Τα σχέδια για τον νέο βιοκλιματικό παιδικό σταθμό στη Βούλα: Ένα πράσινο κτίριο με μια ήδη βραβευμένη αρχιτεκτονική μελέτη που μοιάζει να έχει κολλήσει στη γραφειοκρατία και αποτελεί θέμα διαμάχης ανάμεσα στον Δήμο 3Β και την Περιφέρεια Αττικής – Τι λέει στο NouPou ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Δόμησης Νίκος Βάσης.
Ο Δήμος 3Β, και συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο της 19ης Ιανουαρίου, έσπευσε να ρίξει «πυρά» κατά της Περιφέρειας, αναφέροντας πως το συγκεκριμένο, όπως και άλλα μεγάλα έργα του Δήμου, έχουν «μπει στο συρτάρι» από τη Διοίκηση Πατούλη και δεν υλοποιούνται.
Από μέρους της, η Περιφέρεια Αττικής απάντησε μεταξύ άλλων πως «η κατασκευή του βιοκλιματικού παιδικού σταθμού της Βούλας, προϋπολογισμού 2.100.000,00 ευρώ, είναι ένα έργο που δεν έχει απενταχθεί όπως ψευδώς ελέχθη, αλλά εκκρεμεί η σύναψη προγραμματικής σύμβασης, η οποία θα προχωρήσει τις επόμενες εβδομάδες».
Πού θα βρίσκεται και πώς θα μοιάζει ο νέος βιοκλιματικός Βρεφονηπιακός – Παιδικός Σταθμός της Βούλας
Η αρχιτεκτονική μελέτη για τον παιδικό σταθμό έχει, όπως είπαμε, πραγματοποιηθεί. Μάλιστα το 2018 απέσπασε βραβείο Greek Green Award, στην τελετή απονομής στο πλαίσιο της 2ης Διεθνούς Έκθεσης Verde Tec, στην οποία οι διοργανωτές (η εκδοτική εταιρεία T-Press) βράβευσαν τις βέλτιστες πρακτικές φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το περιβάλλον και την αειφορία.
Η πρόταση για τον βιοκλιματικό παιδικό σταθμό φέρει την υπογραφή του Αρχιτεκτονικού Γραφείου «Athens Creative» (όπως και η πρόσφατη ανάπλαση της Πλατείας Νυμφών στη Βουλιαγμένη). Ο σταθμός πρόκειται να ανεγερθεί στο γωνιακό -κενό αυτή τη στιγμή- οικόπεδο επί των οδών Αλεξάνδρας και Ηρακλειδών στη Βούλα, εφαρμόζοντας μια σειρά από καινοτόμες “πράσινες” πρακτικές.
Όπως αναφέρει στο NouPou ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Δόμησης του Δήμου 3Β, Νίκος Βάσης, από τη στιγμή που θα πραγματοποιηθεί η χρηματοδοτική σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής, μέχρι τελικά να τεθεί σε λειτουργία ο βρεφονηπιακός – παιδικός σταθμός, αναμένεται να περάσει ένας περίπου χρόνος, ενώ με τη λειτουργία του ο σταθμός θα φιλοξενεί γύρω στα 45 με 50 παιδιά.
Τι ακριβώς σημαίνει «βιοκλιματικός»
Ο νέος Παιδικός Σταθμός της Βούλας είναι ένα έργο ύψους 2.063.360 ευρώ και πρόκειται για ένα βιοκλιματικό κτίριο με πλήρη ενεργειακή αυτονομία, μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα και με συστήματα περισυλλογής, φιλτραρίσματος και κατανάλωσης του βρόχινου νερού.
Όπως εξηγεί στο NouPou ο κ. Βάσης: «Ο βιοκλιματικός σταθμός θα έχει φύτευση στην ταράτσα, ώστε να σκιάζεται το καλοκαίρι και να μην παγώνει, αντίστοιχα, τον χειμώνα, θα υπάρχουν φωτοβολταϊκά, από τα οποία θα παράγει το κτίριο μόνο του το ρεύμα του, γεωθερμία και όλα αυτά τα οποία έχει ένα βιοκλιματικό κτίριο. Αυτό σημαίνει πως για παράδειγμα δεν θα χρειάζεται να χρησιμοποιείται πετρέλαιο για τη θέρμανση του χώρου. Τα βιοκλιματικά, είναι στην ουσία “πράσινα” κτίρια, αφού εξασφαλίζουν μόνα τους την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζονται. Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο αυτή τη στιγμή στην περιοχή, θα είναι ο πρώτος βιοκλιματικός βρεφονηπιακός-παιδικός σταθμός».
Όπως είναι προφανές, η επιλογή λύσεων που θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός ιδανικού μικροκλίματος καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου και στην επίτευξη μηδενικού ιδανικά ενεργειακού αποτυπώματος, αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα στον σχεδιασμό του κτιρίου. Μπαινοντας σε πιο “τεχνικές” λεπτομέρειες, σύμφωνα με τη Μελέτη Εφαρμογής του Βρεφονηπιακού – Παιδικού σταθμού του Δήμου, σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου αυτού έπαιξαν οι παρακάτω κινήσεις:
- Διάταξη ανοιγμάτων ανάλογα με τον προσανατολισμό του κτιρίου και τη χρήση
- Ηλιοπροστασία των ανοιγμάτων από τον άμεσο ηλιασμό μέσω περιμετρικού πλαισίου πλάτους 50 εκ.
- Μείωση ενεργειακών απωλειών μέσω επαρκούς θερμομόνωσης και επένδυσης του συνόλου του κτιρίου με ξύλο (διπλό ενεργειακό κέλυφος)
- Βελτίωση του μικροκλίματος μέσω φύτευσης δωμάτων σε όλα τα επίπεδα του κτιρίου
- Μείωση ενεργειακής κατανάλωσης για φωτισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας μέσω δημιουργίας επαρκών ανοιγμάτων και εξειδικευμένης μελέτης τεχνητού φωτισμού
- Διαμπερής αερισμός των χώρων κατά τη θερινή περίοδο
- Τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ στο τελευταίο δώμα του κτιρίου (απόδοση έως 2,50-2,70KW) και ηλιακών συλλεκτών.
- Χρήση γεωθερμίας
Όσον αφορά την αυλή, αυτή θα αποτελεί το σύνολο του ακάλυπτου χώρου και θα εκτείνεται περιμετρικά του κτιρίου, σε τρία εν δυνάμει τμήματα. Θα διαμορφωθεί από ένα μαλακό έδαφος ελεύθερου σχήματος όπου προτείνεται να τοποθετεί διαδραστικός και εκπαιδευτικός εξοπλισμός (μουσικά παιχνίδια, παιχνίδια φαντασίας, παιχνίδια ισορροπίας κλπ), το οποίο θα πλαισιώνεται από τμήματα υπερυψωμένου πρασίνου επίσης ελεύθερου σχήματος. Η σκίαση του περιβάλλοντος χώρου θα γίνεται μέσω δυο εφελκυόμενων μεμβρανών, όπως αποτυπώνονται στην κάτοψη του Ισογείου.
Πηγή: nou-pou.gr