Στα 32 του, ο Δημήτρης Παπαχρήστου έχει αναλάβει τη διοίκηση ενός δήμου που – όπως λέει – βρήκε σε εγκατάλειψη. Στόχος του, να ανασυγκροτήσει τη λειτουργία του και να αποκαταστήσει τη σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Ο Δημήτρης Παπαχρήστου είναι ο νεότερος σε ηλικία δήμαρχος στην Ελλάδα. Καθότι διανύει το 32ο έτος της ηλικίας του, έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας το δύσκολο και απαιτητικό έργο που κάθε δήμαρχος καλείται να εκπληρώσει. Με μία σημαντική διαφορά: ότι ο ίδιος, όπως λέει, βρήκε έναν δήμο που βρισκόταν υπό εγκατάλειψη όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του. Και έτσι, εκτός από την ανασυγκρότησή του, ήρθε αντιμέτωπος και με το ευρύτερο αίσθημα δυσπιστίας από πλευράς των δημοτών προς την τοπική αυτοδιοίκηση της πόλης.
Παρά το γεγονός ότι ζούσε με την οικογένειά του στην Αθήνα κατά τα παιδικά του χρόνια, διάλεξε – εκείνος και ο αδερφός του – να μετακομίσουν σύσσωμοι στο Λαγονήσι και να απομακρυνθούν από τους συχνά απάνθρωπους ρυθμούς της καθημερινότητας που έχει μία μεγάλη πόλη. Το πιο βασικό επιχείρημα που ενισχύει την εμπιστοσύνη του με του πολίτες είναι το έργο που παράγει ο ίδιος και η ομάδα του. Και η ελπίδα, ότι εάν δεν κάνει πράξεις αυτός που είναι νέος σε ηλικία και έχει τη δύναμη και την όρεξη για δουλειά, δεν θα μπορέσει να τα κάνει κανείς στη θέση του.
Κύριε Παπαχρήστου, παρατηρώ ότι βρίσκεστε διαρκώς σε ένα τηλέφωνο. Κάτι που είναι λογικό εάν αναλογιστεί κανείς τα καθήκοντα που έχετε αναλάβει μετά την εκλογή σας ως δήμαρχος Σαρωνικού. Έχει αλλάξει η καθημερινότητά σας από τότε που αναλάβατε και μάλιστα σε μία πολύ νεαρή ηλικία;
Άλλαξε πολύ, διότι αυτό που βλέπετε σήμερα, στην ώρα που είστε εδώ, για εμένα είναι κάτι που συμβαίνει επτά ημέρες την εβδομάδα. Ο δήμος είναι μεγάλος, είχε μείνει πίσω και η δέσμευση η δική μου και της ομάδας μου είναι πως θα έρθουμε να τα αλλάξουμε όλα. Για να γίνει πράξη αυτό, θα πρέπει να μπούμε πολύ δυνατά. Είναι μια διαρκής και καθημερινή μάχη. Πρόκειται για μια συνειδητή απόφαση που έλαβα, όταν άρχισα να ασχολούμαι με τα κοινά πριν από έντεκα χρόνια. Από τότε και μέχρι σήμερα συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο. Να παλεύω καθημερινά για τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα, για τις λεπτομέρειες, για να υλοποιήσουμε αυτά που αναλάβαμε στον πιο σύντομο χρόνο. Έχει για μας αξία η έννοια του χρόνου, καθώς αναλάβαμε έναν δήμο παρατημένο. Αυτό είχε συσσωρεύσει δυσπιστία, ένα αίσθημα εγκατάλειψης. Για να ξαναχτίσουμε αυτή τη σχέση και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη, θα πρέπει πραγματικά να δουλέψουμε παραπάνω σε σχέση με κάποιον άλλο δήμο που ήδη βρίσκεται σε τροχιά κανονικότητας τα τελευταία χρόνια.
Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα κοινά;
Ήμουν σχεδόν 22 ετών. Έκανα το πρώτο μου πτυχίο ως μηχανολόγος-μηχανικός και παράλληλα εργαζόμουν ως σερβιτόρος. Αν με ρωτούσατε τότε, θα σας έλεγα πως δεν υπήρχε περίπτωση να ασχοληθώ με τα κοινά. Παρ’ όλ’ αυτά, βρέθηκε ένας άνθρωπος, ο Μανώλης Τσαλικίδης, υποψήφιος δήμαρχος, ο οποίος με ενέπνευσε πως αξίζει κανείς να ασχοληθεί με τα κοινά. Πως υπάρχει προοπτική να ασχοληθώ για να γίνει κάτι στη γειτονιά μου.
