Πώς τα 1300 στρέμματα στον Λόφο της Φασκομηλιάς, που ανήκουν στην Εκκλησία, προστατεύονται από πιθανή επενδυτική αξιοποίηση – Τι ισχύει για τα 350 στρεμμάτα εντός αστικού ιστού στον δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και τι δηλώνει στο NouPou ο Δήμαρχος 3Β Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.
Βλέψεις για την εξαιρετικά προνομιούχο περιοχή της Φασκομηλιάς, η οποία βρίσκεται πάνω από τη Λίμνη της Βουλιαγμένης, διατηρεί η Εκκλησία της Ελλάδος, κάτι που δεν αποτελεί μυστικό τόσο στην ευρύτερη περιοχή όσο και γενικά από πλευράς Εκκλησίας.
Άκρως αντιπροσωπευτική των προθέσεων της Εκκλησίας ήταν οι δηλώσεις που είχε κάνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής 22 Απριλίου 2018 ο τότε γενικός διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) επίσκοπος Σαλώνων και σήμερα Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης Αντώνιος Αβραμιώτης, εστιάζοντας μεταξύ άλλων ακινήτων στα 1.200 στρέμματα πάνω από τη Λίμνη Βουλιαγμένης που η Εκκλησία της Ελλάδος επιθυμεί να αξιοποιήσει οικοδομικά. «Αυτό που θέλουμε είναι να γίνει μια ωραία επένδυση. Να υποχρεώσουμε τον επενδυτή να φυτέψει και στα 1.300 στρέμματα. Δυστυχώς, όμως, δεν διαφαίνεται καμία τέτοια διάθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά σε αυτή τη συνέντευξη.
Το Προεδρικό Διάταγμα που θωρακίζει την έκταση
Περιοριστικό παράγοντα στις προθέσεις της Εκκλησίας για αξιοποίηση της έκτασης, όπου η ίδια διατηρεί την ολική κυριότητα, αποτελεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα του 2003 για την προστασία της Λίμνης της Βουλιαγμένης. Σε ό,τι αφορά την περιοχή αυτή αναφέρει ρητά ότι δεν ισχύουν οι παλαιότερες ρυθμίσεις του Γενικού Πολεοδομικού Κανονισμού που όριζαν τη δυνατότητα δόμησης με χαμηλό συντελεστή στα επίπεδα του 0,025% στη συγκεκριμένη περιοχή, κάτι που πρακτικά σήμαινε ότι η μοναδική δυνατότητα ανέγερσης κτιρίων ήταν 250 τετραγωνικά μέτρα στα 10 στρέμματα γης. Ωστόσο, μετά την έκδοση του συγκεκριμένου Προεδρικού Διατάγματος προστασίας της Λίμνης, έπαψε να ισχύει η πρόβλεψη του Γενικού Πολεοδομικού Κανονισμού, διότι το εν λόγω Διάταγμα ορίζει ότι στη συγκεκριμένη έκταση μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο φυτεύσεις.
Επί της ουσίας η Φασκομηλιά είναι η έκταση των παλαιών «Βουλευτικών», η οποία επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στις αρχές της δεκαετίας του 1990, είχε επιχειρηθεί να παραχωρηθεί σε βουλευτές για να χτίσουν πολυτελείς κατοικίες. Ωστόσο η πρόθεση αυτή δεν μετουσιώθηκε σε πράξη.
Κατά τον δήμαρχο Βάρης-Βουλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, η δυσκολία της Εκκλησίας είναι να αποδεχτεί ότι οι εκτάσεις πρασίνου θα παραμείνουν ως έχουν. Προτεραιότητα για τον δήμο είναι να επιλέξει στρατηγικά ποιες εκτάσεις θα παραμείνουν πράσινες και θα μεταβιβαστούν στην ιδιοκτησία του δήμου εφ’ όρου ζωής και ποιες εκτάσεις θα αξιοποιηθούν με ειδικούς όρους δόμησης για την κατασκευή χαμηλών κτιρίων, όπως μονοκατοικίες.
Τα 350 στρεμμάτα στον δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης
Ένα ακόμα φλέγον θέμα αποτελούν οι εκτάσεις 350 στρεμμάτων εντός του αστικού ιστού στον δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, στις οποίες διατηρεί την ψιλή κυριότητα η Εκκλησία της Ελλάδος. Πρόκειται για εκτάσεις επί της λεωφόρου Αθηνών στο Καβούρι, οι οποίες αυτή τη στιγμή διαθέτουν πράσινο και δέντρα. Η πιθανότητα αξιοποίησης από πλευράς της Εκκλησίας για επενδυτικούς σκοπούς, με την παραχώρησή τους σε ιδιώτες, αποτελεί πεδίο διαμάχης μεταξύ του δήμου της περιοχής και της Εκκλησίας.
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση η Εκκλησία έχει προσφύγει κατά του Δημοσίου ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζητώντας αποζημίωση η οποία δεν της επιδικάστηκε. Κατά της προσφυγής της αντιδίκησε ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Παρά το γεγονός ότι η υπόθεση για τις εκτάσεις της Εκκλησίας έχει τελεσιδικήσει στα ελληνικά δικαστήρια υπέρ της Εκκλησίας, ωστόσο δεν έχει γίνει καμία κίνηση ανοικοδόμησης έως τώρα. Γεγονός που αποδίδεται στην προσπάθεια της διοίκησης Κωνσταντέλλου να διατηρήσει αδόμητες τις εκτάσεις αυτές, ακόμη και πληρώνοντας τακτικά πρόστιμα για την «απειθαρχία» της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου να θεωρεί μέχρι σήμερα «πολεοδομικά αρρύθμιστα» τα εν λόγω τμήματα γης.
Ο δήμος έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει αυτές τις εκτάσεις εντός του επόμενου τριμήνου, όταν και θα ολοκληρωθεί το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο NouPou ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, «η Εκκλησία φαίνεται ότι δεν μας υπολογίζει, χωρίς να αποκλείεται να έχει λάβει εγγυήσεις από το ελληνικό δημόσιο ότι οι εκτάσεις αυτές θα ρυθμιστούν σε μεταγενέστερο χρόνο, παρακάμπτωντας τον δήμο. Σας θυμίζω για παράδειγμα ότι η έκταση του Αστέρα Βουλιαγμένης καθώς και η Μαρίνα Βουλιαγμένης, δεν εποπτεύθηκαν από τον δήμο 3Β αλλά από την ΔΑΟΚ του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ωστόσο καταφέραμε να συμφωνήσουμε ως δήμος με τους επενδυτές του Αστέρα, ούτως ώστε να διατηρηθεί η φυσιογνωμία της περιοχής».
Κατά τον ίδιο είναι ιδιαίτερα πιθανό να παρακαμφθεί ο δήμος στο θέμα της ρύθμισης, λόγω των αντιδράσεων που εγείρει η δημοτική αρχή ως προς την αξιοποίηση των εκτάσεων αυτών. Επισημαίνει ότι από την πλευρά του δήμου έχουν γίνει προσπάθειες να βρεθεί κοινός τόπος με την Εκκλησία, «η οποία ωστόσο αρνείται να μπει στη λογική ότι οι εκτάσεις πρασίνου που είναι στην ιδιοκτησία τους και επηρεάζουν τη φυσιογνωμία της πόλης, θα πρέπει να παραμείνουν χώροι πρασίνου».
Πηγή: noupou.gr