Η ΕΤΑΔ, η οποία διαχειρίζεται τα ακίνητα, θα προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό εντός του 2023, προκειμένου η μίσθωση για τον πλειοδότη, να αφορά ταυτόχρονα τόσο την πλαζ Βουλιαγμένης, όσο και την «Ωκεανίδα» – Οι ιδιοκτησιακές διεκδικήσεις που εγείρει ο δήμος.
Νέα δεδομένα προκύπτουν αναφορικά με την αξιοποίηση της Ακτής Βουλιαγμένης (πλαζ) και το ιστορικό κατάστημα εστίασης «Ωκεανίδα». Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το NouPou, η Ένωση Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), η οποία διαχειρίζεται την έκταση θα προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό εντός του 2023 προκειμένου η μίσθωση για τον πλειοδότη, να αφορά ταυτόχρονα τόσο την πλαζ, όσο και το κατάστημα εστίασης. Αυτή τη στιγμή την πλαζ Βουλιαγμένης αξιοποιεί η ΕΤΑΔ, η οποία εισπράττει και το σχετικό τίμημα από τα εισιτήρια εισόδου ή άλλα τυχόν έσοδα που προκύπτουν χρήσεις εντός αυτής.
Η διακοπή του προηγούμενου διαγωνισμού
Θα θυμίσουμε ότι και πέρυσι είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός αποκλειστικά για την Ωκεανίδα, ωστόσο κατά πληροφορίες οι πολεοδομικές εκκρεμότητες που παρουσίαζε το ακίνητο, αποτέλεσαν εμπόδιο στην εξέλιξη της διαδικασίας, με αποτέλεσμα την ακύρωσή του. Στην πορεία το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΑΔ αποφάσισε ότι η αξιοποίηση για τα δύο επιμέρους περιουσιακά στοιχεία, την πλαζ και την Ωκεανίδα, θα έπρεπε να γίνει από κοινού. Η διενέργεια του διαγωνισμού αναμένεται ότι θα προσελκύσει σημαντικό αριθμό ενδιαφερόμενων ιδιωτών, προκειμένου να αξιοποιήσουν την έκταση. Το ακίνητο της Ωκεανίδας αποτελείται από έκταση επιφανείας 2.725 τ.μ., εντός της οποίας βρίσκεται το καφέ-εστιατόριο «Ωκεανίδα» που αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα, συνολικής επιφάνειας 1.127,20 τ.μ., καθώς και οικίσκος επιφάνειας 27,20 τ.μ.
Σε ό,τι αφορά την παραλία της Βουλιαγμένης λειτούργησε αρχικά ως Πλαζ του ΕΟΤ το καλοκαίρι του 1960, βασισμένη στον σχεδιασμό των αρχιτεκτόνων Πρ. Βασιλειάδη, Π. Σακελλαρίου, Εμ. Βουρέκα και Ν.Π. Χατζημιχάλη. Έχει μήκος 650 μέτρων και διατηρεί τα τελευταία χρόνια την γαλάζια σημαία. Στις εγκαταστάσεις της φιλοξενούνται γήπεδα τένις και βόλεϊ, γήπεδο μπάσκετ, χώρος δωρεάν στάθμευσης.
Ωκεανίδα: Έξωση του προηγούμενου ιδιοκτήτη
Στην περίπτωση της Ωκεανίδας θα θυμίσουμε ότι ο προηγούμενος μισθωτής παρέμενε παράτυπα στο ακίνητο παρά το γεγονός ότι είχε λήξει η σύμβαση μίσθωσης με την ΕΤΑΔ, με αποτέλεσμα η δεύτερη να κινηθεί νομικά για να προχωρήσει η έξωσή του από το χώρο. Το συγκεκριμένο ακίνητο δεν αποτελεί το μοναδικό για το οποίο κατά καιρούς η Εταιρεία έχει κινηθεί νομικά προκειμένου να το απελευθερώσει και κατόπιν να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την αξιοποίησή του. Η ΕΤΑΔ διατηρεί συνολικά ένα χαρτοφυλάκιο περίπου 70.000 ακινήτων από τα συνολικά 77.000 ακίνητα που έχει στην κατοχή του το Υπερταμείο, θυγατρική του οποίου είναι η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου. Aπό τα συνολικά 77.000 ακίνητα του Υπερταμείου υπολογίζεται ότι υφίστανται έως και 29.000 ακίνητα, τα οποία εντάσσονται στην κατηγορία των καταπατημένων – κυρίως πρόκειται για οικόπεδα – και για τα οποία απαιτείται σχετική νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση.
