Της Μαρίας Απατζίδη*
Προκαλούνται σημαντικές ανησυχίες από την επένδυση που ξεκίνησε στη Βουλιαγμένη το 2012 ως σχέδιο, για να ολοκληρωθεί τελικά ως συνολική επένδυση το 2014 από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και συνδεόταν με τα ξενοδοχεία του Αστέρα Βουλιαγμένης, που πουλήθηκαν μαζί με το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου και κοινόχρηστου χώρου της χερσονήσου της Βουλιαγμένης και ταυτόχρονα με τη μακρόχρονη εκμίσθωση της Μαρίνας και της οργανωμένης παραλίας στον λαιμό του Μικρού Καβουρίου.
Οι αλλαγές αυτές οδήγησαν σε ένα νέο λιμενοβραχίονα, ο οποίος όμως προκαλεί στοιχείο οπτικού ρύπου στη θέαση και αλλοιώνει κατάφωρα την εναλλαγή του θαλασσινού ύδατος, η οποία πρέπει να γίνεται με φυσικό τρόπο.
Επιπλέον, τα έργα στον χερσαίο χώρο αλλάζουν τη στεριά και την περιοχή του δάσους και την εκτός σχεδίου, καθώς προκαλείται μια υπερβολική δόμηση. Αλλά και τίθενται οι βάσεις, νομικές και πολεοδομικές, για να γίνει τριπλάσια η δόμηση αυτή στο μέλλον, εφόσον γίνει αποδεκτή η ύπαρξη Οικοδομικών Τετραγώνων.
Η αιτία είναι ότι δεν γίνονται σεβαστοί οι περιορισμοί στη δόμηση βάσει του Π.Δ. που προστατεύει τον Σαρωνικό με θέμα «Καθορισμός ζωνών προστασίας, χρήσεων γης και όρων και περιορισμών δόμησης στην παραλιακή ζώνη της Αττικής από το Φαληρικό Όρμο μέχρι την Αγία Μαρίνα Κρωπίας» (ΦΕΚ 254 Δ 2004). Με νέο Π.Δ.προωθείται η δόμηση σαν να είναι ένας κοινός τουριστικός λιμένας με αύξηση έως 3000%. Οι επωφελούμενοι είναι αποκλειστικά και μόνο οι επενδυτές, ενώ δεν υφίσταται καμία πρόνοια για το φυσικό περιβάλλον.
Τα δυσάρεστα αποτελέσματα έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. Τα νερά είναι θολά με τρόπο που προκαλούν εύλογες ανησυχίες. Μαζί με τις εκτεταμένες εργασίες στον χερσαίο χώρο, αυτό έχει οδηγήσει στις δυναμικές αντιδράσεις των κατοίκων, οι οποίοι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ως ΜέΡΑ25 αξιοποιούμε τα μέσα του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προκειμένου μέσω επίκαιρης ερώτησης και άλλων μέσων να ευαισθητοποιήσουμε για αυτήν την καταστροφή. Η ανταπόκριση του Υπουργείου ήταν ανεπαρκής.
Ένας ακόμη κίνδυνος είναι να υπάρξει επίδραση στη Λίμνη της Βουλιαγμένης, εφόσον εισέλθουν σε αυτή θαλάσσια ύδατα που θα είναι μολυσμένα εξαιτίας της υπερβολικής επέκτασης των έργων στο λιμάνι και των χρήσεών του. Αυτό δεν μπορεί καθόλου να αποκλειστεί και θα αποτελέσει μια καταστροφή πρώτης τάξεως για την περιοχή δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με τις όποιες ωφέλειες από τα λιμενικά έργα.
Τα συστατικά της Λίμνης της Βουλιαγμένης χρειάζεται να βρίσκονται σε μια ιδιαίτερη ισορροπία και τυχόν αλλοίωσή τους θα είναι καταστροφική για αυτόν τον πόλο έλξης που προσελκύει ανθρώπους από όλη την Αττική ή και την Ελλάδα. Υπάρχουν, εξάλλου, και σημαντικές αρχαιότητες στην χερσόνησο της Βουλιαγμένης, που χρειάζονται την ανάλογη προστασία.
Απαιτείται επειγόντως διερεύνηση από ειδικούς για τους πραγματικούς κινδύνους που υφίστανται από την υπερμεγέθυνση των έργων στον κόλπο της Βουλιαγμένης. Εφόσον αποδειχθεί από τους αρμόδιους εξειδικευμένους φορείς ότι η σπάνια φύση της περιοχής της Βουλιαγμένης βρίσκεται σε κίνδυνο, θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά τον περιορισμό του όγκου και του μεγέθους του λιμενικού έργου, χερσαίου και θαλασσίου, και να εφαρμόσουμε τα κατάλληλα μέτρα για την αποσόβηση μιας οικολογικής υποβάθμισης στο πολύτιμο αυτό φυσικό περιβάλλον.
Ως ΜέΡΑ25 θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε το πρόβλημα μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και με συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους, ώστε να βρεθεί λύση.
* Βουλεύτρια Α’ Ανατολικής Αττικής με το ΜέΡΑ25
Πηγή: https://1voice.gr