Από το σχολείο είχατε ροπή σε θέσεις ευθύνης;
Συμμετείχα ενεργά στο δεκαπενταμελές συμβούλιο κατά τα μαθητικά μου χρόνια. Ωστόσο στα φοιτητικά μου χρόνια έκανα μία μεγάλη παύση. Αφιερώθηκα στις σπουδές μου. Λίγο αργότερα μου έγινε η πρόταση να ασχοληθώ με τα κοινά, και όπως μου αρέσει να λέω, ερωτεύτηκα την αυτοδιοίκηση. Γεννήθηκε μέσα μου η φλόγα να συνεχίσω να προσπαθώ μέχρι να πετύχω τον στόχο μου, να αναλάβω θέση ευθύνης και να αρχίσω να αλλάζω τα πράγματα.
Ξανακατέβηκα το 2019 ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Πέτρου Φιλίππου. Είχα την ευκαιρία να είμαι αντιδήμαρχος. Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές συμμετείχα ως υποψήφιος δήμαρχος.
Θα έλεγε κανείς ότι ζυμωθήκατε σταδιακά σε αυτό που ονομάζουμε τοπική αυτοδιοίκηση, βλέποντας και τα καλά και τα κακά αυτής της διαδικασίας.
Ενέχει και τα δύο. Και καλά και άσχημα. Καθώς ο κόσμος συνηθίζει να βλέπει το καλό, αλλά είναι ένας σκληρός, δύσκολος, ανταγωνιστικός χώρος που αν δεν είσαι αποφασισμένος, όταν μπεις και τον βιώσεις μπορεί να σε αποθαρρύνει. Αν όμως έχεις αποφασίσει πως θες να υπηρετήσεις το συγκεκριμένο λειτούργημα, τότε πραγματικά είσαι εκεί και παλεύεις.
Σε κάθε περίπτωση ένας φορέας τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πιο ευέλικτος σε σχέση με το κράτος και την Πολιτεία. Ωστόσο δεν παύει να έχει τις αγκυλώσεις του δημόσιου τομέα.
Ποιες ήταν οι σημαντικότερες τέτοιες αγκυλώσεις και ελλείψεις που αντιμετωπίσατε έως τώρα;
Η πραγματικότητα είναι πως συνεχίζει η δημόσια διοίκηση να αντιμετωπίζει τη γραφειοκρατία του ελληνικού δημοσίου. Αυτό έχει να κάνει με χρόνους που δεν εξαρτώνται από το πόσο γρήγορα μπορώ να κινηθώ εγώ και ομάδα μου ή οι υπηρεσίες στον τομέα της διοίκησης. Μπορεί εμείς να τρέξουμε πολύ γρήγορα, αλλά να απαιτείται εμπλοκή με άλλα υπουργεία και υπηρεσίες και το θέμα να καθυστερήσει. Ο δημότης στο σπίτι του μπορεί να μην γνωρίζει πως το αρχιτεκτονικό συμβούλιο για να εγκρίνει το σχέδιο για μία πλατεία, μπορεί χρειαστεί έως και 6 μήνες να μας απαντήσει. Στην πράξη θα σκεφτεί πως ο δήμαρχος ανέλαβε να κάνει μια πλατεία και τον τελευταίο 1,5 χρόνο δεν την έχει κάνει. Δημιουργούνται καθυστερήσεις που δεν εξαρτώνται από εμάς, αλλά από εκεί και ύστερα είναι δική μας ευθύνη να βγούμε έξω, να εξηγήσουμε τα βήματα, να πούμε τι έχουμε κάνει με ειλικρίνεια. Αυτός είναι ένας δρόμος που ακολουθούμε από τότε που εκλεγήκαμε και δίνει λύση σε πολλά ζητήματα. Έχει σημασία να μιλήσουμε με ειλικρίνεια στον δημότη. Οι σχέσεις εμπιστοσύνης χτίζονται με τον χρόνο, μέρα με τη μέρα.
