Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Νίκος Βάσης, έδωσε συνέντευξη στο NouPou για το θέμα της Aνακύκλωσης, τα προγράμματα που εφαρμόζει ο Δήμος αλλά και όσα θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα σε σχολεία και γειτονιές.
Την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου βρεθήκαμε στο ανοιχτό Θέατρο Σοφία Βέμπο στη Βούλα για να παρακολουθήσουμε την εκδήλωση του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης με τίτλο «Οδεύοντας προς μία κοινωνία μηδενικών αποβλήτων». Όπως αναλύθηκε και παρουσιάστηκε στην εκδήλωση, ο Δήμος συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE-IP CEI-Greece «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα», του οποίου στόχος είναι η επέκταση της Διαλογής στην Πηγή των οικιακών απορριμμάτων σε επτά χωριστά ρεύματα ανακύκλωσης, αλλά και του συστήματος Πληρώνω όσο Πετάω, που εφαρμόζεται ήδη στις περιοχές Πηγαδάκια της Βούλας και Δίλοφο της Βάρης.
Σήμερα, με την εφαρμογή των προγραμμάτων για τη Διαλογή στην Πηγή επτά ξεχωριστών ρευμάτων οικιακών αποβλήτων, εκτρέπεται από την ταφή περισσότερο από το 30% των απορριμμάτων που παράγονται στην πόλη, ενώ σκοπός του Δήμου είναι το ποσοστό αυτό να αυξηθεί και να ξεπεράσει το 70% μέσα στους επόμενους 24 μήνες. Παράλληλα, έως το 2050 ο Δήμος έχει στόχο την επίτευξη των Μηδενικών Αποβλήτων (ZERO WASTE) στη βάση των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας.
Λίγες μέρες μετά την εκδήλωση συναντήσαμε τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Νίκο Βάση, με τον οποίο κάναμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με τις κινήσεις και τους στόχους του Δήμου το επόμενο διάστημα γύρω από το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και, βεβαίως, της ανακύκλωσης. Το ραντεβού δόθηκε ένα ηλιόλουστο πρωινό του Οκτωβρίου στη μικρή πλατεία Καραϊσκάκη στη Βάρη – άλλωστε ο κ. Βάσης μένει στην περιοχή της Βάρης για περισσότερα από 40 χρόνια.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Tο σχολείο παίζει καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και των συνηθειών μας. Η παιδεία γύρω από το περιβάλλον και την ανακύκλωση είναι στα σχέδια του Δήμου;
«Πράγματι, η παιδεία γύρω από περιβαλλοντικά θέματα είναι πολύ σημαντική. Ο Δήμος συμμετέχει στο πρόγραμμα Life μέχρι το 2028. Αυτό το πρόγραμμα από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι το καλοκαίρι του 2022 θα έχει μπει σε όλα τα σχολεία, ως πρώτο βήμα. Μέσω του προγράμματος θα γίνουν σεμινάρια τα οποία θα δείξουν στα παιδιά τον τρόπο που γίνεται η ανακύκλωση, ενώ θα τους δώσει και κίνητρα. Όσο περισσότερο ανακυκλώνουν τα σχολεία, τόσο μεγαλύτερο το όφελος. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που θα το χαρούν τα παιδιά, καθώς θα ανακυκλώνουν κάθε αντικείμενο ξεχωριστά και θα έχουν κάποια bonus για τα σχολεία τους. Επίσης, δίαυλο επικοινωνίας έχουμε και με τα ιδιωτικά σχολεία που μας ζήτησαν βοήθεια».
Επειδή υπάρχουν δύσπιστοι που αναρωτιούνται αν όσα πέφτουν στους ειδικούς κάδους πηγαίνουν τελικά για ανακύκλωση, μπορείτε τελικά να μας πείτε τι ισχύει;
«Η αλήθεια είναι πως από τα ανακυκλώσιμα υλικά που μπαίνουν στους μπλε κάδους, μόνο το 50-60% είναι ανακυκλώσιμο, το άλλο μισό είναι σύμμεικτα τα οποία δυστυχώς καταλήγουν στη χωματερή. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλοί ρίχνουν μπάζα, γκαζόν και βρώμικες συσκευασίες στον μπλε κάδο. Για να καταλάβετε τη ζημιά που γίνεται, όταν ένα μπουκάλι με γάλα δεν είναι καθαρό και μπει στον κάδο, είναι άχρηστη ανακύκλωση. Μάλιστα, αν δεν είναι σφραγισμένο το μπουκάλι που θέλουμε να πετάξουμε, καταστρέφει και τα υπόλοιπα γύρω του. Πρέπει λοιπόν να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πώς και τι ρίχνουμε στους κάδους της Ανακύκλωσης»
Πείτε μας για το πρόγραμμα «Διαλογή στην Πηγή – Κερδίζω όσο Διαχωρίζω».
