«Παραβιάζουν τα δικαιώματα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι…»
Τα νέα δημοτικά συμβούλια των ΟΤΑ, που προέκυψαν από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές (το 2019) δέχθηκαν, τέτοιες μετατροπές στο νομικό “εργαλείο” λειτουργίας τους, που οι δημοτικοί σύμβουλοι κατήντησαν “γλάστρες”. Οι υπερεξουσίες που έδωσε η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Ν.Δ. (το καλοκαίρι του 2019), στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, αλλά και οι πλασματικές πλειοψηφίες, πριν αναλάβουν οι νεοεκλεγέντες αιρετοί των ΟΤΑ το τιμόνι των Δήμων (1.9.2019), στην ουσία καταργούν τα δημοτικά συμβούλια. Φανταστείτε μία Οικονομική Επιτροπή π.χ. του δήμου ΒΒΒ, που έχει μόνον έναν σύμβουλο από τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης. Όλοι οι άλλοι είναι του δημάρχου.
Έτσι για τους δημάρχους, είναι αδιάφορη η όποια θέση της μειοψηφίας αφού έτσι κι αλλιώς οι επιτροπές είναι δικές τους…
Πολλές φορές δεν παρουσιάζουν ούτε εισηγήσεις, περνούν σοβαρότατα θέματα με έκτακτες συνεδριάσεις και όλο αυτό γιγαντώθηκε με την πανδημία που εκεί κι αν έγινε πάρτυ, αφού οι συνεδριάσεις γίνονταν και δυστυχώς γίνονται και σήμερα, δια …περιφοράς.
Οι δημοτικές εκλογές είχαν πραγματοποιηθεί με την απλή αναλογική και αναμενόταν μέσα στα ΔΣ. ένας αέρας πλουραλισμού, τον οποίον “έκοψε” η Ν.Δ. γιατί θα υπήρχε “ακυβερνησία”! Υπουργός τότε Εσωτερικών ο Τάκης Θεοδωρικάκος!
Το είχαμε γράψει και τότε και σήμερα αισθανόμαστε δικαιωμένοι, με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ Γ’ Τμήμα).
Ετσι, με πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, οι διατάξεις (των νόμων 4623/2019 και 4625/2019) κρίθηκαν αντισυνταγματικές γιατί «παραβιάζουν τα δικαιώματα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, καθώς και τις αρχές της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης της λαϊκής θέλησης, ως έκφρασης της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας και της ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού», έκρινε κατά πλειοψηφία το Γ’ Τμήμα.
Η υπόθεση θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, αλλά η ζημιά έχει γίνει και η δημοκρατία έχει δεχθεί ένα βαθύ πλήγμα, και για άλλη μια φορά ο δημότης έχει χάσει το δίκηο του, αφού οι δήμαρχοι είναι ανεξέλεγκτοι.
TI ΑΠΑΝΤΑ Η ΚΕΔΕ
Ήταν αναγκαίο να ληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες για να μπορέσουν να διοικηθουν οι Δήμοι
Η ψήφιση του ν. 4623/2019 ήταν αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας της τότε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, με τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ.
Για να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να μπορέσουν να διοικηθούν αποτελεσματικά οι Δήμοι προς όφελος των πολιτών, (λέει η ΚΕΔΕ) ήταν αναγκαίο να ληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες αφενός δεν θα αλλοίωναν τη εκφρασμένη βούληση των πολιτών όσον αφορά τη σύνθεση των δημοτικών συμβουλίων.
ΣΣ. Μόνο που με την ψήφιση αυτού του νόμου και η βούληση των πολιτών αλοιώθηκε, αφού λειτούργησε στους ΟΤΑ μονοκρατορία, όταν είχαν ψηφιστεί 4 και 5 παρατάξεις και έδωσε την ηγεμονία σε κακούς δημάρχους να ηγεμονεύουν αυταρχικά και επιδεικτικά αδιάφορα για την άλλη άποψη.
Αννα Μπουζιάνη
Πηγή: ebdomi.com