Το νεαρό της ηλικίας σας έπαιξε θετικό ρόλο στην εκλογή και την εκτέλεση των καθηκόντων σας ή συναντήσατε αμφισβήτηση;
Και τα δύο. Από τη μία υπήρχε το κομμάτι της ηλικιακής αμφισβήτησης για το εάν μπορούσα να επιβληθώ και να θέσω τις απόψεις μου χωρίς δισταγμό. Κι αυτό με αναγκάζει καθημερινά να αποδεικνύω ότι είμαι ικανός γι’ αυτή τη θέση. Από την άλλη, ο κόσμος τρέφει προσμονή και ελπίδα πως αν μπορώ εγώ που είμαι νέος, ενεργός, καθαρός, έξω από το σύστημα δεν μπορεί κανένας.
Ποια είναι η σχέση σας με την περιοχή; Γεννηθήκατε και μεγαλώσατε εδώ;
Γεννήθηκα στην Αθήνα και μετακομίσαμε οικογενειακώς στο Λαγονήσι όταν ήμουν 12 ετών. Εγώ και ο αδερφός μου θέλαμε να έρθουμε να ζήσουμε εδώ από την πρώτη στιγμή. Αγαπήσαμε τον τόπο, την κουλτούρα, τους ανθρώπους.
Το πιο μεγάλο πρόβλημα που καλείστε να αντιμετωπίσετε αυτή τη στιγμή στον δήμο Σαρωνικού ποιο είναι;
Το κυρίαρχο είναι η αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας. Να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο είχε συνηθίσει να λειτουργεί η δημοτική μηχανή, το προσωπικό, οι υπηρεσίες και τον τρόπο και τον ρυθμό που θέλουμε να θέσουμε εμείς σε εφαρμογή. Θέλουμε να είμαστε γρήγοροι, αποτελεσματικοί, να φτιάξουμε μια σχέση με τον δημότη που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ήταν πριν. Παλιά ήμασταν με το τεφτέρι, ο Δημήτρης είναι δικός μας, ο Πέτρος απέναντι, ο πορτοκαλί, ο πράσινος… Υπήρχε η λογική ότι ικανοποιείται το αίτημα κάποιου γιατί είναι «δικός μου,» τον άλλο τον αφήνω.
Εμείς θέλουμε να τους εξυπηρετούμε όλους, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν. Για την αντικειμενικότητα του συστήματος δημιουργήσαμε έναν πενταψήφιο αριθμό, το 15325, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με ένα software και σε αυτό καταχωρούνται τα αιτήματα, διανέμονται στις υπηρεσίες και παίρνουν έναν χρόνο υλοποίησης. Εκεί έρχομαι εγώ κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα, κάθε χρόνο και βλέπω ποια αιτήματα εξυπηρετήθηκαν, ποια όχι, γιατί και σε ποιον χρόνο και βλέπω ποιες υπηρεσίες μπορεί να χρειάζονται περισσότερα άτομα. Είναι μια βασική αλλαγή στην κουλτούρα μας, που έρχεται να δείξει ότι για εμάς όλοι οι δημότες είναι ίδιοι και πως με σεβασμό ασχολούμαστε με όλα τα αιτήματα και προσπαθούμε να τα λύσουμε.
Αναφορικά με τα προβλήματα, βασικά θέματα υποδομής είναι το ζητούμενο. Στον τομέα των συγκοινωνιιών καταφέραμε σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ και τον πρώην υφυπουργό Μεταφορών, Βασίλη Οικονόμου, τη συγκοινωνιακή ενοποίηση των Καλυβίων μέσω προαστιακού. Στον τομέα της αποχέτευσης επίσης έχουμε κινηθεί για το τμήμα Παλαιά Φώκαια, Ανάβυσσος, Σαρωνίδα,Λαγονήσι. Τον περασμένο Νοέμβριο υπογράψαμε με την ΕΥΔΑΠ την τελική μελέτη και με τη στήριξή μας ευελπιστούμε σε 1,5 χρόνο θα έχει τελειώσει η μελέτη για τα εσωτερικά δίκτυα, θα βγει δημοπράτηση του έργου και έως το 2028 θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Στα οδικά έργα έχουμε προϋπολογισμό 2,5 εκατομμύρια ευρώ και θα ξεκινήσουν μετά το Πάσχα (σ.σ.: η συνέντευξη δόθηκε πριν από τις μέρες του Πάσχα) με αντικείμενο την ενίσχυση της αστικής και αγροτικής οδοποιίας. Αυτά τα τρία βασικά θέματα ερχόμαστε να διευθετήσουμε, μαζί με βασικές υποδομές όπως πλατείες, αθλητικούς χώρους και γήπεδα που είχαν μείνει πολύ πίσω.
