Η «Βούλα των γιασεμιών και των νυχτολούλουδων», η αντιπολιτευτική δράση, οι «ξέφρενοι ρυθμοί» των οικιστικών αναπτύξεων και οι επενδύσεις, τα μεγαλύτερα προβλήματα και οι παθογένειες της πόλης. Ο υποψήφιος δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με τον συνδυασμό «Κύμα Ενωμένων Πολιτών» Δημήτρης Δαβάκης, ανοίγει τα χαρτιά του στο NouPou.
Φωτογραφίες: Κατερίνα Καπετάνη
Ο Δημήτρης Δαβάκης σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και διέγραψε επαγγελματική σταδιοδρομία στον φαρμακευτικό κλάδο έως το 2012, ενώ δραστηριοποιήθηκε ενεργά στην αυτοδιοίκηση, με σκοπό την επίλυση των μακροχρόνιων προβλημάτων της περιοχής. Διετέλεσε για πολλά χρόνια μέλος στον Τομέα Υγείας και στην Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης, ήταν επί δυο θητείες μέλος του ΔΣ του Ασκληπιείου της Βούλας και υπήρξε μέλος του ΔΣ του Τ.Α.Α.Π.Γ.Α (Ταμείου Ιδιωτικών Τραπεζών) και του ΔΣ του Ταμείου της Πυροσβεστικής. «Σε όλα τα παραπάνω άφησα ένα αποτύπωμα διαφάνειας, σεπτής διαχείρισης και διευθέτησης των χρονιζόντων προβλημάτων, με την αγαστή συνεργασία των μελών του ΔΣ αλλά πρωτίστως των υπηρεσιακών παραγόντων και των εργαζομένων στους φορείς αυτούς», λέει ο ίδιος και, θέτοντας εαυτόν στην κρίση των δημοτών 3Β στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, ανοίγει τα χαρτιά του στο NouPou.
Κύριε Δαβάκη πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Τι πρέπει να γνωρίζει ο πολίτης, προτού φτάσει στην κάλπη στις 8 Οκτωβρίου;
Είναι σημαντικό ο πολίτης να γνωρίζει ότι δίνω τους αγώνες μου στο πεδίο της αυτοδιοίκησης, όντας απόλυτα συνειδητοποιημένος και αφοσιωμένος στο κοινό μας καλό, καθώς για χρόνια ολόκληρα ασχολούμαι αποκλειστικά και μόνο με τα προβλήματα του πρώην Δήμου Βούλας και νυν Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Είναι επίσης γνωστό ότι ποτέ δεν χρησιμοποίησα τα αυτοδιοικητικά, κομματικά και προεδρικά αξιώματα ως εφαλτήριο για την όποια πολιτική μου αναρρίχηση και εξασφάλιση θέσεων. Το βασικό όμως είναι ο ψηφοφόρος να φτάσει στην κάλπη με κρίση και κυρίως μνήμη και σε καμία περίπτωση να μην απέχει από την εκλογική διαδικασία.
Κατάγεστε από τη Μάνη, μεγαλώσατε στην Καλλιθέα και πλέον ζείτε εδώ και χρόνια στη Βούλα. Τι σας συνέδεσε με την περιοχή;
Κατάγομαι, όπως όλη η οικογένεια Δαβάκη, από τα Κεχριάνικα του Γερολιμένα της Μάνης. Προπολεμικά, τα περισσότερα μέλη της οικογένειας είχαν εγκατασταθεί στην Καλλιθέα.
Ο πατέρας μου, Δημήτριος Δαβάκης, ήταν δικηγόρος Πειραιά από το 1932 και συμβολαιογράφος από το 1952. Η έκταση που αγοράστηκε από τον Συνεταιρισμό των Δικηγόρων Πειραιά τον έφερε στην περιοχή της Κοινότητας Βούλας, ως έναν από τους πρώτους οικιστές στην περιοχή που εκτείνεται πάνω από την Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Από τον Ιούλιο του 1968, όταν γεννήθηκα, όλα τα καλοκαίρια της ζωής μου τα περνούσαμε στο σπίτι μας στη Βούλα. Βαφτίστηκα στην Κοίμηση της Παναγίας στη Βούλα και γενικά ερχόμασταν πάρα πολλές φορές ετησίως, ζώντας ουσιαστικά με τους φίλους και γείτονες της πόλης. Μιας πόλης, όπου όλοι οι άνθρωποι είχαν ανοιχτά σπίτια, που υπήρχε μια κοινωνική συνοχή και ανθρώπινη σύμπνοια. Η Βούλα των γιασεμιών και των νυχτολούλουδων, η Βούλα των θερινών κινηματογράφων, η Βούλα των ανεμπόδιστων θαλασσινών μπάνιων, του πευκόφυτου Υμηττού, της ποδηλατάδας διαμόρφωσαν την παιδική, εφηβική και μετέπειτα ενήλικη ζωή μου. Από το 1985 μετακομίσαμε από την Καλλιθέα και εγκατασταθήκαμε μόνιμα στο σπίτι μας στη Βούλα, όπου φοίτησα στο Β΄ Λύκειο.
