Κοπάδια πελαργών βρέθηκαν νεκρά στην Αττική, ενώ υπάρχουν πολλά ζώα που κάηκαν στις πληγείσες περιοχές σε Αθήνα και Εύβοια.
Μιλώντας στην εκπομπή «Στη Σέντρα» του Metropolis 95,5 η εκπρόσωπος της οργάνωσης περίθαλψης και προστασίας Άγριων Ζώων ΑΝΙΜΑ, Μαρία Γανωτή, ανέφερε:
«Δεν μπορεί κανείς να αποτιμήσει το μέγεθος καταστροφής σε χλωρίδα και πανίδα αυτή τη στιγμή, γιατί δεν ξέρουμε πόσα ακριβώς ζώα καήκαν και πόσα ήταν πριν. Το σίγουρο είναι ότι έχουν καεί παρά πολλά ζώα, δεν μιλάμε μόνο για την Εύβοια βέβαια αλλά και για την Αττική. Επίσης το σίγουρο για εμάς, είναι ότι δεν έχει καταστραφεί η βιοποικιλότητα γενικά στο σύνολο. Πιστεύουμε ότι αν υποστηρίξουμε την πανίδα και την αφήσουμε στην ησυχία της, θα ανακάμψει μέσα σε 1-2 χρόνια».
«Ήταν μια σύμπτωση, περνούσαν οι πελαργοί πάνω από την Αττική την ώρα που η περιοχή καιγόταν. Και να καταλάβατε, οι πελαργοί ταξιδεύουν μέχρι και το Σούνιο, Λαύριο, Ανάβυσσο, Λαγονήσι, μέσα στην Βάρκιζα και Βουλιαγμένη. Περιμένουν στην στεριά και όταν βοηθήσει ο καιρός συνεχίζουν το ταξίδι για Αφρική. Τα πουλιά μπορεί να προέρχονται από την Κεντρική Ευρώπη, από την βορειοδυτική Μακεδονία και από την κεντρική Ελλάδα. Είναι ένα ταξίδι που γίνεται κάθε χρόνο και η επιστροφή τους προγραμματίζεται για Μάρτιο ή Φλεβάρη. Το κοπάδι μικρών πελαργών περνούσε από την Αττική την ώρα που καιγόταν και προφανώς έχασαν τον δρόμο τους. Στη συνέχεια, βρέθηκαν σε μέρη άσχετα με τις συνηθής τάσεις τους όπως το Μέτρο και οι πολυκατοικίες. Έπαιξε ρόλο βέβαια, η ζάλη και ο φόβος, με τα πιο πολλά πουλιά πέφτανε πάνω στα καλώδια της Δ.Ε.Η., με αποτέλεσμα να χάσουμε αρκετά μέσα σε ένα διήμερο. Έχω πολλές φωτογραφίες από όλες τις περιοχές με νεκρά ζώα».
Για το βίντεο με τα καμένα ζώα:
«Λυπούμαστε πολύ για αυτά τα ζώα. Εμείς ήδη έχουμε λάβει από την Πάρνηθα, κάτι μικρές κότες, χήνες και κοτόπουλα παρόλο που δεν είναι άγρια. Εκεί πρέπει να είχε γίνει πραγματική καταστροφή, γιατί οι άνθρωποι ζούσαν με τα κοπάδια τους, τα κοτέτσια και τα ζώα τους. Δυστυχώς μερικά από τα ζώα καήκανε παρόλο που κάποιοι πολύ ηρωικά προσπάθησαν να τα σώσουνε και τα κατάφεραν σε κάποιες περιπτώσεις.»
Για το αν τους πήγαν ζώα:
«Έχουμε γεμίσει με χελώνες, σκιουράκια, και μια καμένη μεγάλη σαύρα. Κάθε μισή ώρα έρχεται και από ένα καμένο ζώο, βέβαια βοηθούν οι συνθήκες να βρεθούν αφού έχουν σταματήσει οι φωτιές. Κυρίως, έχουμε σώσει αρκετές χελώνες.»
Πηγή: metrosport.gr