Κρανίου τόπος! Δείτε τις συγκλονιστικές εικόνες που κατέγραψε από ψηλά ο Zisimos Zizos (Drone Views) και το οδοιπορικό της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Νοτίου Υμηττού
Την επομένη της πυρκαγιάς που ξεκίνησε στις 04 Ιουνίου 2022 στη Γλυφάδα, οι εθελοντές της ΕΔΝΥ (Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού) εξακολουθούν να βρίσκονται στο βουνό μέχρι αργά, καταγράφοντας το πλήγμα στη φύση και τη ζωή του Νοτίου Υμηττού. Το δάσος της Βούλας δεν υπάρχει πια, όσο δύσκολο κι αν είναι να το συνειδητοποιήσουμε. Μέσα σε λίγες ώρες η εικόνα όλης της περιοχής άλλαξε για πάντα. Εκεί που επικρατούσε το πράσινο πλέον υπάρχει μόνο γκρίζο. Μια εικόνα που ελπίζαμε ότι δεν θα αντικρίσουμε ποτέ, η οποία γίνεται χειρότερη από την έλλειψη ύπνου και την στενοχώρια.
Το πλήγμα είναι μεγάλο και για το εθελοντικό έργο της ΕΔΝΥ. Η συντριπτική πλειοψηφία των δέντρων που φυτέψαμε και φροντίζαμε τα τελευταία, σχεδόν 6 χρόνια, έχει καεί. Περί τις 2.500 βελανιδιές, χαρουπιές, κουμαριές, κουτσουπιές, κυπαρίσσια, κουκουναριές και πεύκα είχαν φυτευτεί, μέσα σε αυτά τα χρόνια, σε δύο σημεία του βουνού κατόπιν έγκρισης από την Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής. Φυτεμένα σε μία από τις δυσκολότερες περιοχές του βουνού, ψηλά από την πόλη, εκεί που υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη, στο πιο σκληρό και υποβαθμισμένο έδαφος. Δέντρα που πριν από 6 χρόνια, όταν φυτεύτηκαν, είχαν ύψος 20εκ. και κάποια πλέον έφταναν το 1 μέτρο. Δέντρα που πλέον δεν ποτίζαμε γιατί είχαν τη δύναμη να επιβιώσουν το καλοκαίρι. Αλλά και μικρά δέντρα που φυτεύτηκαν μέχρι και στην τελευταία φυτευτική περίοδο. Ακόμα και οι πειραματικές φυτεύσεις με την υποστήριξη των Waterboxx, τα περισσότερα από τα οποία καταστράφηκαν, όπως και οι πλαστικές δεξαμενές της ΕΔΝΥ, που χρησιμοποιούσαμε για ποτίσματα, μαζί με τον εξοπλισμό τους. Κάποιες δεκάδες μικρά, τυχερά δέντρα καψαλίστηκαν, δέχθηκαν θερμικό φορτίο, τραυματίστηκαν αλλά έχουν ελπίδες επιβίωσης. Οι εθελοντές τα αναζήτησαν και τα πότισαν ένα προς ένα, με την ελπίδα να τους δώσουν μια ευκαιρία επιβίωσης σε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι που ακόμη είναι μπροστά. 20-30 ίσως αντέξουν…
Δυνάμεις της πυροσβεστικής παραμένουν στην περίμετρο της καμένης έκτασης επιτηρώντας για ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις και πεζοπόρα τμήματα, με την υποστήριξη εναέριων μέσων, χτένιζαν την περιοχή. Αυτό που πλέον λείπει είναι οι φυσικοί ήχοι. Ούτε πουλιά, ούτε καν θρόισμα των δέντρων. Μόνο κάποιοι μικροί ανεμοστρόβιλοι να σηκώνουν τη στάχτη… έτσι είναι τα καμένα δάση.
Ευτυχώς, λίγο πιο βόρεια, η ζωή επιμένει. Κι έτσι πρέπει να επιμείνουμε κι εμείς. Για αυτή τη ζωή αλλά και για τη ζωή που πέφτει στην καμένη γη σαν σπόρος. Γιατί το δάσος κάηκε αλλά μεγάλο μέρος του ήταν ένα ενήλικο δάσος και τα ενήλικα Μεσογειακά δάση αναγεννούνται από τις στάχτες τους. Όμως τώρα χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη προστασία γιατί είναι πιο ευάλωτο από ποτέ. Τώρα είναι που όλοι οι ενεργοί πολίτες πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να κρατήσουμε μακριά τους βοσκούς και όσους ενδεχομένως επιχειρήσουν αλλαγές χρήσης γης. Τώρα είναι η ώρα να συμπεριφερθούμε με υπευθυνότητα. Θερμή παράκληση προς όλους, μην κινείστε εκτός δρόμων, μην παρεμβαίνετε στη καμένη γη. Βοηθήστε να πετύχουμε έναν δύσκολο στόχο, να μην ξανακαεί αυτή η περιοχή για τουλάχιστον 20 χρόνια και να επιστρέψει η ζωή. Είναι απαραίτητο για να αποφύγουμε την πλήρη ερημοποίηση. Στα τμήματα που δεν έχουν την επάρκεια να αναγεννηθούν φυσικά, θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε παρεμβάσεις και θα κάνουμε, όλοι μαζί, ότι μπορούμε.
Η ΕΔΝΥ επικεντρώνεται πλέον, για το υπόλοιπο του καλοκαιριού, στα άκαυτα τμήματα που ακόμα υπάρχουν στο βουνό και επανερχόμαστε στη θερινή λειτουργία δασοπροστασίας και πυροφύλαξης. Ο Νότιος Υμηττός έχει ακόμη ζωή και όλοι έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Το χρωστάμε στη φύση, στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας. Τώρα είναι η ώρα που χρειαζόμαστε και εσάς περισσότερο από ποτέ. Στηρίξτε την ΕΔΝΥ, τους απλούς ανθρώπους της διπλανής σας πόρτας, που θα συνεχίσουν να κοπιάζουν για τη φύση και τη ζωή στον Νότιο Υμηττό.