Από το 2006 ασχολείστε ενεργά με την τοπική αυτοδιοίκηση ως δημοτικός σύμβουλος στο Δημοτικό Συμβούλιο της Βούλας και πρόεδρος Επιτροπής Παιδείας, ενώ διατελέσατε Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Οικονομικών και Κοινωνικών Υπηρεσιών. Φέτος, διεκδικείτε για τρίτη φορά τη δημαρχεία της πόλης. Ποια είναι η κινητήριος δύναμή σας και ποια η πρόβλεψή σας για το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών;
To 2006 εξελέγην πρώτη φορά με τον συνδυασμό του τότε Δημάρχου Γιώργου Μάντεση και μάλιστα 4ος, με 60 ψήφους διαφορά από τον πρώτο. Τον Μάιο του 2010 ήμουν ο πρώτος άνθρωπος που επέλεξε στον ενιαίο καλλικρατικό Δήμο ο Γρηγόρης Κασιδόκωστας για τη Βούλα, καθώς με τον Δήμαρχο Κασιδόκωστα, αλλά κυρίως τον Μανιάτη φίλο μου, είχαμε πάρα πολλά κοινά. Οι δημότες και οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να γνωρίζουν ότι ο Γρηγόρης Κασιδόκωστας ήταν ένας γνήσιος αυτοδιοικητικός, λάτρης και υπερασπιστής των συμφερόντων της Βουλιαγμένης και πως η αιφνίδια ασθένειά του σηματοδότησε και την στασιμότητα στον ενιαίο Δήμο.
Από 1/1/2011-1/4/2012 με διοίκηση Γρηγόρη Κασιδόκωστα ανέλαβα Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών του ενιαίου Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Στις εκλογές του 2014 συμμετείχα ως υποψήφιος Δήμαρχος και κατέστην επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Από τις δημοτικές εκλογές του 2019 είμαι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, αποτελώντας, ξεκάθαρα, τον αντιπολιτευτικό πόλο στη διοίκηση Κωνσταντέλλου.
Κινητήριος δύναμη είναι οι αρχές μου, που υπηρετούν τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών. Πορεύομαι με σταθερές και αταλάντευτες αρχές τη σεμνή και χρηστή διαχείριση των οικονομικών, τις ευαισθησίες για το περιβάλλον, την ήπια οικιστική δόμηση και το αίτημα για μια ανθρώπινη πόλη με κοινωνική συνοχή.
Καθένας αντιλαμβάνεται την ανάγκη να αναδεικνύονται σε θέσεις ευθύνης άνθρωποι με αρχές που θα υπηρετήσουν τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς και τους δημότες, ασκώντας χρηστή και υπεύθυνη διοίκηση. Με την αντίληψη αυτή, απευθύνω, πρώτα από όλα, έκκληση στους δημότες του Δήμου μας αλλά και στους πολίτες όλης της χώρας να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν, ασκώντας το δημοκρατικό τους δικαίωμα και καθήκον, με γνώμονα το καλύτερο δυνατόν για τη περιοχή τους και τη ζωή τους.
Θα μου επιτρέψετε να μην μπω στο παιχνίδι των προβλέψεων. Εκείνο που έχει πραγματικά αξία είναι η προσέλευση όλων των πολιτών στις κάλπες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε το αποτέλεσμα να εκφράζει πραγματικά και ουσιαστικά τη βούληση της πλειοψηφίας.
Πώς βλέπετε να έχει αλλάξει η περιοχή τα τελευταία χρόνια; Προς το καλύτερο ή το χειρότερο;
Όπως ανέφερα παραπάνω, στη Βούλα έζησα όλα τα χρόνια της ζωής μου. Έχω λοιπόν στο μυαλό μου την όμορφη, καθαρή και πράσινη Βούλα, με τις ελεύθερες παραλίες, τις όμορφες μονοκατοικίες και τους ζεστούς ανθρώπους. Αυτό σήμερα δεν υπάρχει, και ως ένα σημείο είναι φυσιολογικό αυτό γιατί η πόλη εκσυγχρονίζεται. Στο «Κύμα Ενωμένων Πολιτών» είμαστε οπαδοί της εξέλιξης και της προόδου. Ο κόσμος πάει μπροστά και εμείς οφείλουμε να ακολουθούμε.
