Μέχρι και την τελευταία στιγμή ήταν αμφίβολο αν ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης αλλά και άλλοι Δήμοι θα εξαιρούνταν από το μέτρο της κατάργησης των Τοπικών Συμβουλίων ή Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων, στο Νόμο που ψηφίστηκε στις 2 Ιουνίου.
Το κοινό αίτημα της ΠΕΔΑ και ΚΕΔΕ που παρουσίασε πριν μερικές μέρες ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου στη Βουλή, μας προϊδέαζε για τα χειρότερα.
Ζητούσαν να καταργηθούν τα Τοπικά Συμβούλια στην Αττική με εξαίρεση τους ∆ήμους Ωρωπού, ∆ιονύσου, Λαυρίου, Σαρωνικού, Αθήνας, Τροιζηνίας- Μεθάνων και Μάνδρας – Ειδυλλίας.
Πουθενά δεν υπήρχε αναφορά στη Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη.
Δικαιολογημένα λοιπόν το ilovevouliagmeni.gr επεσήμανε εγκαίρως (διαβάστε σχετικό άρθρο εδώ) στις 25 Μαΐου την αντίφαση ανάμεσα στις δημόσιες προθέσεις των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την πρόθεση του δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου να υπερασπιστεί τον θεσμό των Τοπικών Συμβουλίων.
Επίσης ήταν απορίας άξιον πως η ΠΕΔΑ και η ΚΕΔΕ μπορούσαν να αγνοούν ένα δήμαρχο ο οποίος είναι μέλος των Δ.Σ. τους.
Τρεις μέρες μετά το δημοσίευμα του ilovevouliagmeni.gr, σύμφωνα με πληροφορίες μας (το έγγραφο δεν αναγράφει ακριβή ημερομηνία!!!), ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αντέδρασε και έστειλε την παρακάτω επιστολή:
«Γνωρίζοντας τη δημόσια θέση και στάση μου, προτείνοντας και επιχειρηματολογώντας για τη μη κατάργηση των Δημοτικών Κοινοτήτων σε όλη την Επικράτεια την οποία κατέθεσα και στη ΠΕΔΑ αλλά κυρίως στην ΚΕΔΕ, θα ήθελα να με ενημερώσετε εάν, σε περίπτωση που υιοθετηθεί από την Κυβέρνηση τελικώς η αρχική άποψη για κατάργηση των Δημοτικών Κοινοτήτων με εξαιρέσεις κάποιων δήμων της Αττικής, είναι προαπαιτούμενη η ύπαρξη σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου καθόσον γνωρίζετε ότι και ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης δεν επιθυμεί την κατάργηση των τριών Δημοτικών Κοινοτήτων του.» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Κωνσταντέλλος.
Η τοποθέτηση του δημάρχου προδίδει αιφνιδιασμό. Αν π.χ. τον ενημέρωναν ότι χρειάζεται απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για να εξαιρεθεί η Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη, θα το συγκαλούσε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την τελευταία στιγμή;
Έστω και με καθυστέρηση, στις 31 Μαΐου, έλαβε από τον πρόεδρο της ΠΕΔΑ και δήμαρχο Γαλατσίου Γιώργο Μαρκόπουλο, την καθησυχαστική διαβεβαίωση ότι «Παρ ‘ όλα αυτά και τη θέση που εξέφρασε η ΚΕΔΕ, το τροποποιημένο σχέδιο νόμου προχωρά σε διατήρηση όλων των Δημοτικών Κοινοτήτων».
Μάλιστα ενώ η διατύπωση στο έγγραφο της ΠΕΔΑ της 21ης Μαΐου 2021, είχε δώσει την εντύπωση ότι ισχύει το αντίθετο, ο κ. Μαρκόπουλος τονίζει πως «Σχετικά με την αναφορά μου στο επίμαχο έγγραφο περί έγκρισης από τα δημοτικά συμβούλια των αιτημάτων εξαίρεσης από την κατάργηση των Δημοτικών Κοινοτήτωντων προς εξαίρεση δήμων, αυτό δεν αποτελεί προαπαιτούμενο».
Διαβάστε την επιστολή του προέδρου της ΠΕΔΑ στον δήμαρχο των 3Β:
Αλήθεια αν δεν επισημάναμε την αντίφαση ανάμεσα στις επίσημες θέσεις των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την πρόθεση του δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, θα είχε δώσει η δημοτική αρχή τις συγκεκριμένες επιστολές στη δημοσιότητα; Έμεις θεωρούμε ότι έπρεπε να υπάρξει ενημέρωση, διαβούλευση και δημοσιοποίηση της αλληλογραφίας του δημάρχου για τόσο σοβαρό θέμα!
Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχει 48.399 κάτοικους, επομένως δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί με βάση πληθυσμιακό κριτήριο που αφορά Δήμους άνω των 100.000 κατοίκων, όπως τον Δήμο Αθηναίων.
Βέβαια τελικά η εξαίρεση που υπερψηφίστηκε με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, δεν αφορά μόνο τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αλλά όλους τους Δήμους της Ανατολικής όπως και της Δυτικής Αττικής όπου υφίστανται Δημοτικές Κοινότητες.
Πιθανόν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών για θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας, ο οποίος όπως φημολογείται φιλοδοξεί να κατέβει ως υποψήφιος βουλευτής στην Ανατολική Αττική, να εκτίμησε ότι η κατάργηση των Τοπικών Συμβουλίων θα είχε ίσως κάποιο πολιτικό κόστος για τον ίδιο.
Φυσικά δεν εξαιρέθηκαν όλοι οι Δήμοι της Αττικής. Στο Δήμο Δάφνης – Υμηττού για παράδειγμα, προβλέπεται κατάργηση των δύο Δημοτικών Κοινοτήτων.
