειρά τους θα προκαλέσουν προβλήματα στη συνέχεια, όταν θα επιχειρήσουμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, νομίζω ότι πλέον είναι τόσο μεγάλη η δυσθυμία των κατοίκων της περιοχής και των ανθρώπων που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία, από την πλευρά της μετάλλαξης της πόλης σε μία πόλη με έναν όροφο παραπάνω ξαφνικά, και κάτι μπαλκόνια που ανοίγουν σαν φτερά αεροπλάνου, μέχρι τη ρυμοτομική γραμμή».
Αναλυτικά όσα ανέφερε ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά το 38′:
Σε επικοινωνία που είχε το NouPou με πηγές του δήμου, οι τελευταίες ανέφεραν ωστόσο ότι «δεν τίθεται θέμα αναστολής εργασιών σε κατασκευές που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αυτό που έχει νόημα είναι να ανασταλεί η έκδοση αδειών, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να γνωρίζουμε με υπό ποιο καθεστώς θα εκδοθούν».
Τι απαντούν οι κατασκευαστές
Στον απόηχο της εν λόγω ανακοίνωσης του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, μεγάλη αναστάτωση και αντιδράσεις έχουν προκληθεί από επαγγελματίες του κατασκευαστικού κλάδου, οι οποίοι, σύμφωνα πάντα με όσα ειπώθηκαν στο παραπάνω Δημοτικό Συμβούλιο, αναγκάζονται τα διακόψουν τις κατασκευαστικές εργασίες σε projects, πολλά από τα οποία έχουν ήδη πουληθεί σε πελάτες.
Επικοινωνήσαμε με τον Κώστα Κιολέογλου, Πολιτικό Μηχανικό και στέλεχος της κατασκευαστικής εταιρίας Avakon, η οποία δραστηριοποιείται στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.
«Ο δήμαρχος αναφέρεται μόνο στους κατασκευαστές οι οποίοι επωφελούνται από την τρέχουσα οικιστική ανάπτυξη, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι η συγκυρία μάς ευνοεί όλους στα 3Β. Σήμερα και οι τρεις περιοχές του δήμου βρίσκονται ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές αγοραστών και επενδυτών, όσον αφορά στην αγορά κατοικίας.
»Όσον αφορά στα ύψη των κτιρίων, θα ήθελα να σημειώσουμε ότι μέχρι πριν από μερικά χρόνια ήταν στα 15μ. πλέον στέγης, ενώ για μία περίοδο είχε επιτραπεί δόμηση εως και 20μ. πλέον στεγών / δωμάτων. Με τον Νέο Οικοδομικό Νόμο, το ύψος ορίζεται σε σχέση με τον συντελεστή δόμησης. Στα 3Β υπάρχουν γειτονιές με πολύ χαμηλό επιτρεπόμενο ύψος που δεν ξεπερνά τα 7,5μ +1,5μ στέγη, ενώ σε κάποιες άλλες περιοχές, όπως στο κέντρο της Βούλας και τη Βάρκιζας το επιτρεπόμενο ύψος είναι στα 14μ +στέγη. Τα ενεργειακά κίνητρα τα οποία δίνουν δυνατότητα αύξησης του ύψους υπό προϋποθέσεις, όπως ισχύει σήμερα ο Νέος Οικοδομικός Νόμος, και η χρήση συνδυαστικά άρθρων, όπως το άρθρο 10 και το άρθρο 15, απαιτούν ειδική έγκριση από το αρμόδιο συμβούλιο αρχιτεκτονικής το οποίο ελέγχει την κάθε μελέτη ξεχωριστά και εγκρίνει ή απορρίπτει την αρχιτεκτονική πρόταση λαμβάνοντας υπόψιν τόσο τη νομοθεσία όσο και όλες τις παραμέτρους που αφορούν στον αστικό ιστό όπου πρόκειται να ενταχθεί το νέο κτίριο. Tα κίνητρα αυτά απαιτούν για την εφαρμογή τους ανταποδοτικές πράξεις όπως μείωση κάλυψης, η οποία συνεπάγεται αύξηση της πραγματοποιούμενης φύτευσης, και μεγιστοποίηση της απόστασης μεταξύ των κτιρίων μεταξύ άλλων. Όταν λοιπόν έχει εκδοθεί μία πράξη η οποία περιλαμβάνει χρήση των διατάξεων για τα ενεργειακά κίνητρα, αυτό δεν έχει γίνει αυθαίρετα αλλά κατόπιν εγκρίσεων από τους αρμόδιους φορείς και με την προϋπόθεση της εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας. Δεν λειτουργούν οι μηχανικοί και οι κατασκευαστές αυθαίρετα αλλά σύννομα.
