O γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Χριστοδουλάκης παρουσίασε τις θέσεις του ΚΙΝΑΛ στο FORUM που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού με θέμα: «Ο Δεκάλογος Σωτηρίας των Δασών μας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Επίκεντρο της Πολιτικής Προστασίας».
«Οδηγός για την οργάνωση και λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας το μοντέλο του ΣΠΑΥ»
«Χαιρετίζω και εγώ από την πλευρά μου την σημερινή εκδήλωση του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού. Και με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να υπογραμμίσω την πολύ σημαντική και χρήσιμη δουλειά που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια από τον ΣΠΑΥ, για την προστασία του δάσους του Υμηττού. Δουλειά που πρέπει να αποτελεί και οδηγό για αντίστοιχα μοντέλα οργάνωσης και λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας, ειδικά μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του τελευταίου καλοκαιριού, αλλά και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, που δημιουργούν πλέον ριζικά νέες προκλήσεις.
Εστιάζουμε, σήμερα, στον κρίσιμο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και στον τρόπο με τον οποίο μπορεί και οφείλει να τεθεί καθοριστικά στο επίκεντρο της Πολιτικής Προστασίας.
«Όταν η ΕΥΔΑΠ δεν μπορεί να παρέχει νερό σε μια καταστροφή, πρέπει να υπάρχει τρόπος να ενεργοποιηθούν οι ιδιώτες που έχουν γεωτρήσεις»
Πάγια αντίληψη του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, που αποτυπώθηκε και στις προτάσεις μας στα πλαίσια της διαβούλευσης για το ν. 4662/20.
Στοχεύοντας στη δημιουργία μιας αποτελεσματικής, αποδοτικής περιφερειακής και τοπικής Πολιτικής Προστασίας, και εστιάζοντας σε 4 βασικά χαρακτηριστικά:
- Στη γνώση & εμπειρία: Η γνώση από προηγούμενες εμπειρίες καταστροφών σε κάθε περιοχή θα πρέπει να αποθηκεύεται & να χρησιμοποιείται στον σχεδιασμό της πολιτικής. Απαραίτητη είναι η δικτύωση και συνεργασία μεταξύ των υπεύθυνων πολιτικής προστασίας των ΟΤΑ ώστε να δημιουργηθεί ένα πανελλήνιο δίκτυο Δήμων & Περιφερειών για την πολιτική προστασία, το λεγόμενο community of practice. Αντίστοιχα, η αναβάθμιση της πυροσβεστικής ακαδημίας σε εθνική σχολή πολιτικής προστασίας η οποία θα συντονίζει το δίκτυο και θα μεριμνά για τη διαχείριση της γνώσης.
- Στην έξυπνη διαχείριση πόρων: Για παράδειγμα, όταν η ΕΥΔΑΠ δεν μπορεί να παρέχει νερό σε μια καταστροφή, πρέπει να υπάρχει τρόπος να ενεργοποιηθούν οι ιδιώτες που έχουν γεωτρήσεις. Αυτό προϋποθέτει να δοθούν οι δυνατότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση να μπορεί να κινητοποιεί πόρους και εκτός αυτών που της παρέχει ο κρατικός προϋπολογισμός. Και κατ’ επέκταση, επίσης, την προώθηση συνεργασιών των ΟΤΑ με φορείς των πολιτών και της ιδιωτικής οικονομίας για τη δημιουργία μητρώου διαθέσιμων μέσων αντιμετώπισης κρίσεων.
- Σε ένα χαρακτήρα συμμετοχικό: Με τη δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου, διαδικασιών & παροχής κινήτρων σε πολίτεςκαι εθελοντικές ομάδες ώστε να συμμετέχουν στο σύστημα πολιτικής προστασίας. Εστιάζοντας στην εκπαίδευση του πληθυσμού για θέματα αντιμετώπισης κρίσεων και στη λογοδοσία. Με την καθιέρωση ειδικής κατ’ έτος συνεδρίασης Δημοτικών & Περιφερειακών συμβουλίων για τη θέσπιση σχεδίου πολιτικής προστασίας & απολογισμό δράσεων.
