Από τις ακτές των νοτίων προαστίων μπορείς να επισκεφθείς με σκάφος μικρά νησάκια που ενδείκνυνται για βουτιές και για καταδύσεις στον υπέροχο βυθό τους. Τα καταγράψαμε και τα παρουσιάζουμε.
Αν είσαι από τους τυχερούς που διαθέτουν σκάφος, τότε έχεις το προνόμιο να ανακαλύπτεις σημεία για βουτιές σε κρυστάλλινα νερά ή για κατάδυση στον υπέροχο βυθό, μακριά από τις πολυσύχναστες παραλίες. Τα τέσσερα νησάκια των νοτίων προαστίων είναι σίγουρα ιδανικοί προορισμοί. Πρόκειται για την Υδρούσα στη Βούλα, τις Φλέβες απέναντι από τη Βουλιαγμένη, τον Ποθητό που βρίσκεται κοντά στο Λαγονήσι και τον Πάτροκλο στα Λεγραινά.
Και τα τέσσερα απέχουν μια ανάσα από τη στεριά της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Κάθε νησάκι της λίστας έχει τη δική του ιδιαιτερότητα και τον δικό του υπέροχο βυθό προς εξερεύνηση. Εσύ πίστευες ποτέ, πως στα Νότια Προάστια της Αθήνας μπορεί κανείς να δει ένα δελφίνι που επισκέπτεται πολύ συχνά την περιοχή, ένα σαλάχι ή μια χελώνα καρέτα καρέτα; Χταπόδια, τόνοι, αστερίες, λεοντόψαρα, σαλιγκάρια της θάλασσας και φυσικά τα υπόλοιπα γνωστά σε όλους ψάρια των ελληνικών θαλασσών είναι μερικά από όσα μπορείς να συναντήσεις σε μια τέτοια κατάδυση.
Extra tip: Ακόμα κι αν η παρέα δεν διαθέτει σκάφος, κράτα στο νου σου πως πολλά καταδυτικά κέντρα και εκδρομικά γραφεία διοργανώνουν εξορμήσεις στα “νότια νησάκια”.
Υδρούσα: Το νησί των σκαφάτων και των κουνελιών
Από τη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή στη Βούλα, ακριβώς απέναντι από τον Ναυτικό Όμιλο της περιοχής, φαίνεται η Υδρούσα. Το ανεξερεύνητο για πολλούς νησάκι βρίσκεται μόλις 0,7 ναυτικά μίλια από τη Βούλα και 1,5 ναυτικό μίλι από τη Βουλιαγμένη. Aνήκει στη δημοτική ενότητα Βάρης-Βούλας- Βουλιαγμένης. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε αντικείμενο δικαστικής διαμάχης μεταξύ της Δημοτικής Αρχής 3Β και ιδιωτών που ήθελαν να αναπτύξουν ένα επενδυτικό πλάνο στο μικροσκοπικό νησάκι.
Η πρόσβαση είναι εύκολη με φουσκωτό σκάφος ή τζετ σκι, ακόμα και από τη Βουλιαγμένη. Ορισμένοι, λόγω της εγγύτητας από τη στεριά, δοκιμάζουν και με κανό – κάτι το οποίο είναι κάπως παρακινδυνευμένο.
Η Υδρούσα, γνωστή και ως Κατραμονήσι, έχει έκταση 57 στρεμμάτων περίπου και αποτελεί πόλο έλξης των σκαφών. Παλαιότερα λειτουργούσε και μια καντίνα η οποία δεν υπάρχει πια. Πλέον στην Υδρούσα κατοικούν πολλές οικογένειες κουνελιών τα οποία φωτογραφίζουν οι επισκέπτες του νησιού. Η Υδρούσα διαθέτει δύο παραλίες και, ειδικά τα σαββατοκύριακα του καλοκαιρού, γεμίζει από σκάφη που ψάχνουν ένα σημείο για να αράξουν ώστε οι επιβάτες τους να απολαύσουν τα κρυστάλλινα νερά της.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
View this post on Instagram
Στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, ο κολπίσκος προστατεύεται από έναν ύφαλο που κόβει τη φορά των ανέμων και μπορούν να το προσεγγίσουν κυρίως φουσκωτά. Στην άλλη πλευρά, στο νοτιοανατολικό τμήμα που βλέπει στα ανοιχτά του Σαρωνικού, υπάρχει μια μικρή παραλία.
Φλέβες Βουλιαγμένης: Tο νησί των ΟΥΚάδων
Μια υπέροχη παραλία με τιρκουάζ νερά στη νησίδα Φλέβες
Η νησίδα Φλέβες βρίσκεται απέναντι από τη Βουλιαγμένη και διοικητικά ανήκει στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Φάβρα. Κατά τη δεκαετία του 1920 το νησί πέρασε στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Άμυνας της Ελλάδας και του Πολεμικού Ναυτικού, μάλιστα το 1930 μετατράπηκε επισήμως σε Ναυτικό Οχυρό, καθώς φτιάχτηκαν πυροβολαρχίες με στόχο την ενίσχυση της προστασίας του λιμανιού του Πειραιά και του ναυστάθμου της Σαλαμίνας.
Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν δημιουργήθηκε η ειδική μονάδα βατραχανθρώπων (Ο.Υ.Κ.) του Πολεμικού Ναυτικού, οι Φλέβες έγιναν γνωστές ως το «Νησί των ΟΥΚάδων», λειτουργώντας ως πεδίο για την εκπαίδευσή τους.
Πλέον το νησί έχει περάσει στην δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων και τα ΟΥΚ κάνουν εκπαίδευση 1-2 φορές το χρόνο. Στις Φλέβες φτάνουν όλοι τους θερινούς μήνες με σκάφος, κανό ή με κάποιο καταδυτικό κέντρο. Βεβαίως απαγορεύεται να ανέβεις στην στεριά – επιτρέπεται μόνο να κολυμπήσεις.
Από τη δυτική πλευρά του νησιού απαγορεύεται μάλιστα εντελώς η προσέγγιση. Για την προσέγγισης σε απόσταση μικρότερη των 0,3 ναυτικών μιλίων απαιτείται ειδική άδεια.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δίπλα στις Φλέβες υπάρχει μία ακόμα μικρότερη βραχονησίδα, όπου οι δύτες λένε πως συχνά συναντάνε ένα σαλάχι. Το σίγουρο είναι πως, κάνοντας κατάδυση, θα συναντήσετε χταπόδια, αστερίες και άλλα όμορφα πλάσματα που ζουν στον βυθό. Μάλιστα οι δύτες εξερευνούν και το ναυάγιο του πλοίου «Παναγής» που βυθίστηκε το 1984.