Τι γίνεται με την ιστορία της παραλίας Λαγονησίου; Έχει προκληθεί θόρυβος με εντόνο πολιτικό υπόβαθρο…
Υπάρχουν κάποιες στιγμές στην αυτοδιοίκηση που θα πρέπει να λάβει κανείς μια απόφαση. Και αυτή η απόφαση αποδεικνύει το εάν βρίσκεται σε αυτή τη θέση για να διασφαλίσει το καλό των δημοτών και τον δημόσιο χώρο ή επειδή εξυπηρετεί άλλες προτεραιότητες. Εγώ πήρα την απόφαση να είμαι με την πλευρά των κατοίκων, του σωστού και του δίκαιου. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με το γεγονός ότι 2 χιλιόμετρα παραλίας θα κλείσουν και θα αποκλείσουν την πρόσβαση που έχουν οι δημότες σε αυτήν. Αυτό οφείλεται σε μία εντελώς λανθασμένη σύμβαση που έκανε το Ελληνικό Δημόσιο επί Τσοχατζόπουλου με τον ξενοδόχο Παντελή Μαντωνανάκη που έχει το Grand Resort, που έδινε τη δυνατότητα αξιοποίησης της όμορης έκτασης στο ξενοδοχείο για 99 χρόνια με το ποσό των 18.000 ευρώ το χρόνο. Ένα αστείο, προκλητικό ποσό. Στο πλαίσιο συμβιβασμού ήρθε να υλοποιηθεί αυτή η απόφαση πέρυσι τον Ιούλιο. Μας βρήκαν μπροστά τους. Ήρθαν τα ΜΑΤ, συνεχίσαμε να είμαστε εκεί. Κάναμε απευθείας συνάντηση με το Μαξίμου, με όλους σχεδόν τους αρχηγούς των κομμάτων, όλους τους βουλευτές της περιοχής, τους ενημερώσαμε ότι η θέση μας είναι ξεκάθαρη και πως θα παλέψουμε μέχρι τέλους.
Στη συνέχεια κινηθήκαμε σε επίπεδο νομικό ως δήμος, ως συντονιστικό ελεύθερης παραλίας που είχε δημιουργηθεί και φυλάσσει το σημείο, κάναμε νομικές ενέργειες που μας έδωσαν χρόνο να οργανωθούμε αλλά και ελπίδα ότι θα δικαιωθούμε.
Τέλος, ακολουθήσαμε κινηματική δράση με μια σειρά από πρωτοβουλίες μαζί με το συντονιστικό ελεύθερης παραλίας. Από το καλοκαίρι του 2024 μέχρι σήμερα στο φυλάκιο βρίσκονται κάθε μέρα εθελοντές σε εικοσιτετράωρη βάση. Αυτό δείχνει τη θέση που έχουμε λάβει, πως ό,τι και να γίνει θα είμαστε εκεί μέχρι τέλους να υπερασπιστούμε το συγκεκριένο κομμάτι της παραλίας. Δεν αφορά μόνο στο μέλλον αλλά έχει να κάνει με την ουσία των δημοτών. Είναι το παρελθόν, οι μνήμες τους, είναι η ζωή μας αυτό το κομμάτι. Έχει μεγάλη σημασία να πούμε πως αυτό στο τέλος της ημέρας θα το κερδίσουμε και θα μείνει ελεύθερο. Έγινε μαζική προσφυγή, μία από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει στην Ελλάδα, 500 αγωγές μαζί κατά τις ΕΤΑΔ, ακριβώς διότι θέλουμε να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε για να σταματήσει όλο αυτό.
Νιώθετε με κάποιον τρόπο μειονεκτικά, σε επίπεδο πόρων που εισρέουν στα ταμεία σας, συγκριτικά με άλλους Δήμους που είναι πιο προβεβλημένοι;
Όχι, δεν υπάρχει διαφοροποίηση. Ανεξάρτητα με την προβολή που έχει ένας δήμος, η ικανότητα που έχει να τρέξει τις διαδικασίες και να διεκδικήσει τη χρηματοδότηση σε συγκεκριμένο χρόνο, εάν το κάνει σωστά, δεν τον καθιστά ανίσχυρο. Ο λόγος για τον οποίο ο Δήμος Σαρωνικού έμενε εκτός τα τελευταία χρόνια και έχανε χρηματοδοτήσεις και έργα, ήταν γιατί δεν μπορούσε να είναι τυπικός και γρήγορος, προκειμένου να ανταποκριθεί στον χρονικό ορίζοντα που απαιτούνταν για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες, την ωρίμανση, τη δημοπράτηση του έργου. Αρα εμείς οτιδήποτε έχει βγει αυτή τη στιγμή το έχουμε διεκδικήσει, έχουμε κλείσει όλα τα χρονοδιαγράμματα που αφήσανε ανοιχτά οι προηγούμενες διοικήσεις και είμαστε εδώ να κλείσουμε όλα τα υπόλοιπα.
