Στην αίθουσα του Συμβουλίου της Επικρατείας μεταφέρεται πλέον με ακόμα εντονότερο τρόπο (γιατί ήδη έχει προηγηθεί ανάλογη νομική κίνηση) η διαμάχη ανάμεσα στη δημοτική αρχή Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, με επικεφαλής τον δήμαρχο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, και το επενδυτικό όχημα «VHPH Properties», των ισχυρών επενδυτικών ομίλων Hines και Henderson Park, με αφορμή το σχέδιο των ξένων funds με την ονομασία «Project Voula», δηλαδή την οικιστική – τουριστική επένδυση, προϋπολογισμού 136 εκατ. ευρώ.
Το project προβλέπεται να αναπτυχθεί σε έκταση 71 στρεμμάτων, σε δύο ενότητες οικοπέδων, γνωστή ως κτήμα Κόνιαρη ή αλλιώς «Εφοπλιστικά», που αγόρασε η κοινοπραξία τον Αύγουστο του 2020 από το Μουσείο Μπενάκη, έναντι 43 εκατ. ευρώ, με στόχο να αναπτύξει περί τις 250-300 κατοικίες (αλλά και γυμναστήρια, πισίνες, παιδικές χαρές, χώρους στάθμευσης κ.α.).
Την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου οι νομικοί εκπρόσωποι του Δήμου υπέβαλαν ενώπιον του ΣτΕ αίτημα ακύρωσης της από 05/08/2021 απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων με θέμα την ένταξη του επενδυτικού φορέα «VHPH Properties» στις διαδικασίες των στρατηγικών επενδύσεων του σχετικού νόμου. Ουσιαστικά, η δημοτική αρχή στρέφεται κατά της απόφασης της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής για τον χαρακτηρισμό του project ως «στρατηγική επένδυση» και ζητάει την ακύρωσή της.
Στην αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ οι νομικοί εκπρόσωποι του δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης αναφέρονται στο ιστορικό της παραπάνω ένταξης στις διαδικασίες των στρατηγικών επενδύσεων. Η δημοτική αρχή Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης θεωρεί ότι το Project Voula δεν δύναται να υπαχθεί στη διαδικασία των στρατηγικών επενδύσεων του ν. 4608/2019, όπως αυτός ισχύει, και να προχωρήσει με τη διαδικασία fast track, διότι δεν συνιστά στρατηγική επένδυση. Επίσης, υποστηρίζει ότι το επενδυτικό σχέδιο (τουριστική-οικιστικής ανάπτυξη) εντός της Πολεοδομικής Ενότητας «Εξοχής» της Βούλας δεν εναρμονίζεται με τις κατευθύνεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας-Αττικής, αλλά και αντίθετο με το ρυμοτομικό σχεδιασμό χαρακτήρα της περιοχής ως αποκλειστικά κατοικίας, ενώ μεταβάλει τον χαρακτήρα του εξοχικού οικισμού δίχως επιστημονική μελέτη.
Στην αίτηση γίνεται αναφορά για επένδυση που δεν συνάδει με τους τοπικούς όρους χρήσεων γης, είναι σε αντίθεση με το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, με τη φέρουσα οικιστική ικανότητα της περιοχής και τους σταθμισμένους συντελεστές δόμησης, έρχεται σε αντίθεση με το τοπικό πολεοδομικό κεκτημένο αλλά και με την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης, επιβαρύνει τους ελεύθερους χώρους καθώς στην «Εξοχή» μόλις που φτάνουν στο 3% οι κοινόχρηστοι χώροι επί του συνολικού εμβαδού κ.α. Η δημοτική αρχή κάνει λόγο για χρήσεις αμιγούς κατοικίας που δεν «χωράνε» γυμναστήρια κ.λπ. στο project.
Αναφέρει επίσης ότι ήδη ο δήμος έχει εκκινήσει διαδικασίες ώστε να δοθούν κατευθύνσεις σε όρους δόμησης που βρίσκονται ενταγμένες στα εγκεκριμένα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, αναζητάει ελεύθερους χώρους για «πράσινο» κ.λπ.
Να σημειώσουμε ότι έχει προηγηθεί απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, έπειτα από τεχνική μελέτη τεκμηρίωσης της Υπηρεσίας Δόμησης για μείωση του συντελεστή δόμησης στην περιοχή του Project Voula από 0,6 σε 0,3 η οποία θα περάσει στο υπό ολοκλήρωση Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ). Μάλιστα, ο δήμος ζήτησε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και αναστολή οικοδομικών εργασιών για τα επίμαχα οικοδομικά τετράγωνα.
Πάντως, σύμφωνα με το υποβληθέν επενδυτικό σχέδιο στον φορέα Enterprise Greece «το έργο ακολουθεί το υφιστάμενο χωροταξικό – πολεοδομικό πλαίσιο (Ρυθμιστικό Αττικής, ΓΠΣ Βούλας κ.λπ.) και θα αναπτυχθεί σε 3 φάσεις. Συνολικά θα περιλαμβάνει 250-350 διαμερίσματα και κατοικίες, καθώς και γυμναστήρια, πισίνες, παιδικές χαρές, ασφάλεια και υπόγειους χώρους στάθμευσης. Η προτεινόμενη επένδυση αφορά έργο οικιστικής – τουριστικής ανάπτυξης σε οικοδομικά τετράγωνα του Δήμου Βούλας Αττικής. Το έργο προϋπολογίζεται στα €135.921.252 και αναμένεται να δημιουργηθούν κατά βιώσιμο τρόπο 50 νέες ΕΜΕ (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας)».
Σε κάθε περίπτωση, μένει να φανεί πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαμάχη με την υποσημείωση βέβαια ότι όταν ένα έργο «μπαίνει υπό την ομπρέλα» του καθεστώτος των στρατηγικών επενδύσεων δεν σημαίνει σώνει και καλά ότι ξεκινάει άμεσα ενώ εκκρεμεί η διαδικασία στο ΣτΕ. Η συνέχεια θα δείξει αν τελικά καταφέρουν Δήμος και επενδυτές να έρθουν σε συνεννόηση ως προς τους όρους δόμησης, με την τοπική αρχή να διεκδικεί καλύτερες περιβαλλοντικές προϋποθέσεις για τον Δήμο και τους πολίτες του (λιγότερη δόμηση, ηπιότεροι όροι, μεγαλύτεροι ανοιχτοί χώροι κ.α.), αν πάμε για ακύρωσή του ή αν «περάσει» ως έχει η επένδυση των δύο μεγάλων ομίλων που έχει λάβει τις σχετικές εγκρίσεις.
Πηγή: insider.gr