Είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύεται στο Παρατηρητήριο του ΟΟΣΑ καινοτομία από το χώρο της υγείας στην Ελλάδα
Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου
Ένα καινοτόμο πρόγραμμα καρδιακής τηλεαποκατάστασης, που υλοποιείται με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Καρδιακής Αποκατάστασης, του τμήματος Φυσικοθεραπείας και του Καρδιολογικού Τμήματος του Γ.Ν. Ασκληπιείου Βούλας, αναμένεται σύντομα να είναι διαθέσιμο σε όλη τη χώρα.
Το πρόγραμμα αφορά στην ανάπτυξη ηλεκτρονικής υπηρεσίας παροχής υπηρεσιών καρδιαγγειακής αποκατάστασης σε ασθενείς από απόσταση. Πρόκειται για την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός ειδικού λογισμικού για τις ανάγκες καταγραφής και εξατομικευμένης παρακολούθησης από απόσταση της σωματικής άσκησης που χρειάζεται να εκτελούν οι ασθενείς που πάσχουν από καρδιαγγειακό νόσημα.
Ολοκληρώσαμε την πιλοτική εφαρμογή του που γινόταν σε χώρους εντός νοσοκομείου, και τώρα έχουμε στείλει σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδος πρόσκληση, για να έρθουν σε επικοινωνία μαζί μας, όσοι ενδιαφέρονται, έτσι ώστε να εντάξουμε στο πρόγραμμα τους ασθενείς τους, δηλώνει στο DailyPharmaNews, ο διοικητής του Νοσοκομείου Ανδρέας Πλεμμένος, για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύεται καινοτομία στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου του Δημοσίου τομέα του ΟΟΣΑ, για την υγεία από την Ελλάδα.
Σε όλο τον κόσμο η καρδιακή αποκατάσταση επιτυγχάνεται σε ένα 70%των ασθενών, ενώ στην Ελλάδα μόνο στο 1%
«Το πρόγραμμα θα πρέπει να αγκαλιαστεί από το σύστημα υγείας, γιατί θα βοηθήσει στην έρευνα, και παράλληλα θα συνεισφέρει στη δυνατότητα συνεργασίας με άλλα νοσοκομεία για την παροχή της υπηρεσίας της καρδιαγγειακής άσκησης με ελάχιστο κόστος. Αξίζει να τονιστεί ότι σε όλο τον κόσμο η καρδιακή αποκατάσταση επιτυγχάνεται σε ένα 70%των ασθενών, ενώ στην Ελλάδα έχει μείνει μόνο στο 1%». Το εργαστήριο καρδιοαναπνευστικής αποκατάστασης έχει ξεκινήσει το 2014 και από το 2017 έχει μία πολύ μεγάλη ροή ασθενών, με μία διακοπή κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι φυσικοθεραπεύτριες Νίκη Δημάκη και Μαρία Ανδριοπούλου, ειδικευμένες στην καρδιακή αποκατάσταση, λειτουργούν με πολύ μεράκι αυτό το εργαστήριο. Η κ. Δημάκη που είναι και υπεύθυνη, μας εξήγησε τι ακριβώς σε ποιους ασθενείς και με ποιο τρόπο γίνεται η καρδιοαναπνευστική αποκατάσταση:
Ποιους ασθενείς αφορά
«Έχουμε τριών ειδών ασθενείς: 1.με postcovid (οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υπέρτασης, είτε αρρυθμιών, και αναπνευστικά προβλήματα, 2.τους καρδιοπαθείς (που έχουν πάθει ένα καρδιακό επεισόδιο, είτε είναι εμφραγματίες, είτε έχουν καρδιακή ανεπάρκεια ή μία βαλβιδοπάθεια, ή έχουν κάνει μία αγγειοπλαστική), που είναι η βάση μας και 3.αυτούς που έχουν πολύ αυξημένους παράγοντες κινδύνου να πάθουν ένα καρδιολογικό επεισόδιο, όπως διαβητικοί, και παχύσαρκοι με αναπνευστικά προβλήματα, υπέρταση, ή υπερλιπιδαιμία. Και αυτούς τους δεχόμαστε προκειμένου να προλάβουμε το καρδιακό επεισόδιο. Τους βοηθάμε να βάλουν την άσκηση στη ζωή τους γιατί για αυτούς τους ανθρώπους είναι φάρμακο».
Όπως λέει η κ. Δημάκη γίνεται ένα τρίμηνο πρόγραμμα με 36 συνεδρίες, που περιλαμβάνει αερόβια άσκηση, αντιστάσεις και αναπνευστικές ασκήσεις, για να μπορέσουν οι ασθενείς αυτοί, να προλάβουν οποιοδήποτε άλλο καρδιακό επεισόδιο, όσο είναι δυνατόν. «Αυτό γίνεται πάντα σε συνεργασία με το καρδιολογικό τμήμα του Ασκληπιείου. Το πρόγραμμα βγαίνει με αξιολόγηση, παίρνουμε όσα στοιχεία θέλουμε από τους καρδιολόγους, αξιολογούμε και εμείς τη φυσική κατάσταση με τα δικά μας μέτρα αξιολόγησης, και βγάζουμε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα. Πρόκειται για μία επιβλεπόμενη, θεραπευτική, εξατομικευμένη άσκηση. Σε μας έρχονται ασθενείς από όλα τα νοσοκομεία. Συνεργαζόμαστε με το Ωνάσειο με το οποίο κάνουμε και ερευνητικές εργασίες, με το Ιπποκράτειο, αλλά και με ιδιώτες καρδιολόγους, οι οποίοι στέλνουν ασθενείς τους».
