Ένα φιλόδοξο σχέδιο που ναυάγησε. Το 2007 ο διακεκριμένος γυναικολόγος και μαιευτήρας Νικόλαος Λοΐσιος, εμπνευστής της Ερασίνειου Ογκολογικής Θεραπευτικής Κλινικής, επιχείρησε μια επένδυση 90 εκατομμυρίων με σκοπό την δημιουργία μιας πρότυπης κλινικής που θα εξειδικευόταν σε θέματα πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης νεοπλασματικών ασθενειών στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη συνολικά.
Ακίνητα εκατομμυρίων πρόκειται να βγουν σε πλειστηριασμό αυτή την εβδομάδα. Αναμεσά τους η βιομηχανία ΕΝ. ΚΛΩ της οικογένειας Λαναρά στη Κεντρική Μακεδονία, το ξενοδοχειακό ακίνητο των 9 εκατ. ευρώ στα Χανιά και «Ερασίνειο Νοσοκομείο» το ερειπωμένο ακίνητο των 23 εκατ. ευρώ στη Βάρη.
Ερασίνειο Νοσοκομείο
Για μια ακόμη φορά κάνει την εμφάνιση του στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών το Ερασίνειο Νοσοκομείο, το κτίριο «φάντασμα» της Βάρης – Κορωπίου.
Πρόκειται για ένα ημιτελές, εγκαταλελειμμένο κτίριο που μένει να θυμίζει τα φιλόδοξα σχέδια μιας ιδιωτικής πρωτοβουλίας για ένα πρότυπο νοσοκομειακό κέντρο.
Το εν λόγω κτιριακό συγκρότημα των 55.000 τ.μ. αφορά ένα από τα πιο ακριβά σφυριά του e auction, καθώς πρόκειται να βγει σε πλειστηριασμό στις 8 Μαΐου του 2025, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 23.000.000 ευρώ.
Ένα φιλόδοξο σχέδιο που ναυάγησε
Το 2007 ο διακεκριμένος γυναικολόγος και μαιευτήρας Νικόλαος Λοΐσιος, εμπνευστής της Ερασίνειου Ογκολογικής Θεραπευτικής Κλινικής, επιχείρησε μια επένδυση 90 εκατομμυρίων με σκοπό την δημιουργία μιας πρότυπης κλινικής που θα εξειδικευόταν σε θέματα πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης νεοπλασματικών ασθενειών στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη συνολικά.
Μια ελληνική επένδυση που θεωρούνταν η μεγαλύτερη στο χώρο της ιδιωτικής υγείας και η οποία σχεδιαζόταν με σκοπό να εξυπηρετεί την τοπική κοινωνία, συνιστώντας παράλληλα ένα σύγχρονο γενικό νοσοκομείο.
Με δυναμικότητα 210 κλινών, υπερσύγχρονο ιατρικό και επιστημονικό επιτελείο, σε επικοινωνία με τα μεγαλύτερα ογκολογικά κέντρα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, το σχέδιο του Λοΐσιου έμοιαζε αψεγάδιαστο, δεν είχε υπολογιστεί όμως σωστά μια επερχόμενη οικονομική κρίση που θα ερχόταν να ισοπεδώσει κάθε φιλοδοξία.
Το εγχείρημα στήριζαν πέρα από μια εξειδικευμένη επιστημονική μονάδα, ο όμιλος Ρέστη και η Attica Ventures, ενώ για την ολοκλήρωση της κατασκευής και τη διαχείριση είχε δεσμευθεί ο όμιλος Ελλάκτωρ.
Το 2001 συστάθηκε η εταιρεία «Ερασίνειος Ογκολογική Θεραπευτική Κλινική» και το 2007 εκδίδεται κοινό ομολογιακό δάνειο 35 εκατομμυρίων σε συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα, την Πειραιώς, την Eurobank, την Αγροτική και την Attica Bank.
