Η παραίτηση του Προέδρου της Κοινότητας Βουλιαγμένης Γιώργου Κοκολέτσου και η επίσημη τοποθέτηση του μέσα από τη συνέντευξη του στην εφημερίδα «Παλμός της Γλυφάδας» όπου αναφέρει ξεκάθαρα ότι παραιτήθηκε για την παράλογη επέκταση της μαρίνας Βουλιαγμένης, αποτελεί και δικαίωση των αγώνων όλων των κατοίκων που αγωνίζονται για να αποτρέψουν αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα.
Συνέντευξη στην Έφη Φιλιπποπούλου
Την πρώτη του συνέντευξη παραχώρησε ο Γιώργος Κοκολέτσος στον «Παλμό της Γλυφάδας». Απαντώντας με σαφήνεια και ειλικρίνεια σε όλες τις ερωτήσεις που του τέθηκαν, εξηγεί αναλυτικά τους λόγους που τον οδήγησαν στο να πάρει μια δύσκολη πολιτικά απόφαση. Αυτή της παραίτησης από Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βουλιαγμένης και ταυτόχρονα της αποχώρησης του από την Δημοτική Παράταξη «Πόλη για να Ζεις». Η επιστολή που έστειλε στις 13 Ιανουαρίου έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία με τους περισσότερους να ξαφνιάζονται από την κίνησή του. Λίγες μόνο ημέρες μετά έρχεται δημόσια να πει ότι «εφόσον έχω εκλεγεί με έναν συνδυασμό και διαφοροποιούμε, όφειλα να παραιτηθώ». Γέννημα θρέμμα Βουλιαγμενιώτης, ο Γιώργος Κοκολέτσος θέλει να βλέπει τους συμπολίτες του με ψηλά το κεφάλι και γι’ αυτό τονίζει πως «Το μόνο που πραγματικά θέλω, είναι η προστασία της πόλης μου και η διατήρηση του χαρακτήρα της».
[Π]: Η κίνηση που κάνατε τις προηγούμενες ημέρες, ήταν ηχηρή διότι εκτός της παραίτησης σας από Πρόεδρος, αποχωρήσατε και από την παράταξη του Δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου. Πόσο εύκολο ήταν αυτό το εγχείρημα;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΚΟΛΕΤΣΟΣ: Ο λόγος της παραίτησης μου, δεν έγινε μόνο για λόγους προσωπικούς αλλά και πολιτικούς. Η μετατροπή της Μαρίνας Βουλιαγμένης σε λιμάνι, ήταν το τελευταίο έργο της κυβέρνησης Σύριζα. Το λάθος πού κάναμε τότε ήταν ότι δεν αντισταθήκαμε όσο έπρεπε.
Όταν έχεις διατελέσει αντιπρόεδρος της κοινότητας Βουλιαγμένης από το 2014 και εκλεγμένος-πρώτος σε ψήφους από τους συμπολίτες σου και πρόεδρος από το 2019, όταν διαφωνείς, όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση με τον καλό μου φίλο για 40 χρόνια Γρήγορη Κωνσταντέλλο, εύκολα ή δύσκολα, έτσι πρέπει να πράττεις και βεβαίως να παραιτηθείς.
Η «καρέκλα» δεν είναι για πάντα και δεν ανήκει μόνιμα σε κανέναν, μας την έδωσαν οι συμπολίτες μας με την ψήφο τους προσωρινά και μας κρίνουν κάθε μέρα, οπότε ας την πάρουν κάποιοι που μπορούν να λένε σε όλα και για πάντα Ναι…Εγώ δεν θα το κάνω αυτό και ως εκ τούτου για τους ίδιους λόγους παραιτήθηκα και από την δημοτική παράταξη του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου.
[Π]: Οι λόγοι δεν έγιναν αναλυτικά εμφανείς στην επιστολή σας. Δόθηκε όμως ένα δείγμα όσον αφορά την Βουλιαγμένη και τη φυσιογνωμία της. Θα θέλατε να μας πείτε κάτι παραπάνω επ’ αυτού;
Γ.Κ.: Ο λόγος της παραίτησής μου επίσης, είναι και για λόγους ευθιξίας και συνειδήσεως από την θέση του προέδρου της κοινότητας Βουλιαγμένης και συνέβη διότι εφόσον έχω εκλεγεί με έναν συνδυασμό και διαφοροποιούμε, όφειλα να παραιτηθώ. Τα έργα και ο σχεδιασμός της Μαρίνας Βουλιαγμένης τελικά, δεν έχουν δέσει κατά την γνώμη μου, με τις ανάγκες της περιοχής και της περιβαντολλογικής προστασίας που μας ζητήθηκαν να ψηφίσουμε για το έργο της μαρίνας Βουλιαγμένης (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων).
Η νέα Μαρίνα Βουλιαγμένης θα έπρεπε να εκσυγχρονίσει τις υποδομές της υφιστάμενης μαρίνας, και να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Ήταν προφανής η ανάγκη εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των λιμενικών και χερσαίων υποδομών της μαρίνας, έτσι ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα πρότυπα και κατ΄ επέκταση να είναι αντίστοιχη μίας μητροπολιτικής ριβιέρας αλλά όχι σε αυτή την έκταση.
Η Βουλιαγμένη, χαρακτηρίζεται ως Ζώνη ήπιας αναψυχής, τουρισμού και παραθερισμού από την Νομοθεσια (ΡΣΑ).
Αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη τμημάτων της παράκτιας ζώνης ως πόλων ήπιας ανάπτυξης, πολιτισμού και αθλητισμού να συμβαδίζει με ανάπλαση, αναβάθμιση, συμπλήρωση, εξυγίανση των ήδη υπαρχουσών δραστηριοτήτων χωρίς αλλοίωση του φυσικού χαρακτήρα.
Παράλληλα, έχουν προκύψει και ένα σωρό ζητήματα, όπως πχ με τις συνεχείς βυθοκορήσεις στον βυθό του όρμου να έχουμε αυτό το φαινόμενο της «καφέ θάλασσας» το οποίο αποτυπώθηκε και σε φωτογραφίες και βίντεο από τα τοπικά μέσα, την αποκάλυψη των αρχαιοτήτων κατά τις χωματουργικές εργασίες, την κοπή εκατοντάδων δέντρων γύρω από τη μαρίνα, την κυκλοφοριακή επιβάρυνση στην παραλιακή οδό της Απόλλωνος, τις μετρήσεις που δείχνουν την θολερότητα των υδάτων, την καταστροφή του βυθού από τις βυθοκορήσεις στην υποθαλαλάσσια χλωρίδα (Ποσειδωνία), την αλλοίωση σταδιακά της ακτογραμμής και της παρακείμενης πλαζ, η πρόβλεψη στην μελέτη για την δημιουργία ελικοδρομίου με πύργο ελέγχου και η πρόβλεψη για αδειοδότηση υδατοδρομίου, νομίζω πως είναι ήδη αρκετά για να πω ότι όλο αυτό το project δεν ωφελεί την πόλη μας αλλά αντιθέτως νομίζω παραχαράσσει την φυσιογνωμία της και την φυσική ομορφιά της.
Όπως όλοι γνωρίζουν, ένα έργο τέτοιας έκτασης από την στιγμή της σύλληψης, σχεδιασμού των μελετών και υλοποίησης διανύει πολλά στάδια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή την στιγμή που μιλάμε, κατά την διάρκεια του έργου δημιουργούνται νέα δεδομένα. Θα γνωρίζετε, ότι πρόσφατα προέκυψαν αρχαιολογικά ευρήματα κάτι που δεν αποκλείεται, αν δεν είναι βέβαιο, ότι θα αλλάξει σε ένα βαθμό την μελέτη του έργου.
Από αυτό και μόνο, αυτό που προκύπτει και βλέπουμε με τα ίδια μας τα μάτια, πολύ συχνά απέχει αρκετά από τα κείμενα μελετών που καλούμαστε να εγκρίνουμε και να ψηφίσουμε. Κατά συνέπεια, μιλάμε για μια ζωντανή διαδικασία που μπορεί να εξηγήσει όταν κάποιοι που από το 2016 μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει την αρχική τους εκτίμηση για το έργο.
[Π]: Πιστεύετε ότι ξεκινάτε ένα ρεύμα ανεξαρτητοποιήσεων;
Γ.Κ.: Η προσωπική μου στάση και η επιλογή μου να παραιτηθώ και να ανεξαρτητοποιηθώ από την Δημοτική Παράταξη «Πόλη για να ζεις» έχει το μήνυμα ότι Πόλη για να ζεις δεν θα μπορεί να είναι η Βουλιαγμένη εάν προχωρήσει αυτή η συνεχιζόμενη αλλοίωση της φυσιογνωμίας της και τα επόμενα χρόνια. Ο κάθε εκλεγμένος έχει δικαίωμα να αποφασίζει και να πράττει ανάλογα με τα πιστεύω του και την συνείδησή του, βάζοντας πρωταρχικό γνώμονα την περιοχή του και τους κατοίκους που τον έχουν εκλέξει. Το μόνο που πραγματικά θέλω, είναι η προστασία της πόλης μου και η διατήρηση του χαρακτήρα της.
[Π]: Τι απαντάτε σε εκείνους που σας προσάπτουν προσωπικές σας φιλοδοξίες;
Γ.Κ.: Ότι θα μπορούσαν να το πουν αυτό εάν καθόμουν «γαντζωμένος» σε μια καρέκλα χωρίς να αντιδρώ, εγώ αντιθέτως την παρέδωσα στους επόμενους και περιμένω τι στάση θα κρατήσουν για την πόλη τους και απέναντι στους συμπολίτες μας που τους ψήφισαν για να προστατέψουν την Βουλιαγμένη. Ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερο πνεύμα και προσωπικότητα οπότε στη περίπτωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, που καταλαβαίνω ότι εννοείται, δικαιούται να πράξει μελλοντικά ανάλογα των περιστάσεων και αναγκών της περιοχής του.
[Π]: Πως θα πορευτείτε την επόμενη ημέρα ως ανεξάρτητος Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Βουλιαγμένης;
Γ.Κ.: Όπως πορευόμουν πάντα, με σεβασμό στην πόλη μας, στους συμπολίτες μας, στο περιβάλλον αλλά και στους θεσμούς, ως ένας απλός σύμβουλος που θα παρακολουθεί και θα συμμετέχει στα κοινά, με θετικές παρεμβάσεις πάντα για το καλό της πόλης μας που είναι μια και τις ομορφότερες της Ευρώπης. Άλλωστε η «καρέκλα» είναι ανάθεση ευθύνης έναντι των συμπολιτών και δεν αποτελεί αυτοσκοπό…
[Π]: Σας πέρασε η σκέψη να αποχωρήσετε τελείως παραδίδοντας και την έδρα σας;
Γ.Κ.: Όχι ποτέ και ο μοναδικός λόγος είναι ότι δεν θα σταματήσω ποτέ να υπερασπίζομαι την Βουλιαγμένη, με όποιον ρόλο και εάν έχω, μου αρκεί η αγάπη που έχω για αυτό τον τόπο και η όρεξη για να προσπαθήσουμε να την κάνουμε ακόμη πιο όμορφη και λαμπερή, γνωστή στα πέρατα του κόσμου.
[Π]: Πως σχολιάζετε τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής;
Γ.Κ.: Δεν θα μπορούσα να τα σχολιάσω αρνητικά, εξάλλου στα περισσότερα από αυτά συμμετείχα κι εγώ με δράσεις που δεν προέβαλα πότε αλλά δούλεψα για αυτές, όπως πχ η δωρεάν ιδιωτική ασφάλιση όλων των παιδιών των σχολείων του Δήμου μας (βρεφονηπιακούς, παιδικούς και δημοτικά) ή οι εθελοντικές δράσεις του καθαρισμού των παραλιών της περιοχής μας μαζί με αξιόλογους συμπολίτες μας. Χρειάζεται όμως ακόμη περισσότερη δουλειά και επιμερισμός ευθυνών και αρμοδιοτήτων, όχι ένας για όλα!
[Π]: Σε ποια δημοτική ενότητα πιστεύετε ότι έπρεπε να δοθεί περισσότερη βαρύτητα;
Γ.Κ.: Ο Δήμος μας ως γνωστόν αποτελείται από τρεις δημοτικές ενότητες-πρώην δήμους που ενοποιήθηκαν το 2010 και έκτοτε λειτουργούμε ως ένας Δήμος και μια πόλη και γιατί όχι κάποια στιγμή και με ένα όνομα.
Θα ήταν λοιπόν μεγάλο λάθος να ρίξουμε το βάρος μας σε ένα μόνο τμήμα αυτής της πόλης αποκλείοντας τα υπόλοιπα, πρέπει να μετράμε όμως τις ανάγκες και τις προτεραιότητες σε κάθε γειτονιά και να παρεμβαίνουμε άμεσα γιατί έτσι είναι το σωστό και το δίκαιο για το σύνολο του Δήμου μας.
Οι Δημότες ανεξάρτητα σε ποια Ενότητα ζουν, καθημερινά κινούνται σε όλες. Οι ελλείψεις σε μια Ενότητα είναι ελλείψεις και για τις άλλες δύο. Με αυτή την έννοια χρειάζεται ένα ενιαίο στρατηγικό σχέδιο, που να εξετάζει συνολικά τα προβλήματα του Δήμου μας και να δίνει λύσεις.
Οι τρείς Δημοτικές Ενότητες έχουν διαφορετικές ανάγκες. Η Βούλα και η Βάρη μπορούν ακόμα με μέτρο να αναπτυχθούν, ενώ προτεραιότητα για την Βουλιαγμένη είναι η προστασία της.
[Π]: Ποιο είναι το όραμα σας για τη Βουλιαγμένη; Έχει αυτό υλοποιηθεί σε ένα ποσοστό, είτε μικρό είτε μεγάλο;
Γ.Κ.: Η Βουλιαγμένη του ‘21ου αιώνα πρέπει να παραμείνει ως η Πόλη Πρότυπο που αντιστάθηκε σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη για να μην χάσει την μοναδική της ομορφιά και φυσιογνωμία, τις καταπληκτικές της παραλίες, το καταπράσινο περιβάλλον της αλλά και την πολιτιστική της κληρονομιά που πηγάζει από την αρχαιότητα.
Αναρωτηθείτε, ο συνδυασμός της μοναδικής Ακτής της Βουλιαγμένης με τον λόφο της Φασκομηλιάς αλλά και την καταπληκτικής ομορφιάς Λίμνη της Βουλιαγμένης, υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο;
Το μεγαλύτερο όραμα μας πρέπει να είναι αυτό…η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥΣ.
Πηγή: palmos-glyfada.gr