Όσα λέει στο NouPou ο δήμαρχος για το έργο της ανάπλασης της πλατείας Ιμίων – Η αντιδρόμηση της Ακτής και Ηλίου και οι αντιδράσεις από κατοίκους λόγω της μείωσης των θέσεων στάθμευσης.
Σε διαδικασία υλοποίησης βρίσκεται το έργο συνολικής αναμόρφωσης σε καίρια σημεία του δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, παρά τη δυσαρέσκεια που εκφράζεται από μερίδα των κατοίκων για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Βούλας, η οποία θα επιφέρει μείωση των διαθέσιμων θέσεων στάθμευσης. Τα έργα ανάπλασης στην πλατεία Ιμίων, την κεντρική πλατεία της Βούλας, έχουν ήδη ξεκινήσει, όπως αναφέρει στο NouPou ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Η παρέμβαση ανάπλασης της πλατείας, που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα αναπλάσεων του παραλιακού μετώπου, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου του 2026, δίνοντας νέα μορφή στο εμπορικό και κοινωνικό κέντρο της περιοχής.
«Ξεκινήσαμε τα έργα στην κεντρική πλατεία της Βούλας και προχωράμε τμηματικά, ώστε να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Μαΐου», αναφέρει ο κ. Κωνσταντέλλος, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια μεγάλη παρέμβαση της τάξης των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο ενός συνολικού έργου που φτάνει σε προϋπολογισμό περίπου τα 6,8 εκατομμύρια ευρώ.

Το συνολικό έργο εκτελείται σε τρεις επιμέρους φάσεις. Η α’ φάση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί κατά 80% και αφορά στην ανάπλαση της παραλίας Βάρκιζας σε συνδυασμό με φυτεύσεις πρασίνου, υπογειοποιήσεις καλωδιώσεων καθώς και νέα φωτιστικά σώματα που τοποθετήθηκαν στη λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου που συνδέει τη Βάρη με τη Βάρκιζα. Η β’ φάση αφορά στην ανάπλαση της πλατείας Ιμίων και η γ’ φάση στην ολοκλήρωση του έργου με τη δημιουργία του ποδηλατοδρόμου που θα καταλήγει στο Καβούρι.
Αντιδρόμηση της οδού Ακτής και Ηλίου
Επί της ουσίας, σύμφωνα με τον δήμαρχο, η ανάπλαση της πλατείας Ιμίων αποτελεί τη β’ φάση ενός εκτεταμένου προγράμματος παρεμβάσεων που ξεκίνησε με την ανάπλαση της παραλίας της Βάρκιζας και θα ολοκληρωθεί με τη γ΄ φάση, η οποία περιλαμβάνει τη σύνδεση με τον ποδηλατόδρομο του Καβουρίου που θα δημιουργηθεί, με αντιδρόμηση της παραλιακής οδού Ακτής και Ηλίου που σήμερα αποτελεί τον δρόμο εισόδου στο Καβούρι. Πέραν της πλατείας, τα συμπληρωματικά έργα έχουν ως αντικείμενο τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου, ο οποίος θα ξεκινάει από τη μάντρα του Ασκληπείου Βούλας, θα διέρχεται την πλατεία Ιμίων, θα συνεχίζει προς τη Β’ Πλαζ Βούλας και την οδό Ακτής και Ηλίου, φτάνοντας έως και τις καντίνες του Καβουρίου. «Αυτή τη στιγμή αναμένουμε την αδειοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής για την αντιδρόμηση της οδού Ακτής και Ηλίου. Επί της ουσίας όταν ολοκληρωθεί η αντιδρόμηση, τα οχήματα θα εισέρχονται στο Καβούρι από την οδό Κρόνου, από τον λόφο των ΛΟΚ. Για τη συγκεκριμένη φάση του έργου, πιέζουμε τον εργολάβο να αυξήσει το ανθρώπινο δυναμικό του, και να προλάβουμε την ολοκλήρωσή του ούτως ώστε να μην εκτελούνται εργασίες στη διάρκεια της θερινής περιόδου. Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρουμε, το έργο αυτό θα συνεχιστεί από τον Οκτώβριο του 2026».
«Δίνουμε περισσότερο χώρο στον πεζό επί της πλατείας, και αυξάνουμε τον περιπατητικό χώρο κατά περίπου 2.000 τετραγωνικά μέτρα, εκ των οποίων τα 1.100 θα γίνουν επιπλέον πράσινο», σημείωσε, προσθέτοντας πως η πλατεία «θα γίνει ζούγκλα από πλευράς φύτευσης», συμπληρώνει ο δήμαρχος της περιοχής.
Ο ίδιος εξηγεί πως, παρά το γεγονός ότι τα αυτοκίνητα δεν θα έχουν χώρο στάθμευσης πέριξ της πλατείας, θα μεταφερθούν σε σημεία που θα βρίσκονται περιφερειακά της πλατείας, γεγονός που θα προσφέρει «ανάσα» στο κέντρο της πόλης.

