Την δύσκολη απόφαση για την πώληση του σπιτιού της οικογένειας Μητσοτάκη στη Γλυφάδα έλαβαν τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας – Ο αγοραστής του σπιτιού είναι Ισραηλινός.
Την απόφαση να πωληθεί το ιστορικό σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη στη Γλύφαδα έλαβε η οικογένεια. Συγκεκριμένα τα τέσσερα παιδιά του Κωνσταντίνου και της Μαρίκας Μητσοτάκη, Ντόρα, Κατερίνα, Αλεξάνδρα και Κυριάκος όπως αναφέρει η Καθημερινή, αποφάσισαν να πουλήσουν τον εν λόγω χώρο που διέμενε η Ντόρα Μπακογιάννη έξι μήνες τον χρόνο και άνηκε στα τέσσερα αδέλφια εξ αδιαιρέτου.
Ο αγοραστής του σπιτιού είναι Ισραηλινός, η απόφαση ελήφθη προ εβδομάδων και η πώληση έχει ήδη ολοκληρωθεί. Ο συγκεκριμένος χώρος είναι «ιστορικός» μιας και έχει συνδεθεί με την παρουσία πολλών ιστορικών προσωπικοτήτων.
Η απόφαση που έλαβαν τα αδέλφια Μητσοτάκη σχετικά με την πώληση της οικίας της οικογένειας στη Γλυφάδα ήταν πράγματι και μεγάλη και δύσκολη.
Και τούτο καθώς τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και οι αδελφές του Ντόρα, Κατερίνα και Αλεξάνδρα έχουν ζήσει πολλές, όμορφες και δυσάρεστες, στιγμές, ταυτισμένες με την επιβλητική παρουσία του Κωνσταντίνου και της Μαρίκας Μητσοτάκη. Από αυτή την άποψη ήταν ένας χώρος «επιστροφής» στα ανέμελα παιδικά χρόνια και στα μετέπειτα της ενηλικίωσης, με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία. Ταυτόχρονα όμως ίσως και ένας χώρος που «πλήγωνε» λόγω της απουσίας, πλέον, των γονέων.
Ασφαλώς, για την Ντόρα Μπακογιάννη, που ζούσε εκεί έξι μήνες κάθε χρόνο αυτή η απόφαση του αποχωρισμού ήταν ακόμη πιο δύσκολη.
Σε κάθε περίπτωση, το σπίτι της οδού Χρυσηίδος (και νυν Παύλου Μπακογιάννη) είχε πάντα μια ξεχωριστή θέση στη «συλλογική μνήμη» της οικογένειας Μητσοτάκη και στην προσωπική των μελών της.
Ίσως για αυτό κληροδοτήθηκε εξ αδιαιρέτου στα τέσσερα αδέλφια, ώστε αφενός να συνεχίσει να αποτελεί έναν «κοινό τόπο αναφοράς», αφετέρου να αποφασίσουν μαζί για την περαιτέρω τύχη του.
Με ιστορία 120 ετών
Η ιστορία του ξεκινάει από το μακρινό 1900 καθώς από τότε ανήκε στην οικογένεια της Μαρίκας Γιαννούκου. Μια γνωστή αστική οικογένειας της μεσοπολεμικής Αθήνας με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Οι ιδιοκτησίες της στην «εξωτική» τότε Γλυφάδα δεν περιορίζονταν σε αυτό το σπίτι, που εκείνη την εποχή βέβαια δεν είχε την ίδια μορφή. Μάλιστα το ακριβώς όμορο, το οποίο και αυτό ανήκε στην οικογένεια Γιαννούκου, είχε πουληθεί κάποτε στον Αριστοτέλη Ωνάση, για να εξελιχθεί στο ησυχαστήριο του Έλληνα κροίσου μέχρι τη μέρα που αναχώρησε για το Παρίσι προκειμένου να δώσει την τελευταία του μάχη για τη ζωή.
