Η Εθνική πόλο γυναικών προκρίθηκε για δεύτερη φορά στην ιστορία της στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Υγρού Στίβου. Οι παίκτριες του Χάρη Παυλίδη, πάλεψαν σε μία αναμέτρηση «θρίλερ» εναντίον της Αμερικής και επικράτησαν με 14-10 και εξασφάλισαν τη θέση τους στα μετάλλια.
Το πρώτο οκτάλεπτο του ημιτελικού ξεκίνησε με δοκάρι για την Εθνική, στο σουτ της Μαρίας Πάτρα. Η Αμερική άνοιξε το σκορ με το δυνατό σουτ της Λάινμπακ, την ώρα που η Ελλάδα δυσκολευόταν να διασπάσει την συμπαγή άμυνα των ΗΠΑ. Η Ιωάννα Σταματοπούλου πραγματοποίησε εντυπωσιακές επεμβάσεις διατηρώντας την Ελλάδα στο παιχνίδι.
Μόλις επτά δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη του οκταλέπτου η Εθνική σκόραρε, αλλά μετά το challenge του προπονητή της Αμερικής (Άνταμ Κρικόριαν) και τη χρήση του VAR, το γκολ ακυρώθηκε, καταλογίστηκε πέναλτι για τις ΗΠΑ και το χρονόμετρο ανανεώθηκε στο ένα λεπτό. Η Φλιν εκτέλεσε εύστοχα την παράβαση και ανέβασε τη διαφορά του σκορ στα δύο τέρματα (2-0).
Η Ελλάδα «απάντησε» άμεσα και μείωσε το σκορ σε 2-1, με το γκολ της Στεφανία Σάντα. Στο φινάλε του οκταλέπτου και με 11 δευτερόλεπτα να απομένουν, η Ελευθερία Πλευρίτου έστειλε την μπάλα στο τέρμα και διαμόρφωσε το 2-2, που ήταν και το τελικό σκορ του οκταλέπτου.
Η Σταματοπούλου ξεκίνησε το δεύτερο οκτάλεπτο, με εντυπωσιακές αποκρούσεις, όπως τελείωσε και το πρώτο. Η Όσμους με σκαστό σουτ έδωσε προβάδισμα στις Αμερικανίδες, όμως η Βασιλική Πλευρίτου ισοφάρισε για την ομάδα του Χάρη Παυλίδη. Η Εθνική πήρε για πρώτη φορά προβάδισμα στον αγώνα με το γκολ της Έλενας Ξενάκη (4-3), για να έρθει η Φωτεινή Τριχά και να δώσει προβάδισμα δύο γκολ στην Ελλάδα (5-3).
Η Αμερική μείωσε το σκορ σε 5-4 με το εύστοχο πέναλτι της Νιούσουλ. Ο Χάρης Παυλίδης ζήτησε πέναλτι σε φάουλ στη Ντένια Κουρέτα, αλλά ο Γερμανός διαιτητής της αναμέτρησης,μετά τη χρήση του VAR, δεν καταλόγισε την παράβαση. Η Ξενάκη σκόραρε και διαμόρφωσε το 6-4, παρά το challenge του Κρικόριαν.
Ο Χάρης Παυλίδης δέχτηκε την κίτρινη κάρτα καθώς διαφώνησε έντονα με την απόφαση του διαιτητή, να δώσει το τρίτο πέναλτι στις ΗΠΑ. Η Στράικερ ευστόχησε στην εσχάτη των ποινών και μείωσε σε 6-5, σκορ με το οποίο έληξε το ημίχρονο.
Οι Αμερικανίδες κέρδισαν και το τρίτο σπριντ, για την πρώτη κατοχή, στο ξεκίνημα του τρίτου οκταλέπτου. Η Όσμους με δυνατό σουτ από τον άξονα ισοφάρισε για τις ΗΠΑ (6-6), ενώ λίγο αργότερα η Νιούσουλ έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του Κρικόριαν (7-6). Η Μαρία Μυριοκεφαλιτάκη ισοφάρισε σε 7-7 για την Εθνική Ελλάδος, όμως στην επόμενη φάση η Αμερική σκόραρε (8-7).
Η Πάτρα με σουτ από τα δεξία, όπως εκδήλωνε επίθεση η Εθνική, επανέφερε την ισορροπία στο σκορ για την «γαλανόλευκη» (8-8). Η Σταματοπούλου πραγματοποίησε την 9η απόκρουσή της στην αναμέτρηση και στη συνέχεια η Σάντα έδωσε προβάδισμα στην Ελλάδα (9-8). Η Αμάντα Λόνγκαν πραγματοποίησε εντυπωσιακή απόκρουση στην επίθεση της Ελλάδας, με την περίοδο να τελειωνεί με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας μας να προηγείται.
Η τέταρτη περίοδος ξεκίνησε ιδανικά, καθώς η Σάντα με τον τρίτο της τέρμα, έδωσε αέρα δύο γκολ στην Εθνική (10-8). Η Λάινμπακ μείωσε άμεσα για την Αμερική σε 10-9. Η «γαλανόλευκη» με όπλο την άμυνά της, διατήρησε το προβάδισμα του ενός γκολ. Η Ξενάκη με απίθανο γυριστό σουτ από τα δύο μέτρα διαμόρφωσε το 11-9 υπέρ της Ελλάδας.
Στα 2:35 πριν το τέλος η Βασιλική Πλευρίτου έδωσε προβάδισμα τριών τερμάτων στην Εθνική, για πρώτη φορά στον αγώνα (12-9). Η πολίστρια του Ολυμπιακού σκόραρε ξανά, ανεβάζοντας το δείκτη του σκορ στο 13-9. Η Ελλάδα έφτασε και στο 14-9 με ακόμα ένα γκολ της Πλευρίτου ολοκληρώνοντας τον θρίαμβο. Οι Αμερικανίδες απλά μείωσαν σε 14-10 πριν το φινάλε του αγώνα.
Πηγή: tanea.gr