Έτσι, με τις καλύτερες προϋποθέσεις ξεκίνησε η κατασκευή του μελλοντικού νοσοκομείου όπως το ξέρουμε και μέχρι σήμερα, δηλαδή κατασκευάστηκαν οι κύριοι κτιριακοί όγκοι και μεγάλο μέρος του μηχανολογικού εξοπλισμού.
Φρένο στα σχέδια ήρθε να βάλει η οικονομική κρίση με αποτέλεσμα το αρχικό πλάνο, δηλαδή η ογκολογική κλινική να ανοίξει το 2010, να αποτελεί φαντασίωση.
Φρένο μπήκε και στη χρηματοδότηση και ταυτόχρονα στη συνέχιση των εργασιών, με αποτέλεσμα από τα τέλη του 2009 οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο να μείνουν απλήρωτοι.
Το 2015 οι τράπεζες κατήγγειλαν το ομολογιακό δάνειο και το 2018 ξεκίνησε ένα ράλι πλειστηριασμών.
Τα άγονα σφυριά και η πτώση της τιμής
Το ακίνητο είχε αρχικά εμφανιστεί στους πλειστηριασμούς με τιμή εκκίνησης τα 31,9 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο όλοι κατέληγαν άγονοι.
Τον Οκτώβριο του 2020 βγήκε πάλι στο σφυρί με την τιμή πρώτης προσφοράς αρκετά μειωμένη, με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, στα 25,7 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο και αυτός οδηγήθηκε σε αναστολή λόγω των έκτακτων μέτρων κατά της πανδημίας.
Το Δεκέμβριο ήρθε επαναληπτικό σφυρί που κατέληξε και αυτό άγονο.
Το ακίνητο ξανά βγήκε σε πλειστηριασμό στις 22 Ιουλίου 2021 με την ίδια τιμή και την ίδια κατάληξη.
Το σφυρί του Μαΐου του 2022 είχε και αυτό μόνο αποτέλεσμα να μειωθεί η τιμή εκκίνησης στα 24,4 εκατ. ευρώ.
Στις 19 Ιανουαρίου του 2023 έγινε ακόμα μια ατελέσφορη προσπάθεια, με το 2025 να φέρνει νέο πλειστηριασμό και νέα μειωμένη τιμή στις 8 Μάϊου, όπου το ακίνητο θα αναζητήσει την τύχη του με τιμή πρώτης προσφοράς τα 23.000.000 ευρώ.
Όσον αφορά τα βάρη της εταιρείας αυτά αφορούν υποθήκη 4.020.000 ευρώ υπέρ της Eurobank, προσημείωση υπέρ της Eurobank για 4.370.000 ευρώ, προσημείωση υπέρ της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας για 881.636,13 ευρώ και επιταγή υπέρ της Eurobank για 1.000.000 ευρώ.
Το ακίνητο φάντασμα
Καταρχάς, οι εγκαταστάσεις έχουν συνολικό εμβαδόν τα 55.000τ.μ και τοποθετούνται στη Δ.Ε. Κρωπίας, του Δήμου Κρωπίας, της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής στη θέση «Λούτσα Κουκε ή Βούρβατση» σε οικόπεδο 50.812,43 τ.μ.
Σύμφωνα με την κατασχετήρια έκθεση για την ανέγερση της Γενικής Ιδιωτικής Κλινικής «Ερασινειο Ογκολογικό Και Θεραπευτικό Κέντρο», δυναμικότητος 210 κλινών, είχε εκδοθεί άδεια το 2003 ενώ το στάδιο ολοκλήρωσης της κατασκευής έφτασε στο 55%.
