Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θα προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο και το Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής η οποία ακύρωσε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, για να επιβληθεί «Ειδικό Ανταποδοτικό Τέλος Τοπικής Βιώσιμης Ανάπτυξης»
Το νέο ανταποδοτικό τέλος, έχει στόχο τη δημιουργία ειδικού ταμείου που θα επιτρέψει στο Δήμο να προχωρήσει στην αγορά και τη δημιουργία ελεύθερων πράσινων κοινόχρηστων χώρων αλλά και κοινωφελών εγκαταστάσεων.
Κατά του ειδικού τέλους είχε προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ).
Η ανακοίνωση του Δήμου:
“Στις 16 Δεκεμβρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας αποφάσισε την καθιέρωση ενός ανταποδοτικού βιώσιμου αναπτυξιακού τέλους που θα επιτρέψει στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης να αποκτήσει τους λίγους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους και να διασφαλίσει τον κοινόχρηστο και τον κοινωφελή τους χαρακτήρα.
Η διάρθρωση του τέλους επιμερίζει το οικονομικό βάρος δίκαια μεταξύ των κατοίκων, των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων και των μεγάλων υπερτοπικών επιχειρήσεων εστίασης και ξενοδοχειακής εκμετάλλευσης.
Με τον τρόπο αυτό ο Δήμος διασφαλίζει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της αγοράς ελεύθερων εκτάσεων και κυρίως τη δημιουργία νέων σύγχρονων υποδομών που έχει ανάγκη η πόλη, χωρίς να διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία του Δήμου και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της καθημερινότητας.
Η διάρκεια ισχύος του τέλους είναι δωδεκαετής και το ποσό που προβλέπεται να εισπραχθεί από το τέλος θα πιστώνεται σε ειδικό κωδικό του προϋπολογισμού και διατίθενται αποκλειστικά και μόνο για τους λόγους για τους οποίους καθορίστηκε.
Σήμερα το απόγευμα, ακριβώς στην εκπνοή της προβλεπόμενης από το νόμο προθεσμίας, ο Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής απέστειλε στο Δήμο απόφαση του βάσει της οποίας ακυρώνει τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο αρμόδιος χειριστής του θέματος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, προφανώς δεν εξέτασε την αιτιολόγηση που συνόδευε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά ούτε τις επισυναπτόμενες οικονομοτεχνικές μελέτες και νομικές γνωμοδοτήσεις.
Παράλληλα δεν έλαβε υπόψη του τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ για όμοιες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα η ακυρωτική απόφαση να είναι αναιτιολόγητη και νομικά αβάσιμη.
Αντί να περιορίζεται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας του θέματος, προέβη ουσιαστικά σε έλεγχο σκοπιμότητας αφαιρώντας με τον τρόπο αυτόν την διοικητική και πολιτική αυτοτέλεια του Δήμου.
Μετά την έκδοση της απόφασης, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη δημιουργία του τέλους βιώσιμης ανάπτυξης αποτελεί εργαλείο που θα μας επιτρέψει να εξυπηρετήσουμε τις αυξανόμενες ανάγκες της πόλης για τις επόμενες δεκαετίες. Έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στην άρτια σύνταξη και νομική τεκμηρίωση της απόφασης, ο Δήμος μας προσφεύγει άμεσα στα αρμόδια ανεξάρτητα όργανα ελέγχου της νομιμότητας της, το Διοικητικό Εφετείο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου είμαστε απόλυτα σίγουροι πως θα δικαιωθούμε.
Άλλωστε, πριν λίγους μήνες ο Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής είχε αποπειραθεί και πάλι να ακυρώσει απόφαση του Δήμου μας, για την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών σε όσους έκαναν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του ΝΟΚ και με αντίστοιχη προσφυγή μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαμε δικαιωθεί πανηγυρικά.
Η πόλη μας εξελίσσεται και μεγαλώνει και μαζί της αυξάνονται οι ανάγκες για αθλητικές, πολιτιστικές και διοικητικές υποδομές και δημιουργούμε τα εργαλεία που θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις αυτές».
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου:
Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής:
Η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) στις 7.1.2025, είχε καταθέσει προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, κατά της απόφασης 510/2024 του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, εκφράζοντας έτσι την έντονη αντίδρασή της στην πρόσφατη απόφαση του δήμου και της Δημοτικής Επιτροπής να επιβάλει «Ειδικό Ανταποδοτικό Τέλος Τοπικής Βιώσιμης Ανάπτυξης». Σημειώνεται ότι τα έσοδα από το συγκεκριμένο τέλος προορίζονται για τη δημιουργία ενός βιώσιμου αστικού περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα, τα ξενοδοχεία καλούνται να πληρώνουν 12,6 ευρώ/τ.μ., οι (τουριστικές), κατοικίες 0,45 ευρώ/τ.μ, οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης 8 ευρώ/τ.μ., οι εμπορικές επιχειρήσεις άνω των 100 τ.μ. 8 ευρώ/τ.μ. και οι εμπορικές επιχειρήσεις κάτω των 100 τ.μ. 1,10 ευρώ/τ.μ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΞΑΑΑ, κατά της συγκεκριμένης απόφασης προσέφυγαν επίσης και μεμονωμένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, ενώ αναμένεται πως στο συγκεκριμένο «κύμα διαμαρτυρίας» θα προστεθούν και άλλες.
Ο πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ, Ευγένιος Βασιλικός, επεσήμανε πως «μια κίνηση όπως αυτή μιας προσφυγής, γίνεται για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ένωσης και σημειολογικά στρέφεται όχι μόνο προς την συγκεκριμένη απόφαση αλλά και προς όλες τις “ασύμμετρες” αποφάσεις αυτού του είδους, οι οποίες γεννούν συνεχώς νέες υποχρεώσεις και κυρίως άδικες επιβαρύνσεις στα ξενοδοχεία. Το “Τέλος Τοπικής Βιώσιμης Ανάπτυξης” αποτελεί ένα καινούργιο τέλος που έρχεται να προστεθεί στα γνωστά δημοτικά τέλη “Διαμονής Παρεπιδημούντων” και “Ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή”, τα οποία στο πλαίσιο της “ανταποδοτικότητάς” τους προς τις τοπικές κοινωνίες αναφέρονται σε έργα αναβάθμισης που “θα” δρομολογηθούν, ωστόσο, μέχρι στιγμής δείχνει να έχει χαρακτήρα περισσότερο “εισπρακτικό”, προσθέτοντας επιπλέον φορτία σε υπερφορολογημένες επιχειρήσεις -όπως παρουσίασε η πρόσφατη σχετική μελέτη του ΙΤΕΠ».
Πηγή: notia.gr