(Γιώργος Μανέττας – ot.gr) Αναδείχτηκε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, πλειοδότης για την μακροχρόνια μίσθωση 99 ετών σε μία έκταση 18 στρεμμάτων του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης.
Το ακίνητο που βρίσκεται σε μία από τις πιο προνομιούχες περιοχές σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακριβώς δίπλα από τον «Αστέρα», ανήκει στο ίδρυμα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και μπορεί να αξιοποιηθεί για την ανέγερση ήπιων περιβαλλοντικά πολυτελών κατοικιών και μικρής τουριστικής μονάδας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πλειοδότης είναι εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων.
Το εμβληματικό ακίνητο του Ορφανοτροφείου στη Βουλιαγμένη προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η διαδικασία, σύμφωνα με τους διοργανωτές της, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, ήταν απόλυτα διαφανής, ενώ οι διαγωνιζόμενοι είχαν τη δυνατότητα να υποβάλλουν βελτιωτικές προσφορές επί του βασικού μισθώματος και της ετήσιας αναπροσαρμογής του προσφερόμενου μισθώματος σε πραγματικό χρόνο!
Στην Εκκλησία εκτιμούν πως η καινοτόμος αυτή διαδικασία μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για την αξιοποίηση και άλλων ακινήτων της. Οι διαγωνιζόμενοι μπορούσαν, παρουσία των άλλων διεκδικητών, να βελτιώσουν τις οικονομικές προσφορές τους, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί η πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά για την Εκκλησία.
Ενδεικτικά σημειώνεται ότι τα προσδοκώμενα μισθώματα, σε ορίζοντα 30 ετών, υπολογίζονται σε 400 περίπου εκατομμύρια ευρώ για ένα και μόνο ακίνητο.
Όπως αναφέρουν εκκλησιαστικοί κύκλοι, τα έσοδα αυτά θα χρηματοδοτήσουν για τις επόμενες 3 δεκαετίες τις φιλανθρωπικές και κοινωνικές δράσεις του Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Τονίζουν δε ότι τα παιδιά του Ορφανοτροφείου θα μετεγκατασταθούν σε άλλο και καταλληλότερο, αναβαθμισμένο και εντός του αστικού ιστού ακίνητο, το οποίο θα μπορεί να φιλοξενεί περισσότερα ορφανά παιδιά και με τις πλέον κατάλληλες και σύγχρονες προδιαγραφές φροντίδας παιδιών.
Τι παραχωρείται
Τα ακίνητα που παραχωρούνται στον επενδυτή προς αξιοποίηση είναι συνολικής έκτασης άνω των 17,3 χιλ. τ.μ. εντός της περίφημης έκτασης των περίπου 85 στρεμμάτων γνωστής και ως «Ορφανοτροφείο» της Εκκλησίας στη Βουλιαγμένη.
Ειδικότερα, πρόκειται α) για ακίνητο επιφανείας 11.836 τ.μ. όπου στεγάζονται οι κύριοι χώροι του Ορφανοτροφείου, στο οποίο το Ορφανοτροφείο και έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε ποσοστό 100%, τυγχάνει ελεύθερο βαρών, μισθώσεων και διεκδικήσεων, β) για ακίνητο επιφανείας 1.627 τ.μ. όπου βρίσκεται και το κτίριο του εκμισθούμενου εστιατορίου «ΙΘΑΚΗ», στο οποίο το Ορφανοτροφείο έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε ποσοστό 100%, το οποίο τυγχάνει ελεύθερο βαρών και διεκδικήσεων και γ) για ακίνητο επιφανείας 3.885 τ.μ., όπου έχουν ανεγερθεί τέσσερις κατοικίες οι οποίες εκμισθώνονται σε ιδιώτες, στο οποίο το Ορφανοτροφείο έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας 100%, το οποίο τυγχάνει ελεύθερο βαρών και διεκδικήσεων.