»Πώς είναι λοιπόν δυνατόν σήμερα, για υφιστάμενα έργα σε εξέλιξη, για τα οποία έχουμε ακολουθήσει στο απόλυτο την νόμιμη διαδικασία, να μιλάμε για αναστολή οικοδομικών εργασιών; Είναι πάρα πολλές οικογένειες που περιμένουν να μπουν στα σπίτια που είτε έχουν αγοράσει είτε θα παραλάβουν σαν αντάλλαγμα αντιπαροχής, κόσμος που έχει πάρει δάνεια και πληρώνει δόσεις, σπίτια που κατεδαφίστηκαν με βάση τις συγκεκριμένες προοπτικές ανάπτυξης που δίνει η νομοθεσία. Ένα πάγωμα της οικοδομικής δραστηριότητας μέχρι την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία μπορεί να απαιτήσει πάνω από 12 μήνες, θα ήταν καταστροφικό για την κτηματαγορά αλλά και την τοπική κοινωνία. Παράλληλα, πρέπει να πούμε ότι είναι δεκάδες τα επαγγέλματα που άμεσα ή έμμεσα κινούνται με την οικοδομή. Από το μίνι μαρκετ και το μικρό καφέ της γειτονιάς, μέχρι τους χιλιάδες εργατοτεχνίτες, μικρές και μεγάλες εταιρίες του χώρου των κατασκευών και προμηθευτές. Τέλος, πρέπει να πω ότι η εμπιστοσύνη στην αγορά θα καταστραφεί και προσωπικά πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να επηρεάσει στο σύνολό της την ελληνική κτηματαγορά.
»Πιστεύω ότι ο Δήμαρχός μας και το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να δουν την υπόθεση αυτή με ψυχραιμία και λογική. Εφόσον χρειαστεί να γίνουν αλλαγές, καλό θα είναι να γίνει μία συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με αρμόδιους τεχνοκράτες που θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τα ειδικά χαρακτηριστικά των 3Β, ώστε η πόλη μας να γίνει ακόμα πιο όμορφη συνδυάζοντας τη φυσική ομορφιά μαζί με τον σύγχρονο σχεδιασμό κτιρίων με τρόπο που να ικανοποιεί όλα τα μέρη».
Όπως τόνισε ο κ. Κιολέογλου, οι κατασκευαστές ήρθαν σε επαφή με τον δήμο μετά τις επίμαχες ανακοινώσεις, ωστόσο, όπως είπε, «παρά τα όσα ακούστηκαν ξεκάθαρα στην ομιλία του Δημάρχου τη Δευτέρα το βράδυ, μας διαβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται να γίνει αναστολή εργασιών».
Σχετικά με τις επόμενες κινήσεις τους, ο κ. Κιολέογλου ανέφερε ότι «από πλευράς μας, κατασκευαστές, οικοπεδούχοι, ιδιοκτήτες, αγοραστές και όσοι επηρεαζόμαστε θα συσπειρωθούμε, για να προστατέψουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, θα προσπαθήσουμε να έρθουμε σε επαφή ξανά με τον Δήμαρχό μας και το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και με το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δε θα παρθεί μία τόσο σοβαρή απόφαση ελαφρά τη καρδία και χωρίς να συμμετέχουμε. Είναι προφανές ότι αν τελικά περάσει η συγκεκριμένη απόφαση για αναστολή εργασιών σε έργα με νόμιμες άδειες, θα κινηθούμε και εμείς νομικά προς κάθε εμπλεκόμενο με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ιθύνοντες της εταιρίας Sigma Greentech Constuction που υπογράφει αρκετά οικιστικά projects στην περιοχή των 3Β. Το NouPou επικοινώνησε με τον επικεφαλής της εταιρίας, Θεόφιλο Σεραφειμίδη, ο οποίος εξήγησε ότι «οι άδειες έχουν εκδοθεί νομότυπα, έχουμε περάσει από συμβούλιο αρχιτεκτονικής, έχουμε πάρει προέγκριση, εργάζεται σε αυτές τις κατασκευές χιλιάδες κόσμου, ακίνητα έχουν πουληθεί ήδη και έρχεται ο δήμαρχος και λέει “αναστέλλω αυτά τα έργα”. Το να πει ότι αναστέλλει την έκδοση των νέων οικοδομικών αδειών είναι θεμιτό, αλλά με το να σταματήσουν τα έργα, ποια επιχείρηση θα αντέξει, έχοντας πουλήσει 20-30 ακίνητα; Είναι επόμενο οι πελάτες να ξεκινούν να ζητούν πίσω τα χρήματά τους. Είναι δυνατόν να ρίχνουμε μία ατομική βόμβα και να τα καταστρέφουμε ξαφνικά όλα;»
Πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τον κ. Σεραφειμίδη, σε επικοινωνία που είχε το πρωί της Τρίτης 12/3 με τον δήμαρχο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, ο τελευταίος επιβεβαίωσε ότι έκανε λόγο για αναστολή των εργασιών και όχι απλά αδειών.
Τέλος από πληροφορίες που συγκεντρώνουμε μέχρι και αυτήν την ώρα, είναι πολλοί και οι ιδιώτες, δημότες Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, οι οποίοι έχουν αναστατωθεί από αυτή την δήλωση του Δημάρχου καθώς κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους, να μείνουν χωρίς δουλειά ή χωρίς σπίτι αν σταματήσει η οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή.
Πηγή: noupou.gr