Γράφει ο Νατάλης Πέτροβιτς*
Δεν χρειάζεται να γραφτούν πολλά για την πολύωρη καταιγίδα που έπληξε το δήμο ΒΒΒ στις 23 Αυγούστου 2022.
Στην πλημμύρα αυτή, μπλέχθηκε το δίκτυο ομβρίων, τα ρέματα, το καμένο -δυστυχώς- δάσος κ.α. Πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν. Για φραγμένες ή μη σχάρες, για υπερπροσπάθεια ή ολιγωρία των υπηρεσιών του δήμου, για την κατασκευή η μη κορμοδεμάτων στα καμένα…
Ο καθένας βλέπει τα αποτελέσματα της μπόρας κατά το δοκούν, κατηγορεί πολλούς και τελικά κανέναν.
Ας δούμε όμως κάποιες από τις παραμέτρους του προβλήματος.
Έχουμε ολοκληρωμένο δίκτυο ομβρίων; Όχι. Μια ματιά στη φωτογραφία θα σας πείσει για το ανεπαρκές του δικτύου (πηγή GIS Δήμου στο site). Εμφανίζονται οι θέσεις των σχαρών των ομβρίων, όχι όλες, γιατί δεν έχει ενημερωθεί ο χάρτης με τις νέες που κατασκευάσθηκαν τα τελευταία χρόνια, αλλά πάντως οι περισσότερες. Mεγάλη έλλειψη σχαρών στην παραλιακή, ανυπαρξία δικτύου στην Βασ. Παύλου. Είστε ικανοποιημένοι; Προσωπικά όχι, διότι σε κάθε μπόρα αντιμετωπίζουμε έναν “χείμαρρο” μπροστά από την κατοικία μας, που μας έρχεται “συστημένος” από την Πειραιώς Σωκράτους – Περικλέους, δεξιά Βασιλέως Παύλου, αριστερά Διαμαντοπούλου και τέλος στην παραλιακή μέσω Άλυος/Νηρέως λόγω έλλειψης δικτύου ομβρίων στο τμήμα κάτω από τη Βουλιαγμένης. (ο ένας κλάδος του χειμάρρου, ο άλλος ακολουθεί “νότια” κατεύθυνση…).
Θα έπρεπε κάθε δρόμος να έχει δίκτυο ομβρίων; Σαφέστατα όχι.
Ποιος το καθορίζει; Η υδραυλική μελέτη ομβρίων.
Έχουμε τέτοια ολοκληρωμένη μελέτη ομβρίων για το σύνολο του δήμου; Θεωρώ πως όχι. Ο λόγος είναι απλός. Εμπλέκεται η ΕΥΔΑΠ για τα ρέματα, η Περιφέρεια για τις κεντρικές αρτηρίες και ο δήμος για τους υπόλοιπους δρόμους, το Δασαρχείο, η “Αρχαιολογία” όπως συνήθως λέμε τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ.
Άρα ποιος είναι ο “μαέστρος” σε αυτή την συμφωνική ορχήστρα των ευθυνών;
Ποιος πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων; Όχι για εντυπωσιασμό, αλλά για την ουσία.
Θα το δούμε “τοπικά” ως δήμος ή “υπερτοπικά” ως Περιφέρεια αφού το κλείσιμο της παραλιακής και της Βουλιαγμένης ταλαιπώρησε όχι μόνο τους κατοίκους του δήμου μας αλλά εκατοντάδες άλλους εποχούμενους;
Ποιος θα καθορίσει για παράδειγμα την περίοδο επαναφοράς της πλημμύρας (μέσος χρόνος μέχρι την εμφάνιση του επόμενου αντίστοιχου γεγονότος*).
Θα είναι 50 χρόνια, 100 χρόνια, 200 χρόνια ή 1000 χρόνια;
Προσέξτε, ο σχεδιασμός δικτύου ομβρίων εξαρτάται από την περίοδο επαναφοράς, όσο πιο μεγάλη είναι τόσο μεγαλύτερες διαστάσεις αγωγών χρειάζονται, τόσο περισσότερα χρήματα απαιτούνται για την κατασκευή του. Άρα ποιος θα καθορίσει τελικά το κόστος κατασκευής ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης; Πού θα βρεθούν τα χρήματα;
Μήπως μέχρι τότε θα μπορούσαμε να κάνουμε μικρές παρεμβάσεις οι οποίες να “ανακουφίσουν” την περιοχή από παρόμοιους όμβρους; Δεν θα λυθεί το πρόβλημα, αλλά ίσως περιορισθούν οι συνέπειες.
Είχα προτείνει και επιμένω, να συμφωνήσει η Περιφέρεια στη δημιουργία εγκάρσιων τομών πλάτους 40-50 εκ στις νησίδες ώστε τα όμβρια της παραλιακής με κατεύθυνση Γλυφάδα να περνάνε στο απέναντι ρεύμα. Όπου είναι δυνατόν να υποβιβασθεί κατάτι το πεζοδρόμιο ώστε τα όμβρια να πέφτουν με ελεύθερη ροή στη θάλασσα, μέχρι την τελική τεχνική λύση. Πρόχειρη λύση όπως αυτή πέριξ της Β’ πλάζ Βούλας.
Είναι ανάγκη να συνεννοηθούμε άμεσα με την Περιφέρεια για την εύρεση χρημάτων για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των πλημμυρών. Άλλως δεν μπορούμε να “περιδιαβαίνουμε” τα ΜΜΕ και τα ΜΚΔ ως ο ωραιότερος δήμος της χώρας, όταν “πνιγόμαστε” με την πρώτη σοβαρή μπόρα.
Μέσα σε όλα τα άλλα, θα πρέπει να λυθεί άμεσα και το θέμα της σταθερότητας του δικτύου διανομής ηλεκτρικού ρεύματος. Λίγες κατοικίες έχουν γεννήτριες.
Μάλλον μέχρι την επόμενη μπόρα, τίποτα δεν θα έχει διορθωθεί, εκτός ίσως από μερικές παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα σημεία.
Ας βοηθήσουμε τον δήμο μας με ένα απλό τηλεφώνημα όταν δούμε φραγμένη σχάρα. Δεν χρειάζεται να το ανεβάσουμε στο διαδίκτυο. Τηλέφωνο στην Πολιτική Προστασία χρειάζεται και πιστέψτε με, η ανταπόκριση είναι άμεση.
*Natalis Petrovits
Structural Engineer MSc, δημοτικός σύμβουλος ΒΒΒ
+30 6944 716 815 mob • +30 210 6457 513 tel
* (η περίοδος επαναφοράς για τον αντισεισμικό κανονισμό είναι 475 χρόνια
για τις συνήθεις κτιριακές κατασκευές).
Πηγή: Εφημερίδα «Εβδόμη», 27.08.2022