(Ηλίας Μπέλλος – kathimerini.gr) Ούτε η ίδια η Νάνσυ Φίλις Χόρτον δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως το ακίνητό της στην παραλιακή λεωφόρο της Βούλας θα απέφερε έσοδα της τάξεως των 6,8 εκατ. προκειμένου να στηρίξει την κληρονομιά της και τη φιλανθρωπική της δραστηριότητα. Ετσι όμως έγινε, και οι τιμές ακινήτων στην Αθηναϊκή Ριβιέρα προσεγγίζουν πλέον επίπεδα που συναντώνται στις ακριβότερες περιοχές του πλανήτη.
Πρόκειται για δύο εφαπτόμενα οικόπεδα συνολικής επιφάνειας 1.119 τετραγωνικών μέτρων που πωλήθηκαν έναντι τιμήματος 6,8 εκατ. ευρώ σε μια από τις ακριβότερες συναλλαγές αγοραπωλησίας γης, αναλογικά με την έκτασή της, στη χώρα. Ιδιοκτήτριά του ήταν η Νάνσυ Φίλις Χόρτον, διακεκριμένη ποιήτρια, ανθρωπίστρια και συγγραφέας, μεγάλη φιλάνθρωπος και ακαδημαϊκός, που έφυγε από τη ζωή το 2016. Για την εκποίηση του ακινήτου της κληρονομιάς της Νάνσυ Φίλις Χόρτον, την οποία διαχειρίζονται οι εκτελεστές της διαθήκης της, διενεργήθηκε πλειστηριασμός με ζητούμενη τιμή τα 2,92 εκατ. ευρώ.
Στον πλειστηριασμό συμμετείχαν 12 υποψήφιοι αγοραστές και επικράτησε τελικά με υπερδιπλάσιο τίμημα η Crest Point Investments. Μια εταιρεία που συστάθηκε τον Φεβρουάριο και στην οποία ως βασικοί διαχειριστές εμφανίζονται δύο άνδρες, ένας ελληνικής και ένας αραβικής καταγωγής. Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, οι αγοραστές, που φέρεται να εκπροσωπούν και άλλους επενδυτές, θα αναπτύξουν στην έκταση συγκρότημα πολυτελών κατοικιών. Δείτε τη συνέχεια του ρεπορτάζ: kathimerini.gr
Η Νάνσυ Χόρτον, διακεκριμένη ποιήτρια, ανθρωπίστρια και συγγραφέας, γνωστή για την βαθιά γνώση της για την Μικρά Ασία, απεβίωσε στις 18 Φεβρουαρίου 2016. Ήταν κόρη του γνωστού φιλέλληνα, George Horton από το Fairville της Νέας Υόρκης και της Αικατερίνης Σακοπούλου Horton από τη Σμύρνη. Η Νάνσυ γεννήθηκε στη Σμύρνη στις 4η Αυγούστου 1912. Έζησε στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ και στην Ελλάδα, στη Βούλα και τον τελευταίο χρόνο της ζωής της στο Μαρούσι.
Ο George Horton υπήρξε πρώην Γενικός Πρόξενος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα και τη Σμύρνη και ήταν Πρόξενος στη Σμύρνη όταν εγινε η καταστροφή της Σμυρνης. Διακρίθηκε διότι με την προσωπική του παρεμβαση, διεσώθησαν χιλιάδες ζωές και βοήθησε να διαφύγουν 40.000 πρόσφυγες κατά την καταστροφή της αρχαίας, Χριστιανικής πόλης της Σμύρνης στα παράλια της Μικράς Ασίας το 1922. Αναγνωρίστηκε στην Ελλάδα ως ο «σύγχρονος Λόρδος Βύρωνας» και στις Ηνωμένες Πολιτείες ως κριτικός λογοτεχνίας, ποιητής, δημοσιογράφος, μυθιστοριογράφος και φιλέλληνας. Αν και ο George Horton εξέδωσε πολυάριθμα μυθιστορήματα και τόμους ποίησης, συμπεριλαμβανομένης μιας μετάφρασης της «Σαπφούς», είναι ιδιαίτερα γνωστός για το βιβλίο του που αφορούσε τις διαμάχες στη Μικρά Ασία με τίτλο «Η Μάστιγα της Ασίας». Η μητέρα της Νάνσυ ήταν η Αικατερίνη Σακοπούλου, κόρη δικαστή του Μεικτού Δικαστηρίου της Αιγύπτου. Η Νάνσυ Χόρτον ήταν ετεροθαλής αδελφή της Alice Pitkin, επίσης γνωστής Αμερικανίδας συγγραφέως η οποία απεβίωσε το 1974.
