Τα ζώα μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, του στρες και της μοναξιάς και ιδιαίτερα τους ασθενείς που υποφέρουν από σοβαρές ψυχικές ασθένειες οι οποίοι και μένουν μόνοι τους σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται πρόσφατη έρευνα.
To news4health.gr συνοψίζει τα συμπεράσματα της μελέτης αυτής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων θεωρώντας ότι είναι ένας ακόμα πολύ καλός λόγος να αναλογιστείτε την υιοθεσία ενός αδέσποτου ζώου.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 11 ενήλικες με ψυχικές ασθένειες που είχαν παρέα ένα σκύλο ή μια γάτα για έναν χρόνο. Οι συμμετέχοντες που είχαν κατάθλιψη, στρες και υπέφεραν από μοναξιά αξιολογήθηκαν πριν υιοθετήσουν το ζωάκι και 12 μήνες μετά από την παροχή συναισθηματικής υποστήριξης που είχαν πλέον χάρη στα ζωάκια αυτά.
Επίσης, κατά την διάρκεια της μελέτης οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ σάλιου πριν παίξουν με τα κατοικίδιά τους και 10 λεπτά μετά αφού είχαν παίξει μαζί τους και η αξιολόγηση του δείγματος έδειξε ότι η οξυτοκίνη, ο βιοδείκτης που σχετίζεται με το συναισθηματικό δέσιμο, γνωστή ως ορμόνη της αγάπης όπως και τα επίπεδα κορτιζόλης και της άλφα αμυλάσης που σχετίζονται με το στρες είχαν «πέσει» σημαντικά. Όπως φάνηκε από την μελέτη 10 λεπτά παιχνίδι με τα κατοικίδια ήταν αρκετό ώστε να μειώσει το άγχος, την κατάθλιψη και την μοναξιά.
«Παρόλο που πρόκειται για μια μικρή πιλοτική μελέτη και τα ευρήματα αυτά περισσότερο συσχετίζουν παρά μπορούν να θεωρούν αιτίες μείωσης άγχους και κατάθλιψης μπορούμε να πούμε ότι και μόνο από την αυτοαξιολόγηση της ομάδας των συμμετεχόντων και με βάση τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί η συναισθηματική υποστήριξη που μπορούν τα ζώα να παρέχουν στον άνθρωπο είναι ωφέλιμη για την ψυχική υγεία» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Janet Hoy-Gerlach, καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας στο Πανεπιστήμιο του Τολέδο στο Medscape Medical News.
«Νιώθουμε ότι αυτά τα δεδομένα είναι μια ισχυρή τεκμηρίωση για επιπρόσθετη έρευνα και ελπίζουμε ότι αυτή θα είναι καταλυτική για μελλοντικές μελέτες σε μεγαλύτερα δείγματα και πιο αυστηρή μεθοδολογία» είπε από την πλευρά του ο Hoy-Gerlach, συγγραφέας του βιβλίου Human-Animal Interaction: A Social Work Guide, που δημοσιεύτηκε από το NASW Press το 2017. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Human Animal Interaction Bulletin.
Σε κάθε περίπτωση η συναισθηματική υποστήριξη που προσφέρει ένα κατοικίδιο μπορεί να μειώσει την όποια αναπηρία μπορεί να βιώνει κανείς μέσω της παρουσίας του κατά την καθημερινή του ρουτίνα.
Στο εξωτερικό αυτό το οποίο χρειάζεται για να έχει κανείς ένα ζωάκι για συναισθηματική υποστήριξη είναι ένα χαρτί από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας ότι ο ασθενής μπορεί να είναι σε θέση να παρέχει τα βασικά και να συντηρήσει το ζωάκι και να το προσέξει όπως πρέπει.
Το χάδι τους λοιπόν μπορεί να είναι καταλυτικό για την υγείας μας και σίγουρα υπάρχουν πολλά αδέσποτα γατάκια και σκυλάκια που χρειάζονται ένα σπίτι. Μήπως ήρθε η ώρα να υιοθετήσετε και εσείς ένα αδέσποτο ζωάκι;
Πηγή: news4health.gr