Αν και κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκεται εδώ και μια δεκαετία ο φυγόδικος ιδιοκτήτης της ομώνυμης πτωχευμένης βιομηχανίας Γιώργος Πετζετάκις, το σφυρί του πλειστηριασμού πρόκειται να χτυπήσει για την κατοικία του στην Άνω Βούλα και μάλιστα με την τιμή εκκίνησης να φτάνει τα 1,27 εκατ. ευρώ – Η ιστορία, η άνοδος και η πτώση της πρώτης ελληνικής πολυεθνικής «Πετζετάκις».
Πλησιάζει η ώρα της εκποίησης της κατοικίας του βιομήχανου Γιώργου Πετζετάκι, καθώς στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να χτυπήσει το ηλεκτρονικό σφυρί. Συγκεκριμένα, για τις 7 Ιουνίου, έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός για το διαμέρισμα του καταζητούμενου επιχειρηματία της κραταιάς κάποτε και πτωχευμένης σήμερα ομώνυμης βιομηχανίας.
Η συγκεκριμένη ιδιοκτησία, που δηλώνεται και ως κατοικία του, βρίσκεται στη θέση Αγιος Νικόλαος στην Άνω Βούλα, στη διασταύρωση των οδών Ηλίου (πρώην Ακτής), αρ. 29 και Κέρκυρας (Ιφιγενείας). Αναλυτικότερα, πρόκειται για διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου που αποτελείται από τραπεζαρία, καθιστικό, κουζίνα, τρία υπνοδωμάτια, δύο λουτρά, W.C. ξένωνα, διάδρομο. Επίσης, διαθέτει δύο βεράντες προς τη νοτιοδυτική πλευρά και άλλη βεράντα προς τη βορειοανατολική. Η συνολική επιφάνεια του ακινήτου φτάνει στα 220 τ.μ. και μαζί βγαίνει και μία θέση στάθμευσης υπογείου 11 τ.μ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική τιμή εκκίνησης φτάνει στο 1,27 εκατ. ευρώ.
Το διαμέρισμα αποκτήθηκε από τον Γιώργο Πετζετάκι τον Ιούλιο του 2008.
Η ιστορία, η άνοδος και η πτώση της «Πετζετάκις»
Η εταιρία «Πετζετάκις», ήταν, όπως έμεινε στην ιστορία, η πρώτη ελληνική πολυεθνική. Εμπνευστής και ιδρυτής της ήταν ο Αριστόβουλος Πετζετάκις, ο οποίος γεννήθηκε τη δεκαετία του ’20 στην Αμοργό. Ήταν στην ουσία μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές βιομηχανίες της Ελλάδας. Ειδικευόταν στην κατασκευή σκληρών και εύκαμπτων πλαστικών σωλήνων.
Ο Αριστόβουλος Πετζετάκις ξεκίνησε την πορεία του μέσα από τη βιοτεχνία κατασκευής ελαστικών εξαρτημάτων που είχε δημιουργήσει ο πατέρας του στο Μοσχάτο, ενώ σπούδασε χημικός μηχανικός. Όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και η βιοτεχνία ήρθε στα χέρια του, τη μετέτρεψε στον φημισμένο βιομηχανικό όμιλο. Ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά της επιτυχίας του ήταν η δημιουργία του εύκαμπτου ελαστικού πλαστικού σωλήνα Heliflex, αλλά και της μηχανής και των καλουπιών για την παραγωγή του. Σύντομα άρχισε μάλιστα να δημιουργεί διεθνείς πατέντες, οι οποίες αργότερα εκχωρήθηκαν σε διάφορους κολοσσούς όπως οι Goodyear, Pirelli, Dunlop κ.α.
Ως επακόλουθο της επιτυχίας ήρθε η ίδρυσε θυγατρικών εταιριών σε 22 χώρες, με έμφαση στη M. Aνατολή και την Aφρική που υπήρχαν τεράστιες ανάγκες ύδρευσης.
Η αρχή της πτώσης του ομίλου ήρθε με τον θάνατου του Αριστόβουλου Πετζετάκι. O φυσικός του διάδοχος μάλιστα, ο γιος του Γιώργος ήταν τότε ακόμη παιδί.
Για την ιστορία, ο Γιώργος Πετζετάκις γεννήθηκε το 1964. Αποφοίτησε από το Boston College στις Η.Π.Α. με πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, ενώ είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στα Χρηματοοικονομικά από το London School of Economics στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το 1986, σε ηλικία 23 ετών, ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης. Mέχρι όμως να φτάσει σε αυτή την ηλικία και να ολοκληρώσει τις σπουδές του, οι διαδοχικές εξαγορές, οι επεκτάσεις και άλλα οικονομικά λάθη είχαν ήδη δημιουργήσει μεγάλη φθορά στην εταιρία. Το 1991 εξελέγη αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου. Τον Ιανουάριο του 2003 εξελέγη Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου μέχρι τον Ιανουάριο του 2006. Τέλος, επανεξελέγη Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου το Δεκέμβριο του 2008 με βασικούς στόχους, μεταξύ άλλων, την ενδυνάμωση της χρηματοοικονομικής δομής του Ομίλου και την βελτίωση της λειτουργίας του.
Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια η εταιρία αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα. Για να καλυφθούν τα χρέη της, ο Γιώργος Πετζετάκις αναγκάστηκε να πουλήσει το πατρικό σπίτι στο Kεφαλάρι, ένα ακόμη σπίτι στη Φλόριντα και πολλά άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Tον Nοέμβριο του 2011 μάλιστα, ο Πετζετάκις συνελήφθη για χρέη προς το Δημόσιο, ύψους 2,1 εκατ. ευρώ. Το 2012 καταδικάστηκε ερήμην σε φυλάκιση 10 ετών χωρίς αναστολή και έκτοτε αγνοείται, ενώ πιθανολογείται ότι έχει διαφύγει στο εξωτερικό.
Ο όμιλος τέθηκε επισήμως σε κατάσταση πτώχευσης τον Δεκέμβριο του 2015 και στη συνέχεια, με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, στις 26 Ιουλίου 2016, διορίστηκε προσωρινή διοίκηση.
Παράλληλα, άρχισαν να βγαίνουν στο σφυρί και τα διάφορα ακίνητα της «Πετζετάκις», με πρώτη τη μονάδα στη Bιομηχανική Περιοχή της Σίνδου.
Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε ότι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά ακίνητα της εταιρίας και η “καρδιά” της βιομηχανίας, ήταν το εργοστάσιό της στη Θήβα, το οποίο τον Οκτώβρη του 2022, μετά από πολύχρονες άγονες προσπάθειες κατακυρώθηκε στα 7.360.500 ευρώ και πέρασε σε νέο ιδιοκτήτη μέσω πλειστηριασμού.
Πηγή: noupou.gr