Οι κτηριακές εγκαταστάσεις αποτελούνται από:
Υπόγειο 8.286,11τμ
Υπόγειο Χώρος Στάθμευσης 5.888,05τμ
Υπόγειο 9.759,10τμ
Υπόγειο Χώρος Στάθμευσης 2.776,55τμ
Ημιώροφος 10.230,29τμ
Ισόγειο 9.336,33τμ
1ος όροφος 6.072,60τμ
2ος όροφος 1.010,41τμ
Περιβάλλων Χώρος 40.812,43τμ
Ερασίνειο Νοσοκομείο
Επισημαίνεται πως το ακίνητο βρίσκεται επί της οδού Σκοπευτηρίου, στο Κορωπί. Η τοποθεσία του ακινήτου είναι προνομιακή λόγω της εγγύτητας της στη λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου (μόλις 8 χλμ. από την Αττική Οδό) και το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ απέχει επίσης, λίγα λεπτά από την Αθηναϊκή Ριβιέρα και το μεγάλο έργο του Ελληνικού.
Στον πλειστηριασμό περιλαμβάνεται και μια λίστα κινητών στοιχείων που αποτελούν τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό που έχει εγκατασταθεί.
Αναλυτικότερα πρόκειται για:
Κυλιόμενες σκάλες
Ανελκυστήρες
Μετασχηματιστές,
Πεδία χαμηλής τάσης
Λέβητες
Πυροσβεστικό συγκρότημα με μία ηλεκτροκίνητη και μία πετρελαιοκίνητη αντλία
Πιεστικό σύστημα νερού με 3 αντλίες
Κεντρικές κλιματιστικές Μονάδες
Δίδυμοι κυκλοφορητές (Αντλίες) Κλιματισμού
Ερασίνειο Νοσοκομείο
Υπενθυμίζεται πως στο πρόσφατο παρελθόν είχαν γίνει προσπάθειες αξιοποίησης του συγκεκριμένου ακινήτου και αναζητήθηκαν λύσεις για τη συνέχιση αυτού του μεγάλου έργου υγειονομικής σημασίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ η εταιρεία Ερασίνειο-Ογκολογική Θεραπευτική Κλινική Α.Ε. φαίνεται ενεργή και το 2018 το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ανασυγκροτήθηκε με τον Νικόλαο Λοΐσιο στη θέση του προέδρου μέχρι το 2023.
ΕΝ.ΚΛΩ
Στις 9 Μαΐου του 2025 θα χτυπήσει το σφυρί και για την ΕΝ.ΚΛΩ. της οικογένειας Λαναρά, επίσης μιας από τις πιο πετυχημένες επιχειρήσεις κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, το ακίνητο της εταιρείας στη Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται στις λίστες των «βιομηχανικών» σφυριών, με τιμή εκκίνησης 1.304.000 ευρώ.
Η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία συμμετείχε ως πρωτοπόρος την εποχή που ο κλάδος κατέγραφε μόνο επιτυχίες.
Από το 2000 δραστηριοποιούνταν στον κλάδο με παραγόμενα προϊόντα νήματα τύπου compact.
Οι μέρες δόξας κράτησαν μέχρι το 2010, ώσπου μια σειρά από κλωστοϋφαντουργικές μονάδες ξεκίνησαν να διαγράφουν μία καθοδική οικονομική πορεία.
Το τέλος για την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία ήρθε το 2012, οπότε κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης με ημερομηνία παύσης των πληρωμών την 30ή Ιουλίου 2010.
Αξίζει να αναφερθεί, ότι στα περιουσιακά στοιχεία της πτωχευμένης ΕΝ.ΚΛΩ. Α.Ε. περιλαμβάνονται ακόμη πρώην εργοστάσια στη Νάουσα, στη Ροδόπη, στην Κομοτηνή, στην Αλεξανδρούπολη και στη Θέρμη, όπως και αγροτεμάχια στην Αλεξανδρούπολη, με την πλειονότητα των ακινήτων να έχει πάρει το δρόμο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Συγκεκριμένα, το σφυρί των πλειστηριασμών χτύπησε την πόρτα των εγκαταστάσεων της πτωχευμένης εταιρείας το 2014 με την απόφαση για ρευστοποίηση περιουσίας της ΕΝ-ΚΛΩ και το 2016 έγινε η εκποίηση του μηχανολογικού εξοπλισμού.
