Το εντυπωσιακό project των εκατομμυρίων στην Ωκεανίδα είναι το τρίτο μετά τον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης και το Ελληνικό που απευθύνεται σε επενδυτές υψηλών απαιτήσεων – Η πολυτέλεια στις κατασκευές και η θέα πόλος έλξης για εκατομμυριούχους.
Επενδυτικό κρεσέντο καταγράφεται στα νότια προάστια, που αποτελούν ισχυρό πόλο έλξης μετά την αναδιαμόρφωση του χάρτη του ελληνικού real estate. Σε ράλι για το μήλον της Εριδος έχουν επιδοθεί ξένοι επενδυτές με υψηλή αγοραστική δύναμη, ως επί το πλείστον Αραβες που έρχονται στη χώρα μας για να αποκτήσουν ακίνητο, αποκλειστικά στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Απόλυτα ευθυγραμμισμένη με το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών είναι και η αύξηση των τιμών, που για τα ελληνικά δεδομένα φαντάζει εξωπραγματική.
Ξεκινώντας από τον «απάνω μαχαλά» της Γλυφάδας, το βουνό πάνω από τη θάλασσα, την Τερψιθέα, και κατηφορίζοντας προς την παραλία και τη Διαδόχου Παύλου, διαπιστώνεις πως οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Συγκεκριμένα, από τα νεόδμητα στους πρόποδες του Υμηττού, με τιμές που ξεκινούν από 2.500 το τ.μ. μέχρι την παραλία, εκεί όπου κάθε τετραγωνικό κοστίζει όσο ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο, δηλαδή από 12.000 έως 15.000 ευρώ και ακόμη πιο ακριβά, όπως θα διαβάσετε παρακάτω.
Ενα πρώτο εύλογο ερώτημα είναι ποιος έχει να διαθέσει σήμερα τόσα χρήματα για να αγοράσει ένα διαμέρισμα που αν εξαιρέσεις ότι βρίσκεται κοντά στη θάλασσα, δεν διαφέρει από τα αντίστοιχα πολυτελή ακίνητα που πωλούνται σε άλλες καλές περιοχές της πρωτεύουσας. Οι μεσίτες των νοτίων προαστίων απαντούν ότι πρόκειται κυρίως για Σαουδάραβες, διάσημους ξένους ποδοσφαιριστές με παχυλά συμβόλαια αλλά και για κάποιους συμπατριώτες μας με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Ειδικά οι Αραβες αγαπούν τη Γλυφάδα, τη θεωρούν κοσμοπολίτικη, λατρεύουν τη θάλασσα και πάντα αναζητούν σπίτια κοντά της. Αν και θεωρούνται σκληροί διαπραγματευτές, δεν φείδονται χρημάτων και όταν βρουν αυτό που τους αρέσει, το αγοράζουν με συνοπτικές διαδικασίες.
Αυτό που τους ενδιαφέρει επιπλέον είναι να βρίσκεται το ακίνητο κοντά σε εστιατόρια και καταστήματα και να μπορούν να κάνουν τα πάντα με τα πόδια. Γι’ αυτό και η Διαδόχου Παύλου, που βρίσκεται πάνω στην ακτή της Γλυφάδας, με μήκος 2,5 χλμ., γεμάτη βίλες και νεόκτιστα διαμερίσματα, έγινε πολύ γρήγορα ο πιο περιζήτητος δρόμος στα νότια προάστια και συνάμα ο πιο ακριβός.
H Ελενα Μαυρομμάτη, τομεάρχης Νοτίων Προαστίων Συλλόγου Μεσιτών Αττικής και ιδιοκτήτρια του μεσιτικού γραφείου The Southgroup Real Estate Agency, λέει στο «protothema.gr» ότι «η αγορά κατοικίας στα νότια προάστια και ιδιαίτερα στους Δήμους Γλυφάδας και Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης αποτελεί από μόνη της αντικείμενο μελέτης, κυρίως για το πόσο μια περιοχή μπορεί να έχει διαφορετικές αξίες από μια όμορή της. Ακόμα και στα στενά γεωγραφικά όρια αυτών των δήμων, οι τιμές διαφοροποιούνται πραγματικά ανά γειτονιά, ανά οικοδομικό τετράγωνο και ανά δρόμο. Ως αποτέλεσμα, σε απόσταση 500 μέτρων οι τιμές των κατοικιών μπορεί να κυμαίνονται από 5.000 ευρώ έως και 10.000 ευρώ ανά τ.μ. ή και παραπάνω».
