Οι δήμοι στην Ελλάδα συνεχίζουν να μη συγκεντρώνουν κρίσιμα δεδομένα για τις επιδόσεις τους που θα τους επέτρεπαν να χαράσσουν, να παρακολουθούν και να υλοποιούν αποτελεσματικά τις πολιτικές τους σύμφωνα με τον Δείκτη Αποτελεσματικότητας Δήμων του 2023 που δημοσιεύει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών σε συνεργασία με το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης (ΚεΔΕΠΟΔ) του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Σύμφωνα με την μελέτη σημαντική μπορεί να είναι στην κατεύθυνση αυτή η δημιουργία διαδικτυακού κόμβου παρακολούθησης των επιδόσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Υπουργείο Εσωτερικών όπως προβλέπει ο νέος νόμος 5056/2023.
Η μεγαλύτερη αδυναμία των δήμων εντοπίζεται στη μέτρηση και τήρηση δεδομένων δεικτών βιωσιμότητας (πεδίο στο οποίο η διαθεσιμότητα των στοιχείων είναι η μικρότερη), ενώ η καλύτερη επίδοσή τους αφορά την οικονομική διαχείριση (πεδίο στο οποίο η διαθεσιμότητα των στοιχείων είναι η μεγαλύτερη).
Η οικονομική ανεξαρτησία των δήμων από την κεντρική διοίκηση φαίνεται να συνδέεται με καλύτερη επίδοση στη συνολική βαθμολογία του Δείκτη Αποτελεσματικότητας Δήμων. Αυτή η σχέση αφορά κυρίως το πεδίο των Υπηρεσιών, ενώ ακολουθούν τα πεδία της Πολιτικής Προστασίας και της Οργάνωσης και Διακυβέρνησης.
47ος σε επιδόσεις ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης
Σύμφωνα με την μελέτη που περιλαμβάνει στοιχεία όπως τη Γενική εκτέλεση Προϋπολογισμού που μετρά την αξιοπιστία του οικονομικού προγραμματισμού του δήμου, συγκρίνοντας τον προϋπολογισμό με τον απολογισμό του, τα ανταποδοτικά τέλη ανά κάτοικο, τη λειτουργία δομών φροντίδας αδέσποτων ζώων, δημοτικής βιβλιοθήκης, ηλεκτρονικού συστήματος στάθμευσης, τον αριθμό διαβάσεων για ΑμεΑ διαθέτει ανά χιλιόμετρο πεζοδρομίων, τη δημοτική συγκοινωνία κ.ά. ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έρχεται 47ος σε ένα σύνολο 93 ομοειδών Δήμων. Έλαβε γενική βαθμολογία 31,92 στα 100, που μπορεί να θεωρηθεί μέτρια έως χαμηλή.
Για τον παραπάνω λόγο εμφανίζεται μόλις στο τέλος του δεύτερου πίνακα της βαθμολογίας των μεγάλων ηπειρωτικών Δήμων.
Η χειρότερη επίδοση του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αφορά στην Οργάνωση και Διακυβέρνηση όπου λαμβάνει 20,61 στα 100 ενώ πιο θετικά βαθμολογούνται οι υπηρεσίες του: 50,00 στα 100. Η οικονομική διαχείριση με βαθμολογία 38,55 χρήζει βελτίωσης, το ίδιο ισχύει για τη βιωσιμότητα: 25,45. Αυστηρά βαθμολογείται και η Πολιτική Προστασία παρά την ύπαρξη δραστήριων εθελοντικών ομάδων δασοπροστασίας: 25 στα 100. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένας Δήμος πρέπει να πληρεί ένα σύνολο από κριτήρια και προφανώς δεν αρκεί το μεράκι αυτοδιοικητικών, εργαζομένων και εθελοντών. Αναφέρουμε ενδεικτικά: Επενδύσεις σε εξοπλισμό πολιτικής προστασίας, Αριθμός ασκήσεων Πολιτικής Προστασίας που διενεργήθηκαν, Εκπαίδευση προσωπικού σε ασκήσεις πολιτικής προστασίας προς το σύνολο των υπαλλήλων κ.λπ.
Βεβαίως, υπάρχουν και Δήμοι με χειρότερες επιδόσεις όπως προκύπτει από τον τρίτο πίνακα.
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών Νίκος Ρώμπαπας έκανε το ακόλουθο σχόλιο:
“Η πρώτη αρχή της διοίκησης είναι πως δεν μπορείς να βελτιώσεις κάτι αν δεν το μετρήσεις. Σήμερα, οι δήμοι στην Ελλάδα συνεχίζουν να μην μετράνε κρίσιμες επιδόσεις τους, γεγονός που έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα των πολιτικών τους. Ο νέος κόμβος παρακολούθησης των επιδόσεων των ΟΤΑ στο Υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να συμβάλει καθοριστικά σ’ αυτό, αρκεί να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί σωστά. Η μεθοδολογία του Δείκτη Αποτελεσματικότητας Δήμων που δημοσιεύει τα τελευταία χρόνια το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών προσφέρει έναν χρήσιμο οδικό χάρτη στην κατεύθυνση αυτή”.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κατεβάσουν το PDF της ελληνικής έκδοσης:
Δείκτης-Αποτελεσματικότητας-Δήμων-2023
Πηγή: https://kefim.org