Το πρώτο θέμα του συμβουλίου της 26.7.21 ήταν: Ειδική αιτιολόγηση για την ένταξη στην Π.Ε. 1 του Γ.Π.Σ. της περιοχής Φλέμινγκ [ως υπο-ενότητες 1.1 & 1.2] – σε συνέχεια της 2654/2020 απόφασης του ΣτΕ.
Η περιοχή, βρίσκεται εκτός σχεδίου και γίνεται προσπάθεια από το 2005, επί δήμου Βάρης, να ενταχθεί στο σχέδιο, με την άρνηση των ιδιοκτητών που έχουν αγοράσει εκτάσεις 4 στρεμμάτων και έχουν χτίσει στην περιοχή.
Βέβαια όπως διαφαίνεται και από μία εικόνα στο διαδίκτυο (google map) μπορεί να δει ο καθένας ότι δεν έχουν τηρηθεί τα τετραγωνικά που εδικαιούντο να χτίσουν, με υπερβάσεις πολλαπλών τ.μ. Επίσης υπάρχουν και μικρότερες στρεμματικές εκτάσεις που έχουν έχουν αγοραστεί από ιδιοκτήτες που δεν μπορούν όμως να χτίσουν, αλλά και άλλες επίσης μικρότερες των 4 στρεμμάτων που έχουν όμως χτιστεί!
Η συνολική έκταση της περιοχής Φλέμινγκ, είναι 200 στρ. έκταση, περίπου το 45% (90 στρ) θα περιέλθει στο Δήμο. Ο Δήμος προτείνει συντελεστή δόμησης 0,2.
Η προσπάθεια του Δήμου ΒΒΒ να την εντάξει χτύπησε σε …τοίχο, αφού το ΣτΕ την απέρριψε, γι’ αυτό τώρα ο δήμαρχος την επαναφέρει προς συζήτηση και παραπέρα ενέργειες.
Ο επικεφαλής του “Κύματος Πολιτών” Δημ. Δαβάκης, ανέφερε ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι πλήρως αιτιολογημένη με 9 λόγους, που την καθιστούν πλήρως τεκμηριωμένη και αδιάσειστη. Γιατί λοιπόν την επαναφέρουμε; Ακόμη ρώτησε γιατί υπάρχει ένας ονομαστικός κατάλογος 11 ιδιοκτητών και όχι με όλους; Πού είναι οι άλλοι. Και αναρωτήθηκε αν έχουν γίνει διαβουλεύσεις με τους κατοίκους.
Και κατέληξε λέγοντας, θέλουμε να φτιάξουμε μια συνέχεια της Βάρης και της Βάρκιζας σε περιοχή Natura;
Το ερώτημα είναι; Πρέπει να υπάρχουν περιοχές χτισμένες, με κοινωνικές υποδομές (δρόμους, ύδρευση, ηλεκτρικό ρεύμα, συλλογή απορριμμάτων) χωρίς να έχουν ενταχθεί στο σχέδιο πόλης;
Ο δήμαρχος απάντησε ότι, Διαβούλευση έγινε το 2005 και αποφάσισε το κυρίαρχο όργανο του Δήμου να προχωρήσουν στην ένταξη στο σχέδιο. Ακούσαμε τους ανθρώπους αυτούς, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους υιοθετήσουμε.
Ανέφερε, ότι οι κάτοικοι της περιοχής, έχουν δομήσει περισσότερα από όσα δικαιούνται.
Απαντώντας στα ερωτήματα του Δαβάκη, σημείωσε ότι από τους 9 λόγους που έθεσε η άλλη πλευρά, το ΣτΕ απέρριψε τους 8. Ο ένας αφορούσε την απόφαση του υπουργού η οποία δεν παρείχε αιτιολόγηση, για ποιο λόγο τελικώς πρέπει να ενταχθεί στο σχέδιο η περιοχή και μας παραπέμπει να στείλουμε τη μελέτη μας στον υπουργό για να ξαναβγάλει υπουργική απόφαση.
Χαρακτήρισε, αντικοινωνική τη συμπεριφορά των κατοίκων και «ως τέτοια αντιμετωπίζεται».
Και συνέχισε ο δήμαρχος: Για μένα αποτελεί τοπικό σκάνδαλο. Θεωρώ ότι αποδίδουμε δικαιοσύνη για την πόλη. Παίρνουμε ιδιωτικούς κήπους και τους κάνουμε δημοτικά πάρκα.
Οσο για τους 11 ιδιοκτήτες που κατονομάζει ο Δήμος, όπως απάντησε ο δήμαρχος είναι οι ιδιοκτήτες που επέτρεψαν και έκανε ο δήμος αυτοψίες. Οι άλλοι;
Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Κ. Πασακυριάκος σημείωσε πως μιλάμε για κάποιες ιδιοκτησίες σε μια περιοχή, που αν κάποιος ανατρέξει στο διαδίκτυο βλέπει ότι υπάρχουν υπέροχα διαφημιστικά για πωλήσεις αγοραπωλησιών σε 3,5 στρ. Διαφημίζεται ότι είναι σε περιοχή natura και είναι ένα κρίσιμο ζήτημα.
Το ποσοστό υπέρβασης είναι τεράστιο και ξεπερνάει σε ορισμένες περιπτώσεις και το 600%. Γίνεται ένα μεγάλο εμπόριο γης, με ευθύνες διαχρονικά όλων: κράτους, Περιφέρειας και Δήμου.
Και αναρωτήθηκε: Αφού δεν θέλουν να μπουν στο σχέδιο πόλης. Τί επιθυμούν οι κάτοικοι; Εχετε έρθει σε επαφή να δούμε τι θέλουν;
Η περιοχή όπως είναι σήμερα, έχει πάρα πολύ πράσινο. Δεν ξέρω πώς θα διαμορφωθεί εάν αποκτήσει ΓΠΣ. Ίσως, αν υπάρχει δυνατότητα να γίνει ένταξη με ειδικούς, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερα οικόπεδα για να μην τσιμεντοποιηθεί η περιοχή.
Οσο για τους κατοίκους εν μέρει τους κατανοώ που δεν θέλουν να ενταχθούν, γιατί θυμάμαι όταν εντάχθηκε η περιοχή Μηλαδέζα Βάρης, που κι εκεί είχαν χτίσει με 4 στρ., αλλά είχαν χτίσει και ιδιοκτήτες με πολύ λιγότερα τετραγωνικά μέτρα. τη “νύφη” την πλήρωσαν οι νόμιμοι.
Δηλαδή οι ιδιοκτήτες που είχαν χτίσει σε 4 στρέμματα υποχρεώθηκαν να δώσουν περισσότερη εισφορά σε γη για να καλύψουν τις ανάγκες σε γη, και των μη νόμιμων, που είχαν σε ελλειμματικά στρέμματα και δεν μπορούσαν να δώσουν. Σε καμμία βέβαια περίπτωση δεν πρέπει να εισπράξουμε την εισφορά γης, σε χρήμα, όπως ακούστηκε ότι υπάρχει και τέτοιο αίτημα απο ιδιοκτήτες.
Πηγή: ebdomi.com / Αννα Μπουζιάνη