Η Νάνσυ υπήρξε πτυχιούχος του αμερικάνικου Πανεπιστημίου Sweet Briar College της Βιρτζίνια και έκανε μεταπτυχιακό στη λογοτεχνία, στο Χάρβαρντ. Είχε εκδώσει πολυάριθμα ποιήματα και άρθρα και υπήρξε πρόεδρος της Federal Poets,μέλος του Sulgrave Club και ενεργό μέλος του Συλλόγου Αγγλικής Ποίησης, με έδρα την Αθήνα, στο Compendium στο Σύνταγμα. Όσο ζούσε στην Αθήνα, έγγραφε για την αγγλική εφημερίδα και στην Ουάσινγκτον ασκούσε καθήκοντα συντάκτριας σε διάφορα περιοδικά. Είχε δώσει διαλέξεις, για την Μικρά Ασία, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αυστραλίας. Ποιήματα της συμπεριελήφθησαν στην ανθολογία του Best College Poetry, στο Saturday Review of Literature και σε διάφορα περιοδικά.
Είχε προσκληθεί να απαγγείλει στην Βιβλιοθήκη Folger Shakespeare Library στην Ουάσινγκτον. Το έργο ζωής της ήταν η διατήρηση του κληροδοτήματος του πατέρα της. Για το σκοπό αυτό αφιέρωσε τη ζωή της συλλέγοντας πληροφορίες, για να γράψει την οριστική βιογραφία του George Horton. Η πρόκληση ήταν μεγάλη, αφού τα περισσότερα έγγραφα του George Horton χάθηκαν στο Προξενείο της Σμύρνης, το σπίτι τους, το οποίο κάηκε ολοσχερώς στην καταστροφή της Σμύρνης.
Η Νάνσυ πέτυχε το στόχο της, τον Μάιο του 2013, στην ηλικία των 100 ετών. Εκείνη την εποχή δώρισε τα έγγραφα του George Horton στο Georgetown University και παρέδωσε την έρευνα την οποία είχε αναλάβει όλη της τη ζωή να κάνει, για να διασφαλίσει την έκδοση της βιογραφίας του.
Ήταν γνωστή, για την αγάπη της για τη ζωή, τους Έλληνες και την Ελληνική κουλτούρα, για τις ακούραστες προσπάθειες της, για τον πατέρα της και τα θύματα της καταστροφής της Σμύρνης, για την έντονη πίστη της για τα δικαιώματα των ζώων, την αγάπη της για την ποίηση και τους πολλούς φίλους της στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο, οι οποίοι υπήρξαν αναπόσπαστο μέρος της μακράς και ιδιαίτερης ζωής της. Υπήρξε φιλάνθρωπος και ακαδημαϊκός και συμμετείχε ενεργά σε πολλά ιδρύματα, συλλόγους και φιλανθρωπικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικάνικης Ελληνικής Εκπαιδευτικής Προοδευτικής Ένωσης, της Εστίας Νέας Σμύρνης, της Ένωσης Σμυρναίων, της Ακαδημίας Αθηνών, της Γενναδείου Βιβλιοθήκης (Αμερικάνικη Σχολή Κλασσικών Σπουδών) και της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Επίσης, υπήρξε ενεργό μέλος κοινωνικών και πολιτικών ομάδων, όπως της Ένωσης Αμερικανίδων Ελλάδος, της Democrats Abroad Ελλάδος και πάντα υποστήριζε ανθρωπιστικά και ζωοφιλικά φιλανθρωπικά ιδρύματα.
Η τελευταία επιθυμία της ήταν να ταφεί δίπλα στον πατέρα της και τη μητέρα της, στο νεκροταφείο Oak Hill στην Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών.