Ο Πρόεδρος της «Κίνησης Πολιτών Βουλιαγμένης», Χρ. Διονυσόπουλος έχει παρέμβει πάμπολλες φορές για να σωθεί η Φασκομηλιά και η περιοχή γενικότερα από την βάρβαρη ανάπτυξη που επιχειρείται στην περιοχή και έχει καταφέρει να διασφαλιστεί ότι δεν θα οικοδομηθεί. Με την παρούσα επιστολή της Κίνησης επανέρχεται προκειμένου να διασφαλίσει την κήρυξη της Φασκομηλιάς και του Μπαράκου ως αρχαιολογικών χώρων απόλυτης προστασίας.
Ένα σπάνιο υπαίθριο επιγραφικό μουσείο σε μακρά αναμονή για την αρχαιολογική προστασία του!!!
Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2018 είχαμε υποβάλει στο Υπουργείο Πολιτισμού «Αίτημα κήρυξης-οριοθέτησης των λόφων Φασκομηλιάς της Βουλιαγμένης και Μπαράκο της Βάρης ως αρχαιολογικών χώρων Απόλυτης προστασίας», με το επιχείρημα ότι «κινδυνεύουν με αφανισμό οι αρχαίες επιγραφές που είναι χαραγμένες στους βράχους των παραπάνω λόφων».
Είχαν βρεθεί μέχρι τότε, στο λόφο Μπαράκο, χαραγμένα από βοσκούς, 2000 περίπου graffiti του 6ου και 5ου αι. π.Χ., ιδιαίτερης σπουδαιότητας για την επιγραφική επιστήμη και την πολιτική ιστορία της περιόδου αυτής σε ό,τι αφορά στην αρχαία Αθήνα γενικά και ειδικότερα στον αρχαίο δήμο Αναγυρούντα.
Στο λόφο της Φασκομηλιάς είχε βρεθεί μία επιγραφή σκαλισμένη σε βράχο που είχε κακοποιηθεί, και θεωρήσαμε πιθανόν ότι η αρχαιολογική έρευνα θα αποκάλυπτε και σε αυτόν τον λόφο παρόμοιες αρχαίες επιγραφές, χαραγμένες επίσης στους βράχους, με ονόματα προσώπων, με τύπους πλοίων και με διαφόρων ειδών εικόνες, που έπρεπε να προστατευθούν επειγόντως. Η πρόβλεψή μας επιβεβαιώθηκε με τρόπο συγκλονιστικό!
Χάρη στις άοκνες προσπάθειες της Μ. Γιαμαλίδου, αρχαιολόγου της περιφέρειάς μας και αγαπητής φίλης, αποκαλύφθηκε μία βραχογραφία του αρχαίου θεού των ποιμένων Πάνα με έναν οπλίτη πλάι του σε φάση επίθεσης (βλ. Μ. Γιαμαλίδη/Ε.Τζοβάρα (AURA4 (2021) 27-41 κ.ε. και εικ. 4). Εύρημα μοναδικό! Υπαινίσσεται τη δραματική στιγμή της δρομαίας εφόδου των Αθηναίων στο Μαραθώνα, τον Σεπτέμβριο του 490 π.Χ., όπου οι Αθηναίοι απέδωσαν τη νίκη τους στη συμβολή του θεού Πάνα, λόγω του πανικού που υπέστησαν οι Πέρσες στη μάχη και καθιέρωσαν από τότε συστηματικά τη λατρεία του θεού στην Αττική τιμώντας τον σε διάφορα σπήλαια, όπως στο «σπήλαιο των νυμφών» στη Βάρη (βλ. Χ.Δ.ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ, Η μάχη του Μαραθώνα. Ιστορική και τοπογραφική προσέγγιση, Εκδ. ΚΑΠΟΝ, Αθήνα 2012, σ. 240-241).
Έτσι, οι αρχαίοι δήμοι Αναργυρούντος και Αιξωνίδων Αλών (σημ. δήμος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης), χάρη στο θεό Πάνα και χάρη στις διάφορες άλλες αρχαιότητές τους (περιοχή Ζωστήρα, Καβούρι, Καστράκι), συνδέονται μεταξύ τους με μία σημαντική πανάρχαια σχέση που οφείλουμε να αναδείξουμε.
Δεδομένου ότι έχει παρέλθει πενταετία και πλέον από την αρχική ημερομηνία του σχετικού αιτήματός μας
ΖΗΤΑΜΕ:
Να συγκληθεί επιτέλους, το ταχύτερο δυνατόν, το αρμόδιο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, προκειμένου να εισηγηθεί την οριστική (και όχι προσωρινή) κήρυξη-οριοθέτηση των λόφων «Μπαράκο» και «Φασκομηλιά» αλλά και της περιοχής «Καστράκι» ως αρχαιολογικών χώρων Απόλυτης ΑΑΑ προστασίας.
Ο πρόεδρος της ΚΙ.ΠΟ.Β. Χ. Δ. ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
cdionysopoulos@gmail.com
Πηγή: Εφημερίδα «Εβδόμη», Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024, φύλλο 1319