Τα τελευταία χρόνια πουλήθηκαν τρία συνολικά οικόπεδα επί της Διαδόχου Παύλου, οι κατοικίες των οποίων κατεδαφίστηκαν. Πρόκειται για παλιές αριστοκρατικές κατοικίες, στη θέση των οποίων χτίστηκαν μοντέρνα κτίρια ενεργειακής απόδοσης Α+, με πισίνες και φυτεμένα δώματα. Ολα τα διαμερίσματα πουλήθηκαν από 10.000 εως και 15.000 το τ.μ.
Πολύ κοντά στο γκόλφ της Γλυφάδας, συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Τσιτσάνη και Τατάκη, πουλήθηκε πριν από δυο χρόνια οικόπεδο της οικογένειας Βαρβιτσιώτη και σήμερα στη θέση του χτίζονται κατοικίες από 150 τ.μ. και άνω, με κόστος έως και 10.000 ευρώ/τ.μ. Το έργο είναι ολοκληρωμένο κατά το 70%. Επί της οδού Τατάκη κατασκευάζεται ένα ακόμη μεγάλο έργο, αυτό της τεχνικής κατασκευαστικής εταιρείας ISV.
Πρόκειται για οικόπεδο 1.600 τ.μ., το οποίο της παραχώρησε ως αντιπαροχή η εφοπλιστική οικογένεια Δανιόλου και στη θέση του κατασκευάζονται τώρα διαμερίσματα και μεζονέτες. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», ο Γάλλος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Ματιέ Βαλμπουενά φέρεται να αγόρασε ήδη από τα σχέδια μια μεζονέτα ισογείου-υπογείου, 300 τ.μ. με πισίνα και κήπο αντί 2,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα λέγεται ότι το ρετιρέ στο ίδιο συγκρότημα πουλήθηκε έναντι 3 εκατ ευρώ.
Στη Γλυφάδα πάλι, στο σημείο όπου βρισκόταν το ιστορικό εστιατόριο κινέζικης κουζίνας «Far East» χτίζεται πολυτελές συγκρότημα διαμερισμάτων με κόστος ανά τετραγωνικό ως και 10.000 ευρώ. Στη Βάρη, σύμφωνα με πληροφορίες μας, αγόρασε μονοκατοικία 600 τ.μ. με πισίνα και κήπο το ζεύγος Αλμπέρτο Μποτία – Ελένη Φουρέιρα αντί 1,7 εκατ. ευρώ.
Το project «Καράβι»
Ωστόσο το project που έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της μεσιτικής αγοράς δεν είναι άλλο από το συγκρότημα που θα ξεκινήσει στην Ωκεανίδα, στο Καβούρι. Το οικόπεδο των 1.000 τ.μ., στο οποίο υπήρχε παλιά πολυκατοικία με διαμερίσματα, έχει αγοραστεί από τον Αιγύπτιο επιχειρηματία Μανσούρ Αμέρ, που κατασκευάζει στη θέση της κτίριο υπερπολυτελών διαμερισμάτων, η όψη του οποίου μοιάζει με καράβι. Μάλιστα η τιμή του τ.μ., σύμφωνα παράγοντες της μεσιτικής αγοράς, είναι 30.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, ο 1ος όροφος των 120 τ.μ. πωλείται 3.600.000 ευρώ, ο δεύτερος όροφος των 180 τ.μ. 5.400.000 ευρώ, ενώ ο τέταρτος στην τιμή των 9.900.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «protothema.gr», ο τρίτος όροφος έχει ήδη πουληθεί, άγνωστο όμως σε ποιον και σε ποια τιμή. Το φιλόδοξο και εντυπωσιακό project σχεδιάζει ένας από τους πιο περιζήτητους αρχιτέκτονες στα νότια προάστια, ο Παύλος Χατζηαγγελίδης της 314 Architecture Studio και βρίσκεται στη φάση έκδοσης της οικοδομικής άδειας, κάτι που σημαίνει ότι η αποπεράτωση του υπολογίζεται στα τέλη του 2023. «Το εγχείρημα βασίζεται στην οργανική αρχιτεκτονική και το σχήμα καραβιού προέκυψε από την αρχική μορφή του κτιρίου με τα σκαλοπάτια που έχουν κλίση προς τα μέσα», επισημαίνει ο αρχιτέκτονας.
Με καθοριστικής σημασίας παρεμβάσεις στις μεγαλύτερες πόλεις της Αιγύπτου, πολυετή εμπειρία στον κτηματομεσιτικό τομέα, βραβεύσεις, και άποψη στη διαμόρφωση της εστίασης, ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Μανσούρ Αμέρ δραστηριοποιείται και στα νότια προάστια της Αθήνας, με το εντυπωσιακό ακίνητο, σε σχήμα καραβιού, στη Βουλιαγμένη.
Η διαδρομή του Αιγύπτιου επενδυτή, ιδρυτή του ομίλου Amer, που από το 1985 προσφέρει πολυτελείς υπηρεσίες διαμονής σε πολλά μέρη του κόσμου, είναι, αν μη τι άλλο, αξιοπρόσεκτη. Εχει διατελέσει αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και επί τρεις συνεχόμενες θητείες βουλευτής στη χώρα του. Βραβευμένος πολλές φορές, για την επιχειρηματική του δράση στον τουριστικό τομέα, στην εκδήλωση «Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού», ο Αμέρ επιδεικνύει και σημαντική φιλανθρωπική δράση, καθώς σημαντικό μέρος των εσόδων του ενισχύσει ιδρύματα. Εχει μάλιστα ιδρύσει μονάδα αφιερωμένη στην αντικαρκινική εκστρατεία για να δημιουργηθεί στη συνέχεια νοσοκομείο για δωρεάν νοσηλεία στους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τη νόσο.
Η πρώτη σημαντική επιτυχία του καταγράφηκε το 1995, όταν κατασκεύασε ξενοδοχείο πέντε αστέρων στην αιγυπτιακή πόλη Χουργάντα, πάνω στην παραλία. Στη συνέχεια ακολούθησε το πολυτελές θέρετρο διαμονής «Nubian Village Hotel» στην πόλη Σαρμ Ελ Σέιχ, ενώ εισήγε και την έννοια του προσιτού οικονομικά γεύματος δημιουργώντας εστιατόρια για όλες τις ώρες, όπως το «Chili’s».
Το Ελληνικό
Στο Ελληνικό όπου και εκεί έχει αρχίσει να διαμορφώνεται μια σημαντική «μάζα» συγκροτημάτων κατοικιών που, κατά κύριο λόγο, απευθύνονται σε αγοραστές από το εξωτερικό, με τον πρώτο λόγο να έχουν πελάτες υψηλών εισοδημάτων, η ζήτηση για την αγορά οικοπέδων έχει ξεφύγει από κάθε όριο. Για παράδειγμα, στο κάτω Ελληνικό, πολύ κοντά στη θάλασσα, η εταιρεία επενδύσεων Prodea αγόρασε οικόπεδο 2.555 τ.μ. αντί 4,8 εκατ. ευρώ. Αδιανόητο, σύμφωνα με παράγοντες της μεσιτικής αγοράς, καθώς στην ίδια περιοχή, κατά τη διάρκεια της κρίσης, τα ίδια οικόπεδα πωλούνταν προς 1.800 εκατ ευρώ.
Στον Άλιμο, δε, με συντελεστή δόμησης 0,8, οικόπεδο 1.200 τ.μ. πουλήθηκε αντί 2.350.000 ευρώ. Μια μεζονέτα των 200 τετραγωνικών στη Βουλιαγμένη, μη επιπλωμένη, πωλείται έναντι 3 εκατ. ευρώ, ενώ για ένα νεόδμητο διαμέρισμα 65 τ.μ. το κόστος αγοράς είναι 10.000 ευρώ/τ.μ. «Το αγοραστικό ενδιαφέρον για τα νότια προάστια είναι έντονο και εκδηλώνεται από Ελληνες και ξένους επενδυτές για ακίνητα υψηλής επενδυτικής κλίμακας.
Εκτός των άλλων πλεονεκτημάτων του παραλιακού μετώπου της Αθήνας, οι ευνοϊκές κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις όπως η Χρυσή Βίζα και τα φορολογικά κίνητρα αποτελούν σημαντικά κριτήρια για πολίτες εντός και εκτός Ε.Ε., να στραφούν προς την Ελλάδα», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» η κυρία Μαριαλένα Τσόλκα, αρχιτέκτων και διευθύνων σύμβουλος της αρχιτεκτονικής και κατασκευαστικής εταιρείας Tsolka Architects.
Πηγή: protothema.gr