Σε έρευνα που είχε πραγματοποιήσει πριν από περίπου τρία χρόνια η EY για λογαριασμό του Υπερταμείου, διαπιστώθηκε ότι τα αξιοποιήσιμα ακίνητα υπολογίζεται ότι ανέρχονταν περίπου σε 16.000, με την αξία τους να εκτιμάται ότι αγγίζει και πιθανώς υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Ιδιοκτησιακές διεκδικήσεις εγείρει ο δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης
Σύμφωνα πάντως με τα όσα αναφέρει στο NouPou ο δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, η αξιοποίηση της Ακτής Βουλιαγμένης και της Ωκεανίδας δεν θα είναι απλή ως διαδικασία.
Ο ίδιος εξηγεί ότι εγείρονται ιδιοκτησιακές αξιώσεις του δήμου αλλά και πολεοδομικά και αδειοδοτικά ζητήματα. «Ο δήμος προτίθεται να ανοίξει κεφάλαιο ιδιοκτησιακών διεκδικήσεων για το σύνολο της πλαζ. Η έκταση όπως αναφέρει έχει αφαιρεθεί από την ιδιοκτησία διαχείρισης του δήμου από το 1961 και έχουν προκύψει μία σειρά από νομικά ζητήματα που θα έρθουν μπροστά στη Δικαιοσύνη για να φανεί πώς έφτασε κατά το παρελθόν στα χέρια του ΕΟΤ και κατ’ επέκταση στην ΕΤΑΔ».
Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στους λόγους που οδήγησαν στην διακοπή του διαγωνισμό για την Ωκεανίδα, ο δήμαρχος αναφέρεται σε ένα ακίνητο «που έχει εξαντλήσει βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 254, την δυνατότητα χρήσης καταστήματος εστίασης. Πρόκειται για ένα κτίριο που παρουσιάζει πολεοδομικές υπερβάσεις που δεν είναι ρυθμισμένες. Αξιοποιεί 450 έως 500 τετραγωνικά μέτρα ως χώρο εστίασης και τα υπόλοιπα είναι αποθηκευτικοί χώροι. Μάλιστα όταν ένας διαγωνισμός ξεκινάει ζητώντας 500.000 το χρόνο και 6% επί του τζίρου, εκτιμώ ότι δύσκολα κάποιος θα μπορούσε να ενδιαφερθεί. Υπάρχουν σημαντικά ζητήματα και ο δήμος δεν προτίθεται να αφήσει να προχωρήσει ο διαγωνισμός. Ταυτόχρονα, εμπόδιο αποτελεί το γεγονός ότι η ΕΠΕΛΑΚ που υπάγεται στον δήμο, είναι αυτή που ρυθμίζει την τιμή των εισιτηρίων και τις χρήσεις, γεγονός που περιορίζει σημαντικά το εύρος των πρωτοβουλιών από πλευράς ενός ιδιώτη που θα ενδιαφερόταν να μισθώσει την έκταση. Συν τοις άλλοις υφίσταται υποχρέωση, όταν το ακίνητο βρίσκεται υπό ιδιωτική διαχείριση να καταβάλλεται από τον μισθωτή το 12% του τζίρου της επιχείρησης ως ανταποδοτικό τέλος στον δήμο».
Πηγή: nou-pou.gr