Πού ανήκετε ιδεολογικά; Ποια είναι η τοποθέτησή σας;
Ωραία ερώτηση, αλλά θα αποφύγω να την απαντήσω. Γιατί υπάρχει μια τάση να απομονώσει κάποιος ένα κομμάτι μίας απάντησης. Δεν θέλω να τοποθετηθεί η προσπάθειά μου σε ένα κόμμα. Θα ήθελα να παραμείνει ανεξάρτητη, ακομμάτιστη. Υπάρχουν κακοπροαίρετοι και η αντιπολίτευση προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί. Μόλις κλείσει ο κύκλος μου με την αυτοδιοίκηση και περάσουν πολλά χρόνια, θα την ξανακάνουμε αυτήν την κουβέντα και θα απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση.
Τι σας προσφέρει σε προσωπικό επίπεδο η διαμονή σας στη Σαρωνίδα; Μου είπατε πως ήταν επιθυμία δική σας και του αδερφού σας να μείνετε εδώ. Είστε αρκετά μακριά από τη Γλυφάδα ακόμα και από τη Βουλιαγμένη, παρ’ όλα αυτά έχετε επιλέξει να είστε εδώ.
Εάν μπορούσα να πάω και πιο μακριά και να έμενα στη Φώκαια ή ακόμα πιο μακριά, στο Θυμάρι, θα το έκανα. Μας αρέσει με τη γυναίκα μου η φύση, η αποκέντρωση. Πριν από λίγες ημέρες κατέβηκα στην Αθήνα για να πάω σε κάποια υπουργεία και δεν έβλεπα την ώρα να γυρίσω. Είναι η ενέργεια που έχει εδώ ο τόπος, η αύρα, η ηρεμία από όλον αυτόν τον πανικό που γίνεται στην Αθήνα. Για εμάς είναι τρόπος ζωής.
Τι σας αρέσει να κάνετε τις ώρες που δεν είστε δήμαρχος;
Μου αρέσει να παίζω κρητική λύρα, να ασχολούμαι με τη μουσική και να φτιάχνω μουσικά όργανα. Το να επισκευάζω μουσικά όργανα, να παίζω, μου δίνει ηρεμία, αρμονία σε όλη αυτή την καθημερινότητα. Επίσης μου αρέσει η γυμναστική και να περνάω χρόνο με τη γυναίκα και την οικογένειά μου.
Τι είναι αυτό που σας λείπει περισσότερο και ενδεχομένως δεν χωράει στο πρόγραμμά σας;
Σίγουρα αυτό που λείπει από το πρόγραμμα ενός δημάρχου που θέλει να είναι μάχιμος, είναι ο χρόνος. Είναι βέβαιο ότι χάνω πολλά πράγματα από την οικογένειά μου, γίνονται πράγματα κι εγώ είμαι μακριά από αυτά. Άρα το κομμάτι του χρόνου είναι κάτι το οποίο λείπει. Αλλά είναι επιλογή μου.
Η κεντρική πολιτική σκηνή σας ενδιαφέρει;
Όχι, με ενδιαφέρει η τοπική αυτοδιοίκηση.
Γιατί όχι;
Γιατί έχουμε τόσες πολλές ανάγκες και η δική μου στόχευση είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν δήμο πραγματικά μοναδικό και στο κομμάτι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα επόμενα χρόνια η στόχευσή μου είναι η τοπική αυτοδιοίκηση.
Τι σας δίνει δύναμη τις δύσκολες στιγμές;
Η πίστη μου στον Θεό και η σχέση μου με την οικογένειά μου.
Κοιτώντας έξω από αυτό το παράθυρο όταν έρχεστε στο γραφείο σας, τι σκέφτεστε;
Σκέφτομαι την ευθύνη που έχω εγώ και οι συνεργάτες μου να τα καταφέρουμε. Και να μπορέσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που πίστεψαν στην αλλαγή, να μην τους διαψεύσουμε.
Πηγή: noupou.gr