Κλειστή η Βασιλέως Παύλου από την Αγίου Ιωάννη έως και την Διγενή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες
«Απομακρύνουμε τα αυτοκίνητα από την καρδιά της πλατείας, τα μεταφέρουμε περίπου 150 μέτρα πιο μακριά», λέει ο κύριος Κωνσταντέλλος και διευκρινίζει ότι τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού κατά τις βραδινές ώρες, θα διακόπτεται η κυκλοφορία στη Βασιλέως Παύλου από το ύψος της Αγίου Ιωάννου έως και την οδό Διγενή, ώστε η πλατεία να μετατρέπεται σε ενιαίο χώρο περιπάτου και αναψυχής.
Στο κέντρο της πλατείας, το υδάτινο στοιχείο και το μνημείο υπέρ των πεσόντων ηρώων της κρίσης των Ιμίων θα αποτελούν τα εμβληματικά σημεία αναφοράς της νέας Πλατείας Ιμίων. Συνολικά, το εμβαδόν της πλατείας αυξάνεται από 6.500 τ.μ. σε 8.530 τ.μ., τα στέγαστρα μειώνονται από 800 τ.μ. σε 650 τ.μ., ενώ το πράσινο ενισχύεται σημαντικά, από 350 τ.μ. σε 1.255 τ.μ.
Το τμήμα του ποδηλατόδρομου που θα δημιουργηθεί
Θυμίζουμε ότι το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ενώ παράλληλα με τις εργασίες ανακατασκευής της πλατείας θα πραγματοποιηθούν επισκευές, αναβάθμιση και υπογειοποίηση των δικτύων της ΔΕΔΔΗΕ και της ΕΥΔΑΠ, ώστε να εξασφαλιστεί η βέλτιστη λειτουργία των υποδομών και η αναβάθμιση της καθημερινότητας των κατοίκων.
Σε ό,τι αφορά την αντιδρόμηση της οδού Ακτής και Ηλίου, που οδηγεί στο Καβούρι και τη δημιουργία ενός νέου ποδηλατόδρομου που θα διαπερνά τη Βούλα, η διαδρομή αυτή θα ξεκινά από τη Μάντρα του Ασκληπιείου, θα περνά μέσα από την πλατεία Ιμίων και θα φτάνει έως τις καντίνες του Καβουρίου, ενοποιώντας ουσιαστικά τις παραλιακές περιοχές του δήμου με έναν ενιαίο άξονα ήπιας κυκλοφορίας.

Αντιδράσεις από κατοίκους για τη μείωση των διαθέσιμων θέσεων στάθμευσης
Ωστόσο, η διαπλάτυνση της πλατείας έχει προκαλέσει αντιδράσεις από μερίδα κατοίκων, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχία για τη μείωση των διαθέσιμων θέσεων στάθμευσης στο κέντρο της Βούλας, καθώς η μεταφορά των οχημάτων σε περιμετρικούς χώρους θεωρείται από ορισμένους ότι θα δυσκολέψει την πρόσβαση στα εμπορικά καταστήματα.
Ο κ. Κωνσταντέλλος πάντως εμφανίζεται αισιόδοξος ότι το έργο θα ολοκληρωθεί εγκαίρως και θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την εικόνα της πόλης: «Δεν θέλουμε να έχουμε μέσα στο καλοκαίρι εργοτάξια. Στόχος μας είναι μέχρι τότε η Βούλα να έχει αποκτήσει μια πλατεία αντάξια των κατοίκων και της ιστορίας της».
Πηγή: noupou.gr