Μειώνονται οι επανανοσηλείες -όφελος στη θνητότητα και στην λειτουργική ικανότητα
Τα οφέλη στους καρδιολογικούς ασθενείς που είναι και πλειονότητα των ασθενών που προσέρχονται στο εργαστήριο είναι πολλά, ειδικά για όσους πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, όπως εξηγεί στο DailyPharmaNews η καρδιολόγος Δρ. Ευτυχία Χαμόδρακα, Επιμελήτρια Α΄ Υπεύθυνη Ιατρείου Καρδιακής Ανεπάρκειας στην Καρδιολογική Κλινική του «Ασκληπιείου Βούλας».
«Είναι ένα λογικό παράδοξο το ότι υπάρχει ένδειξη για άσκηση σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, και ειδικά σε πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια, αν σκεφτεί κανείς ότι πριν από κάποια χρόνια, οι ασθενείς αυτοί δεν θεωρούνταν ικανοί. Όμως τώρα πια η άσκηση και πρακτικά το πρωτόκολλο της αποκατάστασης, έχει μπει στις πανευρωπαϊκές οδηγίες, ως class 1 ένδειξη για την θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας. Ενδείκνυται για τους περισσότερους για τη βελτίωση των συμπτωμάτων τους, τη βελτίωση της λειτουργικής τους ικανότητας, και το κυριότερο για τη βελτίωση των νοσηλειών. Υπάρχουν μάλιστα κάποιες μελέτες που έχουν δείξει όφελος και σε ότι αφορά τη θνητότητα.
Δεν υπάρχει πρωτόκολλο συνταγογράφησης
Βεβαίως η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται εξατομικευμένα, γιατί υπάρχουν ασθενείς με ήπια συμπτώματα, και ασθενείς με σημαντικές νοσηρότητες, οι οποίοι είναι εύθραυστοι. Αλλά ακόμα και σε αυτούς, η ένδειξη από τις Ευρωπαϊκές οδηγίες είναι 2Α. Δηλαδή η άσκηση συστήνεται για τους περισσότερους. Αυτό όμως προϋποθέτει τον δικό μας καρδιολογικό έλεγχο στην αρχή. Δηλαδή να τους εκτιμήσουμε με βάση εργαστηριακές εξετάσεις, ένα ηχοκαρδιογράφημα καρδιάς και αν είναι εφικτό και ένα πρωτόκολλο καρδιοαναπνευστικής κόπωσης, πριν αλλά και μετά στην άσκηση, στο οποίο εκτιμάται πρακτικά η λειτουργική τους ικανότητα. Έχουμε δει βελτίωση σε αυτούς τους ασθενείς και έχουν γίνει και σχετικές δημοσιεύσεις από το Νοσοκομείο μας».
Η κυρία Χαμόδρακα θίγει και ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, το οποίο αφορά στην συνταγογράφηση: «Δεν υπάρχει πρωτόκολλο συνταγογράφησης για καρδιακή αποκατάσταση στην Ελλάδα και θα πρέπει να γίνει μία προσπάθεια και από την καρδιολογική εταιρεία, και από την ομάδα εργασίας καρδιακής ανεπάρκειας, ώστε να γίνεται με ελεγχόμενο τρόπο μία συνταγογράφηση από τον ΕΟΠΥΥ».
Το Ασκληπιείο είναι το μόνο δημόσιο Νοσοκομείο που παρέχει πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης
Η αποκατάσταση των ασθενών με καρδιοπάθειες, αλλά και αυτών που έχουν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, πέρα από το προφανές όφελος, έχει και παράπλευρα οφέλη που διαρκούν πολύ περισσότερο από όσο ένα πρόγραμμα αποκατάστασης, δηλώνει στο DailhyPharmaNews ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του «Ασκληπιείου Βούλας» Λεωνίδας Πουλημένος. «Εντάσσει τον ασθενή στην κουλτούρα του να φροντίσει τον εαυτό του και με άλλους τρόπους, πέρα από την κλασσική φαρμακευτική αγωγή. Ενισχύει τη συμμόρφωση του στην φαρμακευτική αγωγή, βοηθάει στη διακοπή καπνίσματος, καθώς επίσης και στην προσέγγιση με τον γιατρό και το σύστημα υγείας, ώστε να αντιμετωπιστούν και τυχόν άλλες συν νοσηρότητες, ενώ αποκτάται και εμπιστοσύνη στους παραπάνω. Καθώς το Ασκληπιείο είναι το μόνο δημόσιο Νοσοκομείο που παρέχει πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης, θα προσφέρουμε τις λύσεις, ώστε η καρδιακή αποκατάσταση να είναι διαθέσιμη για πολύ μεγαλύτερο εύρος ληπτών υπηρεσιών υγείας, από πολλές περιοχές της χώρας».
Πηγή: dailypharmanews.gr