Η ύπαρξη του δημαρχείου του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης δεν επιτρέπεται με βάση τις υφιστάμενες πολεοδομικές χρήσεις γης – Εντός του 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί η β’ φάση της διαδικασίας κατάρτισης του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου.
Στα όρια της νομιμότητας κινείται από πολεοδομικής άποψης το κτίριο του δημαρχείου στον δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, σύμφωνα με πληροφορίες, κάτι που αναμένεται να διευθετηθεί προσεχώς μέσα από την επικύρωση του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου της περιοχής. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιώργου Λαμπίρη για το Build, πιο συγκεκριμένα η ύπαρξη του δημαρχείου δεν επιτρέπεται με βάση τις υφιστάμενες πολεοδομικές χρήσεις γης.
Σε εξέλιξη η κατάρτιση του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου
Aυτή τη στιγμή ο δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης βρίσκεται στη β’ φάση της διαδικασίας κατάρτισης του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023. Μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών θα σταλεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος προς επεξεργασία από το Συμβούλιο της Επικρατείας και στη συνέχεια επίκειται η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που θα επικυρώνει το πρώτο ολοκληρωμένο τοπικό πολεοδομικό σχέδιο στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο τοπικό πολεοδομικό σχέδιο θα καθορίζει ποιες περιοχές θα εντάσσονται σε αυτό, θα τροποποιεί τις χρήσεις γης όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, θα προσδιορίζονται κοινωφελείς και κοινόχρηστες χρήσεις που αυτή τη στιγμή δεν υφίστανται καθώς και όροι δόμησης, κινήσεις που θα δώσουν οριστική λύση και στην περίπτωση του δημαρχείου της περιοχής, όπου επί της ουσίας δεν υφίσταται επίσημη χρήση δημαρχείου ή διοικητηρίου. Σημειώνεται ότι υφίσταται Προεδρικό Διάταγμα της διαμόρφωσης του παραλιακού μετώπου που τοποθετείται χρονικά στο 2004, όπου σε σχετικό σκαρίφημα αποτυπώνεται απλά η ύπαρξη του δημαρχείου.
Ωστόσο, πολεοδομικά η απεικόνιση του δημαρχείου στο σχετικό σκαρίφημα δεν συνάδει με τις υφιστάμενες πολεοδομικές χρήσεις. Για να νομιμοποιηθεί το δημαρχείο θα πρέπει να υπάρξει πολεοδομική ρύθμιση που να ορίζει το σημείο όπου θα επιτρέπονται τέτοιου είδους χρήσεις. Χαρακτηριστικό επίσης είναι το γεγονός ότι στις προθέσεις της δημοτικής αρχής είναι και η δημιουργία πυροσβεστικού σταθμού στην περιοχή, δεδομένου ότι με τη συνένωση των τριών δήμων κάτι τέτοιοι κρίνεται απαραίτητο, ωστόσο δεν υφίστανται και σε αυτή την περίπτωση οι χρήσεις γης που να το επιτρέπουν, κάτι που επίσης αναμένεται να ρυθμιστεί μέσα από το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο.
Επιπροσθέτως η περιοχή του δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κατατάσσεται στον υπερκείμενο πολεοδομικό σχεδιασμό (Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας), όπου βάσει αυτού ισχύει το ιδιότυπο καθεστώς χρήσεων τουρισμού και κατοικίας. Σε αυτό το γενικό πολεοδομικό πλαίσιο προβλέπονται μία σειρά από χρήσεις όπως αυτές των εμπορικών κέντρων, των καζίνο ή των νυχτερινών κέντρων που θεωρούνται βαριές αναπτύξεις από τις εννέα συνολικά που προσδιορίζονται.
Ο δήμος προσανατολίζεται στον περιορισμό αυτών των χρήσεων με συγκεκριμένη αιτιολόγηση, προκειμένου να αποφευχθεί η λειτουργία τέτοιων κατηγοριών κτιριακών εγκαταστάσεων, καθότι για παράδειγμα θεωρείται ότι οι εμπορικές ανάγκες της περιοχής καλύπτονται ήδη από όμορες εμπορικές περιοχές και επομένως δεν κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία κάποιου εμπορικού κέντρου ή η επέκταση των εμπορικών ζωνών καταστημάτων. Επιδίωξη είναι να διατηρήσει η πόλη τον χαρακτήρα της ήπιας τουριστικής δραστηριότητας και αναψυχής, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τον τομέα της κατοικίας χωρίς επιβάρυνση από νέες μεγάλης έκτασης ή και όχλησης αναπτύξεις.
Πηγή: Build