Το συγκρότημα που πρόκειται να βγει σε πλειστηριασμό βρίσκεται σε μεγάλου μεγέθους γήπεδο που δημιουργήθηκε από την συνένωση όμορων αγροτεμαχίων και βρίσκεται μετά το όριο του αστικού ιστού της Νάουσας δυτικά της πόλης με πρόσωπο επί της δημοτικής οδού προς Αγ. Νικόλαο στην θέση «Μπλάνα».
Είναι επίπεδο και ο ακάλυπτος χώρος του ασφαλτοστρωμένος στο μεγαλύτερο μέρος του.
Σε αυτό, ανεγέρθηκε βιομηχανική μονάδα σε διάφορες χρονικές περιόδους από το 1964 έως το 1988 αποτελούμενη από κτιριακά τμήματα που στέγαζαν λειτουργίας της κλωστοϋφαντουργικής μονάδας.
Ειδικότερα το συγκρότημα αποτελείται από ένα μονώροφο κτίσμα με επιφάνεια 1140τμ., ένα κτίριο το οποίο πρόκειται για το κεντρικό κτίριο του συγκροτήματος στο οποίο κατασκευάστηκε δίκτυο αεραγωγών για την συλλογή με την μέθοδο της υποπίεσης υπολειμμάτων της επεξεργασίας, ενώ υπάρχει και δίκτυο αεραγωγών εξαερισμού και έχει συνολική επιφάνεια 13323,67τμ.
Περιλαμβάνει επίσης τρία μονώροφα κτίσματα που εξυπηρετούν γραφειακούς και υποστηρικτικούς χώρους επιφάνειας 1312,50τμ., 748,50τμ. και 477,00τμ. αντίστοιχα.
Δύο μονώροφες αποθήκες με επιφάνεια 2323,75τμ.
Τέσσερα κτίσματα που αναπτύσσονται σε δύο επίπεδα με υπόγειο χώρο παραγωγής και ισόγειο με χρήση αποθήκης επιφάνειας 2691,8τμ, 1299,1τμ., 207,20τμ. και 2292,24τμ.
Τέλος στις εγκαταστάσεις περιλαμβάνεται στεγασμένη ράμπα που εξυπηρετεί την πρόσβαση στα υπόγειο με επιφάνεια 258,30τμ.
Επίσης, το κτιριακό συγκρότημα περιλαμβάνει διώροφο κτίριο αποτελούμενο από δύο επίπεδα, το υπόγειο και το ισόγειο με χρήση χώρου παραγωγής και συνολική επιφάνεια 2292,24μ2.
Παράλληλα, σε διάφορα σημεία των εγκαταστάσεων κατασκευάστηκαν μεταλλικά υπόστεγα. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις έχουν απογυμνωθεί από μηχανολογικό εξοπλισμό, καλωδιώσεις δικτύων, κουφώματα σε σημαντικό βαθμό ενώ υπάρχουν φθορές στα κελύφη (περιμετρικές τοιχοποιίες μεταλλικές στέγες).
Στην κατασχετήρια έκθεση επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επανάχρησής τους με την αρχική τους χρήση όπως ορίζεται από το ΓΠΣ.
Σύμφωνα με αυτό επιτρέπεται η δόμηση για χρήσεις κατοικίας, γεωργικών αποθηκών, αντλητικών εγκαταστάσεων, υδατοδεξαμενών, φρεατίων, αθλητικών εγκαταστάσεων, τουριστικών εγκαταστάσεων, θερμοκηπίων, δημοσίων ή δημοτικών κτιρίων κοινής ωφέλειας.
Μία μέρα πριν, στις 16 Ιανουαρίου, θα χτυπήσει ακόμα ένα σφυρί για την εταιρεία με την επωνυμία «ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕ» το οποίο αφορά τον μηχανολογικό και λοιπό εξοπλισμό της βιομηχανίας. Συγκεκριμένα κινητά αυτά στοιχεία βρίσκονται στην πλατφόρμα με τιμή εκκίνησης τα 67.631,40 ευρώ.
