Η ταβέρνα που άνοιξε όταν η Βουλιαγμένη ήταν ακόμα ψαροχώρι συνεχίζει να ταΐζει σπιτικό φαγητό τα νότια προάστια.
Το μαγαζί άνοιξε όταν η Βουλιαγμένη ήταν ακόμα ψαροχώρι με χωματόδρομους, με την άξια μαγείρισσα -και κάτι σαν μασκότ για τη γειτονιά- κυρία Αθηνά στο τιμόνι του. Με καταγωγή από τη Μικρά Ασία και τη Μυτιλήνη, εκείνη άφησε στη δεκαετία του ‘50 το νησί για να δουλέψει σε ένα από τα λίγα τότε σπίτια της περιοχής. Ξεκινώντας το ’60, παντρεμένη πια, αναλαμβάνει την κουζίνα του μαγειρείου που έστησαν μαζί με τον σύζυγό της. Σύμφωνα με τις αφηγήσεις, ο Λουιζίδης έγινε γρήγορα αγαπημένο στέκι των εργατών και των μαστόρων που έχτιζαν τότε τη Βουλιαγμένη, χάρη στις ονομαστές, δεμένες σάλτσες της κυρίας Αθηνάς.
Σήμερα, στην κουζίνα έχει πάρει σειρά ο εγγονός της, Χρήστος Λουιζίδης, μαγειρεύοντας τις συνταγές της. «Όταν ο παππούς με τη γιαγιά ξεκίνησαν το μαγαζί, στη θέση της σημερινής κουζίνας είχαν κρεοπωλείο. Ο παππούς έβγαζε στο πεζοδρόμιο σχάρες και έψηνε, ενώ η γιαγιά έφτιαχνε τα μαγειρευτά της. Το κοκκινιστό μοσχάρι με πατάτες ήταν μια από τις σπεσιαλιτέ της. Μου έχει δώσει διάφορες συνταγές και κόλπα, που ακολουθώ μέχρι σήμερα». Ο νεαρός μάγειρας, που τον τελευταίο χρόνο έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου την οικογενειακή ταβέρνα, δεν κόπτεται για νεωτερισμούς και στολίδια. Στόχος του είναι να προσφέρει σπιτικό φαγητό, πιστό στις μαγειρικές της γιαγιάς Αθηνάς. «Μου αρέσει η κατσαρόλα. Το γκάζι που ανάβει, το κάρβουνο. Αυτό που θέλω είναι να τρώει ο κόσμος το φαγητό και να του θυμίζει αυτό της γιαγιάς του», λέει.
Τι τρώμε στον Λουιζίδη;
Οι μελωμένες ψητές μελιτζάνες με ντομάτα είναι από τα σουξέ τους. Το ίδιο και ο λαχταριστός μουσακάς, που φτιάχνεται ακόμα με την ίδια, signature συνταγή της κυρίας Αθηνάς, δηλαδή χωρίς πατάτα αλλά με δύο «ορόφους» μελιτζάνας και τυριού. Τα αφράτα γιουβαρλάκια αυγολέμονο, η σπανακοτυρόπιτα, το τζατζίκι-δυναμίτης, το κοκκινιστό και οι γίγαντες αξίζουν επίσης δοκιμής. Το καλοκαίρι, στην εποχή τους, σερβίρουν περιποιημένες φρέσκες μπάμιες και φασολάκια λαδερά, πιάτα που έχουν τους δικούς τους φανατικούς. Τα σαββατοκύριακα τηγανίζουν σκορδάτους και ουζάτους κεφτέδες.
Εκτός από τα μαγειρευτά, που έχουν την τιμητική τους τα μεσημέρια, ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης θαλασσινά και κρεατικά. Σε μια πρόσφατη επίσκεψη δοκιμάσαμε ζουμερά μπαρμπουνάκια με τραγανή κρούστα χωρίς ίχνος λαδίλας και μια ωραία βελουτέ ψαρόσουπα, ελαφριά και γλυκίζουσα, με μπακαλιάρο και κομμάτια από κολοκύθι, πατάτα και καρότο να κρατάνε στο δόντι. Συνήθως έχουν και μεγάλα, δημοφιλή ψάρια, όπως στείρα, σφυρίδα και ροφό.
Η ατμόσφαιρα
Στην υπερυψωμένη γωνιακή βεράντα απλώνονται μπόλικα τραπέζια με θέα την πράσινη πλατεία και στο βάθος τη θάλασσα. Συχνάζουν οικογένειες αλλά -λόγω περιοχής- και αρκετοί αστέρες του εγχώριου πενταγράμμου, επιχειρηματίες και αθλητές. Το Σαββατοκύριακο προτείνουμε να κάνετε κράτηση πριν την επίσκεψη, για σιγουριά.
*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.
*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.
Πηγή: gastronomos.gr