Δείτε τι ακριβώς αναφέρει το άρθρο 4 του ψηφισθέντος Νομοσχεδίου για την Εκλογή Δημοτικών & Περιφερειακών Αρχών για την κκατάργηση των Συμβουλίων Κοινοτήτων στους Δήμους της Αττικής, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις.
ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ
Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε, ότι ΔΕΝ καταργούνται από τώρα τα Συμβούλια Κοινοτήτων, αλλά για την επόμενη δημοτική θητεία.
Αυτό διότι το Ν/Σ στην παρ.2 του αρ.118, ορίζει ότι το αρ.4 εφαρμόζεται και ισχύει «για τις εκλογές για την ανάδειξη των Δημοτικών Αρχών της παρ.5 του αρ.5 και εφεξής».
Η παρ.5 του αρ.5 αναφέρεται στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής 8 Οκτωβρίου 2023.
ΠΟΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ
Οι Βουλευτές της Ν.Δ. ψήφισαν, ως παρ.4 στο αρ.4 του Ν/Σ, ότι:
Δεν εκλέγονται Συμβούλια Δημοτικών Κοινοτήτων στους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ:
1) τους Δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων Νήσων, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής και
2) τους Δήμους που συγκροτούνται από τις Δημοτικές Κοινότητες της παρ.4 του αρ.2 του ν.3852/2010.
( Διευκρινίζουμε, ως προς την 2η ανωτέρω εξαίρεση, ότι η παρ.4 του αρ.2 του ν.3852/2010, αντικαταστάθηκε ολόκληρη με το αρ.85 του Ν/Σ, ως εξής: «4. Τα δημοτικά διαμερίσματα στα οποία διαιρούνται οι οικισμοί – έδρες Δήμων με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων μετονομάζονται σε Δημοτικές Κοινότητες.» )
Προσοχή, λοιπόν, η κατάργηση αφορά αποκλειστικά και μόνο την Αττική (με τις συγκεκριμένες εξαιρέσεις), όχι άλλες περιοχές της Ελλάδας.
ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Οι Βουλευτές της Ν.Δ. επίσης ψήφισαν, ως παρ.5 στο αρ.4 του Ν/Σ, ότι:
Στην περίπτωση μη εκλογής Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας, όπως ορίζει η παρ.4,
– οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας ασκούνται από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου και
– οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας από τον Δήμαρχο ή τον οριζόμενο από αυτόν Αντιδήμαρχο.
Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το Νομοσχέδιο, όπως τελικά ψηφίστηκε, ΕΔΩ
ΤΕΛΟΣ Η ΧΩΡΙΣΤΗ ΚΑΛΠΗ – ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Ωστόσο, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν άφησε ανέγγιχτη τη μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ (“Κλεισθένης”) με την οποία τα τοπικά συμβούλια είχαν αυτονομηθεί και εκλέγονταν σε χωριστή κάλπη. Έτσι, ο νέος νόμος βάσει του οποίου θα διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές του 2023 προβλέπει ότι η λίστα των υποψηφίων συμβούλων και προέδρων για τα Συμβούλια Δημοτικών Κοινοτήτων θα περιλαμβάνεται στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τον υποψήφιο Δήμαρχο και τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους. Επί της ουσίας, επαναφέρεται η ρύθμιση που ίσχυε αρχικά στον “Καλλικράτη” στις εκλογές του 2010 και του 2014. Όπως προβλέπει το άρθρο 29 του νέου νόμου:
“Ο συνδυασμός του επιτυχόντος δημάρχου λαμβάνει τα 3/5 του συνόλου των εδρών των συμβούλων σε κάθε δημοτική κοινότητα και οι επιλαχόντες συνδυασμοί λαμβάνουν τα 2/5”.
Σήμερα, μπορεί η δημοτική αρχή Κωνσταντέλλου να έχει την πλειοψηφία στις 3 Δημοτικές Κοινότητες Βάρης, Βούλας και Βουλιαγμένης, όμως αυτό δεν ισχύει παντού. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Δήμου Δάφνης – Υμηττού, όπου στην Δημοτική Κοινότητα Δάφνης την πλειοψηφία έχει η αντιπολίτευση. Με το νέο Νόμο κάτι τέτοιο θα είναι αδύνατον.
Δύο ακόμη ενδιαφέρουσες αλλαγές που αφορούν στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης είναι:
Πρώτον, αυξάνεται ο αριθμός των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου των 3Β, από 33 σε 35. Προϋπόθεση για να ισχύσει αυτό είναι η επόμενη απογραφή πληθυσμού (προγραμματισμένη για φέτος) να καταγράψει περισσότερους από 50.000 κατοίκους. Από την απογραφή του 2021 θα καθοριστεί και η κατανομή των 35 εδρών στις 3 εκλογικές περιφέρειες Βάρης, Βούλας και Βουλιαγμένης. Δεύτερον, η σταυροδοσία για τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους θα είναι ενιαία και στις τρεις εκλογικές περιφέρειες με ανώτατο όριο τους 4 σταυρούς, οι εκλογείς δηλαδή θα επιλέγουν υποψηφίους και από τις 3 ενότητες.
Κατά τα άλλα, τα κεντρικά σημεία του νέου νόμου παραμένουν: Η θητεία των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών θα είναι πενταετής. Οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ορίστηκαν για την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023 (α’ γύρος) ενώ η εγκατάσταση των νέων αρχών θα γίνει την 1η Ιανουαρίου 2024. Δήμαρχος ανακηρύσσεται ο υποψήφιος που συγκεντρώνει στο α’ γύρο 43%. Δεν λαμβάνει έδρα συνδυασμός που δεν θα συγκεντρώσει ποσοστό 3%.
#ilovevouliagmeni