Είναι γνωστό ότι λάτρεις του surf και του windsurf περιμένουν να φυσήξουν δυνατοί άνεμοι και να σηκωθούν μεγάλα κύματα για να απολαύσουν καλύτερα την πρόκληση του αθλήματος.
Φωτό nou-pou.gr / Nikos Christofakis 2021
Με τους ανέμους να πνέουν με ταχύτητες 45 χλμ/ ώρα (δηλαδή 6 μποφόρ), δεκάδες αθλητές βρέθηκαν στην παραλία, από τις Αλκυονίδες μέχρι τον Όμιλο της Βουλιαγμένης, ενώ πολλοί ήταν και όσοι απλώς βρέθηκαν εκεί για να παρακολουθήσουν το ιδιαίτερο θέαμα.
Η συγκεκριμένη εικόνα ωστόσο δεν αναιρεί την πραγματικότητα της θολερότητας των υδάτων στον Όρμο Βουλιαγμένης τα οποία η δημοτική αρχή Κωνσταντέλλου θεωρεί προσωρινό φαινόμενο που το αποδίδει στους νότιους ανέμους.
Το «προσωρινό φαινόμενο» όμως παρατηρείται ήδη από τον Αύγουστο και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Η διασύνδεση ανάμεσα στα έργα επέκτασης της Μαρίνας Βουλιαγμένης σε λιμάνι για μεγαλύτερα σκάφη, είναι προφανής. Τα νερά της ακτής και όχι μόνο μεμονωμένα σημεία έχουν αλλάξει χρώμα και από μπλε έχουν γίνει καφέ. Οι βυθοκορήσεις που καταστρέφουν το υποβρύχιο περιβάλλον έχουν γεμίσει λάσπη απέραντες εκτάσεις όπου άλλοτε χαιρόσουν να κολυμπάς.
Φωτό nou-pou.gr / Nikos Christofakis 2021
Και ας μη βιαστούν να πουν κάποιοι ότι οι λάτρεις του surf και του windsurf «υπερψηφίζουν» το έργο της επέκτασης της Μαρίνας, με τη συμμετοχή τους στο άθλημα. Η επιμονή τους να αθλούνται σε πείσμα της ρύπανσης δεν συνιστά αποδοχή της.
Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη ανάρτηση του Paul Olak στην ομάδα του ilove❤Vouliagmeni στο Facebook, όπου οι κάτοικοι μπορούν να λένε την άποψή τους χωρίς τον φόβο της λογοκρισίας: «Πήγα στη Βουλιαγμένη σήμερα για surf. Το νερό ήτανε χάλια, ποτέ δεν ήταν τόσο άσχημα. Δεν φταίει ο Νοτιάς, πριν από τα έργα της Μαρίνας ήταν καθαρά. Μυρίζει, κομματάκια φελιζόλ, μπάζα και διάφορα παντού και σε μερικά σημαία το νερό ήτανε καφέ. Τεσπά».
Πόσο καθαρό μπορεί να είναι αυτό το νερό όπου ενεργούν ρυμουλκά, γερανοί, βραχοθραύστες, αναρροφητικές πλατφόρμες, βυθοκόροι κ.λπ, τα οποία εργάζονται νυχθημερόν προκειμένου να έχουν έτοιμο το επίμαχο «φαραωνικό» έργο μέχρι την άνοιξη του 2022; Οι συστάδες ποσειδωνίας, τα υποθαλάσσια δάση μας καταστρέφονται στο όνομα του κέρδους. Αυτό πόσο εύκολα μπορεί να το αποδεχτεί που έχει κάνει την επαφή με τη θάλασσα και τη φύση, τρόπο ζωής;