Τα τρία ακίνητα που απαρτίζουν το συνολικό μίσθιο είναι α) ακίνητο επιφανείας 11.836 τ.μ., όπου στεγάζονται οι κύριοι χώροι του Ορφανοτροφείου, β) ακίνητο επιφανείας 1.627 τ.μ., όπου βρίσκεται και το κτίριο του εκμισθούμενου εστιατορίου «ΙΘΑΚΗ» και γ) ακίνητο επιφανείας 3.885 τ.μ., όπου έχουν ανεγερθεί τέσσερις κατοικίες, οι οποίες εκμισθώνονται σε ιδιώτες. Το Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης ιδρύθηκε το 1920 για να φιλοξενήσει παιδιά που είχαν χάσει τους γονείς τους στη Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ στη συνέχεια ορφανά από τον πόλεμο του ’40 και αργότερα παιδιά για λόγους κυρίως οικονομικούς.
Οι αντιδράσεις
Η παραχώρηση του Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης συνάντησε πάντως την έντονη αντίδραση του Δήμου Βάρης – Βούλας- Βουλιαγμένης, ο οποίος έκανε λογο για επιλογές «ακατανόητες» που συνιστούν «πραγματική πρόκληση για την κοινωνία, ειδικά τη δύσκολη οικονομικά περίοδο που διανύουμε» και προειδοποίησε πως θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εάν και εφόσον απαιτηθεί.
Σύμφωνα με την τοπική δημοτική αρχή, η Εκκλησία «απροκάλυπτα και ενάντια στον σκοπό του ιδρύματος να μετατρέψει το φιλανθρωπικού χαρακτήρα νομικό πρόσωπο σε επιχείρηση real estate». Παράλληλα, ο δήμος κατήγγειλε ότι «αγνοείται προκλητικά, άλλως αποσιωπάται τεχνηέντως» ότι ο χώρος «απαλλοτριώθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο και παραχωρήθηκε προς το Ορφανοτροφείο αποκλειστικά και μόνο προκειμένου να εξυπηρετήσει τον σκοπό του και να αποτελέσει μια εστία για ορφανά παιδιά που χρειάζονται βοήθεια και σε καμία περίπτωση δεν προορίζεται για “μπίζνες”».
Εκκλησιαστικοί κύκλοι αντιτείνουν ότι δεν τίθεται θέμα ιδιοκτησιακού καθεστώτος, αφού τα ακίνητα ανήκουν στην πλήρη κυριότητα του Ορφανοτροφείου ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1920 (τα απέκτησε δια αγοράς το 1927 έναντι σεβαστού τιμήματος) και επαναλαμβάνουν ότι τα παιδιά του Ορφανοτροφείου θα μετεγκατασταθούν σε άλλο και καταλληλότερο, αναβαθμισμένο και εντός του αστικού ιστού ακίνητο.
Το άγγιγμα του Σλήμαν
Το Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης ιδρύθηκε το 1920 για να φιλοξενήσει παιδιά που είχαν χάσει τους γονείς τους στη Μικρασιατική Καταστροφή και στη συνέχεια ορφανά από τον πόλεμο του ’40 και αργότερα παιδιά για λόγους κυρίως οικονομικούς.
Το ορφανοτροφείο εκτείνεται σε περίπου οκτώ στρέμματα με λιθόκτιστα κτίρια του 1910, δωρεά της Σοφίας Σλήμαν και του Δήμου Αθηναίων. Τα εγκαίνια έγιναν στα τέλη Μαΐου του 1920, ενώ όπως αναφερόταν στο Βασιλικό Διάταγμα της 14ης Μαΐου του 1937, ως «υπότροφοι προτιμώνται τα άπορα ορφανά αστικών οικογενειών προσφύγων, τα άπορα ή απροστάτευτα ορφανά των κληρικών, τα άπορα ορφανά πεσόντων εν πολέμων, τα άπορα ορφανά πατρός άμα και μητρός ηλικίας διά άπασας τας άνω περιπτώσεις από 7 έως 9 ετών συμπεπληρωμένων».
Χαρτζιλίκι, πρωινό εγερτήριο και εκκλησιασμός
Εγερτήριο στις επτά το πρωί τις καθημερινές και στις εννέα το Σάββατο, χαρτζιλίκι σε όλα τα παιδιά, τρίωρες άδειες και υποχρεωτικό εκκλησιασμό τα πρωινά της Κυριακής προβλέπει ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης.