Θέμα χρόνου το ατύχημα στη Βούλα, σύμφωνα με τους εργαζομένους του ΟΑΣΑ, που κάνουν λόγο για ατελείωτες βάρδιες και αντίξοες συνθήκες εργασίας
Ωράρια «λάστιχα» και διπλοβάρδιες για τους οδηγούς, λεωφορεία που υπολείπονται τουλάχιστον κατά 30 των προβλέψεων της επίσημης σύμβασης με το Δημόσιο και αμαξοστάσια – αλάνες, συνθέτουν την …αθέατη πλευρά της συμμετοχής των ιδιωτών στην εκτέλεση του αστικού συγκοινωνιακού έργου στην Αθήνα.
«Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί ατύχημα…», λένε οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας, για το συμβάν της σύγκρουσης των αστικών λεωφορείων στη Βούλα, κρούοντας τον «κώδωνα του κινδύνου» για την κατάσταση που επικρατεί στις οδικές συγκοινωνίες, με επίκεντρο τις 63 γραμμές που έχουν εκχωρηθεί έναντι υψηλού τιμήματος σε ιδιωτικά ΚΤΕΛ και τουριστικά γραφεία.
Όπως αποκαλύπτεται από επίσημα έγγραφα, η οδηγός του αστικού λεωφορείου των ΚΤΕΛ, Κ. Μ., που συγκρούστηκε με σφοδρότητα με άλλο σταματημένο λεωφορείο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 57 επιβάτες, μόλις είχε ξεκινήσει τη δεύτερη 16ωρη βάρδια της μέσα σε τέσσερις μέρες!
Το ατύχημα που παραλίγο να εξελιχθεί σε τραγωδία, αποτέλεσε τη θρυαλλίδα να έρθουν στην επιφάνεια κρίσιμες πτυχές της εμπλοκής ιδιωτών στην παροχή αστικού συγκοινωνιακού έργου στην Αττική, αλλά και η …ανοχή της Πολιτείας σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της σχετικής σύμβασης, ύψους περίπου μισού δισ. ευρώ!
Εξαντλητικά ωράρια και διπλοβάρδιες πίσω από το τιμόνι
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το «βαρδιολόγιο» της ιδιωτικής «Κοινοπραξίας Συγκοινωνιών Αττικής», την Τρίτη 1η Ιουλίου, η Κ. Μ. είχε ξεκινήσει την εβδομάδα, δουλεύοντας συνεχώς 16 ώρες στο τιμόνι (από τις 7.10 το πρωί έως τις 23:15)! Την Τετάρτη 2 Ιουλίου εργάστηκε 7 ώρες (από τις 14:55 έως τις 22:10), την Πέμπτη 3 Ιουλίου δούλεψε 8 ώρες (από τις 6:05 έως τις 14:25), ενώ την ημέρα του ατυχήματος είχε και πάλι 16ωρη βάρδια, από τις 8 το πρωί έως τις 23:10 το βράδυ!
Το σωματείο Τεχνικών και Εργαζομένων ΟΑΣΑ – ΟΣΥ, καταγγέλλει ανοιχτά τις συνθήκες εργασίας των οδηγών της κοινοπραξίας, κάνοντας λόγο «για οδηγούς κακοπληρωμένους ή και απλήρωτους κάποιες φορές, που βρίσκονται συνεχώς στο τιμόνι, με εξαντλητικά ωράρια εργασίας και μέσα σε αντίξοες εργασιακές συνθήκες».
Όπως προκύπτει από στοιχεία του ΟΑΣΑ, η Κ. Μ. δεν είναι η μοναδική οδηγός που αντί για 8ωρη εργασία με εικοσάλεπτο διάλειμμα, όπως προβλέπει η νομοθεσία, υποχρεώνεται να εργάζεται εναλλάξ διπλοβάρδιες των 16 ωρών. Με ό,τι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια των επιβατών, αλλά και για την οδική ασφάλεια, για την οποία κατεξοχήν αρμόδιο είναι το υπουργείο Μεταφορών, που εποπτεύει μαζί με το «Υπερταμείο» και τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ).
Ειδικότερα, από τις καταστάσεις βαρδιών των τελευταίων ημερών, προκύπτει ότι η 16ωρη εργασία των οδηγών της ιδιωτικής Κοινοπραξίας Συγκοινωνιών Αττικής, τείνει να είναι ο κανόνας, καθώς διαφορετικά δεν μπορεί να εκτελεστεί το αναληφθέν έργο. Σημειώνεται, ότι όπως καταγγέλλεται από τους εργαζόμενους του ΟΑΣΑ, υπάρχουν οδηγοί που μόλις τελειώνουν τη βάρδια τους στο τιμόνι, πιάνουν δουλειά στην καθαριότητα των λεωφορείων, καθώς δεν επαρκεί το αντίστοιχο προσωπικό!
Πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων της κοινοπραξίας των ΚΤΕΛ, «κανένας οδηγός δεν πραγματοποιεί διπλοβάρδιες, ενώ όλες οι βάρδιες δηλώνονται στην ΕΡΓΑΝΗ»(!).
