Μετά από τέσσερα εικοσιτετράωρα αποκλεισμού, η αποστολή «Όπου Υπάρχουν Άγγελοι» αναχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας από τη Γαύδο – Μαθητές και συνοδοί επιβιβάστηκαν στο πλοίο της γραμμής και ξεκίνησαν την επιστροφή τους στην Αθήνα, ενώ είχε επιστρατευτεί φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού σε περίπτωση που δεν ήταν εφικτή η αναχώρησή τους και σήμερα.
Μετά από τέσσερα εικοσιτετράωρα αποκλεισμού στη Γαύδο, οι μαθητές και οι συνοδοί τους από τα Νότια Προάστια επιβιβάστηκαν σήμερα, Δευτέρα 30 Μαρτίου, στο πλοίο της γραμμής, ξεκινώντας το ταξίδι της επιστροφής τους. Η αποστολή της πρωτοβουλίας «Όπου Υπάρχουν Άγγελοι», αποτελούμενη από συνολικά 47 άτομα –μαθητές και συνοδούς– από σχολεία της Βούλας, της Γλυφάδας και της Καλλιθέας, είχε ταξιδέψει στο νοτιότερο άκρο της Ελλάδας για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με στόχο τη διοργάνωση μιας συμβολικής γιορτής και παρέλασης στο νησί.

Η επιστροφή τους ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την Πέμπτη 26 Μαρτίου. Ωστόσο, το μοναδικό πλοίο που εξυπηρετεί τη γραμμή – που είναι ανοιχτού τύπου και κανονικά εκτελεί το δρομολόγιο μία φορά την ημέρα εκτός Κυριακής – δεν μπόρεσε καμία από τις προηγούμενες μέρες να αποπλεύσει από την Κρήτη, λόγω καιρικών συνθηκών.
Η κατάσταση οδήγησε και σε πρακτικές δυσκολίες στην καθημερινότητα της ομάδας, καθώς οι διαθέσιμες προμήθειες στη Γαύδο ήταν περιορισμένες. Όπως ανέφερε στο NouPou ο επικεφαλής της αποστολής, Γιώργος Ντσούτσουλης, είχε γίνει πρόβλεψη για επιπλέον προμήθειες, ωστόσο χρειάστηκε προσεκτική διαχείριση, με σεβασμό και προς τους κατοίκους του νησιού, που αντιμετωπίζουν αντίστοιχες συνθήκες στην καθημερινότητά τους.
Η παρατεταμένη παραμονή και η εκτεταμένη δημοσιοποίησή της κινητοποίησαν και τον κρατικό μηχανισμό, καθώς υπήρξε ενημέρωση πως, σε περίπτωση που δεν καθίστατο δυνατή η αναχώρηση με το συμβατικό πλοίο σήμερα, Δευτέρα, θα επιστρατευόταν φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού για τον «απεγκλωβισμό» μαθητών και συνοδών.

Τελικά, το πλοίο της γραμμής κατάφερε να προσεγγίσει το νησί και να παραλάβει την αποστολή, χωρίς να χρειαστεί να ενεργοποιηθεί το εναλλακτικό σχέδιο. Η επιβίβαση πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 13:00, μέσα σε έντονα φορτισμένο συναισθηματικό κλίμα. Μαθητές, συνοδοί και κάτοικοι αποχαιρέτησαν ο ένας τον άλλον σε κλίμα συγκίνησης, καθώς οι ημέρες που προηγήθηκαν δημιούργησαν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο πλευρών. Οι κάτοικοι του νησιού, εξοικειωμένοι με τις συνθήκες απομόνωσης και ζώντας τη συνθήκη του αποκλεισμού σε πολύ πιο ακραίες συνθήκες στην καθημερινότητά τους, στάθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της ομάδας από την Αθήνα. «Είναι μακράν η πιο επιτυχημένη αποστολή του “Όπου Υπάρχουν Άγγελοι”, γιατί καταφέραμε και αναδείξαμε κάτι το οποίο είναι η μάστιγα της Ελλάδας» δήλωσε αμέσως μετά την αναχώρηση από τη Γαύδο ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας, Γιώργος Ντσούτσουλης.
Η επιστροφή τους από τη Γαύδο περιλαμβάνει τη μετάβαση με το πλοίο της γραμμής προς τα Σφακιά, στη συνέχεια οδική μετάβαση προς τη Σούδα και, τέλος, το ταξίδι με το πλοίο της γραμμής προς τον Πειραιά.
Από τους Αρκιούς στη Γαύδο
Η πρωτοβουλία «Όπου Υπάρχουν Άγγελοι» ξεκίνησε το 2023 με μια αποστολή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας στους ακριτικούς Αρκιούς, όπου οι μαθητές ταξίδεψαν για να γνωρίσουν τον Άγγελο, τον μοναδικό μαθητή και το μοναδικό παιδί που ζούσε τότε στο νησί. Έκτοτε, η δράση έχει πραγματοποιήσει ταξίδια στο Αγαθονήσι, στη Σίκινο, σε ακριτικές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας αλλά και στο ελληνικό σχολείο «Όμηρος» στη Χειμάρρα.
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τα παιδιά του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας – και του δραστήριου Προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του, Γιώργου Ντούτσουλη – αλλά με τα χρόνια, στο εγχείρημα έχουν συμμετάσχει μαθητές από πολλά σχολεία, μεταξύ των οποίων το 4ο Δημοτικό Βούλας, το Δημοτικό και το Γυμνάσιο Βουλιαγμένης, το 11ο Δημοτικό Περιστερίου, το 1ο Γυμνάσιο Βούλας, το 1ο Νηπιαγωγείο Βούλας, το 9ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας, το 23ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας, η Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης, τα Εκπαιδευτήρια Γιαννόπουλος αλλά και το 3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Βούλας.
Πηγή: noupou.gr