Σύμφωνα με τη κατασχετήρια έκθεση και την αυτοψία, η λειτουργική κατάσταση εκτιμώμενου εξοπλισμού φαίνεται μακροσκοπικά να είναι σε κακή λειτουργική κατάσταση. Τα λιγότερο ενεργητικά μηχανήματα και εξοπλισμός είναι σε σχετικά καλή κατάσταση και μπορούν να αξιοποιηθούν ευκολότερα, ενώ τα αποθέματα της επιχείρησης (κύλινδροι. Χαρτοκιβώτια συσκευασίας κλπ.) βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση καθώς δεν έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι τη σημερινή ημέρα.
«Galini Sea View» στα Χανιά
Προς πλειστηριασμό οδεύει στις 8 Μαίου το ξενοδοχείο «Galini Sea View» που βρίσκεται στον οικισμό «Αγία Μαρίνα» του Δήμου Χανίων, με οφειλέτη την εταιρεία «Ο Μάρακας Ξενοδοχειακές Τουριστικές Εμπορικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις» και επισπεύδουσα την εταιρεία «Mega GR Group Α.Ε.».
Η τιμή πρώτης προφοράς ανέρχεται στα 9.100.000 ευρώ συγκαταλέγοντας το ξενοδοχείο των Χανίων στα πιο ακριβά των πλειστηριασμών, ενώ η κατάσχεση επιβλήθηκε για το ποσό των 440.888,23 ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία της εκτίμησης το ακίνητο βρίσκεται στον οικισμό Αγία Μαρίνα του Δήμου Χανίων, σε μια περιοχή που περιλαμβάνει πλήθος ξενοδοχειακών μονάδων και άλλων τουριστικών καταλυμάτων (βίλες, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα κ.λπ.).
Όσον αφορά το ακίνητο, πρόκειται για ξενοδοχείο κλασσικού τύπου κατηγορίας 5* (all inclusive – adults only), συνολικής επιφάνειας 8.064,76 τ.μ. και να σημειωθεί ότι είναι το μόνο πεντάστερο της περιοχής.
Σύμφωνα με την προσκομισθείσα δήλωση, το οικόπεδο διαθέτει πολύπλευρο ακανόνιστο, κατωφερική κλίση από νοτιοδυτικά προς βορειοανατολικά και απεριόριστη θέα προς την θάλασσα.
Επιπλέον, σύμφωνα με το τοπογραφικό, αναφέρεται ως οικόπεδο «Α» και η οικοδομική άδεια προέβλεπε διώροφο κτίριο με 2 υπόγεια, ωστόσο στην πραγματικότητα έχουν κατασκευαστεί 2 επιπλέον υπόγεια, καθώς και ξεχωριστό διώροφο κτίριο στο νοτιοδυτικό τμήμα του οικοπέδου.
Τα κτίρια στη σχετική έκθεση χαρακτηρίζονται ως πολύ καλής ποιότητας κατασκευής και πολύ καλής συντήρησης.
Η εγκεκριμένη δυναμικότητά του είναι 51 δωμάτια – 107 κλίνες και η συνολική δυναμικότητά του είναι 128 δωμάτια – 266 κλίνες (8 μονόκλινα, 102 δίκλινα και 5 τρίκλινα δωμάτια – 13 μονόχωρα διαμερίσματα).
Ο περιβάλλων χώρος είναι πλήρως διαμορφωμένος και περιλαμβάνει εκτός από την κεντρική πισίνα, πλακοστρώσεις, χώρους πρασίνου και ασφαλτοστρωμένο χώρο στάθμευσης.
Ωστόσο, κατά την μακροσκοπική εξωτερική αυτοψία του ακινήτου και κατά την θέασή του στο διαδικτυακό τόπο goolemaps, διαπιστώθηκαν εκτεταμένες αυθαιρεσίες σε σχέση με την οικοδομική άδεια (προσθήκες κατ΄ επέκταση και καθ’ ύψος, διαφορετική κατασκευή κολυμβητικής δεξαμενής, μετατροπές βοηθητικών χώρων σε χώρο δωματίων κ.λπ.).
Πηγή: mononews.gr