? Το κόψιμο του Βράνκοβιτς στον τελικό του 1996 Παναθηναϊκός – Μπαρτσελόνα 67-66 {11/4/1996}
Του Γιώργου Μπακόλα
Το story: Μετά από έξι προσπάθειες για την κατάκτηση του κορυφαίου ευρωπαϊκού τίτλου, η έβδομη ήταν και η τυχερή για το ελληνικό μπάσκετ! Υπεύθυνος γι’ αυτό ο Παναθηναϊκός, ο οποίος διέθετε στις τάξεις του τον τεράστιο Ντόμινικ Ουίλκινς, που στη γενέτειρα πόλη του, το Παρίσι, οδήγησε τους «πράσινους» στη… Γη της Επαγγελίας και το ελληνικό μπάσκετ σε πρόωρη «ανάσταση» εν μέσω Μεγάλης Εβδομάδας!
35 πόντους (σ.σ. η 4η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών σε φάιναλ φορ) και 8 ριμπάουντ στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ, 19 πόντους και 10 ριμπάουντ στον συγκλονιστικό τελικό της 11ης Απριλίου 1996 (Μ. Πέμπτη) εναντίον της Μπαρτσελόνα, που κρίθηκε με το θρυλικό -πλέον- κόψιμο του Βράνκοβιτς στον Μοντέρο, έγραψε το κοντέρ του Αμερικανού άσου.
Αμέσως μετά τη λήξη του τελικού o «Human Highlight Film» τόνισε, μεταξύ άλλων, πως: «Σταθήκαμε τυχεροί. Στο τελευταίο λεπτό πανικοβληθήκαμε. Δε γίνεται να χάνουμε έτσι την μπάλα!»
Οι εξέδρες του «Παλέ ντε Μπερσί», που φιλοξένησε το 9ο φάιναλ φορ της ιστορίας, κυριολεκτικά κατακλύστηκαν από περίπου 10.000 φίλους του Παναθηναϊκού, ενώ ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς έγραψε ιστορία, αφού πανηγύρισε την τέταρτη κούπα με τρίτη διαφορετική ομάδα στην καριέρα του, ισοφαρίζοντας την επίδοση του Ομπράντοβιτς.
Φυσικά, κάθε παραμύθι έχει και το… δράκο του! Έτσι λοιπόν, ο «δράκος» του ελληνικού μπάσκετ, ο Παναγιώτης Γιαννάκης, βίωνε τη δική του nirvana: «Όσα συνέβησαν στο τέλος του αγώνα ήταν απίστευτα. Λίγα δευτερόλεπτα που κράτησαν μία αιωνιότητα. Θυμάμαι τον Στόικο (σ.σ. Βράνκοβιτς) να τρέχει σαν τον Καρλ Λιούις από τη μία άκρη του γηπέδου στην άλλη για να σταματήσει τον Μοντέρο» δήλωσε εμφανώς συγκινημένος, καθώς προηγουμένως είχε βιώσει 4 αποτυχίες σε φάιναλ φορ και -επιτέλους- έφτανε στην κορυφή. Ο μονίμως ψυχρός Μάλκοβιτς αυτή τη φορά έσταζε μέλι για τον αρχηγό: «Ήταν ακόμη παίκτης, αλλά μέσα στο παρκέ ήταν ο προπονητής».
Ο καλός: Τεράστια -αναμφίβολα- η χάρη του Ουίλκινς, που ψηφίστηκε και MVP του τουρνουά, αλλά εμείς θα ψηφίσουμε τον Στόγιαν Βράνκοβιτς! Όχι μόνο για τη συγκινητική του προσπάθεια στον τελικό (σ.σ. αγωνίστηκε 34 λεπτά με πυρετό) και την ιστορική του τάπα, αλλά γιατί αποτέλεσε ξανά το «σκιάχτρο» στη ρακέτα του Παναθηναϊκού (μόνο στον ημιτελικό είχε 12 ριμπάουντ και 7 κοψίματα!), όντας από κάθε πλευρά ο… πύργος του Άιφελ ή αλλιώς η… κολώνα στην αψίδα θριάμβου που έστησε το «τριφύλλι» στο Παρίσι! Στο οποίο Παρίσι -για να μην ξεχνιόμαστε- το έστειλε αυτός χάρη σε μια άλλη τάπα με θύμα τον Ρέμπρατσα στον προημιτελικό γύρο μέσα στο Τρεβίζο!