«Στον Δήμο μας ξεκινήσαμε πιλοτικά το πρόγραμμα σε δύο γειτονιές, τα Πηγαδάκια της Βούλας και το Δίλοφο της Βάρης. Σε αυτές τις περιοχές γίνεται διαχωρισμός σε γυαλί, χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο και μέταλλο, τα οποία βρίσκονται μέσα σε σακούλες που έχουν διαφορετικό χρώμα η κάθε μια και αυτοκόλλητο με barcode για να ξέρει ο Δήμος σε ποιον ανήκουν τα σκουπίδια. Αυτό λοιπόν πρόκειται να επεκταθεί σε ολόκληρο τον Δήμο μας. Έτσι, δεν θα υπάρχει αμφιβολία για το αν αυτά ανακυκλώνονται ή όχι».
Υπάρχει κάποιος φόβος, για πιθανά εμπόδια που θα συναντήσετε από τους δημότες ή θεωρείτε πως θα αγκαλιάσουν τον νέο τρόπο ζωής;
«Θεωρώ πως όταν ο κόσμος ενημερώνεται δεν είναι αρνητικός. Η ενημέρωση που έγινε για το πρόγραμμα “Πληρώνω όσο πετάω” και άλλα προγράμματα που ετοιμάζουμε είχε θετικό πρόσημο. Οι δημότες ενημερώθηκαν και ήταν θετικοί να το εφαρμόσουν και να βοηθήσουν. Όταν υπάρχει ενημέρωση, ο κόσμος δέχεται τις δράσεις με χαρά. Σε λίγο καιρό θα ξεκινήσει το πρόγραμμα στη Βούλα όπου θα υπάρχουν προ-πληρωμένες σακούλες και κάδοι για τα σύμμεικτα αλλά και έξυπνοι κάδοι για τις πολυκατοικίες, όπου θα γίνεται μέτρηση όγκου σκουπιδιών ηλεκτρονικά. Με το πρόγραμμα αυτό, θα επιβραβευτούν πολυκατοικίες αλλά και μονοκατοικίες για την ανακύκλωση που κάνουν».
O Δήμος έχει πολλές παραλίες, οι οποίες τα καλοκαίρια γεμίζουν και από τουρίστες. Δεν θα έπρεπε να δώσουμε έμφαση και στην ανακύκλωση στις παραλίες;
«Ο Δήμος έχει ένα τεράστιο παράκτιο μέτωπο, το οποίο είναι μισθωμένο κατά το ήμισυ σε ιδιώτες και το άλλο μισό είναι ελεύθερο. Στο κομμάτι που είναι δωρεάν για όλους, μπορεί ο κάθε πολίτης-τουρίστας να βρεθεί εκεί και να απολαύσει τα μπάνια του και να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις που έχουμε. Την επόμενη θερινή σεζόν θα βάλουμε σε πολλά σημεία κάδους τριών ρευμάτων (χαρτί, γυαλί, πλαστικό) ώστε αυτά να μαζεύονται ξεχωριστά και να πηγαίνουν στην ανακύκλωση. Του χρόνου οι κάδοι αυτοί θα υπάρχουν σε όλες τις παραλίες».
Ένα μείζον πρόβλημα για όλους του Δήμους είναι η απόρριψη ογκωδών αντικειμένων, όπως καναπέδες, ηλεκτρικές συσκευές αλλά και κλαδιά. Τι πρέπει να κάνει ένας δημότης όταν θέλει να απορρίψει τέτοια αντικείμενα;
«Ο Δήμος έχει ένα τηλέφωνο, το 15888, στο οποίο μπορούν να καλούν οι δημότες και να δίνουν πληροφορίες για το πότε και πού θα αφήσουν τα μεγάλα αυτά αντικείμενα. Αν ενημερώνεται ο Δήμος, πηγαίνει άμεσα και παραλαμβάνει με το φορτηγάκι που διαθέτει όλα αυτά τα αντικείμενα. Το φαινόμενο αυτό υπάρχει στην Ελλάδα καθώς ο κόσμος δεν παίρνει τηλέφωνο».
