Το business story πίσω από τον Αστέρα, το εμβληματικό brand της Αθηναϊκής Ριβιέρας: Από την έγκριση του σχεδίου αξιοποίησης της Βουλιαγμένης και το «Club House» που έγινε Matsuhisa στο σήμερα.
Από το 1954 όταν ιδρύθηκε η ξενοδοχειακή εταιρεία Αστήρ έως και σήμερα, μεσολάβησαν 70 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα άλλαξαν πολλά και πολλά ακόμη συνεχίζουν να μεταβάλλονται με ταχείς ρυθμούς στην ευρύτερη περιοχή της Βουλιαγμένης αλλά και στα νότια προάστια. Αυτό ωστόσο που παραμένει σταθερό στο πέρασμα των ετών είναι η αδιαμφισβήτητη φυσική ομορφιά που παρουσιάζει το τοπίο στην περιοχή του Λαιμού της Βουλιαγμένης, όπου βρίσκεται το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα.
Ο Γιώργος Προκοπίου, ο οποίος αρέσκεται συχνά να απολαμβάνει το μπάνιο του στα «βραχάκια» του εστιατορίου «Ακτή» στη Βουλιαγμένη, απέκτησε προ μερικών ημερών ποσοστό συμμετοχής στον Αστέρα, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 33% του συνόλου των μετοχών με το τίμημα στα 150 εκατομμύρια ευρώ. Ο εφοπλιστής, που είναι γνωστός για τις σημαντικές επενδύσεις στον τομέα του real estate, είχε αποκτήσει στη διάρκεια της φετινής χρονιάς και εκτάσεις εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού, καθώς η εταιρεία του Litti Enterprises Limited, υπέγραψε σχετική συμφωνία με τη Lamda Development.
Ο CEO της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, και ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου κατά την υπογραφή για την αγοραπωλησία των οικοπέδων απέναντι από το Γκολφ της Γλυφάδας έναντι 120 εκατ. ευρώ.
1958: Η έγκριση του σχεδίου αξιοποίησης της Βουλιαγμένης από το ελληνικό κοινοβούλιο
Ωστόσο η πορεία του Αστέρα είναι συνδεδεμένη με πολλά και διαφορετικά ιστορικά κεφάλαια. Παρά το γεγονός ότι η σύσταση της εταιρείας έγινε το 1954, μετά από αναβολή των όποιων σχεδίων δημιουργίας ξενοδοχείου στην περιοχή, λόγω του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, εν τέλει η έγκριση για τη δημιουργία σχεδίου αξιοποίησης της Βουλιαγμένης δόθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Το σχέδιο εκπόνησαν οι αρχιτέκτονες Περικλής Σακελλάριος, Προκόπης Βασιλειάδης, Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας και Εμμανουήλ Βουρέκας.
Τον σχεδιασμό του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα, ανέλαβε ο Κώστας Βουτσινάς. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη δημιουργία εγκαταστάσεων όπου θα φιλοξενούνταν περίπου 3.000 επισκέπτες σε ξενοδοχείο 150 δωματίων καθώς και να κατασκευαστούν 60 πολυτελείς καμπάνες. Επιπλέον, ξεκίνησε η αξιοποίηση της πευκόφυτης έκτασης στον Λαιμό της Βουλιαγμένης, η οποία κατέληγε στην αμμώδη παραλία εντός του κόλπου έκτασης 300 μέτρων, που οργανώθηκε σε πλαζ και κάπως έτσι δημιουργήθηκε η σημερινή παραλία του Αστέρα.
Από το Club House στο Matsuhisa
Το νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τα δεδομένα της εποχής του. Το 1961 λειτούργησαν οι πρώτες 76 καμπάνες ενώ εννέα χρόνια αργότερα προστέθηκαν και άλλες 18. Την ίδια χρονιά λειτούργησε και το εστιατόριο Club House, το οποίο μετά από πολλές μετατροπές και ανακαινίσεις στεγάζει σήμερα το Matsuhisa, ένα από τα πιο διάσημα εστιατόρια παγκοσμίως. To Club House ήταν το εμβληματικότερο των εστιατορίων του Αστέρα, πολυτελές, με φημισμένη θαλασσινή κουζίνα, ενώ τα σερβίτσια του είχε φιλοτεχνίσει ο εικαστικός Αλέκος Φασιανός. Το 1967 η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος χρηματοδότησε 25 ξενοδοχειακά προγράμματα, μεταξύ αυτών και τον Αστέρα, με περίπου 100 εκατομμύρια.
Το αναπτυσσόμενο συγκρότημα προσέλκυσε σταδιακά εκπροσώπους του παγκόσμιου αλλά και του εγχώριου jet set. Τα πρώτα εγκαίνια έγιναν το 1967 στο ξενοδοχείο Arion. Ακολούθησαν το Nafsika το 1979 και το 1984 το Aphrodite στην πίσω πλευρά της χερσονήσου, το οποίο τα τελευταία χρόνια παρέμεινε ανενεργό και πρόσφατα η έκταση διαχωρίστηκε σε 13 επιμέρους οικόπεδα, τα οποία απέκτησαν ο εφοπλιστής Διαμαντής Διαμαντίδης αλλά και η Μαριάννα Λάτση.
