Μετά από σειρά καταγγελιών και εικόνων που είχαν σοκάρει, οι αρχές προχώρησαν στη διάσωση επτά κυνηγόσκυλων που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες σε δύο χώρους στο βουνό της Γλυφάδας, δίνοντας μια πρώτη αίσθηση δικαίωσης για όσους παλεύουν χρόνια να αλλάξει η εικόνα της περιοχής.
Πριν από λίγους μήνες, μια ανάρτηση της Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και Υπηρεσίας Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Γλυφάδας, Μαίρης Μηλιαρέση, και ένα ρεπορτάζ της εκπομπής του Νίκου Μάνεση στον Alpha είχε αναδείξει ένα ζήτημα που εδώ και χρόνια αποτελεί ανοιχτή πληγή για τη Γλυφάδα: το βουνό της πόλης φιλοξενεί παράνομα μαντριά και αυθαίρετες κατασκευές, όπου ζώα διαβιούν μόνιμα δεμένα σε αλυσίδες, χωρίς σκιά, νερό ή ιατρική φροντίδα. Οι εικόνες με σκουπίδια, παλέτες, τσίγκους, εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα και εύφλεκτα υλικά σκόρπια σε όλη την πλαγιά αποκάλυπταν έναν χώρο όχι μόνο παντελώς ακατάλληλο για τα ζώα, αλλά και ιδιαίτερα ευάλωτο στον κίνδυνο πυρκαγιάς τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Υπηρεσίας Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Γλυφάδας, Μαίρη Μηλιαρέση, είχε τότε μιλήσει για «βαρέλι χωρίς πάτο», καταγγέλλοντας χρόνια αδιαφορία και παρουσιάζοντας φωτογραφίες που έκαναν τον γύρο των social media.
Ενάμιση μήνα μετά, η ανάρτηση του πάντα δραστήριου Συλλόγου Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Γλυφάδας (ΣΠΑΖ), φέρνει στη δημοσιότητα για πρώτη φορά μια αισιόδοξη εξέλιξη. Όπως αναφέρει ο σύλλογος, μετά από καταγγελία για παραμέληση και κακοποίηση σκύλων, οι αρχές προχώρησαν σε συντονισμένη επιχείρηση, με τη συμμετοχή της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, της Εισαγγελίας και του Δήμου Γλυφάδας.
Συνολικά επτά κυνηγόσκυλα βρέθηκαν κλεισμένα σε δύο βρώμικους, πρόχειρα κατασκευασμένους χώρους, χωρίς καθαρό νερό, υποσιτισμένα και γεμάτα παράσιτα. Μετά από παρέμβαση της Πυροσβεστικής και εθελοντών, τα ζώα απεγκλωβίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Δήμου, όπου πλέον λαμβάνουν φροντίδα.
Ο «ιδιοκτήτης» τους συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου, με δικάσιμο ορισμένη για τον Σεπτέμβριο, ενώ η Αστυνομία βεβαίωσε διοικητικά πρόστιμα που ξεπερνούν τα 220.000 ευρώ. Ο ΣΠΑΖ και ο Δήμος αναμένουν την οριστική αφαίρεση της κυριότητας των ζώων ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία υιοθεσίας τους.
«Ξεκίνησε να σπάει το απόστημα του βουνού της Γλυφάδας μας. Για τα ζώα, για το περιβάλλον, για το βουνό μας», σημειώνει ο ΣΠΑΖ, εκφράζοντας την ελπίδα η περιοχή να καθαρίσει «από σκουπίδια και καταπατητές» και να γίνει προσβάσιμη στους κατοίκους της Γλυφάδας, όπως συμβαίνει σε όμορους δήμους.

Η ανάρτηση του ΣΠΑΖ
Σαν να φαίνεται επιτέλους φως στην άκρη του τούνελ!
Πριν περίπου ένα μήνα, έγινε καταγγελία για παραμέληση/κακοποίηση σκύλων στο βουνό της Γλυφάδας. Σε πρώτη φάση η αστυνομία μαζί με εθελόντρια του ΣΠΑΖ, πήγαν στο σημείο χωρίς να μπορέσουν να δουν ή να ακούσουν σκύλους στο συγκεκριμένο χώρο. Μετά την αναφορά της Αστυνομίας στον εισαγγελέα, ήρθε η εντολή που θέλαμε! Να μπει η αστυνομία στο χώρο και ο Δήμος Γλυφάδας να αναλάβει τους σκύλους.
Μετά από μεγάλη προσπάθεια, 7 κυνηγόσκυλα κλεισμένα σε 2 ρυπαρούς χώρους, σε άθλιες συνθήκες απεγκλωβίστηκαν με την βοήθεια της Πυροσβεστικής και μεταφέρθηκαν από την Υπηρεσία για την Προστασία των Αδέσποτων του Δήμου και εθελοντές του ΣΠΑΖ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Δήμου. Τα ζώα όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες και το βίντεο στα σχόλια ζούσαν σε τραγικές συνθήκες, υποσιτισμένα, βρώμικα, χωρίς καθαρό νερό, γεμάτα παράσιτα.
Ο «ιδιοκτήτης» συνελήφθη στα πλαίσια του αυτοφώρου. Ορίστηκε δικάσιμος για τον Σεπτέμβριο. Διοικητικά πρόστιμα πάνω από 220.000 € βεβαιώθηκαν από την Αστυνομία.
Ευχαριστούμε την Ελληνική Αστυνομία, ιδιαίτερα το Αστυνομικό Τμήμα Γλυφάδας, την Πυροσβεστική, την Εισαγγελία, τον Δήμαρχό μας Γιώργο Παπανικολάου, την Αντιδήμαρχό μας Μαίρη Μηλιαρέση και όλους όσους συνεργάστηκαν για τις συντονισμένες κινήσεις και την άρτια εφαρμογή του Νόμου 4830/21 περί ευζωίας των ζώων. Σώθηκαν τα ζώα. Τουλάχιστον αυτά.
Περιμένουμε την οριστική αφαίρεση των ζώων ώστε να ξεκινήσουμε την διαδικασία υιοθεσίας τους.
Ξεκίνησε να σπάει το απόστημα του βουνού της Γλυφάδας μας. Για τα ζώα, για το περιβάλλον, για το βουνό ΜΑΣ!
Ελπίζουμε σύντομα να μπορούμε και εμείς όπως οι κάτοικοι των γύρω Δήμων, να απολαύσουμε το βουνό μας καθαρό από σκουπίδια και καταπατητές, ασφαλές από τεράστιο κίνδυνο πυρκαγιάς και υγειές όπως του αξίζει.
Πηγή: noupou.gr