Παραλία Γλυφάδας (φωτογραφία: Ζήσιμος Ζήζος)
Αφιέρωμα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και στον τρόπο που οι παραλίες της καθάρισαν, κερδίζοντας «γαλάζιες σημαίες», κάνει ο Guardian.
Πρόσφατο αφιέρωμα του Guardian εστιάζει στο ελληνικό πρόγραμμα επεξεργασίας λυμάτων, που «άλλαξε το παιχνίδι» στις παραλίες της Αθηναϊκής Ριβιέρας, αποδεικνύοντας ότι «οι Έλληνες παίρνουν τις θάλασσές τους σοβαρά».
Όπως γράφει ο Guardian:
«Τα κρυστάλλινα νερά κατά μήκος της Αθηναϊκής Ριβιέρας προσφέρουν μια ιδανική ανάπαυλα στη ζέστη του καλοκαιριού. Σε μία από τις πιο πολυσύχναστες πόλεις της Ευρώπης, οι ολοένα και περισσότερες παραλίες που φέρουν τη γαλάζια σημαία – μια ένδειξη της ποιότητας των υδάτων- έχουν αυξήσει την αίσθηση ανακούφισης που προσφέρει η παράκτια τοποθεσία. Για όσους συρρέουν στους όρμους, τους βράχους και τις αμμώδεις εκτάσεις της, η ακτογραμμή στα νότια προάστια της ελληνικής πρωτεύουσας έχει γίνει το τέλειο αντίδοτο στις αυξανόμενες θερμοκρασίες, που οφείλονται στην κλιματική κρίση».
Ωστόσο, συνεχίζει το άρθρο, δεν ήταν πάντα έτσι. Όπως υποστηρίζει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Αραβόσης, ο οποίος επέβλεπε τις πολιτικές διαχείρισης των υδάτων στο ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος: «Πριν από 20 ή και περισσότερα χρόνια, τα νερά της Αττικής δεν ήταν κατάλληλα για κολύμβηση, καθώς σίγουρα δεν ήταν τόσο καθαρά. Τώρα πια, όμως, είναι, κυρίως επειδή δόθηκε μεγάλη έμφαση στη βελτίωση των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων και αυτό, φυσικά, είχε να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τους κανονισμούς της ΕΕ».
Ο κ. Αραβόσης, ο οποίος πλέον προΐσταται του Τμήματος Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, προσθέτει ακόμη πως «Οι γαλάζιες σημαίες που βλέπουμε σήμερα στην Αττική αποδεικνύουν πόσο βελτιωμένη είναι η κατάσταση».
Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, η εγκατάσταση στα μέσα της δεκαετίας του 1990 μιας μονάδας λυμάτων στο ακατοίκητο νησί της Ψυττάλειας, έξω από το λιμάνι του Πειραιά, είναι αυτή που «άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού». Παράλληλα, γίνεται λόγος για τα 33 κριτήρια που δίνουν σε μια παραλία τη γαλάζια σημαία.
Το Αρχιπέλαγος, όπως εξηγεί και ο Guardian, συγκαταλέγεται μεταξύ ενός αυξανόμενου αριθμού οργανισμών, που ιδρύθηκαν με ρητό σκοπό να σώσουν το Αιγαίο και τη Μεσόγειο από τις συνέπειες της σύγχρονης ζωής.
Πηγή: nou-pou.gr