Στην 3η Biennale Αρχιτεκτονικής και Τοπίου που διεξάγεται στις Βερσαλλίες
Ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς εγκαινίασε μαζί με τις Valérie Pécresse και Isabel Diaz Ayuso την 3η Biennale Αρχιτεκτονικής και Τοπίου που διεξάγεται στις Βερσαλλίες, αναπτύσσοντας το όραμά του για μια πιο ανθεκτική, «πράσινη» και βιώσιμη Αττική.
Η ενδυνάμωση του δικτύου συνεργασίας των Ευρωπαϊκών Μητροπολιτικών Περιφερειών με στόχο την από κοινού προώθηση θεμάτων που αφορούν την ανάπτυξή τους, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στις Βερσαλλίες ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς με την Περιφερειάρχη της Μητροπολιτικής περιοχής του Παρισιού (Île de France) Valérie Pécresse και την Περιφερειάρχη της Μαδρίτης, Isabel Diaz Ayuso.
Να σημειωθεί ότι ο Περιφερειάρχης Αττικής βρέθηκε στη γαλλική πόλη για λίγες ώρες, αποδεχόμενος την πρόσκληση της κας Pécresse να παραστεί ως κεντρικός ομιλητής στην έναρξη της Έκθεσης και να εγκαινιάσει μαζί με τις δύο συναδέλφους του τις εργασίες της 3ης Biennale Αρχιτεκτονικής και Τοπίου (Biennale d’Architecture et de Paysage – BAP!), μιας από τις σημαντικότερες εκθέσεις αρχιτεκτονικής σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Στην ομιλία του, που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό κτήριο της Εθνικής Ανώτατης Σχολής Αρχιτεκτονικής των Βερσαλλιών, ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε ενδελεχώς στη δημιουργία ενός μοντέλου Μητροπολιτικής Περιφέρειας, η οποία θα είναι περισσότερο ανθεκτική, «πράσινη», συμπεριληπτική και εξωστρεφής. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Πιστεύουμε σε ένα μοντέλο αποκεντρωμένης, πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, η οποία παρέχει στις Μητροπολιτικές Περιφέρειες τις θεσμικές αρμοδιότητες, τους πόρους και τα εργαλεία, για να σχεδιάσουν το μέλλον των αστικών κέντρων. Πιστεύουμε στην ανάγκη να εμπιστευθεί η Ευρώπη περισσότερο τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, στην προσπάθεια προσαρμογής των πόλεων στις συνθήκες της κλιματικής κρίσης. Υποστηρίζουμε ειδικότερα, τη δημιουργία ενός νέου Ταμείου Πρόληψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο θα επιτρέψει στις Περιφέρειες – και ιδιαίτερα στα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα – να επενδύσουν σε έργα θωράκισης, αλλά και βιώσιμης αστικής ανάπτυξης».
Ακολούθως, ανέπτυξε το όραμά του για τον αστικό σχεδιασμό της Αττικής την εποχή της κλιματικής κρίσης, που βασίζεται σε τρεις θεμελιώδεις πυλώνες:
1. Στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας, αναδεικνύοντας την περιβαλλοντική διάσταση, ως αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού κάθε δημόσιου έργου, με παράλληλη ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας με έργα μεγάλης κλίμακας.
2. Στη βιώσιμη επέκταση των πόλεων, με προτεραιότητα σε κατασκευές που σέβονται το περιβάλλον και την ποιότητας της ζωή μας.
3. Στη διασφάλιση της ελεύθερης και ισότιμης πρόσβασης στο δημόσιο χώρο, επενδύοντας μεταξύ άλλων, σε «πράσινες» διαδρομές και προσβάσιμα πάρκα, που αποσκοπούν στη μείωση της θερμικής επιβάρυνσης.
