Η Henderson – Hines αγόρασε έκταση 71 στρεμμάτων στην Εξοχή Βούλας τον Αύγουστο του 2020 από το Μουσείο Μπενάκη, έναντι 43 εκατ. ευρώ. Ο Δήμος κατέθεσε τρεις προσφυγές σχετικά με το «Project Voula» στα λεγόμενα «Οικόπεδα Κόνιαρη» ή «Κτήμα Κόνιαρη» (δύο προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και μία ακόμα σε ποινικό επίπεδο). Όμως, η διαμάχη έληξε με συμφωνία για παραχώρηση στον Δήμο 11,5 στρεμμάτων στην περιοχή Εξοχή της Βούλας.
Η εφημερίδα «Εβδόμη», σε άρθρό της υιοθέτησε τη θέση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστα Πασακυριάκου που χαρακτήρισε “έκτρωμα” τη διαπραγμάτευση ενώ επικριτικός ήταν και ο επικεφαλής της Ριζοσπαστική Κίνησης Πολιτών Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Θάνος Ματόπουλος.
Το συγκεκριμένο θέμα επανέφερε στη δημοσιότητα η ομάδα 3Β ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ υποστηρίζοντας και εξηγώντας ότι η δωρέα στην πραγματικότητα αποτελεί «στάχτη στα μάτια».
Όμως προκειμένου να καταλάβει ο δημότης γιατί το όφελος της συγκεκριμένης δωρεάς είναι ελάχιστο σε σχέση με το συμφέρον της εταιρίας που θέλει να δημιουργήσει μια «περικλειστή πόλη μέσα στην πόλη» ας δούμε την επιχειρηματολογία τόσο της ομάδας 3Β ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ όσο και το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εβδόμη» που έχουμε ξαναδημοσιεύσει.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ 3Β ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ
Τα παπαγαλάκια, το ψέμα και η αλήθεια*
“Εκλεισε” η συμφωνία για την περίκλειστη πόλη στη Βούλα με διαπραγμάτευση “έκτρωμα” από τη Δημοτική Αρχή
Γεγονός η περίκλειστη πόλη μέσα στη Βούλα
Εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης η υπογραφή πρακτικού συμφωνίας για την κατάρτιση συμβολαιογραφικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου και του εταιρείας «VHPH PROPERTIES ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε» για την παραχώρηση συνολικά ένδεκα στρεμμάτων και πεντακοσίων εβδομήντα έξι μέτρων (11.576) στην Περιοχή Εξοχή τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από το Δήμο για τη δημιουργία ελεύθερων χώρων αστικού πρασίνου και δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων.
Είναι τα 71 στρέμματα που πουλήθηκαν από το Μπενάκειο Ιδρυμα (πρώην Κόνιαρη) για να οικοδομηθεί μία κλειστή πόλη μέσα στην πόλη. Έχουμε γράψει πολλά ρεπορτάζ σχετικά με την όλη ιστορία της περιοχής, αλλά και τις δηλώσεις του δημάρχου και τις υποσχέσεις στους περιοίκους ότι δεν θα γίνει “μπέβερλι Χιλ” στην πόρτα τους, αλλά τα γεγονότα τρέχουν και η “ριβιέρα” ζητάει ανάπτυξη…
Μετά τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για απαλλοτρίωση, μείωση συντελεστή δόμησης, αναστολή έκδοσης Οικοδομικών αδειών, φτάσαμε σήμερα να μας «παραχωρούν» μία σφήνα (ένα τρίγωνο 5.400 τ.μ. εκτός σχεδίου στην Α΄ζώνη Υμηττού!! Και δύο μισά οικόπεδα εκ των οποίων μάλιστα ένα μικρό κομμάτι γύρω στα 500 μ. προσκολλημένο στο Ο.Τ. 251 να γίνει πράσινο, αλλά να πάρει το διπλανό Ο.Τ. τα μέτρα αυτά ως οικοδομήσιμα!!!
Ικανοποιημένος ο δήμαρχος, γιατί δεν έχασε τίποτα. Πήρε -όπως είπε- δύο πράσινα που θα είναι ανοιχτά και κοινόχρηστα, αντί να είναι ιδιωτικοί (χώροι) και κλειστοί.
Mας δίνουν 500 μ. και τους δίνουμε πολλαπλάσια τ.μ.
Ο Θ. Ματόπουλος ιδιαίτερα προβληματισμένος επεσήμανε: «Εν ολίγοις εμείς δεν μπορέσαμε να δεσμεύσουμε ένα κομμάτι στο εντός σχεδίου και μας δίνουν ένα κομμάτι 50% της επιφάνειας σε μια προστατευόμενη περιοχή, εκτός σχεδίου, για να μπορέσουμε να κάνουμε αθλητικές εγκαταστάσεις. Και όλο το υπόλοιπο κομμάτι θα είναι χώροι πρασίνου που θα εξυπηρετούν και την εταιρεία.
Κάνετε μεταφορά συντελεστή δόμησης 500 περίπου μέτρα και τα δίνουμε σε τετραγωνικά δομημένου χώρου πενταπλάσιας αξίας».
