Διαλογή στην Πηγή για τα οικιακά απορρίματα σε επτά χωριστά ρεύματα ανακύκλωσης – Επέκταση του συστήματος Πληρώνω όσο Πετάω που εφαρμόζεται ήδη στις περιοχές Πηγαδάκια της Βούλας και Δίλοφο της Βάρης – Zero Waste μέχρι το 2050 ο Δήμος 3Β
Στο πλαίσιο εφαρμογής των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας και της διαχείρισης αποβλήτων με σύγχρονες και φιλικές στο περιβάλλον μεθόδους, ο Δήμος συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE-IP CEI-Greece Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα, του οποίου στόχος είναι η επέκταση της Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) των οικιακών απορριμμάτων σε επτά χωριστά ρεύματα ανακύκλωσης, αλλά και του συστήματος Πληρώνω όσο Πετάω (ΠΟΠ), που εφαρμόζεται στις περιοχές Πηγαδάκια της Βούλας και Δίλοφο της Βάρης. Κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκε από τους ομιλητές το έργο, η μεθοδολογία του προγράμματος, καθώς και τα μέχρι σήμερα αποτελέσματά του.
Μετά τους χαιρετισμούς του Στέλιου Πέτσα και του Μανώλη Γραφάκου, τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος των 3Β Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο οποίος δήλωσε πως ο στόχος της δημιουργίας μίας κοινωνίας μηδενικών αποβλήτων, όχι μόνο είναι εφικτός, αλλά με τις συγκεκριμένες δράσεις και ορατός. Ανακοίνωσε πως ήδη, με την εφαρμογή των προγραμμάτων για τη διαλογή στην πηγή 7 ξεχωριστών ρευμάτων οικιακών αποβλήτων, εκτρέπονται από την ταφή περισσότερο από το 30% των απορριμμάτων που παράγονται στην πόλη, ενώ τόνισε τους άμεσους και μακροπρόθεσμους στόχους του Δήμου. Συγκεκριμένα, σκοπός είναι το ποσοστό αυτό να αυξηθεί και να ξεπεράσει το 70% μέσα στους επόμενους 24 μήνες με την ένταξη στις δράσεις του Δήμου και την παραγωγή βιοκαυσίμων. Επίσης, έως το 2050 ο Δήμος έχει στόχο την επίτευξη των Μηδενικών Αποβλήτων (ZERO WASTE) στη βάση των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας.
Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις δράσεις του Δήμου και στις διακρατικές συνεργασίες που συνέβαλαν στην απόκτηση της απαιτούμενης τεχνογνωσίας ενώ κλείνοντας, ανέδειξε ότι ο πρώτος βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ο μόνος δημόσιος φορέας που μπορεί να πραγματοποιήσει αποτελεσματικές δράσεις στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη, μπορεί να καταγράψει τις συνθήκες κάθε γειτονιάς, να βρει τις ανάγκες τους και να ορίσει τις δράσεις και τις διαδικασίες. Κάλεσε όμως το δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης και το κεντρικό κράτος να δημιουργήσουν ένα πρόσφορο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να ενισχύσουν τις δράσεις του Δήμου. Τέλος, ο κ. Κωνσταντέλλος ευχαρίστησε τους επιστημονικούς μας συνεργάτες, τους εργαζόμενους, καθώς και τα στελέχη.
Τα προγράμματα διαχείρισης απορριμμάτων που εφαρμόζονται στους Δήμους τους παρουσίασαν στο κοινό εκπρόσωποι ευρωπαϊκών Δήμων που έχουν αναπτύξει με τη σειρά τους ιδιαίτερα καινοτόμες δράσεις. Πρόκειται για τον Δήμο Αγλαντζιάς Κύπρου ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον Δήμαρχος τη πόλης Ανδρέα Κωνσταντίνου και τον Δήμο Λιουμπλιάνας της Σλοβενίας, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από το στέλεχος της υπηρεσίας διαχείρισης απορριμμάτων, Νίνα Στάνκοβιτς.
Στη συνέχεια της εκδήλωσης ο Διευθυντής Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Δρ. Μιλτιάδης Καβράκος και ο Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης και επιστημονικός συνεργάτης του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Δρ. Φίλιππός Κυρκίτσος παρουσίασαν τις επιστημονικές παραμέτρους του προγράμματος στο Δήμο αλλά και τις εναλλακτικές επιλογές του προγράμματος Πληρώνω όσο Πετάω που εφαρμόζεται στην περιοχή.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν επίσης βίντεο από το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με εικόνες από τη διαδικασία, αλλά και συνεντεύξεις κατοίκων οι οποίοι μετέφεραν τις πρώτες εμπειρίες τους από το πρόγραμμα.
Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από τη διαδικτυακή τηλεόραση του Δήμου και βρίσκεται αναρτημένη στο κανάλι του Δήμου στο YouTube στον ακόλουθο σύνδεσμο:
Πηγή: Δελτίο Τύπου Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης 29.09.2021 / nou-pou.gr