Έχει όμως μεγάλη σημασία ο τρόπος που γίνεται αυτός ο εκσυγχρονισμός και τα αποτελέσματά του. Διότι υπάρχει ο κίνδυνος αν δεν προστατευθεί ο χαρακτήρας της πόλης μας να γίνουν ολέθριες καταστροφές. Αυτό ακριβώς φωνάζουμε τόσα χρόνια. Η δημοτική Αρχή δεν μπορεί να ενθαρρύνει και να ενισχύει τους ξέφρενους ρυθμούς της ανάπτυξης, αγνοώντας τις μη αναστρέψιμες καταστροφές στο περιβάλλον, στον οικιστικό χαρακτήρα και στις υποδομές των τριών πόλεων του Δήμου μας. Αντίθετα, πρέπει να βάζει τα όρια και να τα περιφρουρεί, για να διασφαλίσει ότι οι δημότες θα διατηρήσουν το επίπεδο ζωής που έχουν επιλέξει να ζουν. Η Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη είναι κηπούπολη. Δεν μπορεί να κυριαρχεί το τσιμέντο ούτε τα πανύψηλα κτίρια. Για να απαντήσω, λοιπόν, στην ερώτησή σας, η πόλη μας έχει αλλάξει προς το χειρότερο και την ευθύνη για αυτό σε καμία περίπτωση δεν την έχει η «ανάπτυξη».
Αν ξεχωρίζατε τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης σας αυτή τη στιγμή, ποια θα λέγατε πως είναι αυτά και τι θα κάνατε ως δήμαρχος για να τα αλλάξετε;
Για εμένα και τους συνεργάτες μου δεν υπάρχουν προβλήματα πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Ό,τι απασχολεί τους πολίτες αυτής της πόλης είναι και δικό μας πρόβλημα. Και σας διαβεβαιώ ότι στην καθημερινότητά μας μιλάμε με τον κόσμο, ακούμε τις απόψεις τους και διαμορφώνουμε την αντιπολιτευτική μας στάση, τόσο στα Δημοτικά Συμβούλια όσο και σε όλα τα άλλα συλλογικά όργανα του Δήμου. Για τις ανάγκες όμως της κουβέντας μας θα απομονώσω τα εξής δύο:
Πρώτο σε ιεραρχία πρόβλημα της πόλης μας αυτή την στιγμή είναι η ανεξέλεγκτη δόμηση, χωρίς περιορισμούς, που έχει μεταβάλει και αλλοιώσει τον χαρακτήρα της πόλης. Χτίζονται πανύψηλα κτίρια, αυξάνονται ραγδαία οι κάτοικοι, με αποτέλεσμα οι υποδομές να μην μπορούν να αντέξουν και το περιβάλλον να βλάπτεται ανεπανόρθωτα.
Σε αυτά εμείς απαντάμε ότι θα πρέπει να γίνει αγώνας, ώστε να αποσυρθούν όλες οι ευνοϊκές διατάξεις που επιτρέπουν την υπερδόμηση. Δεν είναι κουβέντες του αέρα. Δήμοι στην χώρα μας το έχουν καταφέρει (όπως ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού ). Είναι στόχος μας και θα το καταφέρουμε.
Ένας σχεδιασμός χαρακτηρίζεται από προτεραιότητες. Για εμάς προτεραιότητα είναι ο δημότης. Γι’ αυτό, έχουμε ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης μας. Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις και συγκεκριμένα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε, για τη βελτίωση των υποδομών, τη σωστή συντήρηση των σχολείων και των αθλητικών χώρων, την καθαριότητα. Για να έχουμε μια πόλη καθαρή, όμορφη, πράσινη, ανθρώπινη.
Δεύτερο θέμα προς επίλυση θα τοποθετούσα το θέμα των παραλιών. Είναι ανεπίτρεπτο ο δημότης, ο κάτοικος να υφίσταται αποκλεισμό από τις παραλίες της πόλης του. Είναι το σπίτι του και φυσικά είναι προφανές ότι στο προνομιακό δικαίωμά του να απολαμβάνει θαλάσσια μπάνια δεν μπορεί να μπαίνουν μπροστά τα ιδιωτικά συμφέροντα για πλουτισμό. Αυτό δεν είναι ανάπτυξη, είναι εκμετάλλευση, με καταπάτηση ενός αυτονόητου δικαιώματος των δημοτών.
Είναι και μία από τις βασικές στοχεύσεις του προγράμματός σας η ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα και οι ελάχιστες δυνατές μισθώσεις παραλιών. Πώς σκοπεύετε να διεκδικήσετε τα παραπάνω, για παράδειγμα, σε παραλίες που ανήκουν στην ΕΤΑΔ, όπως η Ακτή Βουλιαγμένης;
Φυσικά με επαναδιαπραγμάτευση των χαριστικών συμβάσεων που έγιναν με την απερχόμενη δημοτική Αρχή και προτάσσοντας τα συμφέροντα των δημοτών και των κατοίκων. Το τεράστιο λάθος τακτικής της από το 2014 είναι ότι εκχώρησε σε ιδιώτη – «επενδυτή», χωρίς καμία ανταποδοτικότητα προς τους δημότες και με αντίτιμο αντί «πινακίου φακής», όσα παραχωρήθηκαν από την ΕΤΑΔ, δηλαδή το Camping Βούλας, τη Β΄ Πλάζ Βούλας, προσφάτως την Πλαζ Βάρκιζας, καθώς και την ανατολική παραλία.