“Αναξιόπιστος ο δήμαρχος”
Ο δημοτικός σύμβουλος Κ. Πασακυριάκος χαρακτήρισε “Εκτρωμα” τη διαπραγμάτευση.
«Επειδή είναι εξόχως πολιτικό το ζήτημα αυτό και όποιος έχει παρακολουθήσει στοιχειωδώς την εξέλιξη διαπιστώνει εύκολά ότι όλο αυτό που βλέπουμε, εκεί έχει την υπογραφή της κυβέρνησης της Ν.Δ. Ξεκάθαρα.
Εγώ θέλω να ρωτήσω, κ. δήμαρχε γιατί το είπατε, “υπήρξαν κυβερνητικές παρεμβάσεις και πίεση σ’ εμένα προσωπικά” (στο δήμαρχο). Θα θελα λοιπόν να ξέρω ποιοι συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις με εσάς για όλο αυτό, και αν υπάρχουν υπουργικά στελέχη που μεσολάβησαν και με ποιο τρόπο υπέρ των επενδυτών;
«Οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις έγιναν…»
Ο δήμαρχος Γρ. Κωνσταντέλλος απάντησε στον Κ. Πασακυριάκο: «Η απάντησή μου θα είναι ξεκάθαρη. Η διαπραγμάτευση έγινε από εμένα το νομικό επιτελείο του Δήμου, την κα Σιούτη δηλαδή και τον κο Ρήγα, εν γνώσει της εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου και σε πολλά σημεία με παρουσία των υπηρεσιακών στελεχών της υπηρεσίας Δόμησης ούτως ώστε να ξέρουμε και νομικά και πολεοδομικά πού βρισκόμαστε. Αυτή είναι η απάντηση για το πρώτο θέμα.
Για το 2ο θέμα υπήρξαν παρεμβάσεις, τις οποίες έχω αναφέρει κι εδώ, σας θυμίζω ότι όταν καθυστέρησα να δώσω ΤΑΠ στην αγοραπωλησία, κόντεψε το ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) να φύγει σαν αρμοδιότητα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Από κει και πέρα, αυτό που μπορώ να σας πω, είναι ότι η όλη διαδικασία αυτή και οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις έγιναν, έγιναν καθ’ ότι η πλευρά του Δήμου σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση είχε μόνο χάντικαπ*. Δεν είχαμε καμία απολύτως δυνατότητα να κάνουμε κάτι. Αυτό το οποίο κάναμε, δείξαμε τα δόντια μας από μια σειρά νομικές και πολεοδομικές αποφάσεις, στη συνέχεια η κυβέρνηση και το κράτος δεν έλαβαν υπ’ όψιν ούτε το ένα ούτε το άλλο, από εκείνο το σημείο και μετά τα ένδικα μέσα θα έβγαζαν αποτέλεσμα μετά από 6 – 7 ή δέκα χρόνια. Το συγκεκριμένο έργο θα είχε υλοποιηθεί και τότε θα ψάχναμε να βρούμε ακόμα κι αυτά τα 11,5 χιλιάδες τ.μ. που μ’ αυτή τη συμφωνία μπορούμε να αφήσουμε αδόμητα, κοινόχρηστα και πράσινα.
Αυτή είναι η διαδικασία. Η παρέμβαση που έγινε σε ειδοποιό σημείο, όταν δεν υπήρξε δυνατότητα να συννενοηθούμε, από πλευράς της κυβέρνησης, δεν ήταν με την πλευρά του επενδυτή, ήταν υπέρ του Δήμου. Και αυτό το πράγμα δεν έχω κανένα λόγο να το πω γιατί ούτε τα ονόματα ανέφερα, αλλά δεν θέλω εύσημα σε κανέναν αλλά δεν θέλω να αδικήσω και κανέναν.
Η κυβέρνηση μας τραμπούκισε σε ένα σημείο πολύ συστηματικό γι’ αυτή τη διαδικασία, όταν όμως κάτσαμε στο τραπέζι σε συγκεκριμένο κριτικό σημείο της διαπραγμάτευσης έβαλε πλάτη για να πάρουμε αυτά για τα οποία μας οδηγούσαν σε μία αξιοπρεπή, θετική για μένα διαπραγμάτευση».
Η ανακοίνωση του Δήμου
Η πρόταση της εταιρείας κατατέθηκε στα πλαίσια της καλής και εποικοδομητικής συνεργασίας της με το Δήμο ενόψει της σχεδιαζόμενης επένδυσης με τίτλο «Project Voula», προϋπολογισμού 136 εκατ. ευρώ, σε έκταση 71 στρεμμάτων, γνωστή ως κτήμα Κόνιαρη που αγόρασε τον Αύγουστο του 2020 από το Μουσείο Μπενάκη.