Το διάστρεμμα που υπέστη στη φάση που έσβησε τα φώτα στον Μοντέρο, αλλά και το… καψώνι, όταν κλήθηκε λίγο μετά να περάσει από έλεγχο ντόπινγκ με αποτέλεσμα να χάσει το μεγαλύτερο μέρος των πανηγυρισμών, ήταν από τα αξέχαστα της βραδιάς για τον Δαλματό γίγαντα! Φυσικά, το γεγονός ότι στον τελικό δε βρήκε το δρόμο προς το αντίπαλο καλάθι «παραγράφεται» από τη συνολική του παρουσία.
Η κατάταξη: 1. Παναθηναϊκός, 2. Μπαρτσελόνα, 3. ΤΣΣΚΑ, 4. Ρεάλ
EXTRA TIPS
- Η 11η Απριλίου 1996 είναι μια ημερομηνία την οποία ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς μάλλον θέλει να ξεχάσει, αφού η ήττα της Ρεάλ από την ΤΣΣΚΑ στον μικρό τελικό (74-73) σήμαινε πως ο Σέρβος κόουτς έχασε και τα δυο ματς ενός φάιναλ φορ. Ναι, σωστά μαντέψατε! Αυτή ήταν η μοναδική φορά που συνέβη κάτι τέτοιο μέχρι και σήμερα!
- Ο πρώτος Λετονός στην ιστορία που αγωνίστηκε στο ΝΒΑ, ο Γκούνταρς Βέτρα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με τα 6/6 τρίποντα που πέτυχε στον μικρό τελικό εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης διατηρεί ακόμα το ρεκόρ ευστοχίας για φάιναλ φορ. Συνολικά είχε 7/9 τρίποντα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως είναι αυτός που στον ημιτελικό Ελλάδας-Σοβιετικής Ένωσης το 1989, στο Ευρωμπάσκετ του Ζάγκρεμπ, είχε κάνει βήματα στο τέλος και στέρησε από την ομάδα του τη δυνατότητα να ανατρέψει το εις βάρος της 81-80 που είχε διαμορφωθεί με το θρυλικό τρίποντο του Φάνη Χριστοδούλου.
- Ο συμπαίκτης του Βέτρα, Βασίλι Καράσεφ (σ.σ. τη σεζόν 2000-01 φόρεσε τη φανέλα του Ηρακλή) με τις 18 τελικές πάσες που μοίρασε συνολικά στο συγκεκριμένο φάιναλ φορ βρίσκεται, μέχρι στιγμής, στη 2η θέση της λίστας των παικτών με τις περισσότερες ασίστ σε μία διοργάνωση.
Ο τελικός της 11ης Απριλίου 1996
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 67-66
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μάλκοβιτς): Ουίλκινς 16 (7/14δ., 0/1τρ., 2/3β., 10ρ.), Αλβέρτης 17 (6/8δ., 1/2τρ., 2/2β., 3ρ., 2ασ.), Βράνκοβιτς (0/1δ., 9ρ., 3τ.), Γιαννάκης 9 (4ασ.), Οικονόμου 10 (2/6δ., 1/2τρ., 3/4β., 6ρ., 5ασ., 5λ.), Κόρφας 4, Βουρτζούμης 2, Σταυρακόπουλος 9 (3ρ.)
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Ρενέσες): Καρνισόβας 23 (4/10δ., 2/6τρ., 9/9β., 8ρ., 6ασ.), Γκαλιλέα 10 (3/4δ., 1/3τρ., 1/1β., 5ασ., 3κλ.), Χιμένεθ 9, Φερνάντεθ 15 (2/4δ., 3/4τρ., 2/3β.), Γκόντφριντ 9 (5ρ.), Μοντέρο, Ντίεθ, Μπος, Φ. Μαρτίνεθ