Θα λέγατε πως είστε υπέρ ή κατά της τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου; Πώς ονειρεύεστε εσείς το παραλιακό μέτωπο της πόλης;
Όπως ήδη έχω επισημάνει, δεν είμαι αρνητικός στην ανάπτυξη, κάθε άλλο. Αλλά πρέπει να είναι σωστά σχεδιασμένη και να σέβεται το περιβάλλον και τους κατοίκους. Να είναι στο πλαίσιο του νόμου και να ευθυγραμμίζεται με τα συνταγματικά δικαιώματα και τις βασικές ανθρώπινες προτεραιότητες. Το ΠΔ 254 και ο ΟΡΣΑ έχουν προνοήσει για ένα σωστό παραλιακό μέτωπο που θα πρέπει πρωτίστως να σέβεται η όποια δημοτική αρχή.
Καθαριότητα, ανακύκλωση, διαχείριση απορριμμάτων: Ποια είναι η στρατηγική σας και ποια η διαφωνία σας στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή ο Δήμος τα συγκεκριμένα ζητήματα;
Το κομμάτι της καθαριότητας της πόλης, κατά γενική ομολογία, είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Βρώμικοι κάδοι, βρώμικες πλατείες, βρώμικοι δρόμοι. Η ανακύκλωση δεν είναι αποτελεσματική. Πολλοί μπλε κάδοι έχουν καταντήσει κάδοι για όλα τα απορρίμματα, ενώ οι καφέ κάδοι εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους, πριν ακόμα λειτουργήσουν. Εκ του αποτελέσματος, λοιπόν, συμπεραίνουμε ότι υπάρχουν παθογένειες στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων.
Η δική μας στρατηγική δεν στηρίζεται στην ανακάλυψη «θαυματουργών μέσων». Αξιοποίηση του υφιστάμενου εξοπλισμού (καδοπλυντήρια, απορριμματοφόρα) και του ανθρώπινου δυναμικού που έχει προσληφθεί για την καθαριότητα. Προαγωγή της ανακύκλωσης με συστηματική ενημέρωση στους δημότες για τα οφέλη της, αλλά και για την ορθή λειτουργία της. Κάθε τι νέο πρέπει να διδάσκεται σωστά και αποτελεσματικά.
Πάντως είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην στοχοποίηση της περιοχής της Βάρης από την δημοτική Αρχή, με το σχέδιο από την θητεία 2014-2019 για κατασκευή εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στην Σχολή Ευελπίδων, το οποίο, προς το παρόν, έχει παγώσει και δεν γνωρίζουμε μέχρι πότε.
Είμαστε επίσης αντίθετοι και στο άλλο έργο που σχεδίασε η δημοτική αρχή στη θητεία 2019-2023, το Ο.Π.Σ (Ολοκληρωμένο Πράσινο Σημείο), που θα εδρεύει στο δημοτικό ακίνητο της οδού Αναγυρούντος, σε έναν δρόμο που πλαισιώνεται από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Θέλετε να μας αναφέρετε επιγραμματικά τις βασικές διαφορές του δικού σας προγράμματος με αυτές της παρούσας δημοτικής αρχής; Τι θα έβλεπε στην πράξη ο δημότης αύριο, αν η παράταξή σας κέρδιζε τις εκλογές;
Το «Κύμα Ενωμένων Πολιτών», στοχεύει σε μια καθαρή, οικιστικά ισόρροπη, πράσινη πόλη. Η παρούσα δημοτική αρχή αν και επικαλέστηκε και επικαλείται την «Πόλη για να ζεις», αποδεδειγμένα παρέκκλινε και συνεχίζει να παρεκκλίνει από αυτό τον στόχο. Γεμίσαμε μπετόν, σκουπίδια μη συντηρημένους δρόμους και τεράστια κτίρια. Ζούμε σε πόλη χωρίς υποδομές, χωρίς ασφάλεια και μόνο με μια πλασματική εικόνα με την οποία η απερχόμενη δημοτική Αρχή θέλει να την εντάσσει στην «Αθηναϊκή Ριβιέρα», χωρίς να έχει τις προδιαγραφές. Αλλά οι δημότες δεν παραπλανώνται. Έχουν γνώση και εμπειρία. Και θα αποφασίσουν με έντονη την μνήμη και ενισχυμένη την κρίση.
Πηγή: noupou.gr