Ως το πρώτο εξάμηνο του 2026 αναμένεται να ολοκληρωθεί ο παραλιακός πεζόδρομος – ποδηλατόδρομος των 12,5 χλμ – Σε τι στάδιο βρίσκονται τα έργα σε κάθε δήμο.
Eντός του πρώτου εξαμήνου του 2026 θα έχουν ολοκληρωθεί και θα παραδοθούν προς χρήση όλα τα τμήματα του παραλιακού πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου συνολικού μήκους 12,5 χιλιομέτρων που θα διατρέχει το τμήμα από τον δήμο Καλλιθέας έως και τον δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Ήδη για το θέμα υπάρχουν και πιέσεις από πλευράς κυβέρνησης, προκειμένου να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς και να παραδοθεί στο κοινό εντός του προσεχούς έτους.
Σε δύο μήνες ολοκληρώνεται το τμήμα της Βούλας
Για το τμήμα του δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά σε περίπου δύο μήνες η διαδρομή της Βούλας από το δημαρχείο έως το ΠΙΚΠΑ θα είναι έτοιμη. Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, με τον οποίο μίλησε το NouPou, πραγματοποιούνται οι αντιολισθητικές επιστρώσεις στο έργο.
Ξεκίνησαν οι εργασίες στον Άλιμο
Στον Άλιμο το έργο συνολικού προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ έχει επίσης ξεκινήσει και αφορά στη δημιουργία ποδηλατόδρομου μήκους 5 χιλιομέτρων, ο οποίος θα συνδέει το μετρό Αλίμου στη λεωφόρο Βουλιαγμένης με την παραλία του Αλίμου στη λεωφόρο Ποσειδώνος. Κατά μήκος της διαδρομής σύμφωνα με τα όσα γνωστοποίησε ο δήμαρχος της περιοχής, Ανδρέας Κονδύλης, την 1η Οκτωβρίου, προβλέπονται παράλληλες παρεμβάσεις ανάπλασης στους κοινόχρηστους χώρους: νέα πεζοδρόμια με όδευση τυφλών και ράμπες ΑμεΑ, περισσότερο πράσινο μέσω παρτεριών με αυτόματο πότισμα, παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας (round-about και υπερυψωμένες διαβάσεις), νέος φωτισμός και θέσεις στάθμευσης. Οι εργασίες ξεκίνησαν από την οδό Ήρωος Μάτση, στο ύψος του γηπέδου Τραχώνων, και θα επεκταθούν σταδιακά προς την Ελευθερίου Βενιζέλου και τη λεωφόρο Ιωνίας.
Π. Φάληρο: Το αίτημα του Δήμου για διαπλάτυνση
Στον δήμο Παλαιό Φαλήρου οι κατασκευαστικές εργασίες για τον παραλιακό πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, όπως αναφέρει στο NouPou, ο δήμαρχος, Γιάννης Φωστηρόπουλος. «Το τελευταίο διάστημα καταθέσαμε πρόταση προς την Περιφέρεια και διαπραγματευτήκαμε την περαιτέρω διαπλάτυνση του πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου της παραλιακής. Αυτό που ζητήσαμε είναι να γίνει επέκταση και προς τη θάλασσα, για να υπάρχει αρκετός χώρος για ποδηλάτες και πεζούς. Από τη στιγμή που υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι, θα πρέπει να αξιοποιηθούν για να δημιουργηθεί ένα ποιοτικό έργο, που θα αναβαθμίσει τη ζωή της πόλης. Το τμήμα ποδηλατοδρόμου του δήμου Παλαιού Φαλήρου ξεκινάει από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, περνάει από το σημείο όπου βρίσκεται το αθλητικό κέντρο, το νέο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης και συνεχίζει παραλιακά προς τον Άλιμο μέσω Φλοίσβου, παράλληλα με τη λεωφόρο Ποσειδώνος».
«Το αίτημά μας είναι να μην γίνει η κατασκευή μόνο επί του υπάρχοντος πεζοδρόμου, αλλά να επεκταθεί και προς τη θάλασσα. Επομένως θα πρέπει να γίνουν συνοδά έργα για να αυξηθεί το πλάτος του υφιστάμενου πεζοδρομίου και να μην καταληφθεί ο χώρος που θα έχουν στη διάθεσή τους οι πεζοί», συμπληρώνει ο κύριος Φωστηρόπουλος.
Με βάση τα όσα αναφέρει ο ίδιος, το αίτημα έχει εγκριθεί, ενώ αναμένεται να αποτυπωθεί και γραπτώς, και βάσει της πρότασης του δήμου ο πεζόδρομος να μεγαλώσει σε πλάτος από 1,5 έως και 3 μέτρα, κατά τα πρότυπα του αντίστοιχου έργου της Γλυφάδας.

Σε διαπραγματεύσεις Κωνσταντάτος – Περιφέρεια για το τμήμα του Ελληνικού
Σε προχωρημένες συζητήσεις για την υλοποίηση του αστικού πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου που θα διέρχεται από τον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης βρίσκεται η δημοτική αρχή, όπως σημειώνει ο δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος.
Ο κ. Κωνσταντάτος τόνισε ότι ο Δήμος έχει από την αρχή υποστηρίξει το έργο, θέτοντας ωστόσο συγκεκριμένες προϋποθέσεις. «Η μία και βασική προϋπόθεση είναι να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής, ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, για την ολοκλήρωση του δημοτικού κτιρίου “Μαρίνειο” στην περιοχή του Κάτω Ελληνικού. Επιπλέον, θέλουμε να παρουσιαστεί το έργο και επίσημα από την Περιφέρεια στον Δήμο, να δούμε το πλήρες σχέδιο, και τότε ο Δήμος θα δώσει το οριστικό “οκ”», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά το τμήμα του πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν είχε γίνει ανάκληση της αρχικής αδειοδότησης από την Πολεοδομία του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, ωστόσο σύμφωνα με τον δήμαρχο, πλέον οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε τελικό στάδιο, προκειμένου να επανεκδοθεί η άδεια από την τοπική ΥΔΟΜ.
«Ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία. Εφόσον παρουσιαστεί το έργο και πληροί τις προϋποθέσεις που έχουμε θέσει, θα προχωρήσουμε θετικά», πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντάτος.
Αρχική πρόβλεψη για παράδοση τον Μάιο του 2025 – Οι καθυστερήσεις μετέθεσαν το χρονοδιάγραμμα
Θυμίζουμε ότι από τη διαδρομή εξαιρείται το τμήμα του δήμου Γλυφάδας, όπου ήδη το τμήμα των 3,5 χιλιομέτρων που καλύπτει το παραλιακό μέτωπο της περιοχής, έχει ήδη ολοκληρωθεί και παραδοθεί. Ανάδοχος για το έργο κατασκευής του ποδηλατόδρομου είναι η Ζιτακάτ, η οποία θυμίζουμε ότι ήταν εκείνη που κατασκεύασε και το τμήμα της Γλυφάδας. H αρχική πρόβλεψη ήταν να ολοκληρωθεί το έργο την 1η Μαΐου του 2025. Στη συνέχεια η Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής, ενέκρινε παράταση της προθεσμίας παράδοσης του έργου έως την 1η Ιουνίου του ίδιου έτους, ενώ ακολούθησε μία ακόμα παράταση κατά ένα μήνα για την 1η Ιουλίου. Ωστόσο, μετά το αίτημα που υπέβαλε η ανάδοχος εταιρεία, η Περιφερειακή Επιτροπή με απόφασή της έδωσε νέα παράταση 230 ημερών έως και τις 15 Φεβρουαρίου του 2026.
Πηγή: noupou.gr