Τις επίσημες μετρήσεις ελέγχου για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης (για τον μήνα Μάιο 2026) έδωσε στη δημοσιότητα η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης (ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β.), καλώντας τη δημοτική αρχή να συμβάλει στην ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών.
Η παράταξη δημοσίευσε τα επιστημονικά δεδομένα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής από τις δειγματοληψίες της 26/05/2026. Όπως προκύπτει από τους ελέγχους για κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκους, οι παραλίες της περιοχής (όπως Καβούρι, Αστέρας, κ.ά.) πληρούν τις προδιαγραφές εξαιρετικής ποιότητας νερών. Παράλληλα, υπενθυμίζεται η πάγια απαγόρευση κολύμβησης κοντά σε λιμάνια ή αγωγούς ομβρίων, ενώ ανακοινώθηκαν και οι ημερομηνίες των επόμενων προγραμματισμένων ελέγχων έως τον Οκτώβριο 2026.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β.
Το σοβαρό θέμα της ποιότητας των υδάτων των ακτών κολύμβησης, απασχολεί και φέτος την ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. και για ΕΝΤΕΚΑΤΗ συνεχόμενη χρονιά δημοσιοποιεί τις επίσημες μετρήσεις, που δείχνουν το επίπεδο της ποιότητας και της καθαρότητας των υδάτων των ακτών κολύμβησης στα όρια του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.
Η ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. ανέλαβε την πρωτοβουλία για άμεση και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών για το ευαίσθητο αυτό θέμα και δημοσιοποιεί τα επίσημα επιστημονικά στοιχεία της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, τακτικά κάθε μήνα.
Καλούμε ακόμη μία φορά τη διοίκηση του Δήμου να συμμετέχει στην ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών και την προβολή των ακτών κολύμβησης στα όρια του Δήμου, αναρτώντας και δημοσιοποιώντας τακτικά τα επίσημα μηνιαία στοιχεία της Δ. Υδάτων.
- Υπενθυμίζουμε την πάγια σύσταση του Υπ. Υγείας – Διεύθυνσης Δημοσίας Υγείας – Τμήμα Υγειονομικής Διαχείρισης Περιβάλλοντος ότι: Απαγορεύεται η κολύμβηση στα θαλάσσια νερά των περιοχών της Περιφέρειας Αττικής, στις οποίες δεν πληρούνται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κείμενης νομοθεσίας των νερών κολύμβησης, ειδικότερα κατωτέρω: ……………..
*Σε όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια, ναυπηγεία και διαλυτήρια πλοίων.
*Σε ζώνη 50 μέτρων εκατέρωθεν των στομίων εκβολής όλων των αγωγών ομβρίων.
Για τις περιπτώσεις ακαταλληλότητας των ακτών για κολύμβηση, επισημαίνεται η ανάγκη σήμανσης από τους υπεύθυνους των ακτών, με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να τοποθετήσουν απαγορευτικές πινακίδες στα σημεία που κρίθηκαν ακατάλληλα για κολύμβηση.
Όλα αυτά τα στοιχεία ήδη αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΡΙ.ΚΙ.Π. Β.Β.Β. τακτικά κάθε μήνα, μαζί με όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για το θέμα, στην παρακάτω παραπομπή :
(http://rikipvvv.blogspot.gr/ – ΥΔΑΤΑ ΑΚΤΩΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ).
Το υπόλοιπο πρόγραμμα δειγματοληψιών υδάτων στις ακτές κολύμβησης του Δήμου Β.Β.Β. για το 2026 είναι: 25 ΙΟΥΝΙΟΥ – 23 ΙΟΥΛΙΟΥ – 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ – 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ



