Προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής κατέθεσε στις 7.1.2025 η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) κατά της απόφασης 510/2024 του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, εκφράζοντας έτσι την έντονη αντίδρασή της στην πρόσφατη απόφαση του δήμου και της Δημοτικής Επιτροπής να επιβάλει «Ειδικό Ανταποδοτικό Τέλος Τοπικής Βιώσιμης Ανάπτυξης». Σημειώνεται ότι τα έσοδα από το συγκεκριμένο τέλος προορίζονται για τη δημιουργία ενός βιώσιμου αστικού περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα, τα ξενοδοχεία καλούνται να πληρώνουν 12,6 ευρώ/τ.μ., οι (τουριστικές), κατοικίες 0,45 ευρώ/τ.μ, οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης 8 ευρώ/τ.μ., οι εμπορικές επιχειρήσεις άνω των 100 τ.μ. 8 ευρώ/τ.μ. και οι εμπορικές επιχειρήσεις κάτω των 100 τ.μ. 1,10 ευρώ/τ.μ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΞΑΑΑ, κατά της συγκεκριμένης απόφασης προσέφυγαν επίσης και μεμονωμένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, ενώ αναμένεται πως στο συγκεκριμένο «κύμα διαμαρτυρίας» θα προστεθούν και άλλες.
Ο πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ, Ευγένιος Βασιλικός, επεσήμανε πως «μια κίνηση όπως αυτή μιας προσφυγής, γίνεται για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ένωσης και σημειολογικά στρέφεται όχι μόνο προς την συγκεκριμένη απόφαση αλλά και προς όλες τις “ασύμμετρες” αποφάσεις αυτού του είδους, οι οποίες γεννούν συνεχώς νέες υποχρεώσεις και κυρίως άδικες επιβαρύνσεις στα ξενοδοχεία. Το “Τέλος Τοπικής Βιώσιμης Ανάπτυξης” αποτελεί ένα καινούργιο τέλος που έρχεται να προστεθεί στα γνωστά δημοτικά τέλη “Διαμονής Παρεπιδημούντων” και “Ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή”, τα οποία στο πλαίσιο της “ανταποδοτικότητάς” τους προς τις τοπικές κοινωνίες αναφέρονται σε έργα αναβάθμισης που “θα” δρομολογηθούν, ωστόσο, μέχρι στιγμής δείχνει να έχει χαρακτήρα περισσότερο “εισπρακτικό”, προσθέτοντας επιπλέον φορτία σε υπερφορολογημένες επιχειρήσεις -όπως παρουσίασε η πρόσφατη σχετική μελέτη του ΙΤΕΠ».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Όπως αναφέρει το mesogianews.gr, το νέο ανταποδοτικό τέλος, έχει στόχο τη δημιουργία ειδικού ταμείου που θα επιτρέψει στο Δήμο να προχωρήσει στην αγορά και τη δημιουργία ελεύθερων πράσινων κοινόχρηστων χώρων αλλά και κοινωφελών εγκαταστάσεων, που θα συμβάλλουν στην ομαλή βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου, αναβαθμίζοντας το περιβάλλον, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων και αναβαθμίζοντας το περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργούν όλες οι επιχειρήσεις της πόλης.
Ο συντελεστής υπολογισμού του ειδικού ανταποδοτικού τέλους υπολογίστηκε ανά έτος στα 12,6 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (δομημένης επιφάνειας) για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στα 8 ευρώ/τ.μ. για επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, στα 8 ευρώ/τ.μ. για εμπορικές επιχειρήσεις επιφάνειας άνω των 100 τ.μ., στα 1,10 ευρώ για εμπορικές επιχειρήσεις επιφάνειας έως 100 τετραγωνικών, καθώς και στα 0,45 ευρώ ανά τ.μ. κατοικίας (εξαιρουμένων των ευπαθών ομάδων).
Η ισχύς της εφαρμογής του νέου τέλους ξεκινά από την 1η Μαρτίου και η διάρκειά της ορίστηκε στα 12 χρόνια, με στόχο να έχουν εισπραχθεί μέχρι τότε 116.000.000 ευρώ. Ωστόσο το χρηματοδοτικό πλάνο είναι της τάξεως των 151.366.000 ευρώ, αλλά με το σκεπτικό ότι βασιζόμενοι στις αρχές της οικονομικότητας και συντηρητικότητας ο Δήμος θα καταφέρει να καλύψει αυτό το χρηματοδοτικό κενό στο τεχνικό του πρόγραμμα, από ιδίους πόρους, εθνικές ή υπερεθνικές χρηματοδοτήσεις εφόσον αυτές προκύψουν την επόμενη 12 ετία.
Το σκεπτικό της απόφασης είναι να ακολουθήσει το γράμμα και το πνεύμα του νόμου που επιβάλλει την οριζόντια εφαρμογή σε όλους, αλλά ταυτόχρονα να κατανέμει το τέλος με δίκαιο και σωστό τρόπο ώστε οι επιβαρύνσεις να επιμεριστούν ανάλογα ανάμεσα στις μεγάλες επιχειρήσεις εστίασης και τις πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες που στηρίζονται κυρίως σε υπερτοπική κίνηση και δεν περιορίζονται στην εξυπηρέτηση του τοπικού πληθυσμού αλλά και στους κατοίκους της περιοχής.
Πάντως, τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επιχειρήσεις αλλά και τα ξενοδοχεία της περιοχής αντιδρούν, απειλώντας ακόμη και με προσφυγές.
Η κατανομή του ανταποδοτικού τέλους βιώσιμης ανάπτυξης όπως προκύπτει ισοσκελίζεται σε ξενοδοχεία, επιχειρήσεις εστίασης, καταστήματα και οικίες κατά 1/3 ανά κατηγορία, χωρίς να υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στις τρείς κοινότητες, Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη.
Το τέλος θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών των εκάστοτε παρόχων ενέργειας.
Τα ακίνητα και τα έργα
Για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, χώρων αναψυχής και περιπάτου, πλατειών και λοιπών υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων όπως και για τον καθορισμό, κατασκευή και συντήρηση χώρων στάθμευσης και κοινωφελών εγκαταστάσεων, ο Δήμος κρίνει αναγκαίο να αποκτηθούν τα κάτωθι ακίνητα:
1. Απόκτηση με απευθείας αγορά ή εναλλακτικά με απαλλοτρίωση οικοπέδου επιφανείας 5.500 τ.μ. στη θέση Πηγαδάκια Βούλας.
2. Απόκτηση με απευθείας αγορά ή εναλλακτικά με απαλλοτρίωση οικοπέδου επιφανείας 3.600 τ.μ. στη θέση «Καζίνο» Βούλας.
3. Απόκτηση με απευθείας αγορά ή εναλλακτικά με απαλλοτρίωση του ακινήτου «ΝΟΤΟΣ» επιφανείας 2.350 τ.μ. στη Βούλα.
4. Απόκτηση με απευθείας αγορά ή εναλλακτικά με απαλλοτρίωση οικοπέδου επιφανείας 2.400 τ.μ. για χώρο Στάθμευσης επί της διασταυρώσεως των οδών Ιάσωνος και Ορφέως στη Βουλιαγμένη.
5. Απόκτηση με απευθείας αγορά ή απαλλοτρίωση έκτασης 18 περίπου στρεμμάτων για ανέγερση Δημαρχείου προκειμένου να στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες του Δήμου αλλά και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, επιφανείας περίπου 3.300 τ.μ., με υπόγειο πάρκινγκ 199 θέσεων επιφανείας 3.000 τ.μ. και υπόσκαφο αμφιθέατρο πολιτιστικών εκδηλώσεων 1200 θέσεων επιφανείας 4.000 τ.μ. Σήμερα το Δημαρχείο – Διοικητήριο του Δήμου είναι ιδιοκτησίας ΕΤΑΔ, με παραχώρηση στο Δήμο μικρής διάρκειας.
6. Μελέτη και κατασκευή σύγχρονου Αθλητικού Κέντρου 12.000 τ.μ.
7. Η κατασκευή εγκαταστάσεων τοπικής διαχείρισης αποβλήτων σε γήπεδο έκτασης 32.089,72 τ.μ., εντός του χώρου της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων που έχει συμφωνηθεί να παραχωρηθεί στο Δήμο και η κατασκευή Ολοκληρωμένου Πράσινου Σημείου στη Βάρη σε μερικώς δομημένο δημοτικό οικόπεδο έκτασης 1.601,59 τ.μ. (οικόπεδο 04), στην περιοχή με το τοπωνύμιο «Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού» (περιοχή «ΣΕΟ»).
Πηγή: mesogianews.gr