- Στον ολοκληρωμένο της χαρακτήρα:Η πολιτική προστασία οφείλει να αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα δημόσιας πολιτικής και όχι να παίρνει τη μορφή αποσπασματικών δράσεων. Να είναι ένα κάθετο, αποκεντρωμένο σύστημα με συνέχεια εντολής και διασφάλιση της τήρησης των προτυποποιημένων διαδικασιών σε όλα τα επίπεδα: κεντρικό, περιφερειακό, τοπικό. Με την απαιτούμενη μεταφορά αρμοδιοτήτων, αποφάσεων και πόρων στην αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού και με τη βέλτιστη παράλληλη αξιοποίηση του εθελοντικού δυναμικού, για όλες τις φάσεις της πολιτικής προστασίας. Δηλαδή για την πρόληψη, την καταστολή και την αποκατάσταση.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση, επέλεξε στην πράξη να προχωρήσει στη συγκεντρωτική λήψη αποφάσεων και σε μια μονοθεματική ατζέντα που αφορούσε μόνον στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Χωρίς οργανωμένο σχέδιο που θα ενίσχυε την πρόληψη σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με αποτέλεσμα την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει τις καταστροφές του καλοκαιριού, όπου η χώρα μας υπέστη μια φοβερή οικολογική και οικονομική καταστροφή, που θα μπορούσε να είχε περιοριστεί σημαντικά.
Από τη δική μας πλευρά, θα συνεχίσουμε μέσα από το γόνιμο διάλογο και τις προτάσεις μας να δίνουμε τη μάχη για να ανασχέσουμε την περιβαλλοντική καταστροφή που αποτελεί σήμερα κρίσιμη απειλή, να προστατέψουμε το φυσικό μας πλούτο, να προστατέψουμε τους συμπολίτες μας, τα όνειρα και τις περιουσίες τους.
Και πάνω απ’ όλα, θέλουμε να διαβεβαιώσουμε εσάς, την οργανωμένη κοινωνία πολιτών και τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ότι θα βρισκόμαστε συμπαραστάτες και αλληλέγγυοι, με τις παρεμβάσεις μας μέσα και έξω από την Βουλή, στον πολύ σημαντικό αγώνα που δίνετε.
Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας.»
Ποιοί συμμετείχαν
Στη σημαντική εκδήλωση μίλησαν ο οικοδεσπότης Γιάννης Κωνσταντάτος, πρόεδρος ΣΠΑΥ & δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης και οι: Μάκης Βορίδης, υπουργός Εσωτερικών & Εκπρόσωπος του προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, Στέλιος Πέτσας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χρήστος Στυλιανίδης, υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Τάκης Θεοδωρικάκος, υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπήλιος Λιβανός, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Γιώργος Αμυράς, υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ο Νάσος Ηλιούπουλος, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ , Βασίλειος Ζορμπάς, δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κατωπόδης, δήμαρχος Βύρωνα, Βασίλειος Θώδας, δήμαρχος Ζωγράφου, Γεώργιος Χατζηδάκης, δήμαρχος Ηλιούπολης, Χρήστος Βοσκόπουλος, δήμαρχος Καισαριανής, Δημήτρης Κιούσης, δήμαρχος Κρωπίας, Ισίδωρος Μάδης, δήμαρχος Παιανίας, Ηλίας Αποστολόπουλος, δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού.
Σημαντικές επίσης ήταν οι τοποθετήσεις των δημάρχων από τις πληγείσες περιοχές όπως του δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας Γεώργιου Γεωργιόπουλου, του δημάρχου Γορτυνίας Ευστάθιου Κούλη και του δημάρχου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας Γεώργιου Τσαπουρνιώτη στους οποίους ο ΣΠΑΥ με τους 11 Δήμους του θα σταθεί αρωγός.
Το παρών έδωσαν επίσης οι βουλευτές Χάρης Θεοχάρης, Άννα Καραμανλή, Ιωάννης Καλλιάνος, Χαράλαμπος Παραδημητρίου, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Μίλτος Χατζηγιανάκης, Χαρά Καφαντάρη, Τόνια Αντωνίου, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, η αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών Δήμητρα Νάνου, η εντεταλμένη Τεχνικών Έργων της Περιφ. Αττικής Ευρώπη Κοσμίδη, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και εκπρόσωποι συνδέσμων, Πυροσβεστικού Σώματος, Ελληνικής Αστυνομίας και Εθελοντικών Ομάδων.