Γραμμές που «ξεφυτρώνουν»
Υπενθυμίζεται, ότι η «Κοινοπραξία Συγκοινωνιών Αττικής» είναι ο φορέας των ΚΤΕΛ και των ταξιδιωτικών γραφείων (Ένωση Υπεραστικών ΚΤΕΛ Αργολίδας, Θήβας, Κορίνθου, Μαγνησίας, Χανίων-Ρεθύμνου, Σαλαμίνας και Smile Acadimos – Maroulis Travel), που έχει αναλάβει με απόφαση του ΟΑΣΑ –ελήφθη το Μάρτιο του 2024, την εκτέλεση δρομολογίων σε 63 γραμμές του Οργανισμού για διάστημα 8 χρόνων, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος 435 εκ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ)! Υπενθυμίζεται, ότι πριν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για την πολυετή παραχώρηση των γραμμών, τα συγκεκριμένα δρομολόγια εκτελούνταν για κάποιο διάστημα με απευθείας αναθέσεις από τα ΚΤΕΛ, διαδικασία για την οποία το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε βγάλει δύο «κόκκινες» κάρτες στο υπουργείο Μεταφορών!
Ειδικότερα, η Κοινοπραξία των ΚΤΕΛ έχει αναλάβει τη δέσμευση πραγματοποίησης αστικών δρομολογίων, με 211 λεωφορεία, σε:
25 γραμμές της Ανατολικής Αττικής, εκτελώντας ημερησίως 1.188 δρομολόγια με 96 οχήματα, 30 εκ των οποίων αρθρωτά και 5 midi.
38 γραμμές της Δυτικής Αττικής, εκτελώντας ημερησίως 1.757 δρομολόγια με 115 οχήματα, 3 εκ των οποίων midi.
Όμως, παρότι έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την ενεργοποίηση της νέας σύμβασης, πηγές από τα υψηλά κλιμάκια του ΟΑΣΑ αναφέρουν, ότι ο αριθμός των λεωφορείων αντί για 211 παραμένει ακόμα στα 181 λεωφορεία, ενώ και από αυτά περίπου 20 οχήματα βρίσκονται εκτός δρομολογίων για διάφορους λόγους (βλάβες, τρακαρίσματα, συντηρήσεις κ.λ.π.).
Παρά το γεγονός αυτό, «η διοίκηση του ΟΑΣΑ είναι …συνεπέστατη στην εξόφληση των οικονομικών υποχρεώσεων προς την Κοινοπραξία, ωσάν το σύνολο των προβλεπόμενων από τη σύμβαση λεωφορείων να εργάζεται κανονικά», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.
Επιπλέον, παρά την πρόβλεψη του διαγωνισμού για παραχώρηση 63 γραμμών, η διοίκηση αύξησε …σιωπηρά τον αριθμό των γραμμών σε 74, αυξάνοντας έτσι και το έργο της κοινοπραξίας, που όμως δεν είναι σε θέση να το εξυπηρετήσει! Συγκεκριμένα, δημιούργησε γραμμές «κλώνους», όπως αυτή στην οποία συγκρούστηκαν την περασμένη Παρασκευή τα δύο λεωφορεία: Δηλαδή, η γραμμή 122 Αργυρούπολη – Σαρωνίδα, απέκτησε γραμμές «κλώνους» τις 122Α και 122Β!
Σημειώνεται, ότι από πλευράς κοινοπραξίας, λόγω της έλλειψης λεωφορείων και οδηγών (από τους 450 οδηγούς της, περίπου 80 έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να προσληφθούν – μεταπηδήσουν στις εταιρείες του ΟΑΣΑ, μέσω διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη), εξετάζεται ακόμα και το σενάριο …αποχώρησης από κάποιες γραμμές! Όμως αυτό δεν πτοεί τη διοίκηση του ΟΑΣΑ που σχεδιάζει να παραχωρήσει κι άλλες αστικές γραμμές σε ιδιώτες, για διάστημα 10 χρόνων (!), προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων, που μιλούν για «σχέδιο τμηματικής ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών».
Επίσης, οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΑ καταγγέλλουν τη διοίκηση του Οργανισμού για «πλημμελείς ελέγχους σε σχέση με την υλοποίηση της σύμβασης με τα ΚΤΕΛ», επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι: «Αντί για τα προβλεπόμενα αμαξοστάσια των λεωφορείων των ΚΤΕΛ (τουλάχιστον από ένα σε Ανατολική και Δυτική Αττική) στήθηκαν …πρόχειροι καταυλισμοί, με σκόρπια κοντέινερ και δεξαμενές καυσίμων, χωρίς το απαραίτητο τεχνικό προσωπικό και κυρίως χωρίς τον προβλεπόμενο αριθμό εφεδρικών λεωφορείων (10% επί του συνόλου)…». Μάλιστα, το Σωματείο των Τεχνικών του ΟΑΣΑ τονίζει με νόημα: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο τεχνικός έλεγχος και η συντήρηση αυτών των οχημάτων, γίνονται τακτικά, όπως άλλωστε ορίζεται από τις υπογεγραμμένες συμβάσεις μεταξύ ΚΤΕΛ-ΟΑΣΑ».
Πηγή: tovima.gr