Ο Κωνσταντίνος και η Μαρίκα Μητσοτάκη παντρεύονται το 1953 στην εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Γλυφάδα και για χρόνια το σπίτι της οδού Χρυσηίδος ήταν αυτό που διέμεναν. Εκεί έζησαν τις περισσότερες από τις κρίσιμες και φορτισμένες περιόδους, είτε για την οικογένειά τους, είτε για την πολιτική διαδρομή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Εκεί τέθηκαν σε κατ’ οίκον κράτηση μετά την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος το 1967. Και από εκεί κατάφερε να δραπετεύσει ο ίδιος, το
βράδυ του Δεκαπενταύγουστου του 1968, για να διαφύγει από τη Ραφήνα με το βενζινοκίνητο κρις-κραφτ «Σωτηρία» με τελικό προορισμό το Παρίσι, όταν ο Κυριάκος ήταν μόλις 5 μηνών. Πατέρας και γιος ξανάσμιξαν μετά από 11 μήνες αφότου και η υπόλοιπη οικογένεια κατάφερε να πάρει διαβατήρια και ταξιδέψει στη γαλλική πρωτεύουσα.
Αυτό το σπίτι, λοιπόν, στις δεκαετίες της ιστορικής του πορείας, έγινε «μάρτυρας» όλων των οικογενειακών εξελίξεων. «Έζησε» αρραβώνες, γάμους, βαφτίσια, αλλά και τα άσχημα χτυπήματα της μοίρας.
Αυτό το σπίτι όμως, εκτός από γλέντια και χαρές, είχε και λύπες όπως κάθε σπίτι άλλωστε, με μια σημαντική διαφορά όμως. Το σπίτι της Γλυφάδας αποτέλεσε φυλακή για τον ίδιο τον Μητσοτάκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου 1968, όταν η οικογένεια Μητσοτάκη ήταν ήδη σε κατ’ οίκον κράτηση στη Γλυφάδα μετά την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος το 1967. Το δεκαπεντάυγουστο του 1968, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μέσα στη μαύρη νύχτα, δραπετεύει από τη Ραφήνα με το βενζινοκίνητο κρις-κράφτ «Σωτηρία» (το οποίο αρχικά είχε αγοράσει ένας φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου για εκείνον, αλλά τελικώς ο Ανδρέας ταξίδεψε με κανονικό διαβατήριο).
Με αυτό ο Μητσοτάκης διασχίζει το Αιγαίο, φτάνει στο Τσεσμέ και, μέσω Κωνσταντινούπολης και Γενεύης, στο Παρίσι. Λίγο καιρό αργότερα πήγε να τον βρει στην γαλλική πρωτεύουσα και η οικογένειά του. Εκείνη την εποχή ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε δηλώσει στα ξένα Μέσα ότι ο γιός του ήταν έξι μηνών και ίσως ο νεότερος πολιτικός κρατούμενος στον κόσμο.
Η συνάντηση που οδήγησε στην κυβέρνηση Τζαννετάκη
Δεν ήταν, όμως, απλά ένας τόπος διαμονής και οικογενειακών συνευρέσεων, αλλά και ένας χώρος που «καθόρισε» με τον τρόπο του τις πολιτικές εξελίξεις. Όχι μόνο γιατί ήταν κι αυτό ταυτισμένο με την πολιτική, φιλοξενώντας κατά καιρούς πολλές προσωπικότητες, αλλά κυρίως γιατί αποτέλεσε «φυτώριο» εξελίξεων και μάλιστα σε μια από τις κρισιμότερες φάσεις της μεταπολιτευτικής περιόδου. Και τούτο καθώς στο σπίτι της Γλυφάδας έγινε η περίφημη συνάντηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον Χαρίλαο Φλωράκη και τον Λεωνίδα Κύρκο το βράδυ που έκλεισε η συμφωνία για τη συγκρότηση της κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ της Ν.Δ. και του (ενιαίου τότε) Συνασπισμού, με πρωθυπουργό τον Τζανή Τζαννετάκη. Ήταν τότε που κυριάρχησε η φιλολογία για τα περιβόητα ντολμαδάκια της Μαρίκας Μητσοτάκη, τα οποία υποτίθεται ότι τράταρε τα δύο ιστορικά στελέχη της Αριστεράς.