Για εκείνους που επιμένουν να μην ακολουθούν τις ενδεδειγμένες διαδικασίες, πώς σκοπεύετε να κινηθείτε;
«Υπάρχει δυστυχώς ένα 35% των δημοτών που δεν συνεργάζεται. Εμείς κάνουμε μια κανονιστική πράξη, η οποία θα εφαρμοστεί άμεσα στον Δήμο μας και θα έχει μεγάλα πρόστιμα, για να μπορέσουμε πλέον να έρθουμε σε επικοινωνία με τον Δημότη για τα ογκώδη που θέλει να απομακρύνει. Έτσι πρώτα θα ενημερώνει και μετά θα τα πετάει, ειδάλλως θα υπάρχουν πρόστιμα. Μέσω του novoville για παράδειγμα μπορεί ο κάθε δημότης να φωτογραφίζει τα ογκώδη και να ενημερώνει την οδό και το σημείο απόρριψης, ώστε να μην φτάνουμε ως εδώ. Όσον αφορά τα κλαδιά, έχουμε παραγγείλει ειδικούς κάδους για να τοποθετούνται εκεί. Με αυτό τον τρόπο, κάθε πολίτης που θα κλαδεύει τον κήπο του, θα καλεί τον δήμο ο οποίος θα έρχεται με έναν μεγάλο κάδο για να περισυλλέγει τα κλαδιά».
Μια άλλη μεγάλη περιβαλλοντική συζήτηση που αφορά τον Δήμο 3Β είναι αυτή για τη νέα Μαρίνα Βουλιαγμένης. Ποιος είναι ο ρόλος του Δήμου σε αυτό το έργο;
«Ο Δήμος δεν δημιουργεί τη Μαρίνα και δεν έχει κανέναν αποφασιστικό ρόλο σε αυτό το έργο. Ο ρόλος του Δήμου είναι εισηγητικός. Για να δημιουργηθεί αυτή η Μαρίνα πήρε γύρω στις 25 εγκρίσεις από Υπουργεία και Επιτροπές. Ο Δήμος ενεπλάκη από μόνος του για να ελέγχει και να βελτιώνει πράγματα όσο μπορεί. Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε η μελέτη μέχρι σήμερα, κάνουμε όπου μπορούμε παρεμβάσεις. Η μελέτη στο έργο έλεγε πως θα μπει ένα φράγμα περίπου 250 μέτρων το οποίο θα κρατάει τη θολότητα του νερού, αλλά ο Δήμος με παρέμβασή του επέβαλε στον Αστέρα Βουλιαγμένης και τον εργολάβο το φράγμα να φτάσει στα 800 μέτρα (πάνω από το τριπλάσιο) για να κλείσει όλο το κομμάτι και να μην υπάρχει θολότητα στην περιοχή. Όσοι διαμαρτύρονται δεν ενδιαφέρονται για τη Μαρίνα, αλλά έχουν ως στόχο τον Δήμαρχο, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο. Όλα αυτά που γίνονται στο Δήμο έχουν πάρει έγκριση από όλους τους αρμόδιους φορείς».
Στην εκδήλωση του Δήμου στο θέατρο Σοφία Βέμπο είδαμε χώρες του εξωτερικού όπως η Σλοβενία που έχει φτάσει να ανακυκλώνει το 70% των απορριμάτων της – ποσοστό που εσείς θέσατε ως στόχο της επόμενης διετίας- αλλά και την Κύπρο με τον Δήμο Αγλαντζιάς, ο οποίος έχει κάνει επίσης πολλά βήματα μπροστά στη διαχείριση αποβλήτων. Έχουν επηρεαστεί το σχέδιο και η τακτική του Δήμου στο θέμα αυτό από αυτά τα παραδείγματα;
«Ο Δήμος έχει ένα πρόγραμμα δικό του, το οποίο και εφαρμόζει. Όμως, έχει τα μάτια του ανοιχτά πάντα, για να δει τι γίνεται στις χώρες που έχουν μειώσει αισθητά τα σκουπίδια τους και ανακυκλώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό. Εμείς κοιτάζουμε ποιες πρακτικές χρησιμοποιούν και στόχος μας είναι αρχικά να φτάσουμε το ποσοστό αυτών των χωρών και μετά να το ξεπεράσουμε. Στην επόμενη διετία θα φτάσουμε να ανακυκλώνουμε το 70% και θέλουμε ο Δήμος 3Β να γίνει ο πιο πράσινος Δήμος».
Πηγή: nou-pou.gr / Κείμενο: