Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου
Συνεχίζεται η περιπέτεια των πλειστηριασμών για την οικογένεια Κουτρουλιά, δημιούργημα της οποίας ήταν η επιτυχημένη αλυσίδα εστιατορίων “Palmie bistro”, καθώς “βλέπει” ένα άλλο ακίνητό της να περνά την πόρτα της πλατφόρμας.
Αυτή την φορά πρόκειται για ένα μεγάλο επαγγελματικό κτίριο στην Βάρκιζα, αποτελούμενο από 35 οριζόντιες ιδιοκτησίες, το οποίο λειτουργούσε σαν εμπορικό κέντρο.
Συγκεκριμένα, ο πλειστηριασμός, που έχει επισπεύδουσα την doValue και έχει προγραμματιστεί για τις 15 Νοεμβρίου 2023, αφορά οικόπεδο που βρίσκεται στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, στην θέση “Βάρκιζα” και επί της οδού Αφροδίτης αρ. 3. Το οικόπεδο έχει επιφάνεια 1.000,58 τ.μ.
Εντός του παραπάνω περιγραφόμενου οικοπέδου έχει ανεγερθεί επαγγελματικό κτίριο το οποίο αποτελείται από τρία επίπεδα και περιλαμβάνει 33 καταστήματα, εκ των οποίων: τα 13 καταστήματα βρίσκονται στο υπόγειο, τα 14 στο ισόγειο και τα 6 στον α’ όροφο. Όλα αυτά τα καταστήματα πλειστηριάζονται ταυτόχρονα, την ίδια ημέρα και ώρα, με διαφορετική τιμή πρώτης προσφοράς και ιδιαίτερη για κάθε ακίνητο κατακύρωση. Οι τιμές πρώτης προσφοράς ξεκινούν από 32.000 ευρώ και φτάνουν τις 140.000 ευρώ.
Επίσης έχουν αναρτηθεί και δύο πλειστηριασμοί, με τιμή εκκίνησης τα 1.000 ευρώ ο καθένας, που αφορούν τις εξής ιδιοκτησίες:
– Επί του δικαιώματος υψούν πάνω από το ισόγειο και κατ‘ επέκταση του πρώτου (Α’) ορόφου με ποσοστό συνιδιοκτησίας εξ αδιαιρέτου επί του οικοπέδου 20/1000.
-Επί του δικαιώματος υψούν πάνω από το πρώτο (Α’) όροφο με ποσοστό συνιδιοκτησίας εξ αδιαιρέτου επί του οικοπέδου 75/1000. Επομένως, η συνολική τιμή εκκίνησης διαμορφώνεται σε 2,181 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του εκτιμητή, το κτίριο βρίσκεται επί της οδού Αφροδίτης, στην οποία συναντώνται ως επί τω πλείστον κτίρια κατοικιών με ισόγεια καταστήματα στο ισόγειο, κυρίως σε αυτά που βρίσκονται κοντά στην παραλιακή λεωφόρο. Το ακίνητο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την παραλία και την οργανωμένη παραλία της Βάρκιζας, με τα όμορα του κτίρια να στεγάζουν καταστήματα στο ισόγειο και διαμερίσματα στους ορόφους. Βρίσκεται σε απόσταση 50μ. από την παραλιακή λεωφόρο, η οποία αποτελεί τοπική εμπορική αρτηρία της περιοχής με καταστήματα, χώρους εστίασης και υπηρεσίες.
Είναι σε μέτρια κατάσταση συντήρησης, κυρίως λόγω της μη λειτουργίας του και πιθανόν για αρκετό χρονικό διάστημα, θεωρείται, δε, ότι και εσωτερικά είναι σε ανάλογη κατάσταση με τις εξωτερικές της όψεις. Η πρόσοψη του κτιρίου αποτελείται από γυάλινα πετάσματα και επένδυση μαρμάρου, ενώ στον τελευταίο όροφο υπάρχει γυάλινο αίθριο. Επίσης διακρίνονται κυλιόμενες σκάλες στο εσωτερικό του κτιρίου.
Η άνοδος και η… πτώση
Ο εν λόγω πλειστηριασμός στρέφεται εις βάρος των τεσσάρων αδερφών Κουτρουλιά. Ο ένας εκ των τριών αδερφών, ο Γιώργος Κουτρουλιάς, κατάφερε να συνδέσει το όνομά του με την αθηναϊκή εστίαση και ψυχαγωγία.
Ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα το 1966, με όνειρο να δημιουργήσει έναν χώρο όπου όλοι θα μπορούσαν να απολαύσουν τον καφέ τους, ένα σνακ, γλυκό ή ποτό κι ένα φαγητό αντάξιο του “σπιτικού”, σε προσιτές τιμές, επιτυγχάνοντας το λεγόμενο “value for money”. Και το όνειρο αυτό έγινε πραγματικότητα, δημιουργώντας την αλυσίδα Palmie bistro. Ωστόσο, οι συνεχόμενες κρίσεις που πέρασε η χώρα, με τελευταία αυτή της πανδημίας, που έπληξε συνολικά την εστίαση, έχουν επηρεάσει σημαντικά τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου.
Όπως ανέφερε το 2016 η κόρη του κ. Κουτρουλιά, Αλεξία Κουτρουλιά, στο Editorial του Palmie Magazine και με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το ξεκίνημα του Ομίλου, ο πατέρας της κατέβηκε στην Αθήνα το 1962, όταν η οικογένειά του, με πολύ κόπο, κατάφερε να συγκεντρώσει 950 δραχμές. Μέσα στον πρώτο χρόνο άλλαξε περισσότερα από 30 διαφορετικά επαγγέλματα μέχρι να καταλήξει στην εστίαση. Η πρώτη του δουλειά ήταν στο λεγόμενο “Ζαχαροπλαστείο του Καρρά”, ενώ στην εστίαση, ξεκίνησε από βοηθός μάγειρα στην “Αθηναία”. Στο συγκεκριμένο κατάστημα, εκτός από σεφ, σε ηλικία μόλις 23 ετών, έγινε και μέτοχος. Στην συνέχεια, ήρθαν οι “9 Μούσες”, όπου ο κ. Κουτρουλιάς έκανε το αποφασιστικό βήμα για την συνέχεια.
Τα χρόνια που ακολούθησαν, ο κ. Κουτρουλιάς άλλαξε τον τρόπο διασκέδασης στην Ελλάδα, πρωτοπορώντας και φέρνοντας τη μόδα του face control, του clubbing και του… λέιζερ. Το 1979 κατάφερε να κερδίσει σε διαγωνισμό του ΕΟΤ τον χώρο του Ειρηνικού στην παραλία της Βούλας, όπου για πολλά 38 χρόνια λειτούργησαν πολλά μεγάλα “ονόματα” της αθηναϊκής νύχτας, όπως San Lorenzo -η πρώτη μεγάλη ντίσκο στην Ελλάδα-, Mercedes, Βαρελάδικο, Bora Bora, Tango, Galea, ENVY, Destijl, Prime, Bocca, Guzel, Room και Dekko. “Παιδιά” του κ. Κουτρουλιά ήταν, ωστόσο, και ακριβά εστιατόρια, όπως το Le Foyer και η Balalaika.
Η καινοτομία συνεχίστηκε με το πρώτο Palmie bistro, στην πλατεία Κάραβελ, που έφερε στην Ελλάδα το concept του “all day”. Δεν είναι τυχαίο ότι το σλόγκαν της επιχείρησης είναι μέχρι και σήμερα το “Κάθε ώρα, κάθε μέρα, όλη μέρα!”. Ο κ. Κουτρουλιάς υλοποίησε αργότερα έναν ακόμη στόχο του, αυτόν της καθετοποίησης των λειτουργιών των Palmie bistro, δημιουργώντας την κεντρική παραγωγική μονάδα των Palmie bistro, την Palmie gastronomy, η οποία βρίσκεται στον Αυλώνα Αττικής.
Τα επόμενα χρόνια, μετά την επιτυχία του πρώτου καταστήματος Palmie bistro, η εταιρεία επένδυσε ξανά και ξανά στην ίδια ιδέα, προσθέτοντας νέους κρίκους στην αλυσίδα. Περί το 2010, η αλυσίδα Palmie bistro αριθμούσε περισσότερα από 20 καταστήματα στην Αθήνα, και μέσω franchise, ενώ είχε καταφέρει να βγει κι εκτός συνόρων, σε Βουκουρέστι και Σκόπια.
Από τότε, βέβαια, αρκετά έχουν αλλάξει, κάτι που μαρτυρούν και οι σημερινές περιπέτειες με τους πλειστηριασμούς. Η αλυσίδα αποτελείται πλέον από 12 καταστήματα (όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα), στα οποία περιλαμβάνονται και franchise, όλα εντός Αττικής.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα έμειναν στα… αζήτητα για άλλη μια φορά οι εγκαταστάσεις της Palmie Catering στον Αυλώνα Αττικής. Επρόκειτο για δύο ξεχωριστούς πλειστηριασμούς οι οποίοι αφορούσαν την πλήρη κυριότητα σε ποσοστό 100% συγκροτήματος εκ δύο βιομηχανικών κτηρίων και ενός κτιρίου γραφείων και ενός όμορου γηπέδου, εντός του Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙ.ΠΑ.), στη θέση “Άγιος Θωμάς” του Δήμου Ωρωπού, με τις τιμές εκκίνησης να διαμορφώνονται σε 975.000 ευρώ και 185.250 ευρώ.
Τον περασμένο Ιούλιο, ο Γιώργος Κουτρουλιάς έχασε το δημοφιλές κατάστημα Palmie Bistro στο Κεφαλάρι. Το κυρίως κατάστημα κατακυρώθηκε στα 2.925.001 ευρώ και η αποθήκη του υπογείου στις 153.401 ευρώ.
Πηγή: capital.gr