Το 1998 ιδρύθηκε η σημερινή εταιρεία Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης, η οποία εκμεταλλεύεται το συγκρότημα σήμερα, ενώ τον Μάρτιο του 2017 ξεκίνησε η ριζική ανακαίνιση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος και υπεγράφη σύμβαση διαχείρισης με τον παγκοσμίου φήμης όμιλο Four Season Hotels and Resorts για διάστημα 20 ετών από τη στιγμή της επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων του Αστέρα. Τον Μάρτιο του 2019, επαναλειτούργησαν οι δύο μονάδες, μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης.
Η αποκρατικοποίηση και οι νέοι ιδιοκτήτες
Επί σειρά ετών το ξενοδοχειακό συγκρότημα ανήκε στην Εθνική Τράπεζα και το ελληνικό δημόσιο. Το 2016 ολοκληρώθηκε η πώληση του 90% των μετοχών της Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ξ.Ε. μετά από υπογραφή σύμβασης από τις διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, της Εθνικής Τράπεζας και της κοινοπραξίας των Αράβων της Apollo Investment Holdco με το Dogus Group του Τούρκου Φετίχ Σαχένκ, με την τελευταία να καταβάλει τότε ποσό ύψους 393,15 εκατομμυρίων ευρώ για την απόκτηση του συγκροτήματος.
Προ μερικών ημερών οριστικοποιήθηκε η συμφωνία εξαγοράς ποσοστού 33,75% από τον τουρκικό όμιλο Dogus, ο οποίος κατείχε το συγκεκριμένο ποσοστό, για να το αποκτήσει εν τέλει ο Γιώργος Προκοπίου. Ο Γιώργος Προκοπίου είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για την απόκτηση μετοχών του Αστέρα και παλαιότερα, όταν ακόμη ανήκε στο Δημόσιο, ωστόσο η επιθυμία του δεν είχε γίνει πράξη. Να σημειωθεί ότι ήδη το 2019 ο όμιλος Dogus είχε διαθέσει το ποσοστό που κατείχε στο Hilton των Αθηνών – με το εμβληματικό ξενοδοχείο να παραμένει στον όμιλο ΤΕΜΕΣ του Costa Navarino και τον αραβικό όμιλο Olayan -, γεγονός που είχε εγείρει ερωτήματα για πιθανή αποεπένδυση του τουρκικού ομίλου και από τον Αστέρα Βουλιαγμένης.
Σημαντικό μέρος των εσόδων των τελευταίων ετών εκτός από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων του Αστέρα, προήλθε από την πώληση οικοπέδων όπου αναπτύσσονται βίλες από τον Διαμαντή Διαμαντίδη και τη Μαριάννα Λάτση στα οικόπεδα στην πίσω όψη της χερσονήσου, εκεί που βρισκόταν το ξενοδοχείο «Aphrodite». Υπολογίζεται ότι μόνο τα έσοδα από την πώληση των συγκεκριμένων ιδιοκτησιών άγγιξαν τα 450 εκατομμύρια ευρώ. Θυμίζουμε επίσης ότι ο Αστέρας εκτός από τα δύο ξενοδοχεία «Nafsika» και «Arion», διαχειρίζεται επίσης την παραλία του Αστέρα και την Astir Marina, η οποία στη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού επαναλειτούργησε στη νέα της πλέον μορφή, φιλοξενώντας οίκους μόδας παγκοσμίου βεληνεκούς, όπως Louis Vuitton, Υves Saint Laurent, Dolce & Gabanna Casa, Dior, Gucci, Bottega Veneta, Zegna, Rolex και πολλούς ακόμη.
Το 2023 η Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης κατέγραψε τον υψηλότερο κύκλο εργασιών στην ιστορία της, με 295,37 εκατ. ευρώ, έναντι 218,33 εκατ. ευρώ το 2022, πετυχαίνοντας αύξηση κατά 35,29%. Κύρια πηγή των εσόδων ήταν τα οικόπεδα τα οποία προορίζονται να φιλοξενήσουν τις βίλες στο χώρο που βρισκόταν το “Aphrodite”, σε συνδυασμό με τις βελτιωμένες επιδόσεις του ξενοδοχειακού συγκροτήματος υπό τη διαχείριση της Four Seasons, αλλά και των φημισμένων εστιατορίων του Αστέρα. Την περσινή χρονιά κατέγραψε κέρδη 177,10 εκατ. ευρώ (προερχόμενα από την πώληση των υπολειπόμενων καθέτων ιδιοκτησιών), έναντι κερδών 253,438 εκατ. ευρώ το 2022.
Πηγή: noupou.gr