Μετά την αρχική ένταση και ενώ είχε διακοπεί προσωρινά κάθε προσπάθεια ανοικοδόμησης στα επίμαχα οικοδομικά τετράγωνα της περιοχής «ΕΞΟΧΗ» με ενέργειες του Δήμου, η εταιρεία VHPH εκδήλωσε την επιθυμία να συνεισφέρει σε ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους και στη δημιουργία δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή. Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, ανταλλαγές απόψεων και προοδευτική αύξηση των προς δωρεάν παραχώρηση εκτάσεων προέκυψε η υποβληθείσα προς το Δήμο μας τελική πρόταση της εταιρείας για την υπογραφή πρακτικού συμφωνίας για την κατάρτιση συμβολαιογραφικής σύμβασης.
Σύμφωνα με την πρόταση αυτή η εταιρεία προτείνει :
α) Μεταβίβαση από την Εταιρεία στον Δήμο λόγω δωρεάς τριών (3) οικοπέδων στην Περιοχή 1400τ.μ. + 2676 τ.μ.+ 5.400 τ.μ. συνολικής έκτασης 9476 τ.μ.
β) Δωρεάν παραχώρηση από την Εταιρεία στον Δήμο της ισόβιας χρήσης των δύο (2) ως άνω τμημάτων οικοπέδων στην Περιοχή συνολικής έκτασης 1600τ.μ. + 500 τ.μ. συν. έκτασης 2.100 τ.μ., ήτοι παραχώρηση από την Εταιρεία στον Δήμο. (σημ.: τα 5.400 είναι Α’ ζώνη Υμηττού, εκτός σχεδίου και πρέπει ο Δήμος να τα αποχαρακτηρίσει!!!)
Οι προτεινόμενες προς δωρεάν παραχώρηση στο Δήμο οικοπεδικές εκτάσεις συν. εμβαδού 11.576 τ.μ. στην Περιοχή Εξοχή είναι υψηλής αντικειμενικής και κυρίως εμπορικής αξίας και συνέπεια είναι πρακτικά αδύνατο σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου να αποκτηθούν από το Δήμο είτε με απευθείας αγορά είτε με απαλλοτρίωση.
Μετά την θετική για την πόλη έκβαση της υπόθεσης, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος επανέλαβε με δήλωση του την πάγια θέση του Δήμου : «Ο Δήμος μας θεωρεί θετική και ευπρόσδεκτη κάθε επενδυτική πρωτοβουλία που συμβάλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Απαρέγκλιτη προϋπόθεση όμως είναι η επένδυση και οι ενδιαφερόμενοι να σέβονται απόλυτα τη φυσιογνωμία της πόλης, το φυσικό περιβάλλον και την υψηλή ποιότητα ζωής των κατοίκων. Μετά την επίτευξη της συμφωνίας μας με τη VHPH Properties, θεωρούμε πως η επένδυση με τίτλο “Voula Project” θα έχει θετικό αποτύπωμα στην πόλη και ειδικότερα στην περιοχή της Εξοχής».
Tο θέμα συζητήθηκε και ελήφθη θετική απόφαση κατά πλειοψηφία. Μειοψήφισε ο Κ. Πασακυριάκος. Με μια πολύωρη εισήγηση ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις κινήσεις που έκανε η Δημοτική Αρχή για απαλλοτριώσεις του χώρου, για μείωση του συντελεστή δόμησης και άλλες πολεοδομικές ενέργειες.
Η εταιρεία από την πλευρά της κατάφερε να χαρακτηρίσει την οικοδομική της δράση “στρατηγική επένδυση”, για το οποίο έχει προσφύγει ο Δήμος στο ΣτΕ. Αν τελικά ισχύσει θα είναι δυσμενές γιατί θα οικοδομήσει με άλλους όρους, πέραν αυτών που ορίζει η πόλη.
Να θυμίσουμε ότι αυτά τα 71 στρέμματα έχουν ένα αμαρτωλό παρελθόν και κατά πως δείχνουν τα πράγματα είναι άγνωστη η εξέλιξή τους και σήμερα.
Αν ευοδοθούν οι ενέργειες της εταιρείας, η περίκλειστση πόλη είναι γεγονός. Όσο για το τι κέρδισε ο Δήμος. Μια σειρά κακών επιλογών -για το θέμα- όλων των δημοτικών αρχών από το 2000 και εντεύθεν.
Η μόνη που δεν χάνει είναι η εταιρεία, η οποία θα ιδιοποιηθεί τα πράσινα, αφού θα βρίσκονται μέσα σε περίκλειστο “οχυρό”, που θα μπαίνεις με μπάρα και φύλακα. Το είδαμε στην Παλλήνη, στο “Λόφο Εντισόν” που έχει “κοινόχρηστη” πλατεία, αλλά μόνο για τους κατοικούντες στο …κάστρο.
Το θέμα θα έχει συνέχεια και αξίζει για όποιον ενδιαφέρεται να εντυφήσει σε προηγούμενα φύλλα μας από τον Αύγουστο του 2020, γιατί έχει πολύ …ζουμί και πολύ αμαρτία η ιστορία.
Aννα Μπουζιάνη
Πηγή: ebdomi.com