Το ημερολόγιο έγραφε 27 Ιουνίου του 1989. Το βράδυ εκείνο πέρασαν το κατώφλι της μονοκατοικίας της οδού Χρυσηίδας, ο πρόεδρος του τότε Συνασπισμού Χαρίλαος Φλωράκης και ο Λεωνίδας Κύρκος. Τα δύο ιστορικά στελέχη της Αριστεράς πήγαν να συναντήσουν εκεί τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και οι φήμες της εποχής ήθελαν τη Μαρίκα να τους παραθέτει δείπνο στο οποίο κυριαρχούσαν τα ντολμαδάκια της.
Χαρισματική οικοδέσποινα, όπως ήταν, τα είχε φροντίσει όλα στην εντέλεια. Έτσι στο τραπέζι εκτός από τα ντολμαδάκια υπήρχαν, όπως λεγόταν τότε, τυρόπιτες, σαλάτες, καλαμαράκια, μαριδάκι τηγανιτό, σκαλτσούνια, ξεροτήγανα και άλλοι εκλεκτοί μεζέδες. Δηλαδή, ένα πλούσιο δείπνο με τα όλα του που έγινε μέχρι και πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες.
Ήταν, όμως, έτσι τα πράγματα;
Στο βιβλίο της «Συνταγές με…ιστορία», που κυκλοφόρησε πριν μια δεκαετία τέτοιες μέρες, με αφορμή τα 81α γενέθλιά της, η ίδια η αείμνηστη Μαρίκα Μητσοτάκη κατέρριψε αυτό το μύθο γράφοντας ότι «δεν ήταν καν δείπνο, αλλά μια απλή συνάντηση, με εξίσου απλό κέρασμα, καφέ και γλυκό».
Εξ ου και μερικά χρόνια αργότερα ο Χαρίλαος Φλωράκης όταν συνάντησε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη του είπε με την χιουμοριστική διάθεση που τον διέκρινε: «Τι θα γίνει; Δεν θα μας καλέσεις επιτέλους να φάμε εκείνα τα περίφημα ντολμαδάκια της γυναίκας σου;».
H προεκλογική αντιπαράθεση για την πισίνα
Ένα άλλο περιστατικό που είχε γίνει θέμα την εποχή εκείνη για το σπίτι στη Γλυφάδα, ήταν για το νερό της πισίνας, σε περίοδο έντονης λειψυδρίας. Η αγάπη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για την καλή ζωή ήταν δεδομένη. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας (1990) τίθενται στη διάθεσή του ιδιωτικά αεροσκάφη γνωστών εφοπλιστών, παρά τις αντίθετες υποδείξεις του επικοινωνιακού επιτελείου του. Αλλά το θέμα προχώρησε ακόμη παραπέρα. «Είχε προκύψει ένα ζήτημα και με τον τεράστιο λογαριασμό νερού του Μητσοτάκη, σε περίοδο μάλιστα λειψυδρίας, που οφειλόταν στην πισίνα στο σπίτι της Γλυφάδας» θυμάται ο Γιώργος Κύρτσος.
«Με φώναξε πρωί με άλλους δύο επικοινωνιολόγους. Συμφωνήσαμε ότι έπρεπε να λυθεί το θέμα και βγάλαμε μια ωραία ανακοίνωση ότι καταλαβαίνουμε τον προβληματισμό του κόσμου, ότι όλα αυτά βέβαια συνέβησαν γιατί η κυρία Μητσοτάκη, που είχε προβλήματα υγείας, είχε ανάγκη την πισίνα, αλλά εν πάση περιπτώσει η οικογένεια του πρωθυπουργού σάς διαβεβαιώνει ότι η πισίνα αποτελεί παρελθόν. Φύγαμε ικανοποιημένοι και το μεσημέρι ακούσαμε στο ραδιόφωνο ότι ο Μητσοτάκης θα κρατούσε την πισίνα».
Όλα αυτά, όμως, πέρασαν στη λήθη. Και τώρα, για την εμβληματική οικία ξεκινάει ένας νέος ιστορικός κύκλος στα χέρια του νέου, Ισραηλινού κατά τις πληροφορίες, ιδιοκτήτη της…
